به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی شامگاه شنبه در رابطه با علم و عمل در مراسم دهه دوم فاطمیه اظهار کرد: برای انجام هر عمل صالح، ابتدا باید انسان نسبت به آن عمل آگاهی پیدا کند و برای اینکه ما به یک عمل صالح دست پیدا کنیم، ابتدا باید بدانیم که آن عمل چیست و چگونه باید آن را انجام دهیم؟ برای مثال، فردی که قصد دارد به مقابله با غضب بپردازد، باید ابتدا بداند که غضب چیست و چگونه میتوان آن را مهار کرد.
وی این نکته را بیان کرد: ناآگاهی از راهکارهای اخلاقی و دینی یا عدم اقدام عملی، باعث میشود که فرد درگیر همان صفات منفی همچون غضب، بخل یا حب ریاست باقی بماند.
تربیت اخلاقی از نگاه قرآن
امام جمعه موقت اصفهان در این راستا به آیات قرآن اشاره کرد و گفت: در آیه ای از سوره فجر خداوند میفرماید: «وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا» که اشاره به نیاز انسان به شناخت نفس خود و اصلاح آن دارد و یکسری صفات ناپسند وجود دارد که تمام انسانها مبتلا به این صفات هستند، اما خداوند در قرآن راهکارهایی برای اصلاح آنها ارائه داده است.
آیت الله مهدوی به نقل از امام صادق (علیهالسلام) داستانی از طواف دور خانه خدا نقل کرد که امام تا صبح در حال دعا بودند و از خداوند میخواستند تا از بخل و صفات منفی دیگر در امان بمانند امام (علیهالسلام) در تمام این طوافها، تنها یک دعا را تکرار میکردند:《خدایا مرا از بخل حفظ کن»
نیاز به عمل برای رسیدن به هدف معنوی
امام جمعه موقت اصفهان، از حاضران خواست که در زندگی روزمره خود، به خصوص در رفتارهای اخلاقی و دینی، هر دو عنصر علم و عمل را در نظر بگیرند و برای رسیدن به تربیت واقعی، باید هم علم به دست آورد و هم در عمل به آن پایبند بود.
وی افزود: همراهی علم و عمل و نیت در راه رسیدن به اهداف عالی تری چون دیدار امام زمان (عج) بسیار موثر است.
حجتالاسلام والمسلمین مهدوی در ادامه به دو دیدگاه از شخصیتهای برجسته علمی جهان اسلام اشاره کرد که به شکلی ملموس، راههای رسیدن به امام زمان (عج) را توضیح دادهاند، نخستین شخصیت مرحوم آیتالله ناصری بود که در دوره نوجوانیاش از محمد کوفی پرسید: «چگونه میتوانم امام زمان (علیهالسلام) را ملاقات کنم؟»، و پاسخ داد: تنها با انجام واجبات و ترک محرمات میتوان به این هدف دست یافت.
امام جمعه موقت اصفهان در ادامه به یکی از تجربههای ارزشمند مرحوم آیتالله محمد علی ناصری اشاره کرد: او زمانی که از شیخ محمد کوفی پرسید که اگر فردی در انجام واجبات و ترک محرمات موفق نشد، چه راهی برای او باقی میماند؟ کوفی در پاسخ گفت: «راهکار عملی، نماز شب است»، نماز شب به عنوان عملی ساده اما عمیق میتواند به انسان کمک کند تا در مسیر معنویت گام بردارد و در جهت نزدیکی به امام زمان (ع) پیش برود.
وی خاطر نشان کرد: در آیات ۶۲ تا ۶۴ سوره یونس، خداوند تقوای دائمی و مستمر را از بندگانش میخواهد، این تقوا، که در لغت به معنی مراقبت و پرهیز از گناهان و اعمال غیرمجاز است، باید در تمامی ابعاد زندگی انسان جریان داشته باشد و تقوای کامل مستلزم انجام تمام واجبات و ترک تمام محرمات است.
نظر شما