به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه در استان کردستان، حجت الاسلام حکمت حکیمیفر استاد حوزه علمیه در یادداشتی به اهمیت و جایگاه وحدت در جهان اسلام پرداخته است.
در این یادداشت میخوانیم:
یکی از بهترین واژهها در گذارههای دین مبین اسلام که از کلام پروردگار متعال در قرآن و روایات نورانی پیامبرعظیم الشأن اسلام و اهل بیت معصومین(ع) در رأس همه واژه ها قرار گرفته، واژه وحدت و اتحاد است.
اگر بخواهیم یک تعریفی خیلی ساده و روان از وحدت داشته باشیم باید بگوییم اتحاد نخ تسبیحی است که مهرهها را در کنارهم نگه میدارد و موجب میشود تا مهرهها از هم دیگر جدا نشوند.
وحدت مهمترین عامل حرکت امید بخش امت برای نیل به اهداف عالی اسلام ناب محمدی در مقیاس جهانی اسلام است، حرکتهای رو به رشد جامعه اسلامی در گذر از گردنههای صعب العبور اسلام زدایی دنیای استکبار برای رسیدن به تمدن نوین بشری از نتایج درخشان وحدت امت محمدرسول الله(ص) است.
پیروزی ملت بزرگ ایران به رهبری امام خمینی(ره) در سال ۱۳۵۷ بر طاغوت پهلوی در سایه وحدت و انسجام امت تحت لوای اسلام و به رهبری امام خمینی(ره) صورت گرفت.
امیرمومنان امام علی(ع) در سخنی به نقش رهبری اسلامی اشاره میفرمایند «مَکانُ القَیِّمِ بالأمْرِ مَکانُ النِّظامِ مِنَ الخَرَزِ، یَجْمَعُهُ و یَضُمُّهُ، فإنِ انقَطَعَ النِّظامُ تَفَرَّقَ و ذَهَبَ»، زمامدار و ولیّ امر به منزله رشتهای است که مهره ها را گرد آورده، آنها را به هم پیوند میدهد، اگر رشته از هم بگسلد، مهرهها از یکدیگر جدا شده پراکنده میگردند و دیگر هیچ گاه همه آنها گرد نمیآیند.
وحدت مسلمین موجب میشود توان آنان در برابر دشمنان، به صدها هزار برابر افزایش یابد و هر نوع تحرک ایذایی دشمن را بر علیه جامعه اسلامی خنثی کند، این حرکت وحدت بخش مانند سدی محکم موجب قوام جوامع اسلامی است.
همه باید برای ایجاد وحدت در جامعه با توجه به جنگ ترکیبی و شناختی دشمن بر علیه امت اسلامی تلاش کنیم، نباید اجازه داد افراد یا کسانی به بهانههای مختلف زمینههای گسست را در جامعه بین ملت و امت اسلامی بهوجود بیاورند، امیرالمومنین علی(ع) در بیانی به مالک اشتر فرمودند: «ولاتَنْقُضْ سُنّةً صالِحَةً عَمِلَ بها صدورُ هذِهِ الاُمَةِ وَاجْتَمَعَتْ بِها الاُلْفَة وَصَلُحَتْ علیها الرعِیَّةُ وَلاتَحْدُثَنَّ سنّةً تَضُرُّ بشیء مِنْ ماضی تلکَ السُّنَنِ فیکونُ الأجْرُ لِمَنْ سَنَّها وَالوِزْرُ علیکَ بِما نَقَضْتَ مِنها»، آیین پسندیدهای را بر هم مریز که بزرگان این امتْ بِدان رفتار نمودهاند و به وسیله آن، مردم به هم پیوستهاند و رعیّت با یکدیگر سازش کرده اند و آیینی مگذار که چیزی از سنّتهای نیک گذشته را زیان رسانَد تا پاداش از آنِ نهنده سنّت باشد و گناه شکستن آن بر تو مانَد.
دین عامل وحدت امت اسلامی است، بینش و نگرشهای برخاسته از دین موجب الفت، همدلی، اخوت، اعتماد، ولایت، مشاوره، همکاری، همدلی، همراهی و حمایت طرفین است، وحدتی که از گذاره دینی نشأت بگیرد طبق صریح آیه شریفه «وَ أَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِهِمْ لَوْ أَنْفَقْتَ ما فِی الْأَرْضِ جَمیعاً ما أَلَّفْتَ بَیْنَ قُلُوبِهِمْ وَ لکِنَّ اللهَ أَلَّفَ بَیْنَهُمْ إِنَّهُ عَزیزٌ حَکیمٌ/انفال آیه۶۳، و دلهای آنها را با هم، پیوند داد، اگر تمام آنچه را روی زمین است صرف میکردی که میان دلهای آنان پیوند دهی، نمیتوانستی، ولی خداوند در میان آنها پیوند ایجاد کرد، زیرا او توانا و حکیم است.» این میشود کار خدایی و هرکاری هم که خدای متعال موجب قوامش باشد با هیچ چیز دیگر بهدست نخواهد آمد.
عقیده واحد در حوزه بینشها موجب میشود تا انسانها با همه اختلافهای ظاهری، غریزی و طبیعی که با هم دیگر دارند گردهم آیند، چرا که همه یک هدف و یک آرمان مشترک دارند.
حفظ وحدت در صدر اسلام، موجب انسجام و موفقیتهای شگرف مسلمانان در برابر مشرکان و دشمنان اسلام بود، «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا» و همگی به ریسمان خدا (قرآن و اهل بیت(ع)) چنگ زنید و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ آل عمران ۱۰۳»
قرآن تفرقه و اختلاف را در ردیف عذابهای آسمانی بیان میکند، «قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَیٰ أَنْ یَبْعَثَ عَلَیْکُمْ عَذَابًا مِنْ فَوْقِکُمْ أَوْ مِنْ تَحْتِ أَرْجُلِکُمْ أَوْ یَلْبِسَکُمْ شِیَعًا وَیُذِیقَ بَعْضَکُمْ بَأْسَ بَعْضٍ ...» بگو او تواناست که از بالای سرتان یا از زیر پاهایتان عذابی بر شما برانگیزد، یا شما را گروه گروه و حزب حزب به جان هم اندازد، تا وضعتان به اختلافات سنگین و کینههای سخت بیانجامد و مزه تلخ جنگ و خونریزی را به هر گروه شما بهوسیله گروه دیگر بچشاند، با تأمل بنگر چگونه آیات خود را به صورتهای گوناگون بیان میکنیم تا بفهمند. انعام۶۴.
کسانی که به دنبال تفرقه امت اسلامی هستند باید بدانند دشمن اسلام و مسلمانان هستند، این آیه شریفه از سوره مبارکه انعام را ملاحظه کنید «إِنَّ الَّذِینَ فَرَّقُوا دِینَهُمْ وَکَانُوا شِیَعًا لَسْتَ مِنْهُمْ فِی شَیْءٍ ۚ إِنَّمَا أَمْرُهُمْ إِلَی اللَّهِ، مسلماً کسانی که دینشان را بخش بخش کردند و گروه گروه شدند تو را هیچ پیوندی با آنان نیست، کار آنان فقط با خداست، انعام ۱۵۹».
هشدار خداوند متعال به برهم زنندگان دین اسلام جدی است و آنها را در گروه مشرکان قرار میدهد « وَلَا تَکُونُوا مِنَ الْمُشْرِکِینَ».
کاری که تجزیه طلبان کومله و دموکرات، منافقین، ضدانقلاب، اپوزیسیون و مزدوران داخلی و خارجی در سال گذشته به دنبال آن در ایران قوی بودند، همان کار مشرکان بود، ولی اتحاد و وحدت مردم ایران اسلامی مانع آن شد، زیرا حفظ اتحاد را از نبی مکرم اسلام و ائمه معصمومین(ع) در مواجهه با هرنوع کج اندیشی و تفرقه افکنی دشمنان فرا گرفتهاند، رسول گرامی اسلام در این خصوص میفرمایند: اَلْمُسْلِمُونَ یَدٌ وَاحِدَةٌ عَلَی مَنْ سِوَاهُمْ، مسلمانان یک دست، یک پارچه هم چون یک دست نیرومند، نسبت به بیگانگان هستند.
امام علی(ع) نیز در فراز یکی از خطبههای نهج البلاغه خطاب به مسلمانان میفرمایند: «و الْزَموا السَّوادَ الأعْظَمَ، فإنَّ یَدَ اللّه ِ مَع الجَماعةِ، و إیّاکُم و الفُرْقَةَ، فإنَّ الشّاذَّ مِن النّاسِ للشَّیطانِ، کما أنّ الشّاذَّ مِن الغَنَمِ للذِّئبِ، با اکثریت دین دار جامعه همراه شوید، زیرا دست خدا با جماعت است، از پراکندگی بپرهیزید که جدا شده از مردم، طعمه شیطان است، همچنان که گوسفند جدا شده از رمه، طعمه گرگ است.
گروه خوارج زمان امام علی(ع)، امروز در شکل دواعش، تجزیه طلبان و دشمنان امت واحده اسلامی درآمدند و برای برهم زدن اتحاد ملت بزرگ ایران اسلامی تلاش میکنند، به این خطاب امیرالمومنین(ع) توجه فرمایید «أَلَا مَنْ دَعَا إِلَی هَذَا الشِّعَارِ فَاقْتُلُوهُ، وَ لَوْ کَانَ تَحْتَ عِمَامَتِی هَذهِ، آگاه باشید، کسی که به این شعار اغواگر و تفرقه افکن خوارج دعوت کند او را بکشید.»
اگر کلام منادیان وحدت شنیده نشود امت دچار تزلزل و تشتت خواهند شد، امامین انقلاب همواره همه اقشار جامعه را به وحدت کلمه توصیه فرمودند، شیعه و سنی، کرد، لر، ترک، گیلک، بلوچ، فارس، عرب، ترکمن و عشایر با قومیتهای مختلف را به وحدت کلمه زیر پرچم توحید فرا خواندهاند.
افقی که امام خامنهای در گام دوم انقلاب اسلامی به آن اشاره دارند همین تأسی به وحدت زیر پرچم توحید برای رسیدن به قلههای موفقیت تمدن نوین اسلامی در جهان است و همواره میفرمایند: مؤمنین و مسلمین سرتاسر دنیا برادرند، بنا بر حکم قرآن و برادرها نیز با هم برابرند.
انتهای پیام/