به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام سعید بهمنی، عضو پژوهشکده قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی امروز دوشنبه در مراسم رونمایی از پوستر همایش بینالمللی «امت تمدنی در قرآن» که در مرکز همایشهای غدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، پیرامون خوانش تمدنی قرآن کریم اظهار کرد: مبانی اگر درست باشند میتوانند فروعی را به بار بیاورند که سر به آسمان داشته باشد و مبانی شامل دو قسم تصوریه و تصدیقیه هستند.
وی افزود: در خوانش تمدنی قرآن دنبال دلالتهای قرآن بر تمدن و امر تمدنی هستیم.
حجت الاسلام بهمنی بیان کرد: اولین مبنایی که موجب شده ما به سراغ قرآن برویم این است که لفظ و معنای قرآن الهی است و دوم اینکه حقانیت دارد و خطاناپذیر است مبنای سوم این است که قرآن مرجعیت شانی دارد، یعنی اگر در این کتاب الهی مطلبی علمی باشد قبل از گشودن کتاب و مطالعه آن، آن را بر یافته علمی بشر مقدم بدانیم و این تقدم را بپذیریم.
وی دیگر مبانی نظری را برشمرد و خاطرنشان کرد: مبنای چهارم واقع نمایی قرآن است که از واقعیت هستی خبر میدهد و مبنای پنجم فهم پذیری قرآن است که ما قرآن را فهم پذیر میدانیم چراکه در غیر این صورت حجت بر بشر تمام نمیشد ششمین مبنا این است که وجود علم انسانی در قرآن را پذیرفتیم چون تمدن یک امر انسانی است و با اراده انسان ایجاد میشود.
حجت الاسلام بهمنی افزود: مبنای هفتم پذیرش وجود دادههای تمدنی در قرآن و مبنای آخر پذیرش امکان کشف و استخراج دادههای تمدنی از قرآن است که این امری امکان پذیر است.
وی با بیان اینکه برخی از مبانی دیگر هستی شناختی هستند، گفت: جمعیت، سرزمین و هویت و ... مقومات تمدن هستند و هویت فصل مقوم تمدنها است و جهان بینی ما هویت ما را تعیین میکند.
عضو پژوهشکده قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، تمدن را امری کُند و تاریخی و نه امری دفعی دانست و اعلام داشت: شکل گیری تمدن یک امتداد تاریخی بزرگی میخواهد و ما تمدن را شناخت پذیر میدانیم چراکه تمدن هم در فرایندش و هم در تحصل شناخت پذیر است.
وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که آیا تمدن دینی امکان پذیر است؟ گفت: بله تمدن بر اساس دین امکان پذیر است چراکه آموزه های دینی هویت را شکل میدهند و هویت فصل مقوم تمدن است.
حجت الاسلام بهمنی خاطرنشان کرد: ما همچنین امکان مهندسی تمدن را پذیرفتیم چرا که کنش اختیاری انسان است.
وی با بیان اینکه تمدن با پیوستگی اجتماعی تلازم دارد، اذعان کرد: امکان رسیدن به نظریه تمدن وجود دارد چراکه تا نظریه نباشد علم ساخت پیدا نمیکند.
انتهای پیام
نظر شما