-
اخلاق و معنویتتوصیه آیتاللهالعظمی جوادی: مطالعه را با سجده شکر کامل کنید
حوزه/ حضرت آیتالله جوادی آملی در توصیهای به طلاب و دانشآموزان علوم دینی، بر اهمیت سجدهی شکر پس از مطالعه تأکید کردند.
-
اخلاق و معنویتچگونه عبادتی خالص داشته باشیم؟
حوزه / اخلاص، معیار ارزش عبادت، مقامی از مقامات مقرّبان الهی و هدف دین است. هر کس آن را یافت مـوهـبتی الهی نصیبش گشته که به وسیله آن به مقامات بزرگی خواهد رسید.
-
اخلاق و معنویتچگونه از ورود حرفهای بیهوده جلوگیری کنیم؟
حوزه/ آیتالله جوادی آملی با استناد به سخنی از نهجالبلاغه، بر اهمیت گزینش کلام و مراقبت از ذهن تاکید میکنند. ایشان معتقدند ذهن ظرفیت محدودی دارد و باید از ورود سخنان بیهوده و آسیبزا به آن خودداری کرد و فقط به سخنان حکمتآمیز و سودمند گوش سپرد.
-
اخلاق و معنویتدرس اخلاق | هشدار امیرالمؤمنین (ع) درباره دنیا و حسابرسی قیامت
حوزه/ امیرالمؤمنین علیهالسلام هشدار میدهند: «به ایمنی دنیا دلگرم نباشید.» گناهان در دنیا ممکن است بیپاسخ بمانند، اما در قیامت حسابرسی سختی در انتظار است. توبه واقعی، نماز با توجه و عمل به دستورات الهی، کلیدهای نجات هستند. در قیامت، امیرالمؤمنین علیهالسلام با جمله «هذا لی، هذا لک» سرنوشت انسانها را تعیین میکنند. دنیا محل امتحان و قیامت جای حسابرسی است.
-
اخلاق و معنویتکسی که در ماه رجب نمی تواند روزه بگیرد، چه کند؟
حوزه/ بر اساس روایات، اگر فردی به دلیل بیماری، ضعف و ... نتواند در ماه رجب روزه بگیرد، میتواند بهجای آن، هر روز یک قرص نان به نیازمندان صدقه دهد. در صورت عدم توانایی مالی نیز، میتواند روزانه صد بار این تسبیح را تکرار کند:«سُبْحَانَ الْإِلَهِ الْجَلِیلِ ...». این اعمال، جایگزینهایی برای کسب ثواب روزهی ماه رجب محسوب میشوند.
-
اخلاق و معنویتنکاتی کلیدی برای اعتکاف/ چگونه حال خوب اعتکاف را ماندگار کنیم؟
حوزه/ اعتکاف فرصتی برای خلوت با خداست، اما شلوغی و امکانات رفاهی ممکن است ما را از هدف اصلی آن غافل کند. باید مراقب باشیم این هیاهوها مانع یافتن «گمشدهی عالم» نشود. اعتکاف، زمانی ارزشمند است که بتوانیم در میان هیاهوی دنیا، سکوت و خلوت واقعی با خدا را تجربه کنیم.
-
اخلاق و معنویتدرس اخلاق | خبر خوش برای گنهکاران
حوزه/ رحمت خدا آنقدر بزرگ است که هیچ گناهی نمیتواند آن را محدود کند. حتی اگر هشتاد بار هم خطا کردهای، باز هم میتوانی به سوی او بازگردی. توبه کن، زیرا رحمت خدا از هر گناهی بزرگتر است!
-
اخلاق و معنویتسواد بندگی | چرا شبها از فیض عبادت محرومیم؟
حوزه/ آیتالله بهجت با افسوس از غفلت در اوقات بیداری، توجه به این مسئله را کلید توفیق شبزندهداری دانستند. ایشان بیداریِ همراه با بندگی را مقدمه بیداری شبانه برای عبادت معرفی کردند.
-
کشکولداستان طلبهشدن آیتالله مجتهدی تهرانی!
حوزه/ یادم میآید وقتی تازه طلبه شده بودم موهای سرم را کوتاه کرده بودم و محاسنم را گذاشته بودم. وقتی که به خانه رفتم، دایی من، لب و لوچهاش را آویزان کرد و با اشاره به من گفت این چه قیافهای است که برای خودت درست کردهای؟ ...
-
اخلاق و معنویتهشدار آیتالله بهجت: آیا برای ترک گناه برنامهای دارید؟
حوزه/ آیتالله العظمی بهجت در سخنی کوتاه هشدار میدهند که ادامه دادن به گناه بدون تلاش برای تغییر، خطرناک است و پیشنهاد میکنند که هر فرد برای خود مهلتی تعیین کند تا به تدریج گناهان را ترک کند.
-
اخلاق و معنویتدرس اخلاق | فحاشی ممنوع؛ هشدار اهل بیت (ع) به شیعیان
حوزه/ فحاشی حریمی ممنوع در سیره اهل بیت علیهمالسلام است. امام سجاد علیهالسلام از خدا میخواهند که او را از هر سخن زشت حفظ کند. رسول الله صلیالله علیهوآله نیز مؤمن را کسی میدانند که زیادی کلامش را نگه دارد.
-
اخلاق و معنویتدرس اخلاق | ۲۵۰۰ کتاب، ۶۲۰۰ حدیث و ۲۰۰ آیه، گواه عظمت امام زمان(عج)
حوزه/ امام زمان (عج) چنان جایگاه رفیعی دارند که نام و نشانههای ایشان در تورات، انجیل و قرآن ذکر شده است. حدود ۲۵۰۰ کتاب، ۶۲۰۰ حدیث و ۲۰۰ آیه در شأن و منزلت حضرت نقل شدهاند که گواهی بر عظمت بیهمتای ایشان است. این حجم از روایات و آیات، نشاندهنده اهمیت و جایگاه بینظیر امام زمان (عج) در نزد خداوند و اولیای الهی است.
-
شبهات و پرسمانبا این شش راهکار به عبادت عاشقانه با خدا برسید
حوزه/ عبادت و راز و نیاز با خداوند، در گرو شناخت و محبت به اوست. بهترین نوع عبادت، پرستشی است که از روی عشق و آگاهی به عظمت و صفات الهی انجام شود.
-
اخلاق و معنویتچگونه از غیبت دوری کنیم؟ راهکارهای مؤثر برای حفظ حرمت دیگران
حوزه/ غیبت، یکی از گناهان کبیرهای است که پیامدهای اجتماعی و روحی جبرانناپذیری دارد که در این مطلب طی پرسش و پاسخی به بررسی راهکارهای عملی برای دوری از غیبت و حفظ حرمت دیگران میپردازیم.
-
اخلاق و معنویتآیتالله العظمی مظاهری: گناه را جدی بگیریم، گناه مداوم را جدیتر
حوزه / اگر کسی گناه کرد یک نقطه سیاهی در دلش پیدا می شود. اگر توبه کرد آن نقطه سیاه پاک می شود، اما اگر توبه نکرد و گناه دوم آمد، آن نقطه سیاه زیاد می شود و سیاهی گناه مداوم کم کم همه دلش را می گیرد و دیگر رستگار نمی شود.
-
اخلاق و معنویتحکایتی از آیتالله بروجردی که دلها را تکان میدهد
حوزه/ این متن، داستانی از زبان مرحوم آقای زاهدی، هممباحثهای حضرت امام و آیتالله سید احمد زنجانی، نقل میکند که در آن، آیتالله بروجردی در اواخر عمر خود، با وجود خدمات بسیار، از خالی بودن دست خود در پیشگاه خدا ابراز نگرانی میکنند.
-
اخلاق و معنویتچگونه اخلاق را در فرزندانمان نهادینه کنیم؟
حوزه/ راست گفتن مثل نظافت کردن و دروغ گفتن مثل کثیف کردن است؛ بچه از طفولیت با این عادتها بزرگ میشود. وقتی این عادتها در طفل جا افتاد، دنبال غذای عادتش میگردد.
-
اخلاق و معنویتآیتالله العظمی بهجت: به فکر عمل باشید
حوزه/ آیتالله العظمی بهجت در سخنی کوتاه، بر اهمیت عمل به دانستهها تاکید میکنند و نه صرفا پرداختن به گفتار.
-
اخلاق و معنویتسواد بندگی | یزیدی هستیم یا حسینی؟!
حوزه/ درک این که در کدام سمت قرار داریم - حسینی یا یزیدی - میتواند نقطه شروعی برای جبران و تغییر مسیرمان باشد. آگاهی از شرایط کنونی، حتی اگر منجر به توبه نشود، به ما کمک میکند تا در آینده تصمیمات بهتری اتخاذ کنیم.
-
اخلاق و معنویتسواد بندگی | ۱۰ توصیه آیتالله قاضی برای ماه رجب
حوزه/ ۸۷ سال پیش، در روز شنبه پنجم شهریورماه ۱۳۱۷ و یک روز مانده به آغاز ماه رجب، مرحوم قاضی (آیتالله سیدعلی قاضی استاد علامه طباطبایی) نامهای معنوی به شاگردان خود نوشت و در آن به اهمیت، عظمت و معنویت ماه رجب پرداخت.
-
اخلاق و معنویتدرس اخلاق | راز موفقیت بندگی از زبان معصومین در ماه رجب
حوزه/ ماه رجب، از ماههای پر فضیلت الهی و منسوب به حضرت علی(ع) است که به «ماه تخلیه» شهرت دارد.اعمال ام داوود، نمازهای مخصوص و استغفارهای ماه رجب میتواند، گناهان را پاک کند و به بنده را مقرب درگاه احدیت کند. بزرگان دین این ماه را فرصتی استثنایی برای خودسازی و پاکسازی روح دانستهاند و توصیه کردهاند از لحظات آن برای تقویت بندگی و عبودیت بهره ببریم.
-
مراجع و علماسه دستور اخلاقی آیتالله شاه آبادی برای ماه رجب/ سالک باید معنای ماه حرام را بداند
حوزه/ مقید باشید نماز را در اول وقتش اقامه کنید. هرکجا باشید و دیدید صدای اذان بلند شد، دست از کارتان بکشید و نماز را اقامه کنید و حتیالمقدور هم سعی کنید به جماعت خوانده شود.
-
علمی-معارفیدر این ماه همه دعاها مستجاب میشود
حوزه/ در ماه رجب، خداوند دری از رحمت را گشوده و وعده اجابت دعا داده است. فرشتهای به نام «داعی» هر شب در آسمان هفتم، بندگان را به این ضیافت الهی فرا میخواند. این ماه ریسمان پیوند خالق و مخلوق است و هر که از شرک و بدعت دوری گزیند، به اجابت میرسد.
-
اخلاق و معنویتدرس اخلاق | ماهی که فرشتهها برای ما دعا میکنند
حوزه/ ماه رجب، اولین ماه حرام و سرشار از رویدادهای مهم مانند ولادت حضرت علی(ع) در کعبه و مبعث پیامبر(ص) است. این ماه پیوندی عمیق با آفرینش نور پنجتن دارد که از آن، تمام هستی خلق شده است. رجب، فرصت ویژهای برای عبادت، روزهداری و زیارت امام حسین(ع) است و فرشتگان در آن برای روزهداران دعا میکنند.
-
اخلاق و معنویتسواد بندگی | تأثیر شگفتانگیز نماز در زندگی
حوزه/ اگر جداً به نماز اهمیّت بدهید، مخصوصاً نمازهای واجب و نوافل مثل نماز شب و نیز جداً از نماز محافظت کردید و در وقت نماز، همۀ کارها به جز نماز تعطیل شد و خلاصه به مانند درّ گرانبهایی از نماز مواظبت و مراقبت کردید، آنگاه خداوند متعال به شما کمک میکند.
-
اخلاق و معنویتدرس اخلاق | سه بُعد مهم انسانی که باید بشناسیم
حوزه/ برای رسیدن به کمال، اخلاص در اعمال ضروری است. زیارت اهل بیت و توجه به معارف ایشان راهگشای کمال معنوی است. در زیارتنامهها از خداوند طلب میشود که دلهای مخلصان از شوق به خداوند بلرزد. در مواجهه با سختیها نباید ناامید شد، زیرا سختیهای دنیا موجب ارتقاء مقام در آخرت خواهد شد.
-
شبهات و پرسمانپاسخی از آیتاللهالعظمی بهجت: راه نجات از فتنههای آخرالزمان چیست؟
حوزه/ حضرت آیتالله بهجت قدسسره بر اهمیت تشخیص تکلیف در برابر فتنههای آخرالزمان تأکید میکنند. ایشان میفرمایند که هر فرد باید به وظایف شرعی خود توجه داشته باشد و از دقت در دفتر شرع غافل نشود.
-
اخلاق و معنویتسواد بندگی | ذکری که معجزه میکند
حوزه/ وقتی شاگرد در محضر عارف واصل، آیتالله العظمی بهجت تقاضای ذکری بزرگ و طولانی داشت، استاد با لبخندی حکیمانه، گنجی به او هدیه داد که از تمام جواهرات عالم ارزشمندتر بود: "استغفار"!
-
اخلاق و معنویتدرس اخلاق | آیا بلاها پلی برای ورود به رحمت الهی هستند؟
حوزه/ بلاها فرصتی برای رشد معنوی هستند و انسان باید در برابر آنها صبور و شکرگزار باشد. نعمتهای الهی فراواناند و نباید با سختیها فراموش شوند. امیرالمؤمنین علیهالسلام میفرمایند: «ایمان بدون تحمل بلاها به کمال نمیرسد». با تقویت ایمان و صبر، میتوان سختیها را به راهی برای نزدیکی به خداوند تبدیل کرد.
-
اخلاق و معنویتدرس اخلاق | هشدار شیخ انصاری از گناهی که حیوانات از انجام آن إبا دارند
حوزه/ غیبت در معنای دقیق، آشکار کردن مطالب ناخوشایند درباره برادر دینی در غیاب اوست. مرحوم شیخ انصاری رحمهالله درباره غیبت گفته اند که همین بس که خداوند در قرآن کریم غیبت را همچون خوردن گوشت برادر مؤمن در حال مرگ معرفی میکند؛ عملی که حتی برخی حیوانات از انجام آن ابا دارند.