به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، نشست تخصصی «مبنا» با موضوع «آمریکا، ایران و نظم نوین جهانی»، در محل حسینه آیت الله سیدجواد خامنه ای به همت نمایندگی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای در مشهد برگزار شد و دکتر فواد ایزدی، تحلیلگر مسائل بینالمللی و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به مناسبات بینالمللی دنیای امروز، چگونگی ایجاد جهان دو قطبی پس از جنگ جهانی دوم و سپس تبدیل آن به جهان تک قطبی، در پی فروپاشی شوروی سابق را در سال ۱۹۹۰م تشریح کرد و دوران امروز را دوران گذار از جهان تک قطبی و ورود به جهان چند قطبی دانست.
وی افزود: در میان کارشناسان درباره تحقق جهان چند قطبی و اینکه دنیا در آستانه ورود به این مرحله است، اجماع وجود دارد و این برای کشورهایی مانند ایران، خبر خوبی است؛ زیراکه چون با تحقق این امر، از حجم فشارهای گوناگونی که امروز شاهد آن هستیم، کاسته میشود.
ایزدی به عنوان نمونه، به نتایج چند پژوهش انجام گرفته طی سالهای اخیر، در نهادهای اطلاعاتی و امنیتی کشورهای غربی مانند آمریکا و انگلیس استناد کرد و گفت: غربیها اعتراف کردهاند که طی یک دهه آینده، آمریکا موقعیت سلطهگری خود را در جهان از دست میدهد و کشورهایی با اقتصاد متوسط، مانند ایران، طی این مدت قادر خواهند بود که در خلال یک اجماع و اتحاد با دیگر کشورها، از غرب جلو بزنند. آنچه رهبر معظم انقلاب در سخنرانی ۱۲ آبان امسال از انتقال قدرت و ثروت از غرب به شرق سخن گفتند، یک تحلیل نیست، بلکه مبتنی بر اطلاعاتی است که بر اساس عدد و رقم شکل گرفته است.
راز قدرت گرفتن و افول آمریکا
استاد دانشگاه تهران، به موضوع افول آمریکا اشاره کرد و بعد از تفکیک مفهوم افول از تجزیه و فروپاشی، به تحلیل چرایی این افول پرداخت و از پنج عامل اصلی تبدیل شدن آمریکا، به آنچه که امروز میبینیم سخن گفت و تصریح کرد: برای این سئوال که آمریکا چگونه به آمریکای امروز تبدیل شد، میتوان پنج دلیل اقامه کرد: قدرت های نظامی، اقتصادی، سیاسی، نرم و در نهایت نهادسازی که این دلایل، به ترتیب، وابسته به وجود یکدیگرند؛ یعنی قدرت نظامی، قدرت اقتصادی تولید میکند، قدرت اقتصادی، قدرت سیاسی و همینطور تا آخر.
وی در بررسی هر کدام از این دلایل، ریشههای تاریخی ۴۰۰ ساله شکلگیری آمریکا و نقش قتلعام سرخپوستان بومی و غصب سرزمینهای آنها، بهرهکشی غیرانسانی از بردگان سیاهپوست و سوءاستفاده آمریکا از فروپاشی قدرت رقبایش در جریان جنگ جهانی دوم را مورد بررسی قرار داد و گفت: در حوزه قدرت نظامی، آمریکا هنوز در جایگاه نخست دنیا قرار دارد، اما مشکل بزرگ آنها این است که دیگر قادر نیستند از این قدرت نظامی، دستاوردهای سیاسی و حتی اقتصادی به دست بیاورند. ۲۰ سال اشغال افغانستان و افتضاحی که در عراق، سوریه، یمن و بسیاری از نقاط دنیا، دامن آمریکاییها را گرفت، دلیلی بر این مدعاست. آنها به همین دلیل، با افرادی نظیر سردار شهید سلیمانی دشمن بودند؛ آن شهید بزرگوار، یکی از اصلیترین دلایل ناکامی آمریکاییها در رسیدن به اهدافشان طی لشکرکشی به خاورمیانه بود.
ایزدی ادامه داد: آمریکا در حوزه قدرت سیاسی نیز، دچار مشکلات عدیدهای است؛ وقتی در یک کشور با ۳۳۰ میلیون نفر جمعیت، فردی مانند ترامپ یا بایدن رئیسجمهور میشود و انسداد سیاسی به وجود میآید، حتماً مشکلات عدیدهای وجود دارد. همین مسئله به جایگاه قدرت نرم آمریکا نیز، آسیب جدی وارد کردهاست؛ به این معنا که دیگر مانند قبل، آمریکا در دنیا علاقهمند ندارد.
تمرکز آمریکاییها بر قدرت رسانه و تبلیغات
این تحلیلگر مسائل بینالمللی، موضوع قدرت آمریکا در حوزه تبلیغات و رسانه را هم مورد بررسی قرار داد و گفت: تنها جایی که نمیتوان در آن آمریکا را دچار افول دانست، همین بخش است. آنها قدرت تبلیغاتی خوبی دارند، رسانه و مفهوم علم ارتباطات را میشناسند و از آن برای اهداف خودشان استفاده میکنند. در جریان اغتشاشات اخیر، شاهد این نوع از فعالیتهای آمریکاییها بودیم.
ایزدی تأکید کرد: آنها در این بخش سرمایهگذاری کلانی کردهاند و از ابزارهای علمی برای اثرگذاری بیشتر استفاده میکند که باید به آن توجه ویژه داشتهباشیم. در پایان این نشست، سخنران و کارشناس جلسه، به پرسشهای متعدد حاضران پاسخ گفت.
انتهای پیام/۳۱۳/۲۵
نظر شما