به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، مراسم رونمایی از دو کتاب بین المللی با عناوین «(دین و بلایا) Religion and Calamities» و «شبهات و ردود حول الحکومة الدینیة» که به ترتیب به زبان های انگلیسی و عربی از سوی مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه های علمیه به چاپ رسیده است، با حضور مسئول مرکز ارتباطات و امور بین الملل حوزه های علمیه و مسئول مرکز مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه در سالن جلسات این مرکز برگزار شد.
شبهات؛ مرز درگیری بین جبهه حق و باطل
حجت الاسلام والمسلمین سید مفید حسینی کوهساری، مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه در این نشست با تأکید بر لزوم آشنایی بیشتر مدیران دو مرکز با ظرفیت های موجود در این دو مجموعه حوزوی گفت: لازم است یک جلسه کاری با حضور مدیران بخش های مختلف مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه های علمیه و مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات جهت آشنایی و بهره گیری از ظرفیت ها و تعامل بیشتر دو مجموعه برگزار شود.
وی افزود: در شورای مدیران مراکز بین المللی که متشکل از حدود ۲۵ عضو است و مدیریت آن با مرکز بین الملل دفتر مقام معظم رهبری می باشد، برخی از محصولات و تولیدات مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه معرفی و مورد استقبال واقع شد.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری شبهات مرز درگیری بین جبهه حق و باطل دانست و خاطرنشان کرد: این تقابل در سده اخیر تبدیل به یک رویه همه جانبه و همه گیر شده که نقطه کانونی آن حمله به دین بوده است. در این جنگ گاهی دین را خرافات نامیدند، گاهی بیان کردند که ما نیاز به دین نداریم و گاهی هم با نسبیت به دین حمله کردند.
وی تصریح کرد: در این بستر طبیعی بود که دین داران عالم از دین خودشان دفاع کنند. در رأس این مدافعان از حریم دین انقلاب اسلامی ایران واقع شده است. مکرر از مدافعان دین شنیده شده است که این انقلاب احیای دین در پهنه جهان بود. انقلاب اسلامی در این کارزار جهانی نه تنها مدعی حضور دین بود بلکه مدعی این بود که دین می تواند یک حکومت و نظام را اداره کند.
مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه با اشاره به برخی محورهای مطرح شده در دیدار آیت الله اعرافی با پاپ یادآور شد: به یاد دارم که در آن دیدار پاپ گفت: به سه دلیل احترام ویژه ای به ملت ایران می گذاریم؛ یکی از آن ها تاریخ و فرهنگ غنی و عمیق و ذخیره علمی ارزشمندی است که دارید. دومین دلیل این است که انسان های شجاعی هستید، حرف خود را می زنید ولو با مخالفت روبرو شوید. سومین دلیلی که او بیان کرد این بود که شما تنها کشوری هستید در دنیا که یک حکومت دینی دارید؛ هر چند ممکن است به توفیق کامل دست پیدا نکرده باشید، اما خیلی مهم است که در این راستا تلاش می کنید.
وی ادامه داد: در این عرصه که عالم جمع شده بود که با دین تقابل جدی ایجاد کند و البته خیلی هم موفق شدند تا جایی که اگر دین داری می خواست حرفی بزند باید در قالب های آنها سخن بگوید تا شنیده شود، انقلاب اسلامی داعیه حکومت دینی داشته و به تقابل با دشمنان دین برخاسته است.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری با مهم برشمردن فعالیت های مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه های علمیه گفت: در حقیقت فعالیت های این مرکز یک کار جهانی است؛ زیرا در مقابل شبهات علیه دین ایستادگی و دفاع می کند. از آنجا که بسیاری از شبهات در ادیان و فرهنگ های دیگر نیز وجود دارد و از این مطالب تولیدی برای آنها نیز می توان استفاده نمود، اگر بتوانیم در این عرصه به نحو احسن عمل کنیم یاران و مخاطبان جهانی خواهیم داشت.
وی در ادامه به ارائه پیشنهاداتی در راستای پاسخ گویی بهتر به شبهات پرداخت و افزود: یکی از مسائل مهم این است که کارهای انجام شده بسیار ارزشمند بوده، اما باید در عرضه نیز برنامه ریزی دقیقی داشت. به عنوان مثال می توان از برخی افراد مؤثر در فضای بین الملل دعوت کرد تا از مجموعه بازدید و با ظرفیت ها و فعالیت های مرکز مطالعات آشنا شوند. در این راستا می توان از شورای مدیران مراکز بین الملل که مجموعاً حدود ۲۰ مرکز هستند نیز دعوت به عمل آورد. همچنین می توان فعالیت های دو مجموعه را جهت اطلاع رسانی به اشتراک گذاشت.
مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه گفت: مرکز ارتباطات حدود ۴۰ تا ۵۰ تفاهم نامه با مراکز مختلف منعقد نموده است که برای هر تفاهم نامه یک مسئول مشترک میان حوزه و دستگاه مربوطه جهت پیگیری آن قرار داده شده و یک دبیرخانه نیز تشکیل شده که تفاهمات مندرج در تفاهم نامه را دنبال نماید؛ مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات می تواند از ظرفیت این تفاهم نامه ها استفاده نماید.
وی اظهار داشت: یکی دیگر از کارهای ممکن دعوت از مسئولین مرتبط با هر تفاهم نامه می باشد تا با ظرفیت های مرکز مطالعات آشنا شوند. مرکز بین الملل حوزه امکان مرتبط کردن مرکز مطالعات با مسئولین تفاهم نامه ها را دارد. همچنین پیشنهاد می گردد سه راهبرد کلان «رابطه با جامعه»، «رابطه با نظام» و «ارتباطات بین الملل» تقویت شود.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود ۳۰ هزار خانه فرهنگی در سطح کشور فعالیت دارد، خاطرنشان کرد: می توان با نهادهای فرهنگی همچون بسیج، شبکه مساجد و هیئات مذهبی نیز در راستای پاسخ به شبهات روز ارتباط گرفت. باید دانست حضور اعضای مرکز مطالعات در فضای بین الملل بسیار ضروری است و در این زمینه مرکز بین الملل آمادگی همکاری و فراهم نمودن زمینه های این حضور را دارد. در فضای چند رسانه ای و پاسخکده های بین المللی نیز فضای همکاری بین دو مجموعه فراهم است.
وی گفت: پیشنهاد می شود کلیپ های تولیدی مرکز مطالعات همراه با زیرنویس عربی، انگلیسی و سایر زبان ها منتشر گردد؛ زیرا جذابیت زبان اصلی با زیرنویس برای مخاطبان حفظ خواهد شد.
مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه از آمادگی مجتمع بین الملل جهت همکاری خبر داد و گفت: این مجتمع تشکیل شده و دارای ظرفیت های خوبی جهت همکاری میباشد. حدود ۴۰ میلیون فارس زبان در خارج از کشور اعم از ایرانی و غیر ایرانی وجود دارد و حدود ۱۰۰ هزار نخبه فارس زبان نیز در بین آنهاست که نیازمند تولید اثر فاخر به زبان فارسی می باشند. در این زمینه نیز آمادگی همکاری وجود دارد.
وی در پایان یادآور شد: برنامه های آموزش زبان یا آشنایی با ظرفیت های بین الملل نیز از جمله برنامه هایی است که می توان با همکاری دو مجموعه به مرحله اجرا رساند.
برگزاری ۷۰ نشست علمی و تولید ۶۰ اثر از سوی مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات
حجت الاسلام والمسلمین محمدباقر پورامینی، مسئول مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه در ابتدای این مراسم ضمن تبریک ایام الله دهه فجر و میلاد با سعادت امام جواد علیه السلام و امام علی علیه السلام به معرفی مرکز مطالعات پرداخت و گفت: این مرکز در سال ۱۳۷۹ در دوره پنج ساله ذیل شورای عالی حوزه های علمیه و با مدیریت آیت الله حسینی بوشهری آغاز به فعالیت نمود. در آن دوره حدود ۷۰ جلد کتاب ارزشمند به رشته تحریر در آمد و بیش از ۲۰۰ نشست علمی برگزار گردید.
وی افزود: در سال ۱۳۹۹ فعالیت های این مرکز گسترده تر و در حوزه آموزش مدارس شبهه پژوهی ناظر به یک موضوع خاص تأسیس شد.
حجت الاسلام والمسلمین پورامینی با اشاره به فعالیت های محوری مرکز مطالعات در حوزه پژوهش عنوان داشت: در این حوزه هفت گروه علمی و یک گروه رصد و شبهه شناسی ذیل مرکز مطالعات فعالیت دارد که بیش از ۱۲۰۰۰ شبهه را از شبکه های مختلف مورد رصد قرار داده است. همچنین سه مجله تحت عناوین «پاسخ»، «دوفصلنامه مطالعات شبهه پژوهی» و مجله «شبهات» ویژه نوجوانان، جوانان و دانشجویان از سوی مرکز مطالعات منتشر می شود.
وی خاطرنشان کرد: در دو سال اخیر حدود ۶۰ اثر علمی از سوی مرکز مطالعات تولید و ۱۳ عنوان نهایی و منتشر شده است. مسئول مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه های علمیه در ادامه افزود: برگزاری حدود ۷۰ نشست علمی-تخصصی به صورت حضوری و مجازی از دیگر فعالیت های صورت گرفته از سوی این مرکز بوده است.
حجت الاسلام والمسلمین پورامینی یکی دیگر از حوزه های فعالیت مرکز مطالعات حوزه های علمیه را تولیدات چند رسانه ای دانست و گفت: در این حوزه عمده فعالیت ها در تلویزیون اینترنتی «پاسخ»، تهیه کلیپ های کوتاه پاسخ به شبهات، موشن گرافی و تأسیس رادیو پاسخ بوده است. همچنین گروه واکنش سریع جهت رصد و پاسخ گویی سریع به شبهاتی که نیاز به اقدام فوری در زمینه جواب دهی دارند، تأسیس گردید.
وی تصریح کرد: در حوزه بین الملل نیز فعالیت های خوبی از سوی مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه صورت گرفته و در حال انجام می باشد که از این میان می توان به برگزاری نشست های بین المللی مانند نشست «الحاد مدرن»، چهار نشست با موضوع «الهیات و هوش مصنوعی» و همچنین نشست «احترام به ادیان و مقدسات» اشاره نمود.
حجت الاسلام والمسلمین سید مصطفی دریاباری دبیر جشنواره «پاسخ برتر» در ادامه این نشست به معرفی دو عنوان کتاب مورد رونمایی پرداخت و گفت: این دو کتاب رویکردی بین المللی داشته و به صورت مطلوب بین المللی سازی شده اند. این دو کتاب یکی به زبان انگلیسی و با عنوان «(دین و بلایا) Religion and Calamities» و دیگری به زبان عربی تحت عنوان ««شبهات و ردود حول الحکومة الدینیة» تدوین شده است.
نظر شما