به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد مقدس، نهمین نشست صمیمانه جمعی از ستایشگران جوان آستان اهل بیت(ع) طی دو روز در مشهد برگزار شد.
بنابراین گزارش، در این نشست دو روزه در روز نخست استاد سید مهدی حسینی در خصوص مهندسی اجرا سخنرانی داشتند، ستایشگران جوان شرکت کننده در این نشست بعد از ظهر روز نخست به بازدید از بیت انقلاب با حضور مسئول دفتر مقام معظم رهبری در مشهد پرداختند.
روز دوم نشست با سخنرانی استاد رحیم پور ازغدی در خصوص نقش مداحان در میدان جهاد تبیین مبتنی بر اندیشه رهبر انقلاب همراه بود و بعد ازظهر آن، استاد حاج مهدی سلحشور در خصوص مباحث محرم و مواردی که بایستی در هیأتها رعایت شود با ستایشگران به گفت و گو پرداختند.
استاد سید مهدی حسینی در روز نخست نهمین نشست صمیمانه جمعی از ستایشگران جوان آستان اهل بیت(ع) در سخنرانی خود با موضوع مهندسی اجرا که در قالب نهمین نشست الی الحبیب برگزار شد، گفت: آنچه می گویم خلق الساعه و زاییده ذهن من نیست بلکه نکاتی است که به واسطه حضور در محافل اهل بیت(ع) و نشستن پای منبر مداحان اهلبیت(ع) آنها را رصد کرده ام و به این قواعد کلی رسیده ام.
حسینی در ابتدای جلسه، در پاسخ به یکی از سوالات که در باب استفاده از زبان محاوره در شعر هیأت امروز مطرح شد گفت: آنچه به عنوان محاوره یعنی شکست واژگان می خوانید، فی نفسه ایرادی ندارد؛ گاهی هم زبان عامیانه است و مرزی بین عامیانه سرایی و عوامانه سرایی وجود دارد که باید دقت کنیم که به عوامانه سرایی دچار نشویم. زبان محاوره زبان تاثیرگذاری است ولی باید روی ریلی حرکت کند که سالم باشد.
وی اذعان کرد: سرودن شعر و نوحه در زبان محاوره بسیار دشوارتر از زبان فاخر است و همانطور که سرودن شعر هیأت دشوارتر از سایر گونه های شعری است اما متاسفانه بعضی از شاعرانی که تازه قدم در این عرصه گذاشته اند هنوز شناخت کافی از زبان محاوره و زبان شعر هیأت ندارند.
در زبان محاوره لازم است که زبان مردم در شعر بازسازی شود که به آن محاکات می گویند، استاد این کار در شعر فارسی حافظ است.
به این مثال توجه فرمایید: «ناصحم گفت که جز غم چه هنر دارد عشق. برو ای خواجه عاقل هنری بهتر از این». همچنین در این کلام توجه به شیوه بلاغی بسیار مهم است.
استاد حسینی در ادامه گفت: لازم است هر مداح در کنار خود گروهی از مشاوران در عرصههای تخصصی چون عرصه شعر، عرصه تاریخ و سایر مباحث را داشته باشد.
استاد حسینی در بخش دیگر جلسه به بیان مبحث خود با موضوع مهندسی اجرا پرداخت و گفت: آیا بدون برنامه ریزی تا به حال روضه خواندهاید؟ ما در همه برنامههای کاری، نقشه راه یا برنامه ریزی داریم. برای سفرهای زیارتی همین طور. یک معلم برای درس دادن، طرح درس دارد؛ ابتدا ارزیابی تشخیصی دارد و بعد تحلیل از مخاطب و اینکه چقدر در کار خود موفق بوده است. ما در همه امور برنامه ریزی ذهنی داریم و این واقعیتی است که ممکن است به آن توجه نداشته باشیم، در مداحی هم همین است ، حال یا مسیر را درست می رویم و به آن توجه نداریم یا مسیر را اشتباه می رویم.
وی خاطرنشان کرد: مهندسی اجرا یعنی برنامه ریزی برای اجرای هدفمند و متناسب با محوریت پردازش علمی و هنری؛ باید از خود بپرسیم که چه باید بخوانم و چگونه باید بخوانم؟ ما همه معتقدیم که مداحی، ابزاری است برای هدف مهم و مسئولیتی مهم تر؛ «این همه آوازه ها از شه بود، گرچه از حلقوم عبدالله بود» سیر حرکت، مسیر و مقصدی که تعریف می کنیم در مهندسی اجرا قابل تأمل است.
حسینی گفت: در هر کاری باید تیم تخصصی داشته باشیم و به ما چندنفر کمک کنند؛ مداح، محور است و مردم او را می بینند ولی نمی دانند پشت سر او چه افرادی به او کمک می کنند. وجود این تیم فکری، بار مسئولیت و بار فکری مداح را کم می کند و باعث از بین رفتن استرس و ایجاد اعتماد می شود. یکی از بهترین شیوه های خواندن ، شیوه ای است که بر پایه پردازش هنری صورت می گیرد.
استاد رحیم پور ازغدی در سخنرانی خود با موضوع نقش مداحان در میدان جهاد تبیین مبتنی بر اندیشه رهبر انقلاب گفت: مدح پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) و ذکر مصائب آنها افتخار بزرگی است که جدا از آثار و برکات اخروی برای شما مداحان و ستایشگران، برکات دنیوی بسیاری برای مردم و شیعیان داشته و خواهد داشت.
استاد رحیم پور ازغدی گفت: اگر مدح اهل بیت(ع) و ذکر مصائب و مناقب و فرمایشات اهل بیت(ع) نبود، تا به حال اسلام و تشیع در این بیش از هزار سال فراموش شده بود. اگر این مقاومت شیعی نبود و این ذکر مدایح نبود امروز از شیعه هم خبری وجود نداشت.
وی افزود: خط مداحی از حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) شروع شد و همه ائمه ذاکر مصائب امام حسین(ع) و کربلا بودند. این مسئله از اهمیت مداحی است. در تاثیر تاریخی این مسئله می توان گفت هیچ اتفاق بزرگ تاریخی نیفتاد مگر اینکه با ذکر مصائب اهل بیت(ع) همراه باشد. شاه ایران از امام حسین(ع) شکست خورد.
استاد رحیم پور ازغدی ادامه داد: فرق بین دو نوع تشیع را دشمن فهمیده است. اولین تظاهرات مشهد از مدرسه نواب با سخنرانی شهید هاشمی نژاد شروع شد و جمعیت که به سمت حرم آمد و درگیری شد، شعار مردم «برابری، برادری، حکومت عدل علی(ع) بود» و انقلاب در مشهد این طور شروع شد. حکومت هم بیست و یکم ماه رمضان مراسم عزاداری برگزار می کرد ولی آنجا به عزاداران شیرینی میدادند و اینجا عزاداران را به مسلسل میبستند معلوم میشود ما دو حسین داریم، دو علی داریم، دو روضهخوانی و عزاداری داریم.
وی گفت: رهبری بحث هیأتهای سکولار را مطرح کردند و فرمودند خط سکولار در هیئت ها، در دانشگاه ها و در همه جا حضور دارند. در بین متدینین، تفسیر سکولار از دین، دین راحت طلبی است، دینی که هیچ مسئولیتی برای فرد تعریف نمی کند؛ به عنوان مثال وقتی زیارت می رویم برای این است که خواسته ای داریم. توجه داشته باشیم ما همه نوکر امام حسین (ع) هستیم اما امام حسین (ع) هیچ کجا نگفته است که من نوکر می خواهم. امام حسین (ع) فرمودند من شیعه می خواهم.
استاد رحیم پور ازغدی ادامه داد: زیارت، توسل، عزاداری همه اینها وسیله است، هیچ یک هدف نیستند. هدف؛ هدف بعثت است. پیامبران را خداوند برای چه فرستاده اند هدف بعثت چیست؟ هدف خلقت چیست؟ هدف خلقت انسان عبودیت است؛ در واقع انبیا آمده اند برای انسان سازی، انتظار و مهدویت و ادامه توحید و ولایت است.
وی گفت: برخورد ابزاری با دین چند جور است، یک جور روشنفکری است که از ادبیات مذهبی آن جاهایی که قبول دارند مطرح میکنند و از دین فقط شعارهای سیاسی اش را قبول دارند. در طرف دیگر جریانی هستند که از کل دین فقط عبادتاش را قبول دارند و هدف عبادت را رشد و تکامل الی الله میدانند، اصلاح خود و جامعه را در عبادت نمی بینند و هدف شان از عبادات این بود که نفع شخصی ببرند.
استاد رحیم پور ازغدی با اشاره به اینکه هدف زیارت تنها عرض حاجات نیست بلکه در زیارت هدف حرکت الی الله و زیارت جسمانی و روحانی است؛ گفت: تشیعی که هیچ مسئولیتی تعریف نمی کند، فقط حقوق و اضافه حقوق، انگیزه و انزال در آن نیست و تماما بشارت است یعنی خیال فرد را راحت می کند که همین که در شناسنامه اش نوشته اند شیعه کفایت می کند. عاشق ابا عبدالله نمی تواند اهل هر چیز باشد، اگر غیر از این باشد خلاف کل سیره اهل بیت (ع) است. روایت است روزی پیامبر(ص) آمدند منزل و دیدند حضرت فاطمه (س) که شفیعه روز قیامت هستند گریه می کنند. پیامبر(ص) پرسیدند فاطمه جان گریه چرا و حضرت فرمودند: قیامت، داشتم به قیامت فکر می کردم که چه خواهد شد. پیامبر(ص) به ایشان فرمودند گریه کن چرا که قیامت خیلی سخت است.
وی در ادامه گفت: فردی آمد خدمت امام رضا (ع)، گفت به ما گفته اند مهم نیست چگونه زندگی کنید فقط حب اهل بیت(ع) داشته باشید، کفایت می کند. امام(ع) فرمودند خود را با این حرف ها گمراه نکنید، از این عالم می روید و در آن دنیا گرفتار می شوید. این چگونه حبی است که هر چه ما می گوییم، عمل نمی کنید. چگونه ما را دوست دارید به گفته های ما عمل نمی کنید ولی ما باید خواسته های شما را به عنوان شیعه برآورده کنیم.
وی خاطر نشان کرد: در قرآن داریم که خداوند همه گناهان شما را ممکن است ببخشد اما یأس از خدا و بخشیده نشدن قابل پذیرش نیست؛ بنابراین از یک طرف مردم نباید مأیوس شوند، از طرفی مغرور کردن مردم هم خیانت است یعنی مردم را فریب دهیم که اصلا مهم نیست شما در بازار و زندگی و خانه چه کار می کنید، یک روضه، یک زیارت و یک قطره اشک همه را پاک می کند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: تشیع مفت خورها تشیعی است که در آن هیچ وظیفه شرعی، اقتصادی، عبادی، اصلاح نفس و تزکیه و تهذیب؛ نه وظیفه خدمت به خلق هیچ وظیفه ای نداریم، تشیعی که فقط به زیارت و عزاداری می پردازد. شیعه ارثی و شناسنامه ای یک رانت است چرا که اگر ۲۰۰ کیلومتر آن طرف تر به دنیا آمده باشیم، سنی می شیم؛ اگر ۵۰۰ کیلومتر آن طرف به دنیا می آمدیم، الان بودایی بودیم. حتی یک حدیث ضعیف السند نداریم در خصوص برخی از اعمال و رفتاری که شیعیان به نام اهل بیت (ع) انجام می دهند
وی ادامه داد: دیده ایم در پیاده روی اربعین کسانی می آیند اشک هم می ریزند اما نماز نمی خوانند، روزه نمی گیرند ولی زیارت را مرتب می آیند. مداح ها هم در زمان جنگ دو تیپ بودند، ما مداحی داشتیم اشک می ریخت و خود با گردان حرکت می کرد. در مقابل مداحی هم وجود داشت که همه را به گریه می انداخت و خود یک قطره اشک از چشمانش نمی آمد، در عملیات هم شرکت نمی کرد، می خواست خود را برای آینده اسلام حفظ کند. این را اصلا شوخی نبینید که بین ده ها و صدها و هزاران شیعه اهل بیت (ع) فقط ۷۲ نفر به کربلا آمدند، همه فهمیدند و نیامدند. اکثر بنی هاشم در کربلا همراه امام حسین (ع) نبودند. امام حسین (ع) یک نامه دو خطی به بنی هاشم نوشتند و گفتند هر کس با من بیاید، کشته خواهد شد و هر کس نیاید، رستگار نخواهد شد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطر نشان کرد: امام حسین (ع) در عصر خود یک انسان افراطی تلقی شد. خیلی از کسانی که با امام همراهی نکردند، معتقد بودند کار امام افراطی بوده است. کوفه در زمان خود انقلابی ترین و شیعی ترین شهر بود. در مقابل قیام امام حسین (ع) همه جا زدند و دور ایستادند. آنهایی که در کربلا شهید شدند، یک خصوصیت بارز داشتند؛ همه صادق بودند. در مقابل امام حسین (ع) شیعیانی چون شمر وجود داشتند که نقل است ۱۶ بار پیاده به زیارت خانه خدا رفته است و نماز شب می خوانده است. خیلی خدا به ما رحم کرده است که در زمان امیرالمومنین(ع) و سیدالشهدا(ع) نبوده ایم. در مسئله غدیر هم همین گونه است، اینکه می گویند بعد از پیامبر خیلی ها مرتد شده اند، اکثریت جامعه حرف های پیامبر را پس زده اند ، این ارتداد فقهی نیست، این کفر در مسئله خاص رهبری پس از پیامبر است نه اینکه کافر به دین شده باشند. خوارج که امیرالمؤمنین را پس زدند نیروهای رزمنده پاسدار و بسیجی بودند که بازی خوردند چون متدین بی عقل بودند.
وی گفت: الان هم متدین بی عقل زیاد داریم و روباه صفتانی چون معاویه داریم که از این بی عقل ها سواری می گیرند. معاویه به دست ابن ملجم حضرت علی(ع) را به شهادت رساند، ابن ملجم نیروی انتحاری است. در مسجد الحرام پیمان بسته که این کار را در شب قدر انجام دهند که پاداشش هزار برابر شود.
وی در خصوص جهاد تبیین گفت: خط مداحی درست در طول تاریخ کارش جهاد تبیین است. مداحان اهل بیت آنهایی که اهل علم و عمل بودند و درست حرف می زدند، اینها در طول تاریخ مجاهدان جهاد تبیین هستند. اگر اینها تبیین نمی کردند قضیه کربلا، عاشورا، غدیر، مهدویت، انتظار و نیمه شعبان را ما هم نمی دانستیم و الان مانند خیلی از شیعیان که از این مباحث خبر ندارند، بودیم. اصلا مداحی اهل بیت خود جهاد تبیین است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: آن مداح و منبری که امام حسین(ع) را معرفی نمی کند؛ حسین جان را معرفی می کند؛ امام حسین(ع) را به عنوان رهبر معرفی نمی کند و شیعه را به عنوان پیرو معرفی نمی کند. اگر آمدی به جای امام علی(ع)، علی جان و به جای امام حسین(ع)؛ حسین جان فقط گفتی، می شود نوع دوم. جان گفتن به اینها هدفش باید فقط تبیین مسئله امامت باشد. این گروه می گویند اینها فقط معشوق ما هستند و خواسته های دنیایی از آنها دارند. عرض حاجت می کنند، اما هدف درست و واقعی این نیست.
وی گفت: سیدالشهدا، ائمه، پیامبر خاتم(ص) و همه پیامبران آمده اند راه تقرب به خداوند و راه رستگاری را به ما نشان دهند. وصایتی که شیعه قائل است این است که پیامبر اکرم(ص) به فرمان خداوند، علاوه بر تشخیص خودشان برای اینکه لایق ترین شخص را در عصر خاتمیت معرفی کند که چه کسی از همه صالح تر و عالم تر و عادل تر است. اگر حضرت مهدی(عج) را در مجالس مذهبی معرفی کردید که ظالمان عالم از آن نمی ترسند مهدی(عج) نیست. مهدی(عج) کارش سرنگون کردن ظلم در سراسر جهان است. فرق آن کسی که غدیر را قبول دارد یا کسانی که قبول ندارند فرقشان چیست. تشیعی که بود و نبودش مساوی است این چه تشیعی است. آن غدیری که به آن اعتقاد داشته باشی و نداشته باشی سبک زندگی در آن یکی است دیگر چه غدیری است؟
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در این دیدگاه وقتی می گویند علی(ع) وصی پیامبر(ص) است یعنی یک حکومت ارثی و یک سلسله ارثی پدر به فرزند است فقط بر اساس نژاد و غرابت خانوادگی است. وصایتی که امیرالمومنین(ع) و پیامبر(ص) می گویند مسئله صلاحیت است.
وی گفت: امامت در نگاه ائمه و شیعه واقعی یعنی رهبران پاک، صادق و آگاه، که اهل هیچ گناه و خیانت و سوء استفاده ای نبودند و عصمت یعنی ذره ای پلیدی و پوچی در زندگی اینها نبوده است. اینها شایسته این بوده اند مشعل نورانی باشند در زندگی مردم و جامعه آگاه کنند و انسان را درست هدایت کنند. خداوند در سه آیه به پیامبر(ص) می فرمایند شما به وظیفه خود عمل کن و ابلاغ کن و اینقدر غصه نخور که چرا همه قبول نمی کنند. ایمانی که خودشان انتخاب نکنند به درد نمی خورد. مردم باید با پای خودشان و آگاهانه و مسئولانه به بهشت یا جهنم بروند این امکان وجود داشت که همه را اجبار کنیم که به بهشت بروند اما چه نیازی به خلقت انسان بود در حالی که فرشتگان بدون اختیار وجود داشتند؛ انسان خلق شد تا آگاهانه و با اختیار خود، راه بهشت را پیش بگیرد در این مجال امر به معروف و نهی از منکر به این معنا میشود تا بستر جذب انسان ها به سمت بهشت بیشتر شود تا بساط ظلم و جور برچیده شده و افراد بیشتری به راه راست هدایت شوند.
وی گفت: جالب است برخی از مردم در نقطه مقابل اعتراض میکردند که چه پیامبری است که مانند ما به بازار می رود، غذا می خورد، ازدواج می کند و حتی در پول، اموال، ثروت و سپاهیان از ما کمتر است. بر این اساس دو دیدگاه وجود داشت یکی آنکه پیامبران فرا انسان هستند و اگر خواهان گناه کردن نیز بودند نمیتوانستند و چنین قدرتی در وجود آنها نبود. دیدگاه دیگر این است که امامان هیچ فضیلتی ندارند جز آنکه شفیع و برآورده کننده خواسته های ما در دنیا باشند و ما به واسطه آنها به بهشت برویم.
وی خاطر نشان کرد: اما امامت در نگاه شیعه راستین بدین صورت است که این ۱۴ نور و معصوم علیهم السلام، تجسم عینی نور خداوند متعال در جهان هستند اینها مذهب مجسم هستند و اگر خواهان شناخت دین هستید باید به چهارده معصوم نگاه کرد.اگر به دنبال راه سعادت، رشد و بهشت هستید باید به سیره و زندگی معصومین علیهم السلام نگاه کنید.
استاد رحیم پور ازغدی خاطر نشان کرد: در نگاه تشیع صحیح عصمت معصومین بدین صورت معنا می شود که اراده، آگاهی و علم این ۱۴ نور بزرگوار به قدری متعالی است که علیرغم امکان گناه هرگز به سراغ گناه، کجروی و خطا نمی روند. بر این اساس گناه در نظر ائمه مانند دست زدن به برق و مرگ حتمی انسان است. آنها پلیدی و خطر مرگ را به عینه می دیدند.
وی گفت: ائمه به واسطه همین اراده بر انسان ها فضیلت پیدا کرده و رهبران فکری، عقیدهای، معرفتی و سیاسی مردم می شوند درس ایمان، اخلاق، علم و آگاهی سیاست، حکومت از ائمه اطهار آمیخته می شود و اگر آنها را به رهبری قبول داریم به واسطه پاکی آنها است لذا ما رهبران فاسد را قبول نداریم و دنبال رهبران خطا پذیر نمی رویم. حتی زمانی که دستمان از معصوم کوتاه است به دنبال عالم فاسد نمی رویم و تنها عالم عادل را به عنوان رهبر انتخاب می کنیم.
استاد رحیم پور ازغدی گفت: با این دیدگاه اگر غدیر را در دنیا معرفی کنید، کسی نمی تواند در مقابل آن ایستادگی کند اما با تفسیر و دیدگاه اولیه معرفی غدیر در جهان موجب سخره همگان می شود. در نگاه سلبی، عصمت بدین معناست که تمام حکومت های نامشروع جهان باطل هستند و تنها حکومت هایی صالح هستند که در خط و امتداد انبیا قرار داشته باشند. اما در نگاه اول و تعریف نادرست عصمت تمام حکومت های جهان مشروع هستند و با این دیدگاه ما در عصر غیبت باید تمام حکومت های جهان را تحمل کنیم.
وی اذعان کرد: در تعریف ولایت نیز هر کس که مانند حضرت علی(ع) باشد و یا در خط ایشان حرکت کند به عنوان رهبر انتخاب می شود چرا که حضرت علی(ع) نمونه عالی عبودیت و بندگی خداوند است .داستان غدیر تنها متعلق به شیعه نیست بلکه متعلق به تمام بشریت است به شرط آن که معنی آن را به درستی درک و به دیگران بفهمانید.
اما دیدگاه غلطی نیز وجود دارد که عقیده دارد تنها عشق ورزیدن به حضرت علی(ع) کافی است و حتی اگر علیه و برعکس سیره ایشان عمل کنی، باز مشکلی نیست. با این دیدگاه، حتی اگر جهنم بروید آتش جهنم سرد می شود. با این دیدگاه مسئله ولایت تکوینی نیز زیر سوال میرود چرا که خلیفه الله کسی است که خداوند با دست و نگاه او عمل می کند و سخن می گوید.
وی گفت: شفاعت نیز در نگاه صحیح به این معناست که ائمه اگر انسانی را در در مسیر درست خود به خطا رفته باشد کمک می کند اما کسی که نماز را سبک می شمارد طبق روایت هرگز نمی تواند مشمول شفاعت ائمه علیه السلام شود. هیچ کس حق ندارد مردم را مایوس می کند اما برخی از دیدگاه های تند باعث شده است مردم مغرور شوند و در صورت انجام گناه و خطا امید به شفاعت داشته باشند. جمعی نزد امام رضا(ع) آمدند و ادعای شیعه بودن داشتند امام با ایشان به شدت برخورد کرده و فرمودند که نام شیعه را یدک می کشید در حالی که برعکس سیره ما عمل می کنید وقتی آن جمع متوجه خطای خود شدند گفتند که ما عاشق شما هستیم و تنها به واسطه دوست داشتن شما اسم فرزندان خود را هم نام شما می گذاریم. لذا پس از آنکه این جمعیت متوجه شدند شیعه بودن مسئولیت سنگینی دارد و باید اعمال و رفتار انسان منطبق با سیره ائمه علیهم السلام باشد امام رضا علیه السلام نیز آنها را در آغوش گرفت و مورد ملاطفت قرار داد.
در ادامه نشست دکتر سید بشیر حسینی به ایراد سخن و بحث درباره تولیدات تلویزیونی در ساحت مداحی و ستایشگری پرداخت .
بخش آخر نشست نیز به موضوع هم افزایی محتوایی دهه محرم امسال با حضور و طرح بحث حاج مهدی سلحشور مباحثه گردید.
انتهای پیام/
نظر شما