دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ |۲ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 4, 2024
علی رحیمی مبلغ بین الملل در برزیل

حوزه/ حجت الاسلام رحیمی مبلّغ بین الملل در برزیل گفت: وضعیت تبلیغ اسلام در آمریکای لاتین بسیار اسفناک و ناراحت کننده است و این در حالی است که برزیل، قمِ آمریکای لاتین است و نسبت به کشورهای دیگر بیشترین مسلمان را دارد.

به گزارش سرویس بین‌الملل خبرگزاری حوزه، موضوع تبلیغ اسلام در جهان از موضوعات مهمی است که امروزه به دلیل تلاش‌های گسترده معاندان اسلام ناب محمدی در جهان با حمایت غول‌های رسانه‌ای بیش از هر زمانی ضرورت آن احساس می‌شود.

حضور مبلغان مسلط به زبان‌های خارجی در فضای مجازی برای آشنا کردن مردم جهان که حتی در شرایط فعلی با نام اسلام نیز آشنا نیستند در معرفی دین مبین اسلام و به ویژه فرهنگ تشیع بسیار تأثیر گذار است.

حجت الاسلام علی رحیمی مبلغ بین‌الملل در کشور برزیل، طلبه‌ای، از دیار ایلام است. وی حدود ۳ سال در برزیل به امر تبلیغ دین اسلام پرداخته است و همزمان با فعالیت در محل استقرارش شهر پونتا گروسا در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی چون اینستاگرام و توئیتر فعال بوده است.

در همین راستا خبرنگار سرویس بین‌الملل خبرگزاری حوزه با حجت الاسلام علی رحیمی مبلغ بین‌الملل در برزیل به گفت و گو پرداخته است.

متن گفت وگو به شرح ذیل است:

حوزه: لطفاً ابتدا در خصوص سابقه و فعالیت‌های تبلیغی خود توضیح دهید.

حوزه تبلیغی بنده در اوایل طلبگی از داخل کشور و از شهر ایلام شروع شد. من سال ۷۹ طلبه شدم و قبل از آن هم کار تبلیغی انجام می‌دادم. اولین هیئت مذهبی جوانان جامعة المهدی را در ایلام تأسیس کردیم و پس از آن به قم آمدم. مدت ۱۶ سال به خواندن دروس حوزوی مشغول بودم که ۶ سال آن در استان مرکزی محلات سپری شد. در ایام تبلیغی تابستان و محرم و صفر در منطقه محروم و حاشیه نشین شهر ایلام تبلیغ می‌کردم و با دوستانم به بازسازی مسجد مخروبه آن منطقه پرداختیم.

در اوایل فعالیت در ماه مبارک رمضان افراد، توانایی خواندن قرآن را نداشتند و بعد از آن به مرور با فعالیت‌های تبلیغی و آموزشی افراد توانمند شده و یک مسجد ۳ طبقه ساختیم و در حال حاضر در همان منطقه تعدادی حافظ قرآن و طلبه فعال داریم و هر گز در دوران فعالیت‌های تبلیغی ام فعالیت در مناطق محروم را فراموش نکردم.

حوزه: در کشور برزیل چه مدت فعالیت‌های تبلیغی داشتید و در خصوص روش‌های تبلیغی که برای آشنا نمودن مردم با اسلام انجام می‌دادید توضیح دهید.

در عرصه تبلیغ بین الملل ابتدا از سوی مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در جهاد کشاورزی مأموریت یافتم تا نظارت بر ذبح شرعی در برزیل را انجام دهم و سال ۹۲ به برزیل اعزام شدم و چند ماهی ماندم. تقریباً دو ماه بعد از آن از طریق یکی از دوستان ایرانی کمی با زبان پرتغالی آشنا شدم و در حد محدود می‌توانستم ارتباط برقرار کنم. تا یک روز در مرکزی که حضور داشتیم متوجه خانمی غیر مسلمان شدیم که به دنبال تفریحات غیر اسلامی بود و من آن زمان با آشنایی محدودی که با زبان پرتغالی داشتم وی را متقاعد کردم که تنها راه به آرامش رسیدن انس با خدا است و بسیار او تحت تأثیر قرار گرفت، گویی تا به حال کسی به او سخنی حکیمانه نگفته بود.

هشتاد میلیون برزیلی عضو یوتیوب هستند/ در برزیل فقط پنج مسجد برای شیعیان وجود دارد

این ماجرا برای من جرقه‌ای شد که به عنوان یک تکلیف زبان پرتغالی را یاد بگیرم و به تبلیغ دین اسلام بپردازم. سال ۹۲ به ایران بازگشتم و بعد از چند ماه به طور جدی به دنبال یادگیری زبان پرتغالی در مؤسسه المرتضی رفتم و قبل از آن هم با نرم افزار این زبان را یاد می‌گرفتم.

در ابتدا تقریباً سه سال طول کشید که زبان پرتغالی را یاد بگیرم تا بتوانم برای سخنرانی و برقرار کردن ارتباط اقدام کنم. به کمک خیرین و به اسم مؤسسه المرتضی به برزیل اعزام شدم. در منطقه‌ای حضور پیدا کردم مسجدی وجود داشت که تقریباً ۲۵ سال پیش ساخته شده بود و روحانی نداشت و مبلغی قبل از من ۱ سال آنجا اقامت داشت و اولین مبلغ آن منطقه محسوب می‌شد.

یکی از مواردی که مرا متاسف کرد پیام یکی از مسلمان‌های برزیلی به یکی از دوستان روحانی بود که گفته بود خیلی دیر آمدی چرا که در اثر کمبود مبلغ متأسفانه نسل ما با اسلام آشنا نشدند و زنان مسیحی گرفتند و به نوعی از دست ما رفتند.

هشتاد میلیون برزیلی عضو یوتیوب هستند/ در برزیل فقط پنج مسجد برای شیعیان وجود دارد

تبلیغ اسلام بین دانش آموزان برزیلی

به هر حال من به همراه خانواده ام مستقر شدیم و فعالیت تبلیغی را شروع کردیم. در شهر ما تقریباً ۳۰۰ مسلمان وجود داشت داشت و تقریباً نیمی شیعه و نیمی سنی بودند و ارتباط خوبی با دوستان اهل سنت داشتیم و تمام برنامه‌های ما برای غیر مسلمانان و مسیحی‌ها و تبلیغ و ترویج اسلام بود.

در دوره ۳ ساله تبلیغی ام بین مسیحی‌ها توانستیم اسلام را تبلیغ کنیم. برزیل ۶۰ میلیون دانش آموز دارد و یکی از برنامه‌های ما حضور در مدارس بود و محتوای یکی از کتاب‌های دانش آموزان پیرامون آشنایی با اسلام بود بنابراین مدارس زیادی می‌رفتیم و گاهی اوقات برای حدود ۳۰۰ نفر از دانش آموزان صحبت می‌کردیم و جلسات پرسش و پاسخ داشتیم و آنها را به مسجد خودمان دعوت می‌کردیم تا اگر سوالی دارند پاسخ دهیم.

هشتاد میلیون برزیلی عضو یوتیوب هستند/ در برزیل فقط پنج مسجد برای شیعیان وجود دارد

برنامه مفصل دوره آشنایی با اسلام برای معلمان و دوره‌های آموزش اسلام و ارتباط با دانشگاه‌ها از دیگر برنامه‌های تبلیغی من بود و به عنوان دانشجوی آزاد کارشناسی ارشد رشته تاریخ مدتی سر کلاس درس آنها حاضر می‌شدم و از من دعوت نمودند به عنوان معلم فلسفه در مدارسشان تدریس کنم و یا دوره اسلام شناسی در دانشگاه برگزار کنم که این ایام مصادف شد با همه گیری ویروس کرونا.

همچنین چندین همایش بین ادیانی شرکت کردیم؛ همه ادیان بودند از مسیحی‌ها، یهودی‌ها حتی ادیان غیر ابراهیمی و توانستیم اسلام را معرفی کنیم و سخنرانی‌های زیادی داشتم اما با شروع کرونا به سمت تبلیغ اسلام در فضای مجازی رفتیم.

هشتاد میلیون برزیلی عضو یوتیوب هستند/ در برزیل فقط پنج مسجد برای شیعیان وجود دارد

برزیل ۵ برابر ایران است ولی تنها ۵ مسجد شیعیان دارد

حوزه: تعداد مسلمانان و شیعیانی که در برزیل زندگی می‌کنند چقدر است و عموم مردم برزیل چقدر با اسلام و فرهنگ اسلامی اشنایی دارند.

کل مسلمانهایی که در برزیل زندگی می‌کنند حدود یک میلیون نفر هستند و تعداد شیعیان از این تعداد خیلی کمتر است و برخی از شهرها که شیعیان در آن زندگی می‌کنند مثل شهر سائوپائولو شیعیان مسجد دارند. برزیل تقریباً بیش از پنج برابر ایران است اما تنها ۵ مسجد شیعه دارد که بعضی از آنها هنوز روحانی ندارند.

وضعیت تبلیغ اسلام در آمریکای لاتین بسیار اسفناک است

تعدادی از برادران اهل سنت که به مسجد ما آمدند و مهمان ما بودند گفتند ما ۱۰۰ مسجد و مرکز اسلامی در بزریل داریم. وضعیت تبلیغ اسلام در آمریکای لاتین بسیار اسفناک و ناراحت کننده است. یکی از دوستان می‌گفت برزیل، قمِ آمریکای لاتین است و نسبت به کشورهای دیگرآرژانتین و کوبا بیشترین مسلمان را دارد.

حوزه: فعالیت گروه‌های وهابی و تکفیری و حتی اهل سنت در برزیل به چه شکل است و میزان استقبال جوانان از این گروه‌های مذهبی چگونه است؟

جریان وهابیت، پول و قدرت دارد و همه جا تبلیغ می‌کنند و برزیل نیز از این قضیه مستثنی نیست. یکی از این تکفیری‌ها و سرکرده وهابی‌ها از عربستان به بزریل آمده بود و جلسه‌ای با مراکز اسلامی برزیل و دانش آموزانش گذاشت. وی در جنگ علیه یمن لباس پوشید و مشارکت کرد و افکار تکفیری خطرناکی دارد به طوری که بعد از رفتن او مسئولان برزیل افرادی که با وی دیدار داشتند را بازجویی کردند.

قبلاً شیعیان آنجا مظلومیت عجیبی داشتند و در فضای مجازی خیلی محدود فعالیت داشتند، اما الحمدلله طی سال‌هایی که فعالیت تبلیغی در برزیل داشتیم خیلی اوضاع بهتر شد.

تبلیغات گسترده وهابیت در فضای مجازی

خیلی از افرادی که مسیحی بودند و قصد داشتند به اسلام مشرف شوند اول سنی می‌شدند چرا که اهل سنت امکاناتشان در فضای مجازی بیشتربود و هزینه زیادی می‌کنند. یکی از شیخ‌های وهابی با یکی از بازیگرانی که چند میلیون دنبال کننده داشت در اینستاگرام لایو گذاشت یعنی پول می‌دهند و تبلیغ می‌کنند و معروف می‌شوند. در برزیل خیلی اهل سنت تعصبی ندارند مگر برخی از شیوخ آنها و در مراسمات شهادت که ما نذری می‌دادیم آنها نیز مشارکت می‌کردند اما رهبرانشان سعی می‌کردند آنها را از ما دور کنند.

حوزه: موانع و چالش‌های پیش روی یک مبلغ بین الملل به طور عام و به طور خاص در کشوری که شما فعالیت تبلیغی داشتید چیست؟

قبل از کرونا هم در فضای مجازی فعالیت تبلیغی داشتیم و تقریباً مشکلی نبود اما بعد از کرونا تمام تلاشم را روی فضای مجازی گذاشتم. یک برنامه درست کردم به نام" از شیخ بپرس". زمانی در قم دوره کارگردانی و مبانی فیلمسازی فشرده گذرانده بودم و برنامه‌ای ساختم به این ترتیب که از برزیلی‌ها فیلم می‌گرفتم و سوال‌های شرعی خود را بیان می‌کردند و من در خانه با امکانات کم و در یک اتاق که پرده سبز به دیوار زدیم جواب سوال‌ها را در قالب یک ویدئو می‌دادم و ۱۳ برنامه تولید و پخش کردیم. سوال‌های شرعی مردم از موزامبیک و پرتغال تا آنگولا را شامل می‌شد.

هشتاد میلیون برزیلی عضو یوتیوب هستند/ در برزیل فقط پنج مسجد برای شیعیان وجود دارد

هشتاد درصد از طریق فضای مجازی مسلمان شدند

هشتاد درصد کسانی که مسلمان شدند و به اسلام گرویدند از طریق فضای مجازی موفق به این تشرف شدند و خیلی از ملبغانی که امروز به فکر اعزامشان به کشورهای مختلف هستند می‌توانند در فضای مجازی فعالیت کنند اگر چه نیاز به حضور میدانی و دیدار چهره به چهره نیز هست که بسیار مؤثر است.

رسانه‌های برزیل دست صهیونیست‌ها است

حوزه: میزان نفوذ صهیونیست‌ها در کشورهای آمریکای لاتین بویژه برزیل در بعد فرهنگی و سیاسی چگونه است؟

در برزیل رسانه دست صهیونسیت ها است و ایران و شیعه را رصد می‌کنند. با یک استاد برزیلی در مسجدمان دیدار داشتم ایشان زمانی که صفحه مسجد ما در اینستاگرام را نگاه کردند، گفتند در دنبال کنندگان شما یک خبرنگار یهودی عضو هست تا از این طریق فعالیت ما را رصد کنند.

یهودی‌های صهیونیست همه جا هستند و قدرت نفوذ و رسانه دارند به طوری که نتانیاهو اولین شخص سیاسی رژیم صهوینستی بود که به ریودوژانیرو سفر کرد و دولت فعلی برزیل نسبت به دولت‌های قبلی با رژیم صهیونیستی ارتباط و همکاری بیشتری دارد.

هشتاد میلیون برزیلی عضو یوتیوب هستند/ در برزیل فقط پنج مسجد برای شیعیان وجود دارد

حوزه: نظر برزیلی‌ها در خصوص ایران و انقلاب اسلامی و بزرگان و شخصیت‌های شاخص انقلاب، امام خمینی و امام خامنه ای و شهید سلیمانی چیست؟

فاصله ایران و بزریل ۱۲ هزار کیلومتراست و تعداد ایرانی‌ها خیلی در این کشور کم هستند برخی از ایالت‌ها اصلاً ایرانی ندارد در شهرهایی چون ریو دو ژانیرو وسائو پائولو ایرانی ها زندگی می‌کنند. ایران زمانی با بحث هسته‌ای و برجام معروف شد و شناخت خوبی از ایران ارائه نشده بود تا شهادت شهید سلیمانی اتفاق افتاد که برای خودم جالب بود.

فضا سازی سیاه از ایران برای برزیلی‌ها به کمک رسانه‌های غربی

در مورد ایران بحث مفصلی است که چقدر بزریلی ها ایران را می‌شناسند. وقتی می‌گفتیم ایرانی هستیم، فکر می‌کردند ما عراقی هستیم و تفکرات خاصی درباره ایران دارند فکر می‌کنند ایران هنوز جنگ و بمبگذاری هست در حالی که به آنها می‌گفتیم بیش از ۳۰ سال است که جنگ تمام شده وایران امنیت دارد. زمانی که عکس زیبایی از ایران در فضای مجازی می‌گذارم برزیلی‌ها به من زنگ می‌زدند و می‌گفتند واقعاً اینجا ایران است؟! این تصور به این دلیل است که رسانه‌های غربی ایران را مخروبه و عقب مانده به تصویر می‌کشد.

هشتاد میلیون برزیلی عضو یوتیوب هستند/ در برزیل فقط پنج مسجد برای شیعیان وجود دارد

برزیل شبکه‌های گسترده تلوزیونی دارد و در میان آنها یک شبکه و برنامه‌ای دارند مثل اخبار شبکه یک خودمان یا شبیه خبر ۲۰:۳۰ که به اخبار آن اعتماد دارند. و همه برزیلی‌ها این شبکه را نگاه می‌کردند. خبر ساعت ۱۰ شب از پر بیننده ترین اخبار این شبکه هست که زمان شهادت سردار سلیمانی ۲۰ دقیقه این شبکه اخبار مربوط به شهادت ایشان را پوشش داد. از تشییع شهید سلیمانی در قم و کرمان تا عراق را پوشش داد.

به برکت خون شهید سردار سلیمانی برزیلی‌ها ایران را شناختند

مخاطبان برزیلی در این خصوص خیلی تحقیق کرده بودند که باعث تعجب من شد در همان شبکه گفته شد ایرانی‌ها پرچم سرخی بر فراز مسجد جمکران بر افراشته اند که شیعیان فقط یکبار آن هم بعد از شهادت امام حسین (ع) آن را به نشانه انتقام خون سید الشهدا عَلَم کردند. در این شبکه مردم منتظر بودند که انتقام سخت چطور خواهد بود. به برکت خون شهید سردار سلیمانی برزیلی‌ها ایران را شناختند و زمانی که خارج از منزل می‌رفتم آنها در باره این فرمانده شجاع و ترور ایشان از من سوال می‌کردند خیلی برای من جالب بود که آنها ایران را نمی‌شناختند اما سردار را می‌شناختند.

هشتاد میلیون برزیلی عضو یوتیوب هستند/ در برزیل فقط پنج مسجد برای شیعیان وجود دارد

در یوتیوب تقریباً ۸۰ میلیون برزیلی عضو هستند یعنی برزیلی‌ها سوم یا چهارمین کشور با حضور پر رنگ در این شبکه مجازی هستند. بعد از شهادت سردار سلیمانی آنها درباره ایران و سردار تحلیل‌های زیادی می‌کردند حتی برای جانشین شهید سلیمانی سردار قا آنی هم گفت و گو می‌کردند و مصداق این جمله بود که رهبری فرمودند؛ "دشمن از شهید سلیمانی بیشتراز خود سلیمانی می ترسد".

همچنین کتاب "از خمینی تا سلیمانی" نیز به زبان پرتغالی نوشته شد ومردم جهان به اسم سردار، ایران و شیعه را می‌شناسند و این راه خون سردار سلیمانی است که باید ادامه دهیم چرا که مردم آزادی خواه جهان دنبال تفکر استقلال و تفکر امام راحل هستند.

حوزه: در پایان اگر پیشنهاد و یا نظری در خصوص فعالیت‌های تبلیغی و درخواستی در حوزه بین الملل و یا نکته‌ای که در این مصاحبه که از شما سوال نشده بود، دارید بفرمائید.

مسلمانان در برزیل خیلی کم هستند مثلاً گاهی در یک شهر ۶۰ هزار نفری یک نفر مسلمان شده است. بنابراین نیاز به کار خیلی زیاد و جدی در حوزه تبلیغ اسلام در این کشور وجود دارد. زمانی در خیابانی در سائوپائولو با لباس روحانی راه می‌رفتم و برخی‌ها می‌آمدند و می‌گفتند شما از کشور اسلام آمدید فکر می‌کردند اسلام نام یک کشور است و نه یک دین و آنها شناخت زیادی از اسلام ندارند و این خیلی ناراحت کننده هست.

یکی از دوستان که ۲۵ سال در برزیل تاجر بود می‌گفت مردم اینجا اسم اسلام به گوششان نخورده وظیفه ما این است که با کمک نیروهای تبلیغی در فضای مجازی فعالیت کنیم. زبان پرتغالی مظلوم واقع شده و ما باید برای تبلیغ اسلام از این زبان و سایر زبان‌ها در فضای مجازی و حقیقی استفاده کنیم.

گفت و گو از وجیهه سادات حسینی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • محمدی IR ۱۷:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    2 1
    خدا خیرش بده
  • حسین IR ۲۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    2 1
    خدا به ایشان اجر عنایت فرماید
  • . IR ۲۱:۴۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    1 1
    الان زبان پرتغالی چقدر در عرصه تبلیغ اسلام جایگاه و ضرورت داره؟ اولویت چندم هست؟ طلبه سطح یا خارج ارزش داره وقت بذاره؟؟
    • علی بهاری IR ۱۲:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۵
      2 3
      به جای پرتغالی، به انگلیسی بپردازید. نخبگان هر کشور، انگلیسی می‌دانند. در صورتی که روی آنها اثر بگذارید آنها روی مردم اثر می‌گذارند.
  • احمد IR ۲۰:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۵
    3 0
    خوبه یه کمی مطالعه داشته باشید برزیلی ها اصلا انگلیسی بلد نیستند.
  • مهدی IR ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    2 1
    سلام در همه زبانها بمبلغ شیعی ،نیاز هست . پرتغالی حدود ۳۰۰میلیون مخاطب داره . کاش طلبه ها از پایه سه به بعد ،روزانه یک ساعت وقت بگذارند و یک زبان رو یاد بگیرند .حالا هرزبانی ،اسپانیایی ، چینی،روسی،پرتغالی،ژاپنی انگلیسی و...
  • علی FR ۲۰:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۱
    0 1
    سلام عالی بود اگر میشه شماره واتساپ، ایمیل یا ... از حجت الاسلام رحیمی را برایم ارسال فرمائید. ممنون