-
علمی فرهنگی۳۶ راهکار طلایی برای خوشبختی
حوزه/ مجموعهای ارزشمند از توصیههای کاربردی برای همسران که با رعایت آنها میتوانند بنیان خانواده را مستحکمتر کنند. این راهکارها که به صورت جداگانه برای زنان و مردان تدوین شده، از مهارتهای ارتباطی ساده تا ظرایف روانشناختی زندگی مشترک را در بر میگیرد.
-
علمی فرهنگی۱۰ پرسش طلایی که زندگی جوانان را متحول میکند
حوزه/ این محتوا به بررسی جنبههای مختلف خودشناسی از جمله شناخت تواناییها، ویژگیهای رشد، نیازهای روانی و محدودیتهای فردی میپردازد. همچنین تأثیرات عملی خودشناسی و راهکارهای ساده برای دستیابی به آن را با تمرکز بر نیازهای جوانان تشریح میکند.
-
علمی فرهنگیدشمن از چه راهی برای انحراف جوانان ورود میکند؟ / ۵ راهکار برای حفظ جوان و نوجوان
حوزه/ امروز شاهدیم که غرب دنبال ایجاد هویت است که نتیجه آن افزایش خودکشی شده است، آنها به دنبال کار کردن هستند و میخواهند هویت ملی خود را اهمیت دهند، ولی هرچه جلوتر میروند، اوضاع بدتر میشود، خانوادهها از هم میپاشد، خودکشیها زیاد میشود، افسردگی رواج مییابد و...، چراکه انسان از هویت فطری خود فاصله گرفته است.
-
علمی فرهنگیخاطرات شهدا | اسرار تربیتی یک سردار
حوزه/ روایتی خواندنی از سیره تربیتی شهید صیاد شیرازی در برخورد با فرزندش که نشان میدهد چگونه این شهید والامقام به جای امر و نهی مستقیم، با عمل خود به فرزندش آموزش میداد.
-
علمی فرهنگیدوستی قبل از ازدواج؛ فرصت یا تهدید؟
حوزه/ این روزها که جوانان، دوستی قبل از ازدواج را راهی برای شناخت میدانند، روایتهای تلخ قربانیان این روابط، زنگ هشداری برای انتخابهای احساسی است.
-
علمی فرهنگینکاتی کلیدی برای مدیریت بحران در خانواده
حوزه/ این متن به بررسی فرایند حل مسئله در خانواده و ارائه شیوه های مطلوب و نامطلوب مقابله با بحران می پردازد. مراحل حل مسئله، ویژگی های خانواده های کارآمد و ناکارآمد در مواجهه با بحران تشریح شده است.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | زنگخطری که در برخی خانوادهها به صدا در آمده است
حوزه/ طبق تحقیقات ۹۰ درصد کار تربیت قبل از دوازدهسالگی (چه دختر و چه پسر) با مادر خانواده است. بعد از ۱۲ سالگی سکان تربیت و مربی اصلی خانواده پدر میشود. پدر همه کاره دختر و پسر میشود. پدر در این حالت باید حتما هفتهای دو ساعت برای هر فرزند خودش وقت ویژهای داشته باشد.
-
علمی فرهنگیبا این روشها، قلبها را به هم گره بزنید!
حوزه/ ارتباط عاطفی قوی و متعادل بین زوجین از ارکان اصلی یک زندگی موفق است. بایستی عواطف مثبت در کانون خانواده پرورش یابند و روشهای مؤثر مانند گفتوگو به زبان دل، کمگویی و انتخاب زمان و مکان مناسب به کار گرفته شوند.
-
علمی فرهنگیجشن عروسی را حذف نکنید
حوزه/ اگر تصمیم دارید صرفه جویی کنید، از تعداد میهمان ها کم کنید و پذیرایی را مختصر تر کنید. برای مثال یک نوع غذا تدارک ببینید ولی از پوشیدن لباس عروسی و دامادی، عکس و فیلمبرداری و تزئینات ماشین عروسی صرف نظر نکنید؛ اینها خاطرات مهم زندگی شما هستند که برای فرزندانتان هم باقی میمانند.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | چگونه فرزندی نمازخوان داشته باشم؟
حوزه/ در دوران نوجوانی، توانایی استدلال افزایش مییابد و بچهها شروع به پرسش در مورد مناسک دینی میکنند. اگر رابطه محبتآمیز بین والدین و فرزندان وجود داشته باشد، بچهها بیشتر به دین جذب میشوند. در غیر این صورت، ممکن است از دین دور شوند. والدین باید در زمان عبادات مهربانتر باشند تا فرزندان احساس مثبتتری نسبت به مناسک دینی داشته باشند.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | چرا برخی فرزندان خانوادههای مذهبی دینگریز میشوند؟
حوزه/ فرزندان در خانوادههای غیردینی به دلیل عدم آشنایی اولیه با دین، و در خانوادههای مذهبی به علت رفتار نامناسب والدین و ضعف روابط عاطفی، دچار دینگریزی میشوند. این مسئله در سن ۱۲-۱۳ سالگی (دوران بازنگری باورها) و هنگام مشاهده تناقض در رفتار دینی والدین شدت میگیرد. راهکار اصلی، تربیت صحیح خود والدین و الگوسازی مناسب است، زیرا فرزندان نه آنگونه که میخواهیم، بلکه مطابق شیوه زندگی ما تربیت میشوند.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | چگونه بچهها را تنبیه و تشویق کنیم؟
حوزه/ حس امنیت بچه ها در خانواده بالاترین نعمتی است که ما در روایات داریم و با تنبیه بدنی، بچه ها را از این نعمت محروم خواهیم کرد. مسئله مهم در بحث جایزه دادن و تشویق این است که تکالیف بچه را با جایزه شرطی نکنیم، یعنی مکرر نگوییم که امروز غذایت را خوردی یا این نمره را گرفتی و این هم جایزه توست.
-
علمی فرهنگیاز «اُفّ» تا «چَشم»؛ آداب سخن گفتن با مادر
حوزه/«اُف»؛ همین یک کلمه کوتاه هم در برابر مادر حرام است. وقتی قرآن حتی این کوچکترین نشانه نارضایتی را منع میکند، میتوان عظمت مقام مادر را در اسلام دریافت. از احادیث نبوی تا فتاوای مراجع معاصر، همه بر این جایگاه ویژه تأکید دارند.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | عاشق شوهر خواهرم شدهام؛ چه کنم؟
حوزه/ «عشقهای ممنوعه»، یعنی عاشقشدن بر کسانی که ازدواج با آنان، مشروع نیست، ممکن نیست؛ خاستگاه اینگونه عشقها - معمولاً - هوس است و ناکامیهای فروخفته، لاابالیگری و بیپروایی در روابط، بیتقوایی یا ضعف تقوا، بیایمانی یا سستی ایمان، و بیستوشش عامل دیگر.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | چطور فضای مجازی جای خانواده را میگیرد؟
حوزه/ بیتوجهی به نیازهای روانی، نوجوانان را به سمت فضای مجازی سوق میدهد. این فضا با ارائه پاسخهای کاذب به نیازها، نوعی اعتیاد ایجاد میکند که ترک آن، بهویژه برای دختران نوجوان، مشکلساز است.
-
علمی فرهنگیهشدار؛ توجه ما به فضای مجازی بیشتر است یا قرآن؟! / از صحیفه سجادیه چه خبر؟
حوزه/ نمیگویم طلبه نباید در فضای مجازی باشد، اما باید مدیریت کند!؛ اگر دیدی توجهت به فضای مجازی بیشتر از توجهت به قرآن است، بدان که این آب آلوده فضای مجازی دارد تو را با خودش میبرد. اگر توجهت به حدیث کمتر از توجهت به فضای مجازی بود، بفهم که این آب حال تو را بد کرده است.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | چگونه فرزندم دارای شخصیت کاملی شود؟
حوزه/ در اثر برطرف شدن نیاز بچه، احساس امنیت و آرامش برای بچه منتقل میشود و این همان شکلگیری پایه تربیت سالم شخصیت فرزند است. زمانی که شخصیت بچه به صورت سالم شکل میگیرد، بقیه موارد تربیتی به راحتی در بچه پیاده خواهد شد.
-
علمی فرهنگیچه چیزهایی ما طلبهها را خوشحال و ناراحت میکند؟
حوزه/ وقتی عالَم پدر و مادر بزرگ نباشد، نمیتوانند به راحتی فرزندان بزرگ و والامقامی تربیت کنند. یکی از اصلیترین عوامل در تربیت فرزندان این است که ما باید ابتدا عالَم آنها را بزرگ کنیم. این بزرگ شدن، باعث میشود بسیاری از مهارتهای تربیتی مفید و مؤثر شوند. اما پیشنیاز این کار، بزرگ شدن خود ماست.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | چگونه دخترم را از گرایش به جنس مخالف حفظ کنم؟
حوزه/ کنجکاوی به جنس مخالف در دخترخانم ها یک امر طبیعی است که با دستور العمل مدیریت نمیشود. مدیریت این امر طبیعی یعنی داشتن ارتباط خانواده با دخترخانم. مادر، قبل از بلوغ جنسی دخترخانم از موارد بلوغ جنسی و جسمی بازگویی کند.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | آیا کودک در هفت سال اول باید مطلقا آزاد باشد؟
حوزه/ هفت سال اول زندگی کودک، دورهای برای احترام به شخصیت و کرامت او (سیادت) است، نه دوره پادشاهی و آزادی مطلق. در این دوره که با یافتههای روانشناسی نیز همخوانی دارد، کودک باید از طریق بازی یاد بگیرد و محیط زندگیاش برای بازی مناسب باشد، اما این به معنای اجازه تجاوز به حقوق دیگران نیست. این دوره در شکلگیری شخصیت کودک بسیار مهم است و والدین باید با فراهم کردن فضای مناسب بازی (در خانه یا پارک)، به رشد سالم کودک کمک کنند.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | چگونه با دخترم رفیق صمیمی باشم؟
حوزه/ فرهنگهای امروزی با ارزشهای مذهبی و ملی ما خیلی فاصله دارند. برای اینکه خلأ عاطفی در خانوادهها کمتر شود، پیشنهاد شده مثلاً روزانه به همسر خود بگویید "دوستت دارم" یا پدرها به دخترانشان بیشتر توجه کنند. رهبر انقلاب با وجود تمام مشغلهها، هفتهای پنج ساعت برای فرزندانشان وقت میگذارند. همین وقت گذاشتنهای ساده و گفتوگوهای کوتاه میتواند نیاز عاطفی دختران را برطرف کند و از مشکلات خانوادگی در آینده جلوگیری کند.
-
علمی فرهنگیسواد خانواده | چرا برخی مادران در تربیت پسران با مشکل مواجه میشوند؟
حوزه/ تربیت فرزند برای پدر و مادر چالشهای متفاوتی دارد. پدر معمولاً در تربیت هر دو جنسیت (دختر و پسر) راحتتر عمل میکند و مشکل خاصی ندارد. اما مادر به دلیل شباهتهای جنسیتی و درک متقابل، در تربیت دختر موفقتر است و در تربیت پسر با چالشهای بیشتری مواجه میشود، زیرا درک دنیای پسرانه و انتقال الگوهای مردانه برایش دشوارتر است.
-
علمی فرهنگیچالشهای نسل Z و اشتباهات رایج در برخورد با این نسل / راهکارهایی برای والدین
حوزه/ چرا نسل جدید این قدر متفاوت است؟ چه چیزی باعث شده تا نوجوانان و جوانان امروز، این همه با نسلهای قبل فاصله داشته باشند؟ در گفتگویی با یکی از کارشناسان به دنبال پاسخ این سوالها رفتهایم.
-
علمی فرهنگیسوالاتی طلایی که هر پدر و مادری باید جواب آنها را بدانند
حوزه/ در مصاحبهای با حجتالاسلام ظریفی، کارشناس تربیت فرزند، به بررسی اصول و روشهای موثر در تربیت دینی و عاطفی کودکان پرداختیم و از آغاز تربیت پیش از تولد تا چالشهای دوران نوجوانی و نقش خانواده در پرورش نسلی پایبند به ارزشها و اخلاق اسلامی را مورد بررسی قرار دادیم.
-
علمی فرهنگیتربیت دختر سختتر است یا پسر؟
حوزه/ اگر پدر تربیت کننده باشد هر دو جنس برای او راحت است؛ اما اگر تربیت کننده مادر باشد، در این صورت یک مقدار تربیتِ پسر برای مادر سختتر است؛ چون مسائل مرتبط با جنسیت و مهارت های همانندسازی و جهانبینی مادر و دختر به هم نزدیکتر است.
-
گزارش حوزهنیوز به مناسبت روز جمعیت؛
علمی فرهنگیاز آپارتماننشینی و سقط جنین تا نقش حمایتی دولت در مسئله فرزندآوری
حوزه/ پنج تن از کارشناسان در گفت و گو با رسانه رسمی حوزه به عوامل گوناگون مرتبط با مسئله جمعیت و فرزندآوری پرداختند که از شما برای مطالعه این گزارش دعوت می کنیم.
-
علمی فرهنگینکات مهمی که در دخترداری باید رعایت کنیم / پدرها حتما بخوانند
حوزه/ ما به عنوان پدرومادر، اینطور فکر نکنیم که نباید پسر و دختر من زمین بخورد؛ این خیلی آسیب زاست. هیچ اشکالی ندارد که فرزندان ما به ویژه در دوران نوجوانی زمین بخورند. آن چیزی که برای ما والدین باید مهم باشد این است که دختر من در چاه نیفتد.