شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ |۱۴ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 16, 2024
یی

حوزه/ استاد حوزه و دانشگاه گفت: محبت ۵ حیطه مهم دارد؛ محبت با خدا، محبت با خود، محبت با دیگران، محبت به هستی، محبت به ارزش های اخلاقی، رابطه و عملکرد در این ۵ محور، اصل و پایه زندگی انسانی است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، نشست «پرورش سبک زندگی اسلامی با محوریت نهج البلاغه » با سخنرانی حجت الاسلام ایمان شکیبایی در مدرسه علمیه امام سجاد(ع)، برگزرا شد و استاد حوزه و دانشگاه به تبیین ۵ اصل مهم پرورش سبک زندگی اسلامی با محوریت نهج البلاغه پرداخت.

وی به تعریف و تبیین ۵ اصل مهم پرورش سبک زندگی اسلامی با محوریت نهج البلاغه پرداخت و گفت: ما حَصَل تعاریف متعدد در این زمینه را اگر بخواهیم جمع بندی کنیم، این تعریف می شود: انجام بایدها و ترک نبایدهای قرآنی و حدیثی، که این تعریف برگرفته از سفارش نبی اکرم(ص) هست که فرمودند: إنی تارک فیکم الثقلین:کتاب الله و عترتی.

استاد حوزه و دانشگاه افزود: در باب سبک زندگی دو عرصه مطرح است: عرصه فردی و عرصه اجتماعی، پژوهشگر حوزه و دانشگاه پس از تبیین مباحث مقدماتی، به تبیین ۵ اصل مهم فوق الذکر پرداخت که عبارتند از:

۱) بصیرت یابی

حجت‌الاسلام شکیبایی گفت: بصیرت یعنی نگرش صحیحی که از عقل سرچشمه می گیرد؛ به عنوان نمونه می توان به حکمت اول نهج البلاغه اشاره کرد: کن فی الفتنة کابن اللبون... که رهبر معظم انقلاب در تفسیر این حکمت فرمودند: معنای این حکمت بی توجهی و کناره گیری نیست بلکه معنایش بصیرت است.

یا نمونه دوم در حکمت٢۶٢ که حضرت به حارث بن حوط درباره اصحاب جمل فرمود: انّک لم تعرف الحق فتعرف من أتاه و لم تعرف الباطل فتعرف من أتاه؛ مفهوم کلی این حکمت هم بصیرت است.

۲) محبّت

کارشناس نهج البلاغه گفت: محبت ۵ حیطه مهم دارد: محبت با خدا، محبت با خود، محبت با دیگران، محبت به هستی، محبت به ارزش های اخلاقی، رابطه و عملکرد در این ۵ محور، اصل و پایه زندگی انسانی است.

وی افزود: به عنوان نمونه می توان به حکمت ١۴٢ اشاره کرد: التودّد نصف العقل؛جلب محبت نصف عقل است. یا در حکمت ٢٠٢ حضرت فرمود:المودّة قرابة مستفادة؛دوست مثل قوم و خویش می ماند

۳) توجه به کرامات انسانی

استاد حوزه و دانشگاه گفت: ماده کَرَم حدود ۴٨ بار در قرآن کریم ذکر شده است: إن اکرمکم عندالله اتقاکم

از باب نمونه، حضرت در نامه ٣١ به امام حسن(ع) فرمودند: اکرم نفسک عن کلّ دنیّة و إن ساقتک الی الرغائب؛ خود را از هر پستی ای برکنار بدار، گرچه تو را به خواسته هایت برساند.

۴) مسئولیت پذیری

وی ادامه داد: یکی از اصول مهم پرورش سبک زندگی اسلامی چه در عرصه فردی و چه در عرصه اجتماعی، مسئولیت پذیری است.

به عنوان نمونه، حضرت در خطبه ١۶ فرمود: ذمّتی بما اقول رهینة و أنا به زعیم،یعنی مسئولیت گفته ها و وعده هایم را برعهده می گیرم.

۵) تربیت

حجت‌الاسلام شکیبایی گفت: تربیت چه فردی و چه اجتماعی یکی دیگر از اصول مهمی است که در پرورش سبک زندگی باید بدان توجه ویژه ای داشته باشیم، حضرت در فرازی از نامه ٣١ نهج البلاغه فرمود: قلب الحدث کالارض الخالیة ما القی فیها من شیء قبلته فبادرتک بالأدبِ قبل أن یقسو قلبک و یشتغل لُبُک؛ دل نوجوان همچون زمین خالی است که هر چه در آن افکنده شود می پذیرد؛ از این رو، من پیش از آن که دلت سخت و فکرت مشغول شود به تأدیب و تربیت تو پرداختم.

استاد حوزه و دانشگاه در پایان خاطر نشان کرد: رهبر معظم انقلاب در اردیبهشت سال ١۴٠١ در جمع معلمین عزیز فرمود: الان در دبیرستان‌های ما و شاید در دبستانهای ما دانش هایی تدریس می شود که هیچ فایده‌ای به حال امروز و آینده‌ی این دانش‌آموز ندارد؛ یک چیزهایی است،[یک] ذهنیّاتی است که یادشان هم می رود و در هیچ مسئله‌ی زندگی به اینها کمک نمی کند،در پیشرفت علم به اینها کمک نمی کند؛اینها را شناسایی کنید، حذف کنید. علم نافع، آن علمی است که بتواند استعداد جوان و نوجوان را شکوفا کند؛ استعداد او را شناسایی کند، آن را در جهت استعداد خودش رشد بدهد،آن استعداد را شکوفا کند؛ برای آینده‌ی او سرمایه‌ی ذهنی و عملی فراهم بکند؛این می شود علم نافع؛ بعد طبعاً در پیشرفت و تعالی کشور تأثیرگذار خواهد بود امّا اینکه حالا یک مشت محفوظات ناکارآمد را به ذهن دانش‌آموز سرازیر کنیم، نه این [فایده ندارد]. یک بخش از وقت به آموزش و مهارتها صرف بشود که در صحبت آقای وزیر هم بود و خوب است، این قضیّه را دنبال کنید.

سبک زندگی اسلامی، تعاون، همکاری اجتماعی، اینها را بچّه باید در مدرسه یاد بگیرد. نظم و قانون‌گرایی؛ یکی از مشکلات ما مسئله‌ی بی‌انضباطی‌هایی است که در زندگی اجتماعی و زندگی خانوادگی و مانند اینها معمولاً وجود دارد؛ ما از نوجوانی و از جوانی باید نظم و انضباط و تبعیّت از قانون را یاد بگیریم. روح مطالعه، احساس تحقیق و مطالعه در جوان، در نوجوان می تواند نهادینه بشود؛ شما می توانید این را به ‌عنوان یک مهارت به او منتقل بکنید. فعّالیّت های جهادی؛ مبارزه با آسیب‌های اجتماعی؛ افراد همه می توانند با آسیب‌های اجتماعی مبارزه کنند وقتی که این انگیزه در آنها وجود داشته باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha