به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، آیت الله سیدابوالحسن مهدوی، در تبیین معارف عمیق دعای چهل و پنجم صحیفه سجادیه در حرم حضرت زینب خواهر امام رضا(ع) بیان کرد: امام سجاد (ع) در دعای چهل و پنجم صحیفه سجادیه، معارف عمیقی درباره ماه مبارک رمضان بیان می کند و در این فرازها، آن حضرت به درگاه الهی تقاضا می کند که برکات ویژه ای را برای این ماه گرانقدر از خداوند بخواهد و از او میخواهد که مصیبت های وارده در این ماه را جبران فرماید.
وی افزود: در دعای صحیفه سجادیه به سه نوع مصیبت اشاره شده است، نخست فراغ، جدایی از برکات و فضایل ماه رمضان که خود یک مصیبت بزرگ است، دوم زیان ناشی از گناه، زیانهایی که ممکن است فرد در اثر گناهان خود متحمل شود و از خداوند درخواست میکند این زیانها را جبران نماید و سوم کمکاری در اعمال صالح، فقدان کامل یا ناکافی در انجام اعمال نیک که در این ماه پر برکت مورد توجه قرار گرفته است.
امام جمعه موقت اصفهان تصریح کرد: با نزدیک شدن به روز عید فطر که به عنوان روز پاداش الهی شناخته میشود، امام سجاد (ع) در قنوت های نماز عید، از خداوند تقاضا می نماید که تمام خیراتی که به پیامبر اکرم (ص) و اهلبیتش عطا کرده، به امت نیز عنایت کند و شرور و شکهایی را که از آنها دور داشته، از ایشان نیز دور گرداند.
وی ادامه داد: این دعای صحیفه سجادیه، سرشار از مضامین والا و درخواست های فراوان برای جلب رحمت، عفو، و برکت الهی است و امام سجاد (ع) در این دعا از خدا می خواهد که روز عید فطر بهترین روز عمر باشد، روزی که در آن بیشترین عفو و محو گناهان شامل حال بندگان گردد و از خدا میخواهد که تمامی خطاهای پنهان و آشکار را ببخشد.
عضو خبرگان رهبری در ادامه با توجه به اهمیت جمع بین فکر و عمل پرداخت و بیان کرد:دعا کردن به تنهایی کافی نیست و باید با انجام اعمال نیک و تلاشهای عملی همراه باشد و چون دانش آموزی که برای موفقیت در کنکور تلاش می کند، برای دستیابی به رضایت الهی بیشترین کوشش را به کار گیرند که این موضوع به ویژه در دعای چهل و پنجم تجلی یافته؛ جایی که آنها از مؤمنان می خواهند تا تلاش عملی و مجاهدت را مکمل دعاها و نیایش های خود بدانند.
آیت الله مهدوی خاطرنشان کرد: در روزهای مبارک عید فطر، یادآوری میشود که خداوند به بندگان خود لطف میکند و به کسانی که یک ماه روزه داری و بندگی کرده اند، پاداش می دهد و در نماز عید فطرنیز دعاهایی وجود دارد که از خداوند میخواهیم ما را از شر و تردید دور کند و به ما کمک کند تا در مسیر درست قرار بگیریم.
وی خاطرنشان کرد: مؤمنان از خداوند می خواهند که به آنان از فضل بی پایان خود عطا کند و بهره های معنوی را به صورت مضاعف به آنها ببخشاید که این دعاها نشان دهنده اعتماد به بیکرانه بودن فضل و جود الهی است که به هیچ وجه کاهش نمی یابد، حتی اگر به همه انسانها با سخاوت عطا کند.
استاد حوزه در تشریح دعای چهل و پنج صحیفه سجادیه اظهار داشت: چشمان انسان، در حالی که از شوق شناخت پروردگار اشک میریزد، تجلی عمیق ایمان و معرفت است.
وی ادامه داد: گاه وقتی فردی خدا را به درستی میشناسد، به حالتی میرسد که از عشق الهی چشمانش اشک آلود می شود و دیدار با حجت الهی و شنیدن سخنان ایشان با خداوند، میتواند برای افراد فرصتی بینظیر فراهم آورد تا معنای حقیقی عقیده و ایمان را درک کنند.
آیت الله مهدوی به داستانی اشاره کرد که پیامبر اکرم (ص) به امیر المؤمنین علی (ع) دستور دادند تا فرش خاصی را که ده نفر از یاران صدا زده بودند، بیاورد. این ده نفر در زمانهای گوناگون از راه حق منحرف شدند و بار دیگر به وسیله معجزهای زنده شدند، در این سفر معنوی، فرش به سرعت به آسمان رفته و در محلی خاص پیاده شدند، جایی که با اصحاب کهف ملاقات کردند.
وی افزود: معجزه آن بود که وقتی امام (ع) به این افراد سلام کردند، تنها اصحاب کهف به ایشان جواب دادند و نشان دهنده اهمیت و جایگاه ایشان در پیشگاه خداوند بود و این امر نشان می دهد که ارتباط با معصومین و درک ولایت آنها، چگونه میتواند روح انسان را شاداب کند.
آیت الله مهدوی بر ارزش پیروی از معصومین و تقویت ایمان تأکید کرد و گفت: بدون شناخت حقیقی، انسان نمیتواند به آرامش و امنیت روحی دست یابد، لذا لازم است که همگان علاوه بر پذیرش امامان معصوم، بر شناخت و درک عمیقتری از دین و اعتقادات خود کار کنند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه رزق الهی هیچ تباهی و هلاکت ندارد، تصریح کردند: خداوند در قرآن کریم فرمود که معادن احسان او فانی نمیشود و رزق ما نیز پایانی ندارد.”
وی یادآورشد: در سوره الرحمن ذکر شده است که تمامی آنچه بر کره زمین فانی است، در حقیقت وجه الله باقی میماند، وجه الله به معنی اسما و صفات الهی است که معرف ماست و انسان با این شناخت میتواند به درک بهتری از وجود خداوند دست یابد.
استاد حوزه و اخلاق به دعای جوشن کبیر و دیگر متون مذهبی اشاره کرد و افزود: هر عملی که از طریق خدای متعال انجام میشود، وجه الله است و امام زمان (عج) به عنوان وجه الله، که همگان به او توجه دارند، در این راستا نقش بسزایی دارد.
وی در ادامه، به داستانی از محمد کاظم ساروقی، شخصیت مذهبی و عارف، را روایت کردند که با وجود نداشتن سواد، توانسته بود به طور اعجاب انگیز تمامی آیات قرآن را حفظ کند.
استاد حوزه افزود: ایشان زمانی که به محضر امام زمان (عج) رسید، به سرعت قرآن را از حفظ خواند و نه تنها در این زمینه بلکه در علوم مختلف نیز به سوالات پاسخ میداد.
آیت الله مهدوی بیان کرد: داستانی که روایت شده، درباره یکی از افرادی است که به مدت چند روز با محمد کاظم زندگی کرد و به گواهی خود او، تحت تأثیر ایمان و دانش عمیق این شخصیت قرار گرفت.
وی افزود: فرد، با وجود بی اعتقادی به هر چیزی، حتی نام محمد کاظم را نیز به خاطر نیاورد و او درباره ضعف و ناتوانیش در برابر دانش و آگاهی هایی که در دل کاظم نهفته بود، گفت: گاهی میخواستم او را صدا بزنم اما نامش را فراموش کرده بودم؛ اما میدانستم که او همه علوم را در سینه اش دارد که از سوی خدای متعال به او منتقل شده است.
عضو خبرگان رهبری عنوان کرد: این فرد در تعجب از چگونگی درک عمیق محمد کاظم به یادآوری مواردی پرداخت که نشان دهندهی حالات معنوی و اسرار الهی موجود در وجود او بود؛ به گفته او، پس از آگاهی از وفات این شخصیت بزرگ، حس کرد که مرگ سامان مند و زمینه ساز ظهور حق است.
وی در این باره می گوید: پس از فوتش، متوجه شدم که او اسرار قرآن را نیز می دانست و ای کاش در زمان حیاتش از او سؤالات بیشتری میکردم و مرحوم آیت الله خزعلی نیز در این بار تأکید کرده بود که مرگ محمد کاظم، فرصتی برای درک بیشتر معانی قرآن و وقوف بر اسرار آن بود.
امام جمعه موقت اصفهان خاطرنشان کرد: در همین راستا آیت الله مهدوی، به پرورش نیایش و دعای امام سجاد (ع) اشاره کرد و گفت: ما انتظار داریم که دعاهای ما به اجابت برسد و ظهور ولی خدا نزدیک باشد.
وی در پایان سخنانش ابراز داشت: منابع الهی هیچگاه تمام نمی شود و خداوند عطاهای خود را به بندگانش ارزانی میدارد، ما باید در برابر اعمال خود، شکرگزار و امیدوار باشیم و از خداوند بخواهیم که ما را از مصادیق دعاهای امام سجاد قرار دهد.
نظر شما