به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین مهاجرنیا در دهمین نشست کرسی های آزاد اندیشی دوره ای با عنوان « بنیادها و آرمان های انقلاب اسلامی» که به همت دانشگاه طلوع مهر و مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری در قم به صورت مجازی برگزار شد به تبیین« اصل بنیادین استقلال» پرداخت و گفت: استقلال یعنی برخورداری از اراده و اختیار کامل در تعیین سرنوشت یک ملت و قدرت بر تصمیم گیری و اجرا در تأمین قدرت، امنیت و منافع ملی یک کشور. استقلال در واقع آزادی عمل در چارچوب هویت و فرهنگ بومی است و نوعی خودگردانی ملازم با آزادی است. چنین مفهومی از استقلال امری ذهنی، درونی و فرهنگی است که بازتاب انضمامی گسترده ای در هویت ملی دارد.
پژوهشگر حوزه سیاسی در ادامه به شرایط شکل گیری روحیه استقلال طلبی ملت ایران در آستانه انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت وابستگی همه جانبه حکومت پهلوی به غرب و تقلید از الگوهای فکری و رفتاری آنها جامعه ایرانی را به سمت دوری از بنیادهای فرهنگی و هویتی خویش کشاند به طوری که ایران آن روز در پارادایم غرب مدعی استقلال و قدرت بود اما در چارچوب هویتی و فرهنگی خویش به خودباختگی و دوری از ارزش های فرهنگی و سیاسی رسیده بود.
وی در ادامه با اشاره به استلزامات فرهنگی استقلال گفت: اولین ملازمه چنین مفهومی از استقلال برخورداری از بینش و آگاهی نسبت به بنیادهای معرفتی و فرهنگی خود و آشنایی با عرصه های سیاست ورزی داخلی و خارجی است. بدون تحقق این نوع خودآگاهی، امکان استقلال وجود ندارد. برای ملت ایران در آستانه انقلاب اسلامی با حصول این شرط زمینه خودباوری ایجاد شد تا توانست ملازمه دوم استقلال را بدست آورد و با خروج از پیروی بی چون و چرا از فرهنگ غرب به بازخوانی و بازسازی الگوهای فکری و اصول و مبانی رفتاری خود اقدام کند و با غیریّت سازی غیرتمندانه بر بنیادهای خود «مقاومت» کند و به « قدرت ملی » برسد و در مقابل زیاده خواهی و سلطه بیگانگان پایداری نماید. شعار عدم تعهد و نه شرقی و نه غربی ملت ایران و همچنین ستم گریزی و ستم ستیزی آنها سبب شد تا در مسیر آرمان های خود با استقلال کامل حرکت نماید.
استاد حوزه و دانشگاه استقلال را یکی از عناصر و متغیّرهای اصل حاکمیت دانست و گفت حاکمیت برای هر ملتی چند ویژگی اساسی دارد یکی اینکه عام و فراگیر است، تقسیم ناپذیر و غیر قابل تجزیه است. مستمر و دائمی است نتیجه این خصایص آن است که حاکمیت مطلق و مستقل است. به همین دلیل حاکمیت به معنای قدرت برتر در تنظیم و تصمیم گیری و اعمال قدرت معنا شده است. امروزه در عالم سیاست، کشوری که استقلال کامل ندارد و آمریکا در تصمیم گیری های دولت آن دخالت می کند، در واقع فاقد حاکمیت تلقی می شود.
حجت الاسلام والمسلمین مهاجرنیا در ادامه به نمونه هایی از تکاپوی استقلال طلبی ملت ایران اشاره کرد و گفت: مبارزه امام خمینی با پدیده «کاپیتولاسیون» نماد برجسته استقلال طلبی بود. امریکائی ها با گرفتن امتیاز حق قضایی و آزادی مطلق برای مستشاران خود، به تعبیر امام، ایران و استقلال ایران را فروختند. نهضت ملی نفت و مبارزه امام با غارت ذخائر ملی کشور اینها مصادیق روشن استقلال طلبی بود. مبارزه مراجع عظام با انجمن های ایالتی و ولایتی و انقلاب سفید شاه برای این بود که اینها می گفتند: شاه به دستور آمریکائی ها به دنبال حذف فرهنگ و ارزش های اسلامی در شهرها و روستاها و جایگزین آن با فرهنگ آمریکائی است و اینها زمینه ساز از بین بردن استقلال و هویت ملت ایران است.
وی با اشاره به عرصه های متنوع فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، امنیتی و سیاسی استقلال گفت: در دوره طاغوت، حکومت شاه در چارچوب مدرنیزاسیون غربی قرار گرفته بود و از خودبیگانگی سبب وابستگی تمام عیار دولت ایران شده بود. حکومت، قدرت و بقای خود را در حمایت غرب می دید و با پشتوانه آنها به مخالفان مذهبی و ملی خود فشار می آورد و در مقابل ظلم و ستم بیگانگان سکوت می کرد. نمونه آن حمایت شاه از رژیم جعلی صهیونیستی بود که همه منطقه و همه جهان اسلام به غاصب بودن آن اعتراف داشتند ولی رژیم ایران به دستور آمریکائی ها از اسرائیل حمایت می کرد و با آن رژیم رابطه برقرار کرد. ملت ایران با همین رفتارهای حکومت پهلوی مخالف بود و با شعار استقلال آزادی در مقابل آن قیام کرد.
حجت الاسلام والمسلمین مهاجرنیا در پایان گفت: پیروزی انقلاب اسلامی سبب شد تا در مرحله نظام سازی با احتیاط کامل در قانون اساسی به تحفظ بر استقلال سیاسی و فرهنگی کشور توجه شود و تعیین سرنوشت کشور را بر پایه هویت ملی و فرهنگی اسلامی بر اساس رأی ملت گذاشته شود. در بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری توصیه هایی برای آینده انقلاب در زمینه « تولید علم» و دانش و فنّآوری و افزایش معنویت و اخلاق، آزادی و عدالت و مبارزه با فساد، عزّت ملّی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن و سبک زندگی و اقتصاد مقاومتی بیان شده است که در واقع همه اینها راهکار تحکیم اصل بنیادین استقلال ملت و دولت ایران اسلامی است.