سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ |۱۷ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 19, 2024
تصاویر/ نشست روابط عمومی مسئولان روابط عمومی نهادهای حوزوی در مرکز رسانه و فضای مجازی حوزه برگزار شد.

حوزه/ نشست هم اندیشی روابط عمومی نهادهای حوزوی به مناسبت روز جهانی روابط عمومی و ارتباطات در خبرگزاری حوزه برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، به مناسبت ۲۷ اردیبهشت روز جهانی روابط عمومی و ارتباطات، نشست هم اندیشی چهار تن از مسئولان روابط عمومی نهادهای حوزوی و دینی از جمله حجت الاسلام والمسلمین طیب حسینی مسئول روابط عمومی حوزه‌های علمیه برادران، حجت الاسلام والمسلمین علی مولایی مدیر کل روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب، حجت الاسلام سید مرتضی حسینی مسئول روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و حجت الاسلام محمد جواد بهشتی پور مسئول روابط عمومی حوزه علمیه خواهران در خبرگزاری حوزه، برگزار شد که دبیری این نشست را محمد رسول صفری بر عهده داشت.

بیشتر ببینید:

 فیلم | گزارشی از هم اندیشی مدیران روابط عمومی نهادهای حوزوی و دینی

تصاویر/ هم اندیشی مدیران روابط عمومی نهادهای حوزوی و دینی

مشروح مباحث مطروحه مدیران این چهار روابط عمومی را در این نشست در ادامه می خوانید:

حجت الاسلام والمسلمین طیب حسینی مسئول روابط عمومی حوزه های علمیه:

هر طلبه یک روابط عمومی است

 روابط عمومی در حوزه علمیه همزمان با تمام فعالیت هایی که در حوزه های علمیه انجام می شود جزو سخت ترین کارها است. روابط عمومی در حوزه، جزو مشاکل پیچیده حوزوی و دینی است. همه فعالان سازمان های دیگر حوزوی این را تایید کنند که روابط عمومی حوزه، روابط عمومی روابط عمومی های موجود و فعال در حوزه است. یعنی اگر تعریف ما از روابط عمومی، ایجاد ارتباط و رسانه بودن و مطالبه گر بودن و رصد کردن باشد، هر طلبه در حوزه ما نماد شاخص این موضوعات است.

طبعا این کار حساسیت هایی خواهد داشت و شئونات دیگری نیز دارد که باید در عرصه های مختلف آن را به کار بست. یکی از مهمترین فعالیت های روابط عمومی ارتباطات است که بخشی از آن ارتباط با رسانه است. حوزه های علمیه علاوه بر ارتباط با رسانه‌ها، خبرگزاری را ایجاد کرده است از اتفاقات مبارکی است که در عصر جدید حوزه های علمیه شکل گرفته است. در سال‌های اخیر با توجه به تفاهم نامه های مختلفی که با مراکز و سازمان های مختلف از جمله رسانه ملی و برخی خبرگزاری ها انجام شده است، این رویکرد رسانه ای رو به جلو است و امیدواریم این روند در آینده خود را در تعاملات پیش روی ادامه دهد.

روابط عمومی توزیع کننده فراورده های سازمان و نهاد خود است. به همین دلیل تعامل سازمان با روابط عمومی بسیار مهم است، اگر بخواهیم این محصولات به خوبی توزیع شود این تعامل بیشتر می شود.

آنچه به نظر می رسد به عنوان گزینه اهم و مهمتر در روابط عمومی رخ نمایی کند که بین تعامل رئیس و نهاد کدام گزینه مهمتر است، باید بگوییم که نهاد و سازمان مهم است و مدیر نیز تسهیل کننده مهمی در این امر است. یعنی در درجه اول نهاد و دوم ریاست سازمان است. ولی تعامل مدیران روابط عمومی با مدیران قطعا کار را آسان تر می کند.

اینکه بگوییم که مدیران نمی دانند که چه نوع مدیرانی را برای روابط عمومی انتخاب می کنند به نوع تربیت مدیریت سازمانی بر می گردد. یعنی آموزش باید داده شود که روابط عمومی چیست؟ اگر مدیری با ماموریت دیگری در یک جای دیگر فعالیت می کند، قطعا باید نگاه خود را به همه موارد تعدیل یا تغییر دهد.

نگاه های برخی مدیران از فعالیت روابط عمومی ها متفاوت است. بیش از ۱۲ سال است که بحث دیدار با مسئولان ارشد نهادها را داریم. همه آنها نگاه خوبی دارند، ولی برون داد این تعامل ها متناسب با نگاه این مدیران به این مباحث است.

روابط عمومی باید به دنبال حل مشکل باشد

در کار روابط عمومی ها موضوع منفی یا مشکل نداریم. البته اگر نگاه مان اصلاحی باشد. روابط عمومی تسهیلگری و مفاهیم و ارتباطات را دنبال می کند. نگاه روابط عمومی باید همیشه مثبت باشد. یعنی همیشه باید به دنبال حل مشکل باشد. همه سازمان هایی که دارای روابط عمومی هستند چه دینی و چه غیر دینی، می توانند با نوع تعامل و بینش مناسبت حل کند. نوع تصور می تواند خودش مانعی برای حل مشکل باشد.

اولین و مهمترین نکته مثبت همکاری و هماهنگی نهادهای حوزوی است. رهبر معظم انقلاب همیشه بر تعامل و هم افزایی همه قوا تأکید دارند این مساله در همه عرصه ها باید خود را نشان دهد.

گزارشی از هم اندیشی مدیران روابط عمومی نهادهای حوزوی

هیچ وقت حوزویان در بحران های مهم مردم را تنها نگذاشتند

ارتباط حوزویان با مردم بسیار زیاد است. هیچ وقت حوزویان در بحران های مهم مردم را تنها نگذاشتند. گروه های جهادی طلاب در کرونا تنها گروه هایی بودند که در حوزه کار درمانی و امورات دیگر حضور داشتند. ما نباید رسانه زده بشویم و اگر دیگران گفتند که حوزویان با مردم بیگانه اند را بپذیریم. حضور طلاب در کنار پرستاران در زمان کرونا برکات زیادی داشته است.

این انتقاد به حوزه انتقاد درست و منصفانه ای نیست که بگویند حوزه ارتباطی با مردم ندارد. بلکه حوزه در بحران ها و آسیب ها و شادی‌ها در کنار مردم بوده است. مبلغینی که نهادهای حوزوی به مراکز مختلف اعزام می کنند، نشان دهنده این حضور گسترده است. هزاران مبلغ در سراسر کشور در ایام تبلیغی اعزام می شوند.

بحث منصفانه این است که باید تبیین بیشتری نسبت به فعالیت های حوزوی انجام شود. یعنی آنچه مقام معظم رهبری در خصوص بحث تبیین می فرمایند باید در این زمینه نیز به خوبی بیان شود. حوزه علمیه به تعبیر ایشان مادر انقلاب است و باید در همه عرصه ها حضور جدی داشته باشد.

 خاطره از فعالیت ها:

خاطرات تلخ و شیرین فراوانی در عرصه کاری برای همه فعالان این عرصه وجود دارد، ولی روابط عمومی به دلیل تنوع کاری که دارد، قطعا این خاطرات را بیش از دیگران در دل خود جای داده است.از بهترین این خاطرات که همیشه با یادآوردن آن نشاط آفرین است، خاطره حضور رهبر معظم انقلاب درسال ۸۹در قم است که این مسئله علاوه بر برکت خاصی که برای همه مردم داشت برکت خاصی برای روابط عمومی های حوزوی نیز داشت.

حجت الاسلام مولایی مدیر کل روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب:

روابط عمومی خوب مهارت و دانش دارد

جلسات متعددی در این حوزه برگزار شده است، ولی برون داد روابط عمومی و گفتمان روابط عمومی از مجموعه هایی که مستقیما درگیر این بحث هستند برای اولین بار است که رخ می دهد که جای تقدیر دارد.

اصل اینکه روابط عمومی چیست و جایگاه آن در سازمان ها چگونه است و روابط عمومی ها در مراکز دینی چه وظایفی دارند؛ بیش از ۸۰۰ تعریف برای روابط عمومی مطرح شده است آیا این عبارات غلط است؟ به نظر نمی رسد که غلط باشد. نکته این است که روابط عمومی هر سازمانی فعالیت های خود را به فراخور آن سازمان تعریف می شود.

مراکز علمی و حوزوی نیز به شکلی است که فعالیت های آن با نهادهای درون حوزوی نیز متفاوت است. مسئله دیگر آن است که روابط عمومی به عنوان یک پل ارتباطی بین سازمان و مخاطب سازمان است. برخی می گویند که ما مستقیما بین رئیس سازمان و عامه مردم مرتبط هستیم، ولی اینکه بین مسئولان سازمان و مخاطبان رابطه باشیم نیز یک موضوع است.

سه شاخص عمده

مثلا روابط عمومی دفتر تبلیغات با یک سری اقشار سروکار دارد و روابط عمومی حوزه قطعا یک سری مخاطبان فراگیرتر دارد. کلیت روابط عمومی یک پل ارتباطی بین سازمان و مخاطب بیرون سازمان است. این روابط عمومی سه شاخص عمده دارد. مدیریت روابط عمومی باید دارای علم و دانش باشد. یعنی هم دانش از چیزی که به آن سازمان می گویند و هم دانش نسبت به علم ارتباط و تبلیغات و رسانه و... .،دومین بخش، بخش هنرمندی است که با چه هنری این پل را ایجاد کند. سوم اینکه اینکار نیازمند فن و مهارت دارد.

نسبت به ماموریت های سازمان تعریف جدیدی از هر سازمان ارایه می کند که مدیران روابط عمومی باید نسبت به آن موضوع کار کنند. در خصوص رسانه با دو مقوله مواجه هستیم. اینکه مجموعه مدیریت های روابط عمومی باید شناخته خوبی از رسانه داشته باشند که محدودیت ها و اختیارات آنها تا چه حدودی است. یعنی چه نوع رسانه ها را می توانیم برای کار خود مورد بهره برداری قراردهیم.

اینکه مأموریت سازمان ما چه ماموریتی است. آیا حوزه علمیه چند درصد امر روابط عمومی اش ارتباط و رسانه و تبلیغات است؟ برخی سازمان ها ۹۰ درصد کارشان تبلیغاتی است و برخی رسانه ای و برخی ارتباطی است.

دانش از رسانه به ما محصولی می دهد که همان بسته تعاملی با رسانه ها است. نکته دیگر اینکه ما با رسانه چه می خواهیم انجام دهیم معمولا در این گفتمان کمتر به سراغ فضای مجازی می رویم.

باید ببینیم که به دنبال تولید و توزیع هستیم؟ هر رسانه برای خود پروتکل ها و شرح ماموریتی داریم. بارها با این مساله مواجه شدیم که برخی می گویند که چرا در همه سایت فلان همایش حوزوی جزو اخبار یک نبود. ولی توجه نداریم که برای آن مجموعه رسانه ای اولویت اول نیست.

کار رسانه با عموم جامعه است نه فرد فرد جامعه

این مسایل باعث می شود که یک سرخوردگی برای روابط عمومی ها و مدیران بالاسری ایجاد شود. کار رسانه با عموم جامعه است نه فرد فرد جامعه. بحث بعدی بحث فعالیت رسانه ای است. متاسفانه یا تولیدات رسانه ای نداریم یا تولیدات ما با حجم پایین تولید می شود یا تولیدات ما با لحاظ قوانینی که آن را ساخته ایم به درد جامعه نمی خورد.

برخی می گوییند که تولید رسانه ای داشته ایم، ولی به خوبی پخش نشد. مدیران روابط عمومی در این زمینه دست شان خالی است. روابط عمومی مصرف کننده تولید است. بخش توزیع که با رسانه است باید هماهنگی و همراهی با نوع تولیدی که ما انجام می دهیم داشته باشد. ما معمولا یک نوع تولید رسانه ای داریم و توقع داریم که همه رسانه ها این تولید را به شکل سویه توزیع کنند و نتیجه ای که می گیریم آن است که این تولیدات به خوبی توزیع نمی شود.

وقتی دانش و مهارت و ارتباطات ضعیفی داریم باعث می شودکه مدیران بگویند که روابط عمومی در فلان سازمان به خوبی کار نمی کند. باید از بزرگانی از جمله آیات بوشهری، اعرافی، حجت الاسلام والمسلمین جمشیدی و حجت الاسلام والمسلمین ربانی که باعث شدند که روابط عمومی های حوزوی به این گستردگی تشکیل شوند باید تقدیر کرد. در دیدارهایی که انجام شد، این بزرگان روابط عمومی ها را دست راست مدیران می دانستند و این مسئله بسیار روحیه بخش است.

گزارشی از هم اندیشی مدیران روابط عمومی نهادهای حوزوی

برخی از سازمان ها شخص محور هستند

نمی توانیم در روابط عمومی چارچوب خاص ایجاد کنیم. برخی روابط عمومی ها بیان کننده هستند، ولی برخی روابط عمومی ها نباید بگویند یا رصدگر و تنظیم کننده مسایلی باشند که پخش می شود.

برخی از سازمان ها شخص محور هستند یعنی تمام این سازمان حول محور یک شخص می چرخد. این مسئله در عرصه بین الملل نیز بسیار دیده می شود. در اینجا علاوه بر روابط همه مجموعه باید برای معرفی شخص فعالیت کنند. چون هرچه معرفی شخص انجام شود کار سازمان پیش می رود. برخی سازمان ها محصول محور، فعالیت محور و سازمان محور هستند. در این جا سازمان باید حول این محورها کار کند.

برای انجام ماموریت ها به چند عنوان نیاز داریم. نکته اول این است که فعالیت باید در درون خودش شکل بگیرد. کارکن با کارگزار روابط عمومی متوجه است که طبعا ما نیازمند افرادی هستیم که علاقه مند باشند به این عرصه. اگر هر شخصی برای انجام کارش ۳۰ درصد علاقه داشته باشد یک روابط عمومی باید ۸۰ درصد علاقه باشد زیرا کار دیگران را باید برجسته کند.

نکته دیگر تمام اجزای یک سازمان در مأموریت های روابط عمومی کمک می کنند. یعنی ما نباید هر فعالیتی را که در سازمان انجام می شود با عاملیت روابط عمومی معرفی کنیم. در حالی که اینکارها باید با بستر سازی نیروها و فعالان اصلی آنها انجام شود.

در مرحله بعدی باید تعامل جدی با بیرون از سازمان انجام شود. مخاطب سازمان در وهله اول باید مشخص شود. روابط عمومی در حیطه کار عمومی باید با مخاطب آن موضوع سازمان شناسایی خوبی داشته باشد و معادلاتی برای ارتباط خود با جامعه هدف تعریف کند.

هر کسی که خوش خنده است را می گویند برای روابط عمومی انتخاب کنیم!

یک اشتباه بزرگی که انجام می شود آن است که هر کسی که خوش خنده است را می گویند برای روابط عمومی انتخاب کنیم. در حالی که معادلات بسیاری برای ارتباط یک مدیر روابط عمومی با مخاطبان وجود دارد که با آنچه دیگران مد نظر دارند متفاوت است. مثلا برای ارتباط با نخبگان باید یک استاندارد دیگر را در رفتار انجام داد.

کسی که مدیریت روابط عمومی را به عهده دارد باید به امورات روابط و ارتباطات مسلط باشد. بیش از ۵۰ سال از عمر روابط عمومی در ایران می گذرد ولی هنوز به جایگاه خود نرسیده است و این مساله به این دلیل است که مدیران هنوز به درک واقعی در این حوزه نرسیده اند یعنی گاهی افراد را به خاطر خوش خنده بودن یا خوش صحبت کردن یا تبلیغات چی خوبی هستند یا ... منصوب می کنند ولی نتیجه نمی گیرند. تبلیغات و رسانه عامل ارتباط سازمان با مخاطبین هستند.

روابط عمومی مسئول دفتر نیست. روابط عمومی چتری است صد درصد خدماتی. کارگزار روابط عمومی در عرصه های مختلف کار می کند. برنامه های ۲۴ ساعته و ۴۸ ساعته ای وجود دارد که نیازمند حضور دائم این کارگزار است.

ارتباط خاص روابط عمومی در تمامی عرصه های مجموعه ساری و جاری است. مسئولیت ارتباطات عمومی با این مساله متفاوت است. مجموعه روابط عمومی کاملا یک مجموعه خدماتی است ولی تفاوت آن است که نظارت بر خروجی سازمان نیز برای عموم جامعه انجام می دهد. ممکن است ۵۰۰ خبر از سازمان به روابط عمومی مخابره می شود ولی ممکن است ۵۰ درصد اخبار منتشر شود.

روابط عمومی به همه سازمان خدمات تخصصی می دهد و محصولاتی برای معرفی سازمان به جامعه هدف ارایه می دهد. در مرحله بعد رصد گری نیز انجام می شود و جایگاه سازمانش را در جامعه هدف خود رصدگری دائم می کند و نتایج را به مدیران و مخاطبان ارایه می کند و این رفت و برگشت دائما جاری می شود.

برخی از این برخوردها اخیرا به دلیل عدم شناخت ایجاد می شود

کلمه صبر و بی صبری عنصری بسیار مهم است. اینکه روابط عمومی ها شبانه روز درحال کار هستند یک مسئله مهمی است. روابط عمومی گوش و چشم و زبان یک مجموعه است در این زمینه نیازمند صبر بسیار زیاد هستیم. روابط عمومی حوزه باید کاری کند که جامعه ایرانی طلبه و روحانی را به خوبی بشناسد. برخی از این برخوردهای اخیر که با طلاب می شود به دلیل عدم شناخت از کارکرد روحانیت است.

هر طلبه ای برای کار طلبگی و حوزوی خودش باید یک مدیر روابط عمومی باشد.

عدم پاسخگویی و عدم پاسخگویی صحیحی و عدم صبر شکاف ها را زیاد می کند. صبر کلید اصلی در مدیریت خوب رسانه ای است. بر اساس آمارهای نهادهای رسمی جهانی مدیریت روابط عمومی جزو ده شغل پر استرس دنیا انتخاب شده است.

گزارشی از هم اندیشی مدیران روابط عمومی نهادهای حوزوی

خاطره از فعالیت ها:

در زمانی که در حوزه علمیه خواهران حضور داشتم تصمیم بر آن بود که به جای استخدام خبرنگار از میان خبرنگاران حوزه علمیه خواهران که آموزش دیده بودند خبرنگارانی جذب کنیم که تصمیم خوبی هم بود و باعث رونق در این حوزه شد به حدی که خبرنگاران بسیاری در این زمینه رشد کردند و آمار تولیدات خبری ما نیز به شدت گسترش یافت و حتی کار را برای کسانی که می خواستند از این اخبار استفاده کنند نیز سخت کردند زیرا تولیدات بسیار زیاد بود.

یک روز دوستان بیان کردند که بزرگواری زنگ زده است که خبری دارم که خبر بسیار مهم و بزرگی در منطقه است که می توانید به صداوسیما هم بدهید و خبر را هم به مدیر روابط عمومی می گویم. پس از تماس متوجه شدیم که خانمی اصرار دارد که خبر را بدهد. وقتی خبر را دریافت کردیم در آن خبر آمده بود که جشن تولد دوقلوه های مدیر مدرسه برگزار شد.

آیت الله تسخیری همیشه بر این امر تأکید داشتند که ما در کنار فعالیت های مان زبان عربی را فرابگیریم. در حاشیه یکی از این کنفرانس های وحدت یکی از میهمانان ویژه از لبنان پس از جلسه به سمت من آمد و سلام کرد و ما نیز پاسخ او را دادیم. پس از جمله سوم، نتوانستم به ایشان جواب دهم. ایشان تصور می کرد که ما عربی بلد هستیم. من هم در اینجا فقط گوش می کردم و از خدا می خواستم که سوال نکند و در میانه کار شخصی من را صدا کرد و به همین دلیل توانستم از پاسخ به ایشان بگریزیم ولی واقعا توصیه به جایی بود و باید این کار انجام شود.

حجت الاسلام حسینی مدیر روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم:

رسانه‌ها ابزار قدرت‌مند جریان‌سازی هستند

گزارشی از هم اندیشی مدیران روابط عمومی نهادهای حوزوی

روابط عمومی در هر مجموعه را می توان چشم بیدار، گوش شنوا و زبان گویای آن سازمان و مجموعه دانست. 

این مسئولیت یعنی هم باید اخبار، رویدادها، و برنامه های سازمان را به سمع و نظر مخاطبان سازمان برساند و هم دیدگاه مخاطبان سازمان یا آن مجموعه را به درستی به مدیران و تصمیم گیران سازمان منتقل کند. 

با چنین دیدگاهی جزء مهمی از سازماندهی هر دستگاهی،‌ مدیریت روابط عمومی و مهم ترین ویژگی مدیران عالی توانایی ایجاد ارتباطات درون و برون سازمانی است و روابط عمومی‌ زمانی‌ می‌تواند نقش‌ راهبردی‌ خود را در سازمان‌ ایفا کند که‌ در تشکیلات‌ سازمان‌جایگاه‌ مناسبی‌ داشته‌ باشد.

این وظیفه خطیر در نهادهای حوزوی تکلیفی سخت تر و حساس تر است زیرا عموم مردم اعم از زن و مرد و بزرگسال، جوان، کودک و خردسال مخاطبان آن ها هستند و با توجه به محدودیت هایی که همواره وجود دارد باید برای ارتباط با آن ها، اطلاع رسانی فعالیت ها به آنان و همچنین شنیدن دیدگاه ها و نظرات و انتظاراتشان و انتقال به مدیران و بخش های مختلف سازمان جهت فعالیت و خدمت رسانی مطلوب تر اقدام کرد.

روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی نیز همواره تلاش داشته است که با این نگاه فعالیت های دفتر را به خوبی بازنمایی کند و همواره حضوری فعال و کارآمد را در رسانه ها و مطبوعات داشته باشد.

امروزه روابط عمومی ها باید بپذیرند که رسانه به عنوان یک ابزار و شیوه برای ارتباط دو سویه است که به شکل ناگزیر باید از آن بهره جست و با وجود شبکه های اجتماعی این ظرافت و حساسیت بیشتر شده است.

روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با دارا بودن یک پرتال قوی که زمینه ارتباط مستقیم با مدیران سازمان را در آن فراهم کرده است و همچنین دارا بودن یک سایت خبری و حضور در شبکه های پیام رسان اجتماعی همواره تلاش داشته است تا در عرصه رسانه و فضای مجازی ارتباط دوسویه و فعالی را داشته باشد.

ارتباط موثر و دوسویه با اصحاب رسانه و خبرنگاران و نخبگان فضای مجازی از جمله برنامه ها و اقداماتی است که بصورت مداوم و پیوسته در دستور کار روابط عمومی دفتر قرارداشته و کارمندان و مدیران این نهاد مقدس نیز از طریق نشریه داخلی و ویژه نامه هایی در جریان اخبار، اطلاعات، رویدادها و دیدگاه های داخل و خارج از سازمان قرار می گیرند.

برگزاری نشست های خبری نیز از دیگر اقدامات روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی برای شنیدن نظرات و دیدگاه های افکاری عمومی در خصوص فعالیت ها و رویدادهاست که مدیران در این نشست ها ضمن تشریح فعالیت ها، آن را در معرض نقد و پیشنهاد خبرنگاران و اهالی رسانه به عنوان نمایندگان مردم و مخاطبان سازمان قرار می دهند و پاسخگوی سوالات و بعضاً انتقادها و شنوای پیشنهادات هستند.

سوال آن است که همکاری مدیر یک سازمان با روابط عمومی مهمتر است یا بدنه؟ تصویب و ابلاغ سیاست های کلی هر مجموعه و تامین قدرت و توان هر مرکز به پشتوانه و تکیه بر مدیر است. البته این بحث در نهادها و مجموعه های مختلف با توجه به جامعه هدف آن مجموعه ممکن است متفاوت باشد، از طرفی ارتباط و تعامل بدنه مجموعه نیز بسیار مهم است. لازم است تعامل روابط عمومی با بدنه یک تعامل دوطرفه و دوسویه باشد. 

باید اذعان کرد که هنوز روابط عمومی ها نه تنها در مراکز حوزوی بلکه در بسیاری از سازمان ها هنوز نتوانسته اند آن جایگاه شایسته را در نزد روسا و کارکنان بدست بیاورند و بعضاً یک نگاه خدماتی از سوی برخی از مدیران به آن ها می شود در حالیکه روابط عمومی ها به عنوان مغز متفکر هر سازمان در تمامی فعالیت ها در کنار مدیران باشند و در راهبری، ظهور و بروز بیشتر هر فعالیت و اثرگذاری آن ایفای نقش کنند.

در این میان متاسفانه هنوز ارتباط لازم، ضروری و درخور شأن میان رسانه های کشوری و صداوسیما با نهادهای عالی حوزوی شکل نگرفته است و با توجه به مرکزیت این نهاد ها در قم فعالیت ها آنگونه که شایسته است معرفی نشده و رسانه ها آنگونه که شایسته است از حضور نخبگان حوزوی بهره نمی برند که این امر هم افزایی بیشتر روابط عمومی نهادهای حوزوی و دغدغه مندی بیشتر رسانه ملی دراین خصوص را می طلبد و بی شک مجموعه های حوزوی آماده همکاری در این زمینه هستند.

خوب است دوباره این نکته را تاکید کنم که ارتباط هرچه بیشتر روابط عمومی های حوزوی، هم اندیشی و هم افزایی بین آنان میتواند در بازنمایی فعالیت ها و خدمات فرهنگی طلاب و مبلغین که همیشه با کمترین توقع پای کار حفظ و ارایه ارزش های اسلامی و دینی و انقلابی هستند، بسیار موثر باشد.

بی شک حفظ و ارایه ارزش های اسلامی، دینی و انقلابی بویژه در دوره حاضر در گرو ارتباطات و تعاملات بیشتر و حضور فعال و جهادی در عرصه رسانه است و با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص جهاد تبیین، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم که اقدامات گسترده علمی را در این امر و همچنین بیانیه گام دوم انقلاب انجام داده است، حاضر به همکاری و همراهی با رسانه ها در تحقق این بیانیه و جامه عمل پوشاندن به انتظارات و فرامین مقام معظم رهبری است.

خاطره از فعالیت ها:

در خصوص خاطره ای از روابط عمومی نیز این خاطره شنیدنی است که در هنگام برگزاری نمایشگاه دستاوردهای مسئله محور دفتر تبلیغات اسلامی در مجلس شورای اسلامی دیداری با رئیس روابط عمومی آن داشتیم که شنیدیم ایشان ۲۵ سال سابقه حضور در آن جایگاه را دارند و این در حالیست که برخی از افراد در همان جلسه مدیران سابق روابط عمومی ها بودند که مدت زمان زیادی را نتوانسته بودند در روابط عمومی خدمت کنند و توسط روسا جابجا شده بودند و برای همه ۲۵ سال مدیریت در چنین جایگاه حساسی تعجب برانگیز بود.

در بسیاری از نهادها و سازمان ها متاسفانه اجازه فعالیت چندساله به مدیران روابط عمومی داده نمی شود که این امر ضربه زیادی را به روابط عمومی ها می زند و باعث شده که آن ها از داشتن برنامه های بلندمدت صرف نظر کرده و اقدامات و اهداف کوتاه مدت را در دستور کار قرار دهند که بی شک انتخاب دقیق تر مدیران و اعتماد به آنان می تواند موجب موفقیت بیشتر روابط عمومی ها شود.

حجت الاسلام بهشتی پور مسئول روابط عمومی حوزه علمیه خواهران:

مجموعه های درون حوزوی در حوزه روابط عمومی جدی تر گرفته شوند

جایگاه روابط عمومی جای بحث ندارد. آن حلقه وصل سازمان و ارگان با مجموعه بیرونی اعم از سازمان ها و نهادها و ارگان تا مخاطب عام ما که شامل طلاب و مردم هستند با سیاستگذاری ها و فعالیت های روابط عمومی است که به رخ کشیده می شود.

هرچقدر روابط عمومی پویاتر و زنده تر عمل کند آن سازمان و نهاد بالنده است. اگر دچار رخوت شوند آن سازمان و لو فعالیت گسترده همه بخش ها، ولی در نگاه بیرونی یک مجموعه خاموش جلوه پیدا می کند.

این نکته مهم است که روابط عمومی همیشه باید سرزنده باشد. به همین دلیل به دوستان می گوییم که ایامی که نظام اداری حوزه تعطیل است روابط عمومی باید پویا و فعال باشد تا رسالتی که به دوش دارد را جامعه عمل بپوشاند.

گزارشی از هم اندیشی مدیران روابط عمومی نهادهای حوزوی

باید تعریف کنیم که منظور ما از رسانه چیست؟

در سال ۹۹ که در مجموعه حوزه وارد شدم، برای آشنایی با سوابق و مشکلات حال تلاش می کردیم که نزدیک به ایام پذیرش در حوزه شدیم. حجت الاسلام بهجت پور در آن زمان بیان کردند که ماجرای تبلیغات اجرایی سوای بحث ثبت نامی با روابط عمومی است. در این زمینه عمده فعالیتی که در روابط عمومی برنامه ریزی می شد کارهای مرسومی از جمله تیزر و زیرنویس و ارتباط با رسانه ها و.. بود.

آمارهایی اعلام می شد که ۲۰ درصد پذیرش ها از طریق رسانه ها است، ولی اصل کار با ارتباطات چهره به چهره و حوزوی بود. همین مسئله باعث شد که شبکه گسترده ای شکل گیرد که به سرعت نیز شکل گرفت. شبکه وسیعی از خود طلاب و اساتید سراسر کشور با عنوان سفیران رضوان در همه ۴۸۰ مدرسه ما شکل گرفت. کانون سفیر رضوان در همه مدارس شکل گرفت و پس از یک دوره غیر حضوری ۶۸۰۰ تن از طلاب در این زمینه فعال شدند. شاید یکی از بزرگترین شبکه هایی که در این عرصه شکل گرفت همین گروه هستند.

سال گذشته پذیرش حوزه علمیه خواهران نزدیک به چهل درصد انجام شد. بیش از چهل هزار ثبت نام در سال گذشته انجام شد که ۸۰ درصد آن مرهوم همین تلاش ها است.

رسانه ها مروجینی هستند که باید در فعالیت های پیش روی به آنها توجه کرد.سوای نگاه مدیر، ساختار یک مجموعه نیز می تواند مشخص کننده فعالیت های روابط عمومی یک مجموعه باشد. مثلا مرکز رسانه و خبر و فضای مجازی در یک مجموعه وجود دارد و روابط عمومی سازمان فعالیتش را در حوزه مدیر دنبال می کند. یعنی روابط عمومی ها با فعالیت های سازمانی خود تغییر کار می دهند.

امروزه قشر حوزوی و طلاب ما دارای جایگاه خاصی در اجتماع هستند. در این زمینه می توانیم برای ارتقای این جایگاه نقش آفرین باشیم. وقتی که هم افزایی خوبی در این زمینه رخ دهد و سیاستگذاری های واحدی شکل بگیرد همکارهای بیشتر می شود.

یک صدایی باعث چهره نمایی مناسبی هم در جامعه می شود. در کلان نظام، دولت ما دولت مردمی است ولی باید ببینیم سهم آن از رسانه چقدر است. ما نیز از بدنه و جنس مردم هستیم باید سهم خود را بازیابی کنیم.

گزارشی از هم اندیشی مدیران روابط عمومی نهادهای حوزوی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha