به گزارش خبرگزاری حوزه در دوره ای به سر می بریم که حقیقتاً آهنگ و حرکت زندگی هر چه بیشتر رو به صنعتی شدن و ماشینی شدن گذاشته، این مسأله موجب پیچیدگی مضاعف زندگی و به تبع آن رشد استرس و تنش روانی در بین افراد جامعه شده است.
از این منظر در این که یکی از معضلات روحی – روانی عصر کنونی، تشدید استرس و اضطراب و در پاره ای موارد، افزایش افسردگی در میان مردم است، تردیدی نیست کما این که به هر صورت عوامل مختلفی موجب بروز و ظهور این مساله می شود که باید در جای خود آن ها را شناسایی کرده و بر اساس میزان تأثیر و تأثری که دارند به مقابله با آن ها پرداخت.
در این باره باید توجه داشت که قبل از هر چیز، نیاز به آموزش و اطلاع رسانی مناسب داریم تا افراد و خانواده ها نسبت به این پیچیدگی، اطلاعات بیشتری کسب نمایند به این جهت که چنانچه فرضاً بگوییم زندگی را ساده کنید چه بسا این گفته پاسخ مشکل ما نباشد به این خاطر که به هر حال چرخ جامعه بشری در همه جای دنیا به سمت پیچیدگی و تغییرات در حال شتاب است و برگرداندن آن به وضع سابق مثل این می ماند که بگوییم مردم برخلاف جهت آب شنا کنند.
در واقع آنچه در مقطع حساس کنونی لازم است این که ما باید خود را هماهنگ با شرایط موجود کنیم تا شنا یاد بگیریم و غرق در این گرداب خطرناک نشویم.
از سویی طبعاً پیش از شنا باید اطلاعاتی را به دست آوریم که در این خصوص نقش رسانه های نوین از جمله تلفن همراه و شبکه های اجتماعی و ... بسیار مهم و کلیدی است؛ به دیگر سخن، ما در خصوص این رسانه های نوین هم باید از یک سو دانش خود را ارتقا دهیم و از سوی دیگر نسبت به آفت ها و آسیب های آن ها به درستی اطلاع رسانی کنیم و طبعاً در این میان طلاب و فضلای حوزه به عنوان قشر نخبه و تاثیرگذار جامعه وظایف سنگینی به عهده دارند، چه آن که متولی ابلاغ و فهم دین به مردم نیز به شمار می روند.
سخن قابل اعتنای دیگر در این راستا این که؛ هم گذاشتن کلاس های آموزشی در این زمینه نیاز است و هم برگزاری همایش ها و سمینارهایی که در نهایت موجب افزایش دانش رسانه ای مردم و خانواده در پرتوی فهم صحیح از دین و آموزه های ناب آن شود، ضروری جلوه می کند.
در واقع هم باید آگاهی داد و هم آسیب ها را نشان داد و این را به مردم گفت که اگر به این آسیب ها به طور جدی توجه نکنیم نه تنها افراد عادی، چه بسا روحانیون مطرح و اساتید حوزه و دانشگاه نیز دچار مشکل جدی شوند، کما این که بازخوانی برخی از این تجربیات نیز در این باره بسی لازم است و ایضاً عبرت آموز.
نکته حائز اهمیت دیگر این که این باور را در بین مردم و خانواده ها ایجاد کنیم که آنچه انسان را به آرامش واقعی می رساند، همانا معنویت برخاسته از دین است نه هر معنویتی که این روزها عده ای در تبلیغ آن می کوشند آن را متناسب با سرعت پیچیدگی زندگی نشان دهند.
از سوی دیگر باید این واقعیت تلخ را بپذیریم که در دنیای کنونی، میزان رشد معنوی و اخلاقی و بهره گیری افراد از معارف دینی دارای سرعتی بسیار کند است و ایجاد این ناهماهنگی به نسبت شتاب زندگی های پیچیده امروزی باعث بروز تنش و ایجاد و تشدید معضلاتی از جنس روحی و روانی همچون استرس و اضطراب و افسردگی شده است.
به دیگر سخن، بهره ی ما از مسایل معنوی متأسفانه روز به روز کاسته شده و از آن سو، پیچیدگی و تجلیات زندگی مادی روز به روز در زندگی ما بیشتر شده به نحوی که بخش عمده ای از زندگی ما را همین مسایل فرا گرفته است.
بنابر این باید یک توازن بین این دو ایجاد شود و در این خصوص می بایست مسایل معنوی که برگرفته از دین و معارف اسلامی است را به طور جدی در جامعه رواج دهیم.
بدون تردید اگر نتوانیم ضرورت حرکت به سمت اخلاق و ارزش های اخلاقی و عملیاتی کردن این ارزش ها در زندگی امروزی را به درستی برای مردم و نسل جوان جا بیندازیم، به طور قطع از این ناحیه آسیب جدی می بینیم و این طور هم نیست که حالا بگوییم فلانی که شیعه و محب اهل بیت(ع) است و اهل نماز و عبادت و یا روحانی و خانواده مذهبی است پس دیگر آسیبی نمی بیند، به این جهت که میکروب و ویروس، عالِم و غیر عالم و مذهبی و غیر مذهبی نمی شناسد و همه را آلوده می سازد.
آلودگی رسانه ای و مظاهر مادی این آثار را به صورت قهری دارد و ما باید خود را واکسینه کنیم به این معنا که می بایست مباحث معنوی و ارزش های اخلاقی و پایبندی به این ارزش ها را قبل از هر چیز در نهاد خانواده، تثبیت و نهادینه کنیم.
اگر به یاری و عنایت پروردگار عالم توانستیم توازن و تعادل موردنظر را در زندگی خویش برقرار نماییم، ان شاءالله آسیب ها، تنش ها و مشکلات روحی و روانی به طرز قابل توجهی کاهش می یابد، منتهای مراتب نباید از این نکته هم غافل شویم که ما باید تقوای متناسب با شرایط روز را پیدا کنیم چه آن که تقوایی که مربوط به پنجاه و صد سال پیش است شاید به درد امروز ما نخورد به این خاطر که آن موقع از چیزهایی که باید اجتناب می شد، محدود بود اما امروز آنچه باید نسبت به آن محدودیت و کنترل داشته باشیم، دامنه و شمول بسیار وسیعی را شامل می شود.
امروز به ویژه باید اخلاق رسانه ای و نیز تقوای استفاده از رسانه ها و ابزارهای نوین ارتباطی همچون تلفن همراه و شبکه های اجتماعی را پیدا کنیم، به این خاطر که اگر تقوای اینترنتی و موبایلی و تلویزیونی و ماهواره ای پیدا نکنیم قطعاً آسیب می بینیم و لازمه آن هم این است که مسایل دینی باید در زندگی ما بسیار جدی گرفته شود و در این باره چه قدر خوب و لازم است که ما از ابزارهای هنری و فیلم و سریال نهایت استفاده را کنیم.
بی شک در این باره، چنانچه سواد رسانه ای به موازات تقوای رسانه ای افزایش یابد می توان تا حدود زیادی جلوی تنش ها و آسیب های عصر نوین را گرفت.
سید محمدمهدی موسوی
نظر شما