-
علمی فرهنگیچگونه اخلاق را در فرزندانمان نهادینه کنیم؟
حوزه/ راست گفتن مثل نظافت کردن و دروغ گفتن مثل کثیف کردن است؛ بچه از طفولیت با این عادتها بزرگ میشود. وقتی این عادتها در طفل جا افتاد، دنبال غذای عادتش میگردد.
-
علمی فرهنگیآیتالله العظمی بهجت: به فکر عمل باشید
حوزه/ آیتالله العظمی بهجت در سخنی کوتاه، بر اهمیت عمل به دانستهها تاکید میکنند و نه صرفا پرداختن به گفتار.
-
علمی فرهنگیسواد بندگی | یزیدی هستیم یا حسینی؟!
حوزه/ درک این که در کدام سمت قرار داریم - حسینی یا یزیدی - میتواند نقطه شروعی برای جبران و تغییر مسیرمان باشد. آگاهی از شرایط کنونی، حتی اگر منجر به توبه نشود، به ما کمک میکند تا در آینده تصمیمات بهتری اتخاذ کنیم.
-
علمی فرهنگیسواد بندگی | ۱۰ توصیه آیتالله قاضی برای ماه رجب
حوزه/ ۸۷ سال پیش، در روز شنبه پنجم شهریورماه ۱۳۱۷ و یک روز مانده به آغاز ماه رجب، مرحوم قاضی (آیتالله سیدعلی قاضی استاد علامه طباطبایی) نامهای معنوی به شاگردان خود نوشت و در آن به اهمیت، عظمت و معنویت ماه رجب پرداخت.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | راز موفقیت بندگی از زبان معصومین در ماه رجب
حوزه/ ماه رجب، از ماههای پر فضیلت الهی و منسوب به حضرت علی(ع) است که به «ماه تخلیه» شهرت دارد.اعمال ام داوود، نمازهای مخصوص و استغفارهای ماه رجب میتواند، گناهان را پاک کند و به بنده را مقرب درگاه احدیت کند. بزرگان دین این ماه را فرصتی استثنایی برای خودسازی و پاکسازی روح دانستهاند و توصیه کردهاند از لحظات آن برای تقویت بندگی و عبودیت بهره ببریم.
-
مراجع و علماسه دستور اخلاقی آیتالله شاه آبادی برای ماه رجب/ سالک باید معنای ماه حرام را بداند
حوزه/ مقید باشید نماز را در اول وقتش اقامه کنید. هرکجا باشید و دیدید صدای اذان بلند شد، دست از کارتان بکشید و نماز را اقامه کنید و حتیالمقدور هم سعی کنید به جماعت خوانده شود.
-
علمی فرهنگیدر این ماه همه دعاها مستجاب میشود
حوزه/ در ماه رجب، خداوند دری از رحمت را گشوده و وعده اجابت دعا داده است. فرشتهای به نام «داعی» هر شب در آسمان هفتم، بندگان را به این ضیافت الهی فرا میخواند. این ماه ریسمان پیوند خالق و مخلوق است و هر که از شرک و بدعت دوری گزیند، به اجابت میرسد.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | ماهی که فرشتهها برای ما دعا میکنند
حوزه/ ماه رجب، اولین ماه حرام و سرشار از رویدادهای مهم مانند ولادت حضرت علی(ع) در کعبه و مبعث پیامبر(ص) است. این ماه پیوندی عمیق با آفرینش نور پنجتن دارد که از آن، تمام هستی خلق شده است. رجب، فرصت ویژهای برای عبادت، روزهداری و زیارت امام حسین(ع) است و فرشتگان در آن برای روزهداران دعا میکنند.
-
علمی فرهنگیسواد بندگی | تأثیر شگفتانگیز نماز در زندگی
حوزه/ اگر جداً به نماز اهمیّت بدهید، مخصوصاً نمازهای واجب و نوافل مثل نماز شب و نیز جداً از نماز محافظت کردید و در وقت نماز، همۀ کارها به جز نماز تعطیل شد و خلاصه به مانند درّ گرانبهایی از نماز مواظبت و مراقبت کردید، آنگاه خداوند متعال به شما کمک میکند.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | سه بُعد مهم انسانی که باید بشناسیم
حوزه/ برای رسیدن به کمال، اخلاص در اعمال ضروری است. زیارت اهل بیت و توجه به معارف ایشان راهگشای کمال معنوی است. در زیارتنامهها از خداوند طلب میشود که دلهای مخلصان از شوق به خداوند بلرزد. در مواجهه با سختیها نباید ناامید شد، زیرا سختیهای دنیا موجب ارتقاء مقام در آخرت خواهد شد.
-
علمی فرهنگیپاسخی از آیتاللهالعظمی بهجت: راه نجات از فتنههای آخرالزمان چیست؟
حوزه/ حضرت آیتالله بهجت قدسسره بر اهمیت تشخیص تکلیف در برابر فتنههای آخرالزمان تأکید میکنند. ایشان میفرمایند که هر فرد باید به وظایف شرعی خود توجه داشته باشد و از دقت در دفتر شرع غافل نشود.
-
علمی فرهنگیسواد بندگی | ذکری که معجزه میکند
حوزه/ وقتی شاگرد در محضر عارف واصل، آیتالله العظمی بهجت تقاضای ذکری بزرگ و طولانی داشت، استاد با لبخندی حکیمانه، گنجی به او هدیه داد که از تمام جواهرات عالم ارزشمندتر بود: "استغفار"!
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | آیا بلاها پلی برای ورود به رحمت الهی هستند؟
حوزه/ بلاها فرصتی برای رشد معنوی هستند و انسان باید در برابر آنها صبور و شکرگزار باشد. نعمتهای الهی فراواناند و نباید با سختیها فراموش شوند. امیرالمؤمنین علیهالسلام میفرمایند: «ایمان بدون تحمل بلاها به کمال نمیرسد». با تقویت ایمان و صبر، میتوان سختیها را به راهی برای نزدیکی به خداوند تبدیل کرد.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | هشدار شیخ انصاری از گناهی که حیوانات از انجام آن إبا دارند
حوزه/ غیبت در معنای دقیق، آشکار کردن مطالب ناخوشایند درباره برادر دینی در غیاب اوست. مرحوم شیخ انصاری رحمهالله درباره غیبت گفته اند که همین بس که خداوند در قرآن کریم غیبت را همچون خوردن گوشت برادر مؤمن در حال مرگ معرفی میکند؛ عملی که حتی برخی حیوانات از انجام آن ابا دارند.
-
علمی فرهنگیسواد بندگی | جدیدترین توصیه رهبر انقلاب به جوانان
حوزه/ رهبر معظم انقلاب در بخشی از پیام به سیویکمین اجلاس سراسری نماز، به بیان دو توصیه کلیدی برای نماز پرداختند.
-
علمی فرهنگیخاطرات علما | اخلاق دیدنی است؛ نه گفتنی
حوزه/ آیتالله جوادی آملی به نقل از علامه طباطبایی (قدس سره) میفرمایند: «اخلاق گفتنی نیست، دیدنی است؛ بروید آیتالله بهجت را ببینید که مجسمه اخلاق است.» علامه عسکری نیز میفرمودند: «ما با مشاهده رفتار آیتالله خوانساری، درس اخلاق میآموختیم.»
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | راز موفقیت شیعیان در مقامات معنوی چیست؟
حوزه/ محبت اهل بیت و پیوند قلبی با ولایت، شاهکلید دستیابی شیعیان به مقامات معنوی است. هرچه این ارتباط قویتر و اعمال خالصانهتر باشد، مسیر کمال و نزدیکی به خدا هموارتر میشود. اما راز اصلی در عبور از موانع درونی و حجابهای نفس نهفته است که با توسل و اراده، میتوان آنها را کنار زد و به مقام قرب الهی دست یافت.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | چرا شناخت خدا بدون اهلبیت(ع) ناقص است؟
حوزه/ در اصول کافی آمده است که اگر خدا میخواست، خود را بیواسطه معرفی میکرد؛ اما اهل بیت(ع) را واسطه شناخت خود قرار داد، چرا که آنان وجهالله هستند.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | چگونه میتوان با خدا بهترین رفیق شد؟
حوزه/ برای رفع حاجات باید به خدا توکل کرده، با توسل به اهل بیت علیهمالسلام دو رکعت نماز بخوانیم، ذکر مخصوص بگوییم و دعا را با صلوات آغاز و پایان دهیم. همچنین خدا را با قسم به مظلومان، مانند حضرت علیاصغر یا حضرت محسن (علیهما السلام) بخوانیم.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | آمادهباش برای امتحانهای سخت در دوران ظهور
حوزه/ امام کاظم علیهالسلام فرمودند که امتحانات سخت زیادی در انتظار مؤمنان است و این امتحانات مانند فرآیند خالصسازی طلا با حرارت خواهند بود. در دوران ظهور، باید برای بلاهای مختلف آماده باشیم. برخی روایات میگویند که در آن زمان از هر هفت نفر، تنها دو نفر باقی خواهند ماند.
-
علمی فرهنگیخاطرات علما | دستورالعمل آیت الله بهجت: برای دفع وسوسه چه کنیم؟
حوزه/ از مرحوم آیت الله بهجت پرسیدند: آقا برای «تحصیل به یقین» و «دفع وسوسه» چه باید کرد؟ ایشان با شدت و حِدت فرمودند: خواندن قرآن در جاهای خلوت و دائمالوضو بودن برای دفع وسوسه باید انجام شود.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | شما هم به اسراف گرفتارید؟ از مهمانی تا خرید غیرضروری
حوزه/ امام سجاد (ع) در دعای مکارم الأخلاق از خداوند خواستار دوری از اسراف هستند. اسراف مصرف بیش از حد منابع است و در قرآن مسرفین برادران شیطان معرفی شدهاند. اسراف یعنی مصرف بیش از حد مجاز و تبذیر یعنی مصرف بیدلیل. امام صادق (ع) و امام علی (ع) تأکید دارند که مال باید به درستی مصرف شده و به فقرا داده شود.
-
علمی فرهنگیاز گربهها بترسیم یا از قضا شدن نماز؟
حوزه/ آیتالله احمدی میانجی با داستانی کوتاه نشان میدهد که چطور نگرانیهایمان برای امور دنیوی میتواند بیش از امور اخروی باشد و ما را از ارزش واقعی نماز صبح غافل کند.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | چگونه بدبخت نشویم؟
حوزه/ مرحوم آیت الله ناصری در یکی از دروس اخلاق خود محبت به اهل بیت (ع) با عمل صالح را عامل بخشش گناهان و عزت واقعی در اطاعت از خداوند دانست.
-
علمی فرهنگیبا این هوای تهران میخواهید مردم عالَم را به اسلام دعوت کنید؟!
حوزه/ یکروز به مجموعۀ هیئت دولت گفتم شما با این هوای تهران، می خواهید اهل عالَم را به اسلام دعوت کنید؟! با این هوا؟! آیا درست است که مسلمان، اینجور هوایی داشته باشد؟! ...
-
علمی فرهنگیدعوتنامه خصوصی خدا برای بندگان
حوزه/ خداوند لحظات قبل از نماز تو را برایت طراحی می کند. برای مغازه دار، مشتری می فرستد، می گوید با فروشنده بحث کن. بعد صدا می زند: ملائکه من وسط حرف هایش اذان بگویید، اگر بلند شد خیلی نورانی خواهد شد.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | چگونه مالمان را پر برکت کنیم؟
حوزه/ در دعای مکارم الأخلاق، امام سجاد (ع) از خداوند برکتی در مال میخواهند که نه تنها موجب رشد دنیوی آن شود، بلکه آثار معنوی و ابدی در آخرت به همراه داشته باشد. این برکت که در روایات به گوسفند تشبیه شده، به رشد مال در مسیر خیرات و کمک به نیازمندان اشاره دارد و نشاندهنده تأثیرات عمیق معنوی است.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | چگونه ثروت باعث رشد عبادت می شود؟
حوزه/ امام سجاد (ع) در دعای مکارم الأخلاق از خداوند میخواهند که مالشان را در راه رضای خدا و به نفع جامعه هدایت کند. این دعا نشان میدهد که سعادت فرد و جامعه بر دو رکن اساسی استوار است: عقاید صحیح (اصول دین) و مدیریت درست مال (فروع دین).
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | رازی که موجب استجابت دعا میشود
حوزه/ اهلبیت (ع) راهی روشن برای استجابت دعا نشان دادهاند: دعاهایی که با صلوات بر پیامبر (ص) آغاز و پایان مییابد، در درگاه الهی پذیرفته میشوند. صلوات، پلی میان خواستههای ما و رحمت بیپایان خداوند است؛ کلیدی که دریای کرامت الهی را به روی بندگان میگشاید.
-
علمی فرهنگیدرس اخلاق | حقیقت حقوق بشر چیست؟
حوزه/ رعایت حقوق دیگران، اصول مهم در زندگی اجتماعی و دینی است. درک این حقوق و عمل به آنها میتواند به بهبود روابط انسانی و اجتماعی کمک کند. در رأس این حقوق، حق خداوند، پس از آن، حق پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) هستند. همچنین، نائبان عام امام زمان (عج) نیز بر ما حق دارند و ما موظفیم طبق دستورات الهی که در قرآن و روایات آمده است، عمل کنیم.