به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام محمد مادرشاهی عصر روز شنبه در دومین نشست حلقه های علمی اقتصاد مقاومتی که با موضوع بررسی شیوه های طراحی بانکداری اسلامی و در سالن جلسات دبیرخانه انجمن های علمی حوزه برگزار شد با اشاره به اهمیت روش تحقیق در مورد نظام اقتصادی اسلام گفت: نوع پرداخت و روش تحقیقی که در باب مسئله بانکداری محققین اتخاذ می نمایند، می تواند در حل مشکلات این عرصه بسیار تأثیرگذار و مهم باشد.نوع پرداخت و روش تحقیقی که در باب مسئله بانکداری محققین اتخاذ می نمایند، می تواند در حل مشکلات این عرصه بسیار تأثیرگذار و مهم باشد.
وی گفت: ضرورت تغییر در وضعیت کنونی یک مسئله اتفاقی است که هم دولت، هم فعالان اقتصادی، قانونگذاران و علما به آن معتقد هستند.
دبیر گروه پژوهشی فقه نظام اقتصادی پژوهشگاه فقه نظام خاطرنشان کرد: تاکنون تلاش های مختلفی در این راستا صورت گرفته است؛ به طور مثال لزوم اقتصار بر یک بانک دولتی یکی از راهکارهای پیشنهادی در این مورد می باشد.
وی گفت: معیاری که برای قضاوت در مورد بانک می توانیم به دست آوریم شامل شناخت جایگاه بانک به عنوان نهاد تأمین مالی و گردش پول در نظام اقتصادی و همچنین روش صحیح استنباط می باشد.
حجت الاسلام مادرشاهی تصریح کرد: تبیین روش صحیح که همان روش جامع فقه نظام می باشد یکی از کارهای انجام شده در راستای طراحی بانکداری اسلامی بوده است.
وی افزود: اگر کسی با نظام های اقتصادی آشنایی داشته باشد به خوبی می داند هم نظام های دولت محور محض شکست خورده اند و هم نظام های سرمایه داری عاجز هستند.
دبیر گروه پژوهشی فقه نظام اقتصادی پژوهشگاه فقه نظام بیان داشت: نظام اقتصادی اسلام هیچ کدام از نظام های اقتصادی موجود نیست و نظامی مستقل است.
وی گفت: نظام اقتصادی سرمایه سالار، مالکیت فردی مطلق و ارزش شدن حداکثر سازی سود شخصی را پذیرفته و انحصارات بزرگ و تولید انبوه متمرکز را به دنبال داشته است.
دبیر علمی حلقه بانکداری در مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: محصول نظام اقتصادی سرمایه سالار ایجاد اختلاف طبقاتی شدید، بحران های اقتصادی گسترده و فقر بوده است.
وی عنوان داشت: نظام اقتصادی دولت سالاری یکی دیگر از نظام های تجربه شده است که مالکیت دولت و سلب مالکیت از اشخاص را پذیرفت.
حجت الاسلام محمد مادرشاهی گفت: به دلیل عدم کارآمدی دو نظام مذکور نظام های اقتصادی مختلط به وجود آمد که ترکیبی از نظام های سرمایه سالار و دولت سالار بودند.
وی افزود: جنبه مشترک بین هر سه نوع نظام اقتصادی «انباشت ثروت» است و این همان چیزی است که اسلام آن را نفی می کند.
دبیر گروه پژوهشی فقه نظام اقتصادی پژوهشگاه فقه نظام خاطرنشان کرد: عموم فعالان اقتصادی در این سه نوع نظام به عنوان اجیر به کار گرفته شدند و عدم نقش عموم مردم در مالکیت منابع جامعه نتیجه آن ها بوده است.
وی گفت: در تحلیل تولید انبوه متمرکز عامل اصلی را می توان این دانست که سمت و سوی اقتصاد به گونه ای است که احتیاج به سرمایه گذاری های کلان وجود دارد و علم هم در این مسیر پیشرفت کرده است.
حجت الاسلام مادرشاهی بیان داشت: طراحی بانک یک امر انحصاری است و این موضوع عموم مردم را در نقش آفرینی در آن محروم می سازد.
وی افزود: دولت در نظام اقتصادی اسلام بیشترین امکانات را در اختیار دارد اما کمترین دخالت را در امور اقتصادی اعمال می کند و از این جهت با دولت در نظام های اقتصادی سرمایه سالار و دولت سالار متفاوت است.
دبیر علمی حلقه بانکداری در مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: نظام اقتصادی اسلامی به دنبال از بین بردن «اجبار» برای مردم در اجیر شدن آنان در امور اقتصادی است تا آزادی اقتصادی مردم سلب نشود.
وی گفت: در بانکداری اسلامی یکی از بایدها این است که خود عموم مردم بتوانند یک یا چند بانک را تشکیل دهند.
حجت الاسلام مادرشاهی عنوان داشت: کاهش وابستگی دولت به منابع بانکی نیز یکی دیگر از مشخصه های بانکداری اسلامی است.
وی گفت: در بانکداری اسلامی نباید خود بانک ها نقش مستقیم در امور اقتصادی داشته باشند؛ زیرا این امر سبب ایجاد انحصار می شود و بانک باید فقط نقش واسطه ای ایفا کند.
دبیر گروه پژوهشی فقه نظام اقتصادی پژوهشگاه فقه نظام خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۹۵ درصد از منابع بانکی فقط در دسترس ۲ درصد از مردم قرار دارد و این همان تمرکز ثروت بوده و با عدالت در تضاد است.
وی افزود: نظام بانکی موجود به گونه ای طراحی شده است که آرام آرام پول را در نقطه ای جمع کند و ایجاد انحصار نماید.
دبیر علمی حلقه بانکداری در مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی خاطرنشان کرد: مدیریت و کنترل نقدینگی که به معنای کنترل خلق پول و جهت دهی نقدینگی است یکی از اصول نظام بانکداری اسلامی می باشد.
وی گفت: شفافیت اطلاعات و جلوگیری از فساد، جدا نشدن جریان پولی از جریان واقعی اقتصاد، قابلیت اجرا و نظارت و نیز تأمین اهداف نظام اسلامی، صاحبان سرمایه و فعالان اقتصادی از دیگر اصول راهبردی بانکداری اسلامی است.
دبیر گروه پژوهشی فقه نظام اقتصادی پژوهشگاه فقه نظام تصریح کرد: در طرح بانکداری اسلامی مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی از تمام ظرفیت ها و ابزارهای موجود اعم از فقه، اخلاق و فلسفه اسلامی استفاده شده است.
نظر شما