جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۲۴ شوال ۱۴۴۵ | May 3, 2024
حجت الاسلام والمسلمین  احمد زادهوش رئیس جامعه المرتضی(ع)

حوزه/ مبلغ بین الملل باید بدانند جوان روسی و آلمانی با جایزه و تشویق قطعاً پای سخنرانی نمی آید، چون نیاز مالی ندارد، بلکه مبلغ باید در جوان اروپایی معنویت ایجاد کند تا بتواند حرف های دین را به او منتقل نماید که کاری سخت و دشوار است و جزء با مطالعه، تمرین و آمادگی از قبل، امکان پذیر نخواهد بود.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، تبلیغ در سطح بین الملل و تربیت مبلغ بین المللی از جمله مطالبات مقام معظم رهبری از حوزه علمیه مقدسه قم است، سازمان ها و مؤسساتی در قم هستند که اقدام به اعزام مبلغ به خارج از کشور می کنند؛  در جوار حرم بی بی فاطمه معصومه(س)، مؤسسه ای فعال در  این زمینه اقدام به تربیت مبلغ بین الملل و آموزش زبان بین المللی می کند؛ بنابراین به سراغ مؤسسه جامعه المرتضی(ع) رفتیم تا بیشتر از چند چون این موسسه علمی-فرهنگی با خبر شویم.

حجت الاسلام والمسلمین  احمد زادهوش رئیس جامعه المرتضی(ع)  که خود از مبلغین فعال در عرصه بین الملل است، با تشریح فعالیت های این موسسه گفت: در سال­ 86 فرصت مناسبی ایجاد شد تا به همراه گروهی از نخبگان حوزه، خدمت رهبر انقلاب برسیم، درآن جلسه خاص فرصت را مغتنم شمرده و از دغدغه تبلیغ در سطح بین الملل و تأسیس مؤسسه تربیت مبلغ و آموزش زبان درحوزه بین الملل حرف هایی گفتیم.

 با توجه به این که حوزه وظیفه نظارت برای صدور انقلاب را به عهده دارد؛ اما متأسفانه در زمینه تربیت مبلغ و آموزش زبان بین الملل کار خاصی صورت نگرفته، لذا نواقص بسیار جدی وجود دارد.

رهبر انقلاب با شنیدن این سخنان، از مطالبات جدی خود در این زمینه گفتند و برای این کار خواستند تا گروهی مسئولیت تشکیل این مؤسسه را در قم به عهده بگیرد.

بعد این جلسه، با جمع بندی صورت گرفته به اتفاق بعضی از دغدغه مندان متوجه شدیم در قم هیچ نهاد و سازمانی عهده دار چنین کاری نیست و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تنها نهادی است که در قم  اعزام، جذب مبلغ، حمایت مالی و پشتیبانی می کند و عملا کاری به تربیت مبلغ و آموزش زبان ندارد، در ادامه به این نتیجه رسیدیم که به کمک خیرین اقدام به چنین کاری کنیم.

تأسیس مؤسسه جامعه المرتضی(ع)

بعد دو سال کار مطالعاتی، مصاحبه های متعدد با اشخاص، صاحب نظران و هماهنگی با مراکز مختلف حوزه، در مرحله اول اقدام به تشکیل شورای سیاستگذاری و در مرحله بعد­کار جذب شروع شد و نهایتاً در سال90، به صورت رسمی مؤسسه با نام جامعه المرتضی(ع) تأسیس گردید؛ سپس با فراخوان گسترده در میان حوزویان، اولین دوره آموزش زبان در حوزه بین الملل شروع شد.

هدف تأسیس و  اولویت اصلی مؤسسه جامعه المرتضی(ع)

مهمترین هدف اصلی، تربیت مبلغ و زبان دان در حوزه بین الملل و  و همچنین تأمین نیازهای دینی کشورهای خارجی است. اولویت اصلی جامعه المرتضی(ع)، مخاطبان غیر مسلمان هستند، برای همین در کشورهای اسلامی قصد ورود نداریم و اقلیت مسلمان مهاجر بقیه کشورها هم هدف این مؤسسه نیستند، این حرف بدان معنا نیست که اصلاً با آنها کاری نداریم و یا با آنها در ارتباط نیستیم، چون این دسته افراد راه را شناختند و از طریق نهاد و سازمان و دفاتر بیوت مراجع حمایت فکری و عقیدتی می شوند، از این رو نگاه جامعه به این گروها نیست؛ به همین دلیل عمده فعالیت این جامعه در کشورهای خاص طراحی شده، در مرحله اول آموش زبان چینی و تربیت مبلغ به خاطر وسعت، نوع مردم و جمعیت زیاد انتخاب گردید، درکشور چین­۱­میلیارد و ۳۲۰ میلیون نفر مخاطب وجود دارد که  این تعداد آمادگی پذیرش دین را دارند.

در تاریخ حوزه های علمیه و به خصوص در این چند دهه اخیر، هیچ گاه توجه ای به آموزش زبان چینی نشده بود و کسی برای آموزش این زبان اقدامی نکرده، ولی در این مؤسسه در حال حاضر سه گروه آموزش زبان چینی راه اندازی شد و بعد از آموزش تعدادی از مبلغین به این کشور برای تبلیغ سفر اعزام شده اند و کاملا در ابتدای راه هستیم و هنوز اقدامات مؤثری صورت نگرفته است.

آموزش زبان روسی

در مرحله بعد آموزش زبان روسی، فرانسه، پرتغال و اسپانیایی به دلیل  اهمیت این نوع زبان ها و جمعیت انبوه کشورهایی که  زبان اول آنها است و یا زبان دوم مردم آنها می باشد و فرصت مناسب این نوع کشورها، مورد توجه جدی مؤسسین جامعه المرتضی(ع) قرار گرفت.

زبان پرتغالی هم مانند روسیه است، کشوری مانند برزیل با 200 میلیون جمعیت  و فضای خوب تبلیغ، آزادی فرهنگ و مردم منعطفی  که در این کشور وجود دارد ما را برآن داشت تا اقدام به آموزش زبان و تربیت مبلغ پرتغالی کنیم و حتی با توجه به آزدای خوب فرهنگی که در این نوع کشور است می توان اقدام به تأسیس مرکز اسلامی هم کرد و تا حالا این کارصورت گرفته است.

زبان فرانسه

در حال حاضر50 کشور دنیا که عمده آنها آفریقایی هستند، گویش زبان دوم آنها فرانسه بوده و این مسئله برای اعزام مبلغ و آموزش زبان فرانسوی هم بسیار مورد توجه قرار گرفته است.حجت الاسلام والمسلمین  احمد زادهوش رئیس جامعه المرتضی(ع)

زبان انگلیسی

به لحاظ این که طی دو سال گذشته، فراگیری زبان انگلیسی در حوزه، شایع شده به همین دلیل اقدام به آموزش زبان انگلیسی در این مؤسسه نشده است، ولی  تمهیداتی برای آن در نظر گرفته شده، تا درسها در این مؤسسه به صورت انگلیسی برای کسانی که این زبان را یاد گرفته اند، برگزار شود و در حال حاضر 6 زبان در این مؤسسه به زبان دانان مبلغ بین الملل آموزش داده می شود.

دروس آموزشی مبلغین بین المللی

آشنایی با مسیحیت، آشنایی با علم ارتباطات، آشنایی با ادیان شرقی،­ آشنایی با ساختار سیاسی دنیا، فلسفه غرب، فرهنگ و رسوم ملل و شیوهای تبلیغ نوین از جمله کتاب های آموزشی در این مؤسسه به مبلغین بین الملل است.

پذیرش مبلغین

پذیرش در اردبیهشت هر سال از میان داوطلبین به دو صورت کتبی و مصاحبه  انجام می شود و داوطلبین پذیرفته شده در طی دو  سال و نیم، آموزش های لازم را می گذرانند تا به سطح آمادگی کامل و لازم برسند. دانش پژوهانی که در این مؤسسه دوره های دوسال و نیم را گذرانده باشند، در ابتدا یک سفر تمهیدی برای آمادگی سفرهای تبلیغی به کشورهای هدف خواهند رفت و کسانی که در این مؤسسه دانش پژوه نبوده اند، ولی یکی از 7 زبان را مسلط باشند در آزمون علمی  جامعه المرتضی شرکت و قبولی را کسب کرده باشند برای اعزام به عنوان مبلغ بین الملل مورد حمایت این مؤسسه قرار خواهند گرفت.

فارغ التحصیلان مؤسسه جامعه المرتضی

از سال90 تا الان200 نفر برای آموزش زبان و تبلیغ بین الملل در این جامعه ثبت نام کرده اند که از این میان 130 نفر در حال آموزش اند و 70 نفر فارغ التحصیل شده اند. هر ساله برای آموزش دوره ها از میان طلاب واجد الشرایط ثبت نام می شود، برای دوره زبان چینی، 3 دوره، اسپانیا، 2 دوره، روسی، 2 دوره و انگلیسی نیز 5 دوره ثبت نام شده است.

راه کارهای تبلیغ و ارتباط گیری با کشورهای هدف 

راه کار اول:

هر ساله کنفراس های علمی متعدد در دانشگاه های دنیا برگزار می شود، در بین موضوعات همایش که مربوط به علوم انسانی است، بخشی مربوط به علوم و فرهنگ اسلامی می باشد، دانش پژوهان و فارع التحصیلان توان مند این مؤسسه این نوع همایش ها را رصد می کنند و برای ورود در آن همایش ها، مقالاتی را برای آن دانشگاه می فرستند و بعد از مراحل تأیید دانشگاه هدف و تأییدیه این مؤسسه به شرط پوشیدن لباس روحانیت، طلبه و مبلغ مورد نظر به آن کشور اعزام می شوند و در کنار کارهای علمی به انجام امور تبلیغی هم اقدام می کنند.

 راه کار دوم:

در کشورهایی که اقامت و گرفتن در آن دشوار است، ولی در قالب دکتری، برای ورود به فضای دانشجوی و کسب دانش افزایی و تأثیر گذاری امکان پذیر است، مورد پذیرش­ و حمایت مؤسسه جامعه المرتضی قرار می گیرند تا در کنار برنامه های دانشجویی، به فعالیت فرهنگی و تبلیغی هم اقدام کنند.

راهکار سوم:

 این مؤسسه برای این منظور سایتی را به نشانی  www.byislam.com  طراحی کرده و مبلغین زبان دان از این طریق با مخاطبین غیر مسلمان در ارتباط هستند و به پاسخ گویی سؤالات مختلف آنها می پردازند.

راهکار چهارم:

معمولا هر ساله توریست های خارجی از کشورهای مختلف اروپایی برای گردش­گری به ایران سفر می کنند و یکی از آن مکانها که مشتقاقان زیادی هم دارد، مسجد امام (ره)در اصفهان است که غالبا توریست ها به این مکان سفر می کنند و فضای بسیار خوبی برای ارتباط گیری و ایجاد تعامل و برقرار کردن روابط فرهنگی برای مبلغ بین الملل است.

شاخصه ها و نوع فعالیت مبلغین در کشورهای هدف

مبلغ بین الملل باید دارای شاخصه هایی مانند توان علمی بالا، مبلغ فعال و بالفعل و موفق در کشور، جاذبه مناسب و پاسخگوی مفید و مؤثر به نیازهای مخاطب باشد تا بتواند به خوبی تأثیر گذار باشد.

مکان ها و کشورهای که مبلغ می رود دو گونه است، در بعضی از کشورها آزادی سیاسی و اجتماعی کامل وجود دارد، مانند روسیه، امریکا، برزیل و افریقا و مبلغ می تواند به طور علنی و شفاف اقدام به تأسیس مرکز اسلامی، مرکز مشاوره و تولید رسانه و سایر فعالیت های تبلیغی کند؛ از جمله اقدامات مبلغ بین الملل، ارتباط گیری با کلیسا، برگزاری نشست های علمی مشترک با سایر ادیان و فرق و مسیحی ها است.

در بعضی کشورها مانند چین مبلغ به صورت شفاف و علنی، از آزادی برای فعالیت برخوردار نیست و دارای فضای بسته و محدود بوده و مبلغ مجبور است، اقدام به شناسایی افراد، جذب و اقدام به آموزشهای غیر رسمی بدون تابلو، یعنی بدون تأسیس مرکز اسلامی و ... کند؛  از جمله فعالیت های مبلغ در این نوع کشورها،  حضور درکنفرانس های علمی و شبکه های اجتماعی و سایبری است  و می تواند مخاطبین خود را  از این طریق شناسایی و با آنها گفت و گو کند.

تعداد اعزام

از سال90 تا کنون­160 مورد از میان فارغ التحصیلان دوره در جامعه المرتضی(ع) در دو قالب کوتاه مدت بین10 تا 20 روز و بلند مدت، چند ماه، برای کنفراس های علمی و سخنرانی در دانشگاه های و ارائه مقالات علمی در خارج کشور اعزام شده اند.

و این اعزام ها مربوط به فصل خاص مانند ماه رمضان و محرم نیست چون آنها این مسائل را ندارند، در همه فصل ها امکان اعزام وجود دارد.

تجربیات تبلیغی

از 18 سال گذشته به کشورهای زیادی مانند میلان ایتالیا، فرانسه، چین، فیلپین،کره جنوبی، اکراین، پاکستان، اتریش، برزیل، امریکا و ترکیه برای تبلیغ سفر کرده  و هر بار بیشتر به این حقیقت می رسیدم که متاسفانه متولیان فرهنگی و مذهبی برای غیر موحدان و غیر مسلمانان کاری نکردند و عمده سرمایه گذاری مبلغان به اقلیت مسلمانان در کشورهای خارجی اختصاص داده شد و همچنین توجه ای در این مسئله به جمعیت انبوه ادیان توحیدی و پیروان دیگر مانند مسیحی، بودائی و بی دین نشده و هیچ نقطه اتصالی هم دیده نشده، ولی زمانی که با این گروه ها حالا یا از طریق گفت و گو یا مجالس علمی، ارتباطی برقرار می شود، مشخص می گردد که از فطرت پاکی برخوردارند و اگر برخورد و معاشرت مناسب با آنها صورت بگیرد و سخن منطقی با آنها گفته شود، اهل مقاومت نیستند و حاضر به پذیرش اند.

 چون زبان انگلیسی را مسلط بودم در کنفرانس های علمی و دانشگاهی و محافل علمی ایرانیان، مسیحی ها، سایر ادیان توحیدی و ابراهیمی وحتی غیر مسلمانان شرکت می کردم و در کنار این مباحث تبلیغ هم می کردم. محور اصلی گفت و گو با ادیان توحیدی همان محور وحدانیت الهی و توحیدی است که نقطه مشترک مهمی برای گفت و گو بین ادیانی است و قرآن هم روی همین مسئله تکیه دارد.

در این گفت وگو دائم در صدد القای این بودم که پذیرش پیام های قرآن و رسالت رسول خاتم(ص)، به معنای دست برداشتن و جدا شدن از آموزه های آئیین گذشته و مسیحی نیست، بلکه قدمی برای جلو ترآمدن و نزدیک شدن است و می تواند این حرکت بسیار مؤثر باشد.

 این نوع سخنان موجب دلگرمی به مخاطبان است و برای اینکه  اسلام را بپذیرند، نیازی نیست برداشته های خود پشت پا بگذارند، مانند آداب و عقائد خود را نادیده بگیرند ولی ما به آنها اطمینان می دادیم که برای پذیرش نیاز به این کارها نیست و می گفتم ساختار و جان مایه ادیان توحیدی شبیه به هم و از یک مشترکاتی برخوردار است؛  پذیرش دین پیامبرخاتم(ص) باعث می شود انسان کامل تر شود.

خاطرات تبلیغی

در چین که برای سفر رفته بودم، با خانمی بی دین و بی مذهب که کافر بود و پیش مسلمانی کار می کرد، آشنا شدم و بعد از آشنایی و با صحبت های منطقی و برخوردهای مناسب، حاضر به پذیرش دین اسلام شد و بعد به تالار جمهور اسلامی در چین دعوت شد و شهادتین را گفت و در ادامه گفت و گوها، مبانی اسلام و آنچه لازم بود یک فرد مسلمان بداند، به او آموزش داده شد، من از این مسئله خوشحال بودم که یک فرد بی دین را مسلمان کردم، ولی غافل از اینکه شوهر او بی دین و کافر است و فرد مسلمان نباید در کنار چنین آدمی زندگی کند.

این مسئله باعث نگرانی  شدیدی شد،آیا من وظیفه داشتم او را از این مسئله آگاه کنم و اگر حقایق را می گفتم حاضر به پذیرش آن بود یا نه؟ و آیا وظیفه مبلغ این است که برای مسلمان کردن فردی، زندگی او را به هم بریزد و او را از خانواده و فرزندش جدا کند، این ها دغدغد ای بود که ایجاد شد و من با ایران با دفتر یکی از مراجع تماس تلفنی گرفتم و موفق به صحبت کردن با آن مرجع و سؤال در خصوص این زمینه شدم و راهنمایی لازم را به من کردند و  تصمیم گرفتم با آن خانم تازه مسلمان چینی صحبت کنم در نهایت به او گفتم الان که مسلمانی، کاری کن زندگی تو شیرین تر و بهتر از گذشته شود و کاری کن آنها هم علاقه مند به اسلام شوند و از یک مسلمان هم خواستم از او حمایت کند و آموزش های لازم را به او دهد.

اثبات انجام  ختنه در زمان حضرت عیسی(ع)

در شهر میلان ایتالیا پزشک ایرانی فوق تخصصی و تحصیل کرده حوزه هم بود، با او در آن شهر ارتباط بودم، از این موقعیت استفاده می کرد در مجالس ها برای مردم سخنرانی مذهبی داشت ، و دارای مطبّ مجهزی هم بود به زبان و گویش های مختلف بیماران را پذیرش می کرد، چون آن شهر نیاز به ختنه کردن کودکان داشت این عمل را خود او انجام می داد، جو سنگینی هم علیه او درست شده بود و حرف هایی مردم می زدند،«که مسلمان ها به بچه هم رحم نمی کنند»؛

می گوید من این سخنان را می شنیدم و چون عضو شورای پزشکی شهر بودم حرفی نمی زدم، بالاخره در مراسم سخنرانی که همه بودند سکوت را شکستم و تابلوی نقاشی که مربوط به500 سال قبل و مربوط به زمان حضرت عیسی مسیح(ع) بود، به آنها نشان دادم، در آن نقاشی به خوبی مشخص بود که مسئله ختنه کردن فرزندان مربوط به دوره حضرت مسیح بود و بعد تسری به زمانهای بعد و مسلمانان کرده بود.

همه خبرنگاران و غیر مسلمانان روی سرمن ریخته بودند تا این تابلو را بینند تا درستی و یا نادرستی آن مشخص شود.  این تابلو درحقیقت ریختن آب روی آتش بود و همه هجمه ها را علیه مسلمانان خنثی کرده بود؛ بالاخره این که، شاکله آموزه های اصلی ادیان توحیدی و الهی مشترک بین یکدیگر است و این یک اصل است.

اگر حقیقتا کسی می خواهد دین را یاری کند باید به طور فراگیر،دین و سایر ادیان توحیدی و مسیحی را در همه ابعاد و ساختار عبادی، اجتماعی و سیاسی بشناسد، با شناختن آن قطعاً به این نتیجه می رسد که شاکله همه ادیان توحیدی با هم مشترک است و با هم وحدت دارند، و آمدن هر دینی در واقع نفی و مبارزه با دین دیگر نیست بلکه تکمیل ادیان دیگر است.

سختی فعالیت تبلیغ بین الملل

چهره اسلام  و مسلمانان در شرائط حساس که گروه های تکفیری و داعش،حضور دارند مورد خدشه قرار گرفته و در حال حاضر مردم کشورهای دیگر نظر خوبی به مسلمانان ندارند و وضعیت مسلمانان بسیار پرمخاطره است و قانون بعضی کشورهای هدف، کمتر اجازه فعالیت دینی می دهد، این موارد سفرهای تبلیغی در حوزه بین الملل را بسیار دشوار و با خطر های امنیتی و روحی مواجه کرده است.

 مبلغ بین الملل با جبهه و صحنه سخت مبارزه و جهاد مواجه است، این طور نیست که برای مبلغ بین الملل در کشورهای دیگر فرش قرمز پهن کرده باشند، برای او کارت دعوت فرستاده باشند و او هم در کمال راحتی به سفر تبلیغی و توریستی رفته باشد. کسی که به سفرهای تبلیغی بین الملل می رود، این طور نیست که جوانان و مردم آن کشور آماده پذیرش پند و موعظه باشند و یا بخواهند پای صحبت های آن مبلغ بنشینند.

  شاخصه های مبلغ بین الملل موفق

مبلغ بین المللی موفق کسی است که بتواند چهره به چهره با جوانان صحبت کند، تنها به داشته های حوزوی خود اکتفاء نکند، راه های تاثیرگذاری، نحوه ارتباط گیری با مخاطبان را خوب بداند و از طریق ایجاد اعتماد، حضور در محافل علمی و گفت و گوی بین ادیانی بتواند فرهنگ را تبلیغ کندو از رسانه شناخت کافی داشته باشد.

مبلغ بین الملل باید فعال و حضور جدی در رسانه و فضای مجازی، آماده پاسخ گویی به سؤالات، آماده تولید برنامه در رسانه و حضور جدی در فضای مجازی و سایبری و اهل مطالعه و تعامل با مخاطبین باشد.

بایدبداند جوان روسی و آلمانی با جایزه و تشویق قطعا پای سخنرانی نمی آید، چون نیاز مالی ندارد، بلکه مبلغ باید در جوان اروپایی ایجاد معنویت کند تا بتواندحرف های دین را به او منتقل کند و این حقیقتاً کار سخت و دشواری است که جزء با مطالعه، تمرین و آمادگی از قبل امکان پذیر نیست.

 بهترین روش آمادگی برای مبلغ بین الملل

بهترین روش آمادگی برای مبلغ بین الملل این است که جهان گردانی که به اسم توریست و با هزینه خود وارد ایران می شوند، با آنها وارد گفت و گو و تعامل شود و ارتباط برقرار کند؛ اگر مبلغ  در برخورد با فرد غیر مسلمان توانست قوی و درست عمل کند و با باب گفت وگو را باز نماید، قطعا در خارج کشور و در سفرهای خارجی در برقرار کردن تعامل موفق خواهد بود .

مبلغی به همراه خانواده به آفریقا رفته بود مدتی در آنجا بود بعد دچار بیماری سختی شد و حتی خطر جانی برای او داشت و مجبور شد برای درمان دوباره به کشور برگردد.

توصیه به مبلغین بین الملل

بعضی مبلغین با خانواده به سفرهای تبلیغ می روند، باید خیلی دقت کنند، که وضعیت فرهنگی و اخلاقی خانوادگی آنها به گونه ای باشد همگی  مبلغ باشند و طوری رفتار نکنند که خنثی کننده فعالیت فرهنگی خود شوند.

مواظب  خانواده خود باشد که آنها تحت تأثیر فرهنگ غرب قرار نگیرند و حتی این مسئله ممکن در مورد خود مبلغ هم در دراز مدت اتفاق بیافتد و دچار نوعی روشن فکری غربی شوند و واقعا جای تأسف دارد که این قضیه برای یکی از مبلغین زبان دان و سرشناس اتفاق افتاده و خانواده آنها حاضر به برگشتن به ایران نشدند و متأسفانه خود آن مبلغ هم گرفتار اندیشه غرب شد.

 آفت دوم مربوط به مبلغینی است که مجردند و به کشورهای خارجی برای تبلیغ و کنفرانس علمی سفر می کنند و طبیعتاً گرفتار بعضی مسائل می شوند؛ مثلا قصد ازدواج با زنان غیر ایرانی را می کنند که متأسفانه بعضی وقت ها این ها مورد طعمه دشمن قرار می گیرند و  از طریق این نوع ازدواج در طور اطلاعاتی جاسوسان می افتند.

و آفت سوم مربوط به مبلغینی است که نمی توانند خانواده خود را در سفر تبلیغی به خارج کشور ببرند، اگر مبلغ می بیند خانوده همراه او نباشد، ممکن است مشکلاتی پیش بیاید یا باید این سفر را نرود چون خانواده او مهمتر است و یا اگر می خواهد برود باید تمهیداتی را از قبل برای این مسئله مهم  بیندیشد.

به هر حال سفرهای تبلیغی از دشواری و آسیب های خاصی در ابعاد مختلف برخودار است که باید در همه حال مدیریت کرد و با فکر و اندیشه درست قدم در این راه گذاشت.

 انتهای پیام: 40/313

گفت و گو: قربان اسلامی نژاد

 

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • طلبه محقق IR ۱۸:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۱
    0 0
    سلام متاسفانه ما خیلی علاقه داشتیم در بحث تبلیغ بین الملل کار کنیم اما باید گفته که حوزه ها ما خودشان نیاز به تبلیغ دارند برای رها شدن از روزمرگی و نبود اخلاق و.... ما چیز خاصی برای خارج کشور نداریم و اگر هم چیزی داشته باشیم معرفی اسلامی خواهد بود که بعد از یک مدت اون را رها خواهند کرد اصولا افزایش سن و نگاه سنتی به تبلیغ در خارج با یک روند بروکراسی و‌انحصاری توسط یک عده و قوانین و ....دست پا گیر حکایت از این دارد جریانی خواسته یا ناخواسته در بدنه حوزه نفوذ کردند که حتی باعث بی زاری طلاب برای طلبه بودنشان هستند من فکر می‌کنم هزینه ها الکی در بحث تبلیغ خارج جز حیف و میل کردن پول خمس داده شده مردم بی چاره چیز زیادی همراه ندارد تبلیغ به اسم خارج رفتن اسمش تبلیغ نیست