به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، رئیس سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر رضوی در این مراسم که عصر روز ۱۴ آبان با حضور حجت الاسلام والمسلمین احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی، مصطفی فیضی قائم مقام تولیت، محمدرضا قلندر شهردار مشهد و جمعی از مسئولان شهری در حد فاصل باب الجواد(ع) و باب الرضا(ع) حرم مطهر رضوی برگزار شد به بیان ویژگیها و مشخصات این پروژه بزرگ پرداخت و گفت: این پروژه با هدف ساماندهی مسیر تشرف زائران بارگاه منور رضوی در ورودیهای اصلی، افزایش فضای خدماتی و نماسازی متناسب با معماری حرم مطهر امام هشتم در حد فاصل ورودیهای باب الرضا(ع) و باب الجواد(ع) موسوم به «میدان قبله» آمادهسازی و بهرهبرداری شده است.
خلیلالله کاظمی، با اشاره به اینکه مرداد سال ۱۴۰۱ عملیات اجرای نماسازی میدان قبله آغاز شد، ادامه داد: با توجه به اینکه محل اجرای این پروژه یکی از پر ترددترین مسیرهای تشرف زائرین به شمار میرود و بیش از ۳۵ درصد زائران بارگاه مطهر امام رئوف از مسیر بابالرضا(ع) و بابالجواد(ع) به حرم مطهر رضوی مشرف میشوند، براین اساس از سالهای قبل طرح اجرای این پروژه در دستور کار قرار گرفت.
ساخت مجموعه خدماتی، ویژه زائران
رئیس سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر رضوی، خاطر نشان کرد: یکی از ارکان مهم اجرای این پروژه، طراحی و ساخت مجموعه خدماتی، ویژه زائران با حدود ۴هزار و ۲۵۰متر مربع زیربنا و زیباسازی و اجرای بیش از۸هزار و ۵۰۰ مترمربع نماسازی و حدود ۱۳هزارو ۵۰۰مترمربع کفسازی مربوط به بام و محوطه است که به عنوان نمای اصلی مواجهه زائر با بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) قرار گرفته است.
وی افزود: موقعیت خاص این پروژه به عنوان نمای بیرونی حرم مطهر و توجه به احیای منظر تاریخی حرم مطهر رضوی در پیوند با شهر و همچنین توجه به طرح بلند مدت میدان قبله رئوس اصلی باز طراحی این پروژه بود
کاظمی ادامه داد: آب نمای صحن مقابل ایوان در این پروژه نیز از با انتقال آبنمای صحن جمهوری اسلامی به حیاط این پروژه تامین شد که این امر علاوه بر جلوگیری از صرف هزینههای اضافه، موجب احیای این اثر برجسته و افزایش سرعت اجرای پروژه شد.
رئیس سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر رضوی، اضافه کرد: اجرای پروژه میدان قبله، به لحاظ طراحی تزئینات در سه بخش طبقهبندی شد؛ به لحاظ اهمیت بصری، طراحی تزئینات نمای بیرونی صحن پیامبر اعظم(ص) و بخشهای اداری و خدماتی و طراحی تزئینات مربوط به ایوان و احجام زیر گلدستهها است.
به گفته وی صرفهجویی در مصالح و کاهش هزینهها از دیگر مواردی است که در اجرای این پروژه مورد توجه قرار گرفته است، مواردی همچون استفاده از مصالح به جا مانده ازصحن جمهوری اسلامی از جمله سنگهای کف رواقها بهصورت کامل از صحن جمهوری اسلامی استفاده شده و همچنین آجرهای بلا استفاده پروژه نیز به بام منتقل و با یک نقش متناسب در پوشش پوسته بام استفاده و موجب کاهش هزینههای پروژه در این قسمت شد.
معماری حرم مطهر رضوی فخر و افتخار ماست
رئیس کارگروه حفاظت و مرمت حرم مطهر رضوی، نیز در ادامه این مراسم، ابراز کرد: حرم مطهر امام رضا(ع)، علاوه بر جایگاه والایی که به لحاظ مذهبی و معنوی برخوردار است، همچون بسیاری دیگر از بناهای تاریخی به علت معماری منحصر به فردی که دارد موجب فخر و افتخار ما ایرانیها است.
مهدی حجت گفت: در جای جای معماری این مکان مقدس اعم از کاشیها، آئینهکاریها، چوب، سنگ و... عشق و محبت نهفته است و از همین رو در مواجه با تعمیر و بازسازی آن باید نهایت دقت اعمال شود و در حفظ این امانت ارزشمند هیچ کوتاهی نشود.
وی پروژه تعمیر و مرمت مسجد گوهرشاد، شاهکار هنر تیموری را یکی از پروژههای موفق آستان قدس رضوی عنوان کرد و گفت: در دورانی که افراد ناشایستهای بر کشور ما حاکم بودند گاهی تعمیراتی در حرم مطهر رضوی انجام شده است از جمله مرمت سر در ورودی مدرسه دو درب که با کیفیت ابتدایی و نادرست تعمیر شده بود، از همین رو با آراستن مجدد آن و سلیقه فوق العاده بنایی متناسب با معماری دوره ایلخانی مورد بازنگری قرار گرفت و جواهری که پشت پرده پنهان بود از نظر حیثیتی به منصه ظهور گذاشته شد.
حجت با بیان اینکه مرمت مانند جراحی نیاز به دقت و ظرافت دارد، ادامه داد: حفاظت از بنای تاریخی حرم مطهر رضوی و این جواهر مطلق، نیاز به زمان و امکانات دارد و نباید سهل انگاری صورت گیرد.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه تعداد زائران رفته رفته رو به افزایش است، و این تعداد از زائران نیاز به فضای بیشتری برای زیارت دارند، باید ظرفیت بارگاه منور رضوی را برای امر زیارت افزایش دهیم و برای تحقق این امر لازم است فعالیتهای اداری حرم به خارج از این بارگاه منتقل شود تا فضای این بارگاه منور به زیارت زائران اختصاص یابد.
نظر شما