به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین مقیمی حاجی، در نشست خبری هفته پژوهش که در مرکز مدیریت حوزههای علمیه برگزار شد، با بیان اینکه سیاستگذاری و ساماندهی جریان پژوهش در حوزههای علمیه و کشور یکی از عرصههایی است که معاونت پژوهش حوزههای علمیه در هفته پژوهش در آن فعالیت میکند، بیان کرد: برای ساماندهی این امر شورای هماهنگی مراکز پژوهشی و شورای هماهنگی نشریات علمی حوزه علمیه شکل گرفته است.
وی ادامه داد: در شورای هماهنگی مراکز پژوهشی، معاونان پژوهشی مراکز پژوهشی فعال حضور دارند و سیاستگذاریها کلان با استفاده از نظریات و تجربیات آنان صورت میگیرد همچنین در شورای هماهنگی نشریات علمی حوزه نیز جمعی از سردبیران نشریات علمی حوزه حضور دارند.
وی اظهار کرد: در کنار این دو شورا، شورای تخصصی پژوهش داریم که همه قوانین و آییننامههای کلیدی در امر پژوهش در حوزههای علمیه به آن ارجاع میشود که این شورا متشکل از مدیران مرتبط ستادی، مسئولان مراکز پژوهشی و شخصیتهای پژوهشی است.
وی با تأکید اینکه سیاستگذاری عرصه پژوهش با مشارکت شخصیتهای پژوهشی ساماندهی میشود، گفت: در کشور ضرورتها و نیازهایی وجود داد که حوزه علمیه باید در قبال این نیازها به روز و پاسخگو باشد که برخی از این وظیفه به معاونت پژوهشی برمیگردد به همین خاطر برای ساماندهی این امر دبیرخانه حمایت از پژوهشهای مورد نیاز نظام و جامعه تشکیل شده است.
معاون پژوهش حوزههای علمیه با بیان اینکه هدفگذاری این دبیرخانه، حمایت و جهت دهی پژوهشهای مراکز پژوهشی و شخصیتها حقیقی و پژوهشگران به سمت نیازهای نظام است، ادامه داد: در یک سال گذشته دو بار بسته اولویتهای پژوهشی منتشر شده است تا پژوهشگران و طلاب برای انتخاب موضوع پژوهش و پایاننامه از آن استفاده کنند.
وی افزود: برای احیای سنتهای پژوهشی حوزه و احیای سنت رابطه استاد - شاگردی، کانونهای علمی طلاب راه اندازی شد و در حال حاضر بیش از هزار کانون طلاب در ۱۵ رشته از جمله کلام، ادبیات عرب، اخلاق، فقه و اصول و...در حال فعالیت هستند که این کانون ها با محوریت یک استاد و چند طلبه کار خود را آغاز میکنند.
حجتالاسلاموالمسلمین مقیمیحاجی با اشاره به اینکه غنی سازی و حمایت از کتابخانههای واحدهای آموزشی از دیگر فعالیتهای معاونت پژوهش است، اظهار کرد: در حال حاضر ۳۰۰ کتابخانه مراکز حوزوی با نرم افزار فراکاوش به یکدیگر متصل هستند و میتوانند از موجودی یکدیگر اطلاع یابند.
وی با اشاره به اینکه دبیرخانه گام مهمی در حمایت و هدایت پژوهشگران برداشته است اما برای اینکه بتوانیم از ظرفیتهای موجود در کشور استفاده کنیم اقداماتی انجام شده است، تصریح کرد: در معاونت علمی ریاست جمهوری صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران وجود دارد اما با توجه به اینکه آیین نامههای آنان بر اساس نظام دانشگاهی بود حوزویان نمیتوانستند از آن استفاده کنند که به همین خاطر با همکاری و پیگیری گروه معارف این صندوق، آیین نامه گروه معارف بومی سازی شد و اکنون شخصیتها و طلاب حوزه میتوانند آثار علمی و پایاننامههای خود را در آن بارگذاری و از این ظرفیت استفاده کنند.
معاون پژوهش حوزههای علمیه گفت: نشریات متعددی در زمینه حوزه دین وجود داشت که به صورت پراکنده بودند؛ احصا و معرفی شدند و به صورت مجازی تکثیر و منتشر میشوند که در نظر داریم در سال جاری به زبان غیر فارسی نیز ترجمه کنیم.
وی ادامه داد: برای اینکه پایان نامهها به سمت تحقیقات میدانی و کاربردی هدایت شوند در پوشش دبیرخانه حمایت، از پایاننامههایی که موضوع شان منطبق با نیازها و ضرورت باشد حمایت صورت می گیرد و پایان نامههایی که در مرحله نظارت علمی تائید بشوند با هزینه معاونت پژوهش منتشر میشود.
وی با اشاره به اینکه «حوزه، پژوهش، جنگ شناختی و جهاد تبیین» شعار هفته پژوهش معاونت پژوهش حوزههای علمیه است، اظهار کرد: «جهاد تبیین و دستاوردهای علمی پژوهشی حوزه» «پژوهش، زن، خانواده و جهاد تبیین»، «پژوهش و علوم شناختی با رویکرد اسلامی»، «حوزه و جهاد تبیین، زمینه ساز تمدن اسلامی»، «پژوهش، ابزار و عرصههای جنگ شناختی و آسیبهای اجتماعی آن» و «دانشمندان و پژوهشگران، پیشران پژوهش و جهاد تبیین» عناوین روزهای هفته پژوهش است.
حجتالاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با بیان اینکه دیدار با برخی از بزرگان حوزه و فرهیختگان پژوهشی و برگزاری نشستهای علمی متعدد از جمله برنامهها هفته پژوهش حوزه است، گفت: در این هفته از پیشکسوتان امر پژوهش در حوزه علمیه نیز تقدیر میشود و نمایشگاه آثار پژوهشی حوزویان نیز در هفته پژوهش برپا خواهد شد.
وی اظهار کرد: امسال چندین مسابقه برگزار شده است که از جمله آنها میتوان به الگوی آموزشی پژوهش محور، اجرای طرحهای گسترده پژوهشی، مسابقه ایده پردازی عوامل انگیزش علمی و پژوهشی طلاب، مسابقه کتابخوانی روششناسی پژوهش و مسابقه فعالیتهای پژوهشی کادر، اشاره کرد.
معاون پژوهش حوزههای علمیه با بیان اینکه لازم است آموزش با پژوهش در هم تنیده شوند، اضافه کرد: ارایه الگوی آموزش پژوهش محور حایز اهمیت است در همین راستا مسابقه ایده پردازی برای آموزش پژوهش محور برگزار میشود.
وی عنوان کرد: مسابقه همکاران پژوهشی نیز از دیگر برنامههای هفته پژوهش است که از این طریق به دنبال ترغیب سایر همکاران در معاونتهای مختلف حوزه علمیه هستیم تا این افراد اگر اثر پژوهشی داشته اند و به عرصه پژوهش ورود پیدا کردند از آنان تجلیل شود که امسال به صورت جشنواره در حال اجرا است.
۶۲/۳۱۳
نظر شما