پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۵
هفته کتاب و کتابخوانی، فرصت مغتنم تشویق برای توجه بیشتر به مطالعه

حوزه/مدیر انتشارات حوزه علمیه خراسان در یادداشتی بیان کرد: رسول اکرم(ص) می فرمایند: هر گاه مؤمن بمیرد و یک برگه که روی آن علمی نوشته شده باشد از خود بر جای گذارد، روز قیامت آن برگه پرده میان او و آتش می شود و خداوند تبارک و تعالی به ازای هر حرفی که روی آن نوشته شده، شهری هفت برابر پهناورتر از دنیا به او می‌دهد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجت الاسلام احمدرضا قوامی، مدیر انتشارات حوزه علمیه خراسان در یادداشتی به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی نوشت:

رسول اکرم(ص) در روایتی مورد ثواب تالیف کتاب و نوشتن می فرمایند: «قال رسولُ اللّه: المؤمنُ إذا ماتَ و تَرَکَ وَرَقةً واحِدَةً علَیها عِلمٌ تَکونُ تِلکَ الوَرَقةُ یَومَ القِیامَةِ سِترا فیما بَینَهُ و بَینَ النّارِ ، و أعطاهُ اللّه ُ تبارکَ و تعالی بکُلِّ حَرفٍ مَکتوبٍ علَیها مَدینَةً أوسَعَ مِن الدُّنیا سَبعَ مَرّاتٍ .حدیث». پیامبر خدا(ص) فرمودند: هر گاه مؤمن بمیرد و یک برگه که روی آن علمی نوشته شده باشد از خود بر جای گذارد، روز قیامت آن برگه پرده میان او و آتش می شود و خداوند تبارک و تعالی به ازای هر حرفی که روی آن نوشته شده، شهری هفت برابر پهناورتر از دنیا به او می‌دهد.

اسلام، دین دانش و تفکر است. در قرآن کریم و احادیث نبوی نیز بر اهمیت علم‌آموزی و کتابخوانی تأکید زیادی شده است.

پیامبر اسلام(ص) فرموده‌اند:«طَلَبُ العِلمِ فَریضَةٌ عَلی کُلِّ مُسلِمٍ أَلا إِنَّ اللّه‏ یُحِبُّ بُغاةَ العِلمِ»

کتاب‌ها همواره به‌عنوان پل ارتباطی میان گذشته، حال و آینده، نقشی کلیدی در انتقال دانش و فرهنگ ایفا کرده‌اند. در عصر دیجیتال، با وجود دسترسی بی‌سابقه به اطلاعات آنلاین، هنوز هم صفحات کتاب و جذابیت کلمات چاپ‌شده حس و تجربه منحصربه‌فردی را ارائه می‌کنند که هیچ جایگزینی ندارد.

در روزگار پیشرفت‌های چشم‌گیر بشر در عرصه‌های دانش و نوآوری، فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی نه تنها اهمیت خود را از دست نداده؛ بلکه گسترده‌تر و تازه‌تر شده و جلوه‌هایی پایدارتری یافته است. حقیقتا آنانی که گام‌های بلندی در پیشرفت‌های گوناگون علمی و بشری برداشته‌اند، هرگز با کتاب و کتاب‌خوانی بیگانه نبوده‌اند. آن‌ها مطالعه را به‌عنوان عنصری اصلی و ضروری در زندگی خود دانسته و آن را برای بازتاب نور، جلوه و جمال فرهنگ بر دل‌های همه جهانیان برای تحولی اساسی مناسب دانسته‌اند.

آری! تنها راه انتقال علوم گذشتگان به این عصر، کتاب بوده که در روایات نیز بر آن تأکید شده است. با این توصیف، ما وارثان فرهنگ پویا و تمدن والای اسلامی، برای تحقّق آن فرهنگ، باید به کتاب و کتاب خوانی اهمیت داده و کتاب را به عنوان یک کالای تأثیرگذارِ فرهنگی و معنوی، ارج نهیم.

هفته کتاب و کتابخوانی زمانی استثنایی در سال است که به فرهنگ کتابخوانی و اهمیت آن در جامعه توجهی ویژه می‌شود. این هفته فرصتی مناسب برای بازنگری در عادات مطالعه و یادآوری اهمیت کتاب به‌عنوان منبعی از دانش، تفکر و الهام برای همه‌ اقشار جامعه است.

به‌طور کلی، هفته کتاب و کتابخوانی یادآوری ارزشمندی است از این که چگونه کتاب می‌تواند راه‌گشای تفکر نو، فهم عمیق‌تر و زندگی بهتر باشد. بیاییم همگی با ترویج و حمایت از فرهنگ کتابخوانی نقش خود را در ارتقای سطح فرهنگی جامعه ایفا کنیم و این عادت زیبا را از نسلی به نسل دیگر منتقل کنیم.

در ایران نیز هفته کتاب و کتابخوانی به‌عنوان یک رویداد فرهنگی ملی طراحی شده است تا توجه همگان را به اهمیت کتاب و مطالعه در زندگی جلب کند. این هفته فرصتی است برای تقویت رابطه مردم با کتاب و ارتقاء سطح مطالعه در جامعه، که از جهات مختلف قابل بررسی است:

اهمیت فرهنگی و اجتماعی

کتاب به‌عنوان یکی از مهم‌ترین ابزارهای ارتقای دانش و توسعه فرهنگی، نقش اساسی در شکل‌گیری و پیشرفت جوامع دارد. مطالعه باعث می‌شود افراد با دیدگاه‌ها و تجربیات جدید آشنا شوند و درک و تحمل بیشتری نسبت به فرهنگ‌ها و نظرات مختلف پیدا کنند. هفته کتاب و کتابخوانی با ایجاد بسترهای گفتگو و تبادل نظر در این خصوص، افراد را به تعامل بیشتر و هم‌اندیشی فرهنگی دعوت می‌کند.

ترویج عادت کتابخوانی

یکی از چالش‌های موجود در جامعه، عدم عادت به مطالعه منظم است. این هفته با ارائه برنامه‌ها و فعالیت‌های جذاب، از جمله مسابقات کتابخوانی، جلسات نقد و بررسی، و کارگاه‌های مختلف، تلاش می‌کند این عادت را در میان مردم، به‌ویژه کودکان و نوجوانان، نهادینه کند. فعالیت‌هایی مانند داستان‌گویی در کتابخانه‌ها یا بازدیدهای دسته‌جمعی از نمایشگاه‌های کتاب، می‌تواند خاطراتی مثبت از مطالعه در ذهن شرکت‌کنندگان به جای بگذارد.

همچنین برگزاری نشست‌های تخصصی و سخنرانی‌ها توسط نویسندگان، محققان و منتقدان باعث می‌شود مردم با مسائل روز و موضوعات مهم به شکل عمیق‌تری آشنا شوند. این رویدادها سطح آگاهی عمومی را بالا می‌برد و به ارتقای کیفیت بحث‌های اجتماعی و علمی کمک می‌کند.

انس با کتاب

کمک به فراهم کردن امکانات و فرصت‌های مطالعاتی برای فرزندانمان،کودکان و نوجوانان این مرز و بوم، افزون بر همت و تلاش خود آنان، تلاش‌ها، برنامه‌ریزی‌ها و مشارکت‌های سنجیده و معقول اولیا و مربیان را می‌طلبد. تهیه و خرید کتاب، تشویق و ترغیب نوجوانان به مطالعه، همراهی آنان در بازدید از نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های کتاب، هدیه دادن کتاب، کتاب‌خوانی برای فرزندان در موقعیت‌های مناسب و...، از شمار فعالیت‌های سازنده و برجسته پدران و مادران در تثبیت و تعمیق علاقه فرزندان به کتاب و کتاب‌خوانی است.

بر این اساس برای پیشگیری از مفسده‌های اخلاقی، رهایی از پوچ‌گرایی، بالابردن سطح تحصیلی نوجوانان و جوانان، و نیز پیشرفت وضعیت فرهنگی خانواده‌ها، باید آنان را به مطالعه هرچه بیشتر تشویق کنیم؛ چرا که پرورش ذهن خلاق و مبتکر دانش پژوهان و تقویت روحیه علمی و دینی نسل سوم این مرز و بوم و باز شدن افق دید آینده‌سازان برای مشاهده شگفتی‌های جهان، همه در گرو مطالعه است.

به همین دلیل و با توجه به اهمیتی که دین مبین اسلام و بزرگان دینی به مطالعه داده‌اند، برای دفاع از آرمان‌های دینی و فرهنگ اسلامی و جبران عقب ماندگی‌ها و رسیدن به خود باوری، باید فرهنگ مطالعه همگانی شود.

تاثیرات مطالعه بر ذهن

خواندن و مطالعه کمک می‌کند تا افراد تخیل فعال‌تری داشته باشند و این تخیل موجب سطح بالاتری از خلاقیت در جامعه می‌شود. کتاب خواندن حافظه و تمرکز را بهبود می‌بخشد و همچنین باعث کاهش استرس می‌شود. بزرگسالان و سالمندانی که وقت خود را با خواندن کتاب می‌گذرانند نشانه‌های کاهش شناختی کمتری دارند و در فعالیت‌های ذهنی بیشتر شرکت می‌کنند. کتاب‌ها سرگرمی ارزان‌قیمت آموزشی و ماشین زمان هم هستند.

در پرتو کتاب است که شکوفایی، سرسبزی و بالندگی فرهنگ دینی ما به اوج می‌رسد. کتاب، والاترین جایگاه را در گستره‌های فردی و اجتماعی داراست که بر اندیشه‌ها و دل‌ها می‌درخشد و پیوسته بر زندگانی نورافشانی خواهد کرد.

کتاب به‌عنوان یک هدیه فرهنگی

هفته کتاب و کتابخوانی فرصت خوبی برای ترویج هدیه دادن کتاب است. کتاب یکی از بهترین هدایایی است که می‌تواند خلاقیت و دانش را گسترش دهد و برای هر فردی با هر سنی، جذاب و ارزشمند باشد.

در مجموع، می‌توان گفت که هفته کتاب و کتابخوانی می‌تواند فرصتی یادآور و تشویقی برای توجه بیشتر به دانش و مطالعه باشد. این روند می‌تواند همسو با ارزش‌های اسلامی، اشتیاق به خواندن، فهم عمیق‌تر و دریافتن حقیقت‌ها را در میان افراد گسترش دهد.

انتهای پیام 313/49

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha