به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام طباخیان در نشست شبهای بندگی که با موضوع نقش آفرینی خواص در دوران پس از شهادت امیرالمؤمنین(ع) به صورت مجازی برگزار شد، عنوان کرد: امام علی (ع) در شب آخر عمرشان ولایت و امامت را به امام حسن (ع) تحویل دادند که این امر با شاهد گرفتن امام حسین (ع) و محمد بن حنفیه و دیگر فرزندان ایشان انجام گرفت.
پژوهشگر تاریخ اسلام ادامه داد: سپس در سحرگاه ۲۱ ماه رمضان امام حسن(ع) به مسجد رفتند و برای مردم سخنرانی کردند که پس از آن مردم کوفه به میل خودشان برای بیعت با امام حسن (ع) جلو آمدند و ایشان را به عنوان جانشین امیرالمؤمنین (ع) پذیرفتند.
وی افزود: نکته حائز اهمیت این است که امام حسن (ع) به اعتبار حضرت علی (ع) به عنوان جانشین پذیرفته نشدند؛ ایشان محبوبتر از پدرشان بودند و مردم ایشان را پسر پیامبر (ص) میدانستند و حتی دشمنان امام علی (ع) و خوارج نیز با ایشان بیعت کردند.
وی با بیان اینکه مردم کوفه در حین بیعت شرطی برای امام حسن (ع) گذاشتند گفت: در آن لحظه مردم از امام حسن (ع) خواستند تعهد بدهند که با معاویه وارد مبارزه میشوند وگرنه بیعت نمیکنند. همین مردمی که امام علی (ع) را در جنگ با معاویه تنها گذاشتند حالا این شرط را گذاشته بودند.
حجت الاسلام طباخیان اظهار کرد: در آن زمان یک دسته از مردم به خونخواهی امیرالمؤمنین(ع) خواستار جنگ با معاویه بودند و دسته دوم کسانی بودند که تمام مشکلات کوفه را امام علی (ع) و معاویه میدانستند و حالا که امام به شهادت رسیده بودند خواستار کشتن معاویه بودند.
وی با اشاره به روایت دیگری عنوان کرد: سپس امام حسن (ع) خطبه دیگری میخوانند و در آن بیان میکنند اگر با من بیعت میکنید باید مرا اولی الامر قلمداد کنید در غیر این صورت این بیعت قابل تکیه کردن نیست؛ این بدان معناست که اگر مشکل یا اختلافی در جامعه پیش میآید محل رجوع باید ولی فقیه باشد و حرف و نظر آخر را ایشان بدهند، بقیه نیز اطاعت کنند.
کارشناس حوزوی اظهار کرد: مشکل مردم کوفه این بود که امام علی (ع) را به عنوان معصوم قبول نداشتند و در هنگام منازعات خودشان تحلیل میکردند؛ این مسئله در جامعه امروزی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد در غیر این صورت است جامعه مانند مردم کوفه دچار انحراف میشود.
۶۲\۳۱۳
نظر شما