به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی در ادامه تشریح دعای ۴۵ صحیفه سجادیه در حرم زینبیه اخت الرضا بر اهمیت توبه به عنوان یکی از اصلیترین راههای بازگشت به سوی خداوند تأکید کرد و گفت: توبه از دو بخش تشکیل شده است؛ پشیمانی از گذشته و تصمیم قاطع برای ترک گناهان در آینده که این دو عنصر اساسی، توانایی فرد را برای شروع دوبارهای با نیت پاک و نزدیک به رحمت الهی فراهم میکند.
وی با اشاره به این بخش از دعا که خدایا، ما را از توابین قرار بده گفت: این دعای امام سجاد (ع) بر ضرورت فراهمسازی زمینههای درونی برای قبول توبه توسط خداوند تأکید دارد و ما باید در روز عید فطر، با صداقت کامل به سوی خداوند بازگشته و از گناهان خود ابراز ندامت کنیم.
مفهوم و انواع استغفار
امام جمعه موقت اصفهان در توضیح انواع استغفار و اهمیت آن اظهار داشت: “دو نوع ذکر توبه وجود دارد؛ یکی استغفـــرالله رَبـــیِ و اَتـــُوبُ الیــه استغفار که به معنای پشیمانی و بازگشت انسان به سوی خداست و دیگری أستغفرالله و أسئله التّوبة دعای طلب بخشش که از خدا میخواهیم که رحمتش را به سوی ما بازگرداند.
وی افزود: گاه انسان با عمل ارادی به سوی خدا میرود و گاهی نیاز است خداوند به سمت بنده بیاید و یاریاش کند.
امام جمعه موقت اصفهان خاطرنشان کرد: امتیاز توبه اول این است که انسان حرکت اختیاری دارد و او که محتاج است بسمت کسی میرود که میخواهد به او کمک کند، امتیاز توبه دومی این است که خدا را بسمت خود میآورم و این هیچ نقصی در آن نیست و باعث ریزش رحمت خداوند به آن فرد است.
وی گفت: این مفاهیمی که در قرآن نیز مطرح شدهاند، نشان میدهند که در فرایند توبه، هر دو حرکت از بنده به خدا و بالعکس ضروری و مکمل یکدیگرند.
آیت الله مهدوی با اشاره به وعد و وعیدهای قرآنی تأکید کرد: وعدههای الهی برای پاداش نیک و وعیدهای او برای مجازات بد، نام برده شده است و نه تنها ترس از گناهان را در دل ایجاد میکند بلکه اشتیاق به دستاوردهای اخروی را نیز در فرد تحریک میکند و این ترکیب از امید و ترس، برای هدایت انسان به سوی راه راست ضروری است.
وی یادآورشد: هنگامی که حضرت موسی از دست فرعونیان گریخت، او بیشتر دچار خوف از مبدا بود تا شوق به مقصد؛ این فرار نه تنها به خاطر ترس از تعقیب دشمنان بود، بلکه به دلیل شناخت عمیقی که از رضایت خداوند داشت، شوق او را برای رسیدن سریعتر به خشنودی الهی برانگیخت.
عضو خبرگان رهبری در ادامه بیان کرد: در قرآن نقل شده که خداوند به حضرت موسی گفت چرا برای رسیدن به این سفر عجله کردی؟ موسی در پاسخ گفت به خاطر اینکه دشمنان در پی من هستند و نیز به دلیل اینکه میدانم تو از اینکه من به سوی تو بشتابم خشنود میشوی، وقتی این خوف و شوق در وجود من امد آنموقع درک میکنم لذت انگیزهای که تو را با آن صدا میزنم
نقش برجسته صلوات و شکرگزاری
امام جمعه موقت اصفهان در سخنان خود به اهمیت ذکر صلوات بر پیامبر و اهل بیت اشاره کرد و گفت: “صلوات، چند خاصیت دارد که من این خاندان را میشناسم و شایسته رحمت پروردگارند تا کسی عاشق اهل بیت نباشد به او هدیه نمیدهد و صلوات نه تنها برکت و رحمت الهی را جذب میکند بلکه بیانگر ارادت و محبتی است که ما نسبت به اهل بیت داریم، این ذکر باید با نیتی خالص و شناختی عمیق از جایگاه آنان باشد و آن باعث اجابت دعای ما نیز میشود.
وی اظهار داشت: پیامبر فرموده است درود ناقص بر من نفرستید یعنی "وآل محمد" را بر آن ضمیمه کنید ،ذکر صلوات به عنوان نوعی شکرگزاری، منعکسکننده نعماتی است که خداوند به ما اعطا کرده است.
عضو خبرگان رهبری در پایان گفت: هدف از صلوات این است که من خود را به کمال میرسانم و شکر نعمت را که از صفات انسان کامل است را بجا میآورم.
نظر شما