به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، به مناسبت چهلمین سال تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، میزگردی تخصصی با حضور جمعی از اندیشمندان و صاحبنظران در سالن جلسات شورای تخصصی حوزوی در قم برگزار شد.
این نشست تخصصی در سه محور ۱-پیشینه تاریخی و انتظارات تعامل و ارتباط میان حوزههای علمیه و حوزویان با شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۲-بیان دستاوردهای این تعامل و همکاری و ۳-شناسایی و بررسی چالشهای موجود در مسیر تعامل سازنده میان دو نهاد برگزار شد.
مأموریت شورای تخصصی حوزوی
حجتالاسلام والمسلمین حمید پارسانیا رئیس شورای تخصصی حوزوی با اشاره به سابقه ۱۸ ساله شکلگیری این شورا، گفت: فعالیت این شورا ناظر به ابعاد دینی فقهی حکمی و تزریق نگرش حوزوی در سیاستهای کلان کشوری در عرصه علم و همچنین ناظر به امتداد ماموریت دینی حوزههای علمیه بوده است.
وی با اشاره به نظارت شورای عالی حوزه بر مصوبات شورای حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، گفت: در دوره جدید ترکیب حقوقی شورای تخصصی حوزوی تقویت شده است.
رئیس شورای تخصصی حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: مشارکت در تدوین اسناد و سیاستهای کلان عرصه علم و فرهنگ از طریق شورای تخصصی حوزوی و کمیسیونها و کارگروههای تخصصی انجام شده است.
تزریق نگرش حوزوی در سیاستهای کلان کشور
حجتالاسلام والمسلمین نجف لکزایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی نیز بر جایگاه راهبردی شورای تخصصی حوزوی تاکید کرد.
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خواهان تمرکز بیشتر بر وظیفه و ماموریت اصلی شورای تخصصی حوزوی یعنی تزریق نگرش حوزوی در سیاستهای کلان کشور بر طبق مطالبه و رهنمود رهبر معظم انقلاب اسلامی شد.
وی با اشاره به اینکه به نظر او هنوز رسالت اصلی شورای تخصصی حوزوی که تزریق نگاه راهبردی است عملی نشده است، تاکید کرد: مشارکت جدی شورای تخصصی حوزوی به حل دوگانههایی نظیر توسعه و پیشرفت و ملت و امت کمک خواهد کرد.
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با تاکید بر اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی باید برای کل جریان فرهنگی کشور نسخهای مبتنی بر فرهنگ دینی اسلامی ارائه دهد، گفت: اگر در دوگانه ملت و امت نگاه ما امتمحور باشد طبیعتا رویکرد ما هم تمدنمحور خواهد بود. متولیان سیاستگذاری باید دوراهی ملت - امت را حل کنند. در این راستا شورای تخصصی حوزوی یک ظرفیت عظیم راهبردی است.
حجتالاسلام والمسلمین لکزایی با بیان اینکه غرب با نگاه استعماری خود به دنبال اتحاد درونی خودشان هستند، گفت: این در حالی است که همانها برای کشورهای شرق بویژه ایران نسخه تجزیهطلبی میپیچند.
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خاطرنشان کرد: جایگاه مفهوم امت در گفتمان انقلاب اسلامی، مقابلهای با این رویکرد تجزیهطلبی غربیها است.
قرار نیست شورای عالی انقلاب فرهنگی صرفا متصدی مسائل حوزه و دانشگاه باشد
حجتالاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز با اشاره به اینکه صبغةالله و رنگ خدایی همان مفهوم فرهنگ را دارد، گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی با توجه به جایگاه قرارگاهی و فرادستگاهی خود باید بر مهندسی فرهنگ کشور متمرکز شود و رنگآمیز فرهنگی را در همه حوزههای حکمت عملی و نظری روی دست بگیرد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کارکرد اصلی حوزه را در ارتباط با فرهنگ عمومی جامعه دانست و گفت: قرار نیست که شورای عالی انقلاب فرهنگی صرفا متصدی مسائل حوزه و دانشگاه باشد. لذا باید از ساختارهای درونی کمی خارج شد.
وی با تاکید بر اینکه اگر مشکل فرهنگ سامان یابد بسیاری از مشکلات حتی در عرصههای سیاسی و اقتصادی نیز حل خواهد شد، گفت: باید کارکرد و امتداد تصمیمات شورای عالی انقلاب فرهنگی در بسترهای اجتماعی مشاهده شود.
مشارکت حوزویان در فرایند حکمرانی علم و فرهنگ کشور
حجتالاسلام والمسلمین ابراهیمی دبیر این نشست نیز گفت: باتوجه به رویکرد تحولی شورای تخصصی حوزوی به منظور مشارکت حوزویان در فرایند حکمرانی علم و فرهنگ کشور، زمینه حضور اثرگذار حوزه از طریق کارگروههای تخصصی شورای تخصصی حوزه فراهم گردیده است.
انتهای پیام
نظر شما