به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین سید ریاض حکیم، در نشستی با اصحاب رسانه و اعضای هیئت اجرایی مراسم نکوداشت مرحوم آیتالله العظمی سید سعید حکیم در نجف اشرف، با اشاره به ستمهای رژیم ملعون صدام به علمای عراق، اضافه کرد: حضرت آیتالله سیدسعید حکیم همراه با سایر اعضای خاندان حکیم مدت هشت سال در زندانهای رژیم بعثی عراق بودند و تعدادی از افراد این خانواده هم شهید شدند. بنده در این مدت در محضر والد بزرگوار بودم، دشمنی رژیم صدام با خاندان حکیم چند دلیل داشت که دلیل اصلی آن به جنگ ایران و عراق باز میگردد.
حجت الاسلام والمسلمین حکیم افزود: رژیم صدام قصد برپایی یک کنفرانس نمایشی بر ضد ایران داشت و ابتدا از آیتالله خویی خواست که خودشان یا نماینده ایشان در آن حضور یابند ولی ایشان دلایلی آوردند از جمله اینکه من ایرانی هستم و زیر بار نرفتند؛ رژیم سراغ خاندان آیتالله حکیم رفت ولی چون پاسخ منفی شنید این کنفرانس را بدون حضور آنها برگزار کرد ولی یکی دو هفته نگذشته بود که به اتهام خیانت به خاندان حکیم حمله کرد و بیشتر آنان را زندانی و چند نفر را هم شهید کرد که والد بنده هم جزو لیست اعدامیها بود گرچه به هر دلیل موفق به اجرای حکم نشدند.
فرزند حضرت آیتالله سیدسعید حکیم با بیان اینکه ایشان نسبت به مستضعفان توجه ویژه داشتند، تصریح کرد: یکی از فعالیت های آیتالله سیدسعید حکیم، ایجاد یک مؤسسه خیریه با عنوان دارالایتام است که صد هزار یتیم از عراق و برخی دیگر کشورهای اسلامی تحت پوشش آن بودند و الان هم فعالیت آن ادامه دارد. من شخصا جزو هیئتهایی بودم که برای کمک به مستمندان و حتی آسیبدیدگان سیل و زلزله و ... میرفتیم و انجام وظیفه میکردیم.
این استاد حوزه با بیان ایکه حفظ وحدت بین مرجعیت نجف از دیگر کارهای مهم ایشان بود، تصریح کرد: ایشان برای حفظ وحدت کلمه بین مرجعیت حوزه نجف زحمات زیادی کشیدند؛ کشور عراق پیچیدگیهای خاص خود را دارد و ایشان خدمت آیتالله سیستانی مطرح کردند ما در اختلافاتی که با شما داریم اظهار نظر نمیکنیم و در مواردی که اشتراک نظر وجود دارد مؤید نظرات شما خواهیم بود و با این روش مانع از تشتت و تفرقه شدند و اجازه ندادند که دشمنان سوء استفاده کنند و این وحدت کلمه با وجود برخی اختلاف نظرها همچنان هم وجود دارد.
فرزند حضرت آیتالله حکیم اضافه کرد: از دیگر ویژگیهای آیتالله سیدسعید حکیم، این بود که موضعگیری از یک جناح علیه جناح دیگر نداشتند و تلاش میکردند تا همه حول یک محور با همدیگر متحد باشند؛ ایشان نسبت به حملاتی که به مسلمانان چه در عراق و چه در سوریه وارد میشد واکنش نشان میدادند و از مسئولین عراق درخواست میکردند تا موضوع را پیگیری و امداد کنند.
حجت الاسلام والمسلمین حکیم بیان کرد: ایشان نظرشان این بود که ما باید با جهان وارد تعامل و گفتوگو شویم و خودمان را مطرح کنیم نه اینکه از جهان دور شویم به همین دلیل زیر نظر ایشان، مرکز گفتگو و همکاری (الحوار والتعاون) را ایجاد کردیم و از شخصیتهای مختلف از کشورهای اسلامی و غیر اسلامی به نجف دعوت شدند و گفتوگوهایی ایجاد شد.
وی افزود: نظر ایشان این بود که ما باید فرهنگ خودمان را با عقلانیت و دور از تشنج و با حکمت به دیگر مناطق دنیا منتقل کنیم لذا خیلی از شخصیتهای سیاسی حتی از ایشان تجلیل کردند. وزیر خارجه فرانسه در دیداری که با ایشان داشت گفت من احساس نیاز میکنم وقت بیشتری باید خدمت ایشان برسم و از حکمتهای او بهره ببرم و بیشتر استفاده کنم.
این استاد حوزه در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که یکی از توطئههای دشمنان ایجاد فاصله و شکاف بین دو ملت ایران و عراق بوده و هست و حوزههای علمیه قم و نجف باید نقش ویژه در رفع این آسیب ایفا کنند، نگاه مرحوم حکیم به این مسئله چه بود؟ گفت: ایشان حساسیت بسیار ویژه به این مسئله داشت لذا رابطه ایشان با شخصیتها و مسئولان حوزه علمیه قم خیلی مستحکم بود، دفتر ایشان در قم هم خیلی فعال بود و ما رفت و آمد و هماهنگی بسیار خوبی با مراجع عظام تقلید، بیوت مراجع، علما و مسئولان حوزه قم داشتیم.
وی اضافه کرد: زمانی که ما در نجف بودیم شرایط بسیار سختی به خاطر حاکمیت صدام بر عراق وجود داشت، به عنوان نمونه یک دارالحکمهای توسط مرحوم حکیم بزرگ تاسیس شده بود و از بهترین مدارس علمی نجف محسوب میشد، در این مدرسه با وجود ۱۶۸ اتاق، به خاطر خفقان صدام فقط یک طلبه وجود داشت و کسی جرئت نمیکرد وارد آن شود و البته بعدا هم صدام آنجا را تخریب کرد و این طلبه هم به زندان ابوغریب افتاد.
همچنین در این نشست، آقای سعدی نیز به ایراد سخن پرداخت و با اشاره به این که این مراسم از سوی شیخ عبدالمهدی کربلایی، تولیت حرم امام حسین(ع) برگزار می شود، اظهار داشت: این مراسم درجهت تعظیم و تکریم از مقام مرجعیت و همچنین آیت الله سید سعید حکیم برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه هدف این مراسم، بزرگداشت مقام مرجعیت است، گفت: حجاب معاصرت سبب شده تا توجه لازم به آثار ایشان صورت نگیرد؛ ولی بعد از وفات آن مرحوم این توجه روزافزون شده است، زیرا ایشان در ابعاد گسترده علمی و نه صرفا فقه و اصول صاحبنظر و متبحر بودند و واکاوی آثارشان ثمرات زیادی دارد.
وی ادامه داد: محل برگزاری این مراسم در نجف اشرف روز پنج شنبه ۱۹خرداد ماه از ساعت ۱۰تا ۱۲ به وقت عراق برگزار خواهد شد.
دبیر اجرایی کنگره با اشاره به اینکه از کشورهای همسایه هم مهمانی در مراسم حاضر خواهند بود، گفت: علمای حوزه های علمیه قم، تهران، مشهد و اصفهان در این مراسم حضور دارند.
وی اضافه کرد: از کشورهایی همچون لبنان، سوریه، کویت و مصر مهمان خارجی هم دعوت شده اند. شخصیت های بزرگ عراق هم در این مراسم حاضرهستند.
سعدی با اشاره به اینکه این نکوداشت در جهت استخراج آثار این مرجع برگزار می شود، گفت: موضوعات استخراج شده از آثار علمی این عالم بزرگ تاکنون ۸۵۰موضوع می باشد.
نظر شما