به گزارش خبرگزاری حوزه، چهارمین شماره پژوهشنامه فرهنگی و اجتماعی کودک و نوجوان با شش مقاله تخصصی از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد.
مجید فولادیان و سمیه شیرازی در مقالهای با عنوان «نقاشی به مثابه آیینه آرزوها» به تحلیل تفاوت آرزوهای کودکان در بستر نابرابریهای اجتماعی پرداخته است. «بایستههای مطالعات کودکی بهعنوان حوزهای میانرشتهای» نیز موضوع دیگری است که مهدی عباسی و رضا صفری آن را مورد توجه قرار دادهاند.
در بررسی مطالعات موجود در حوزه مطالعات کودکی مشاهده میشود که پرداختن به این مهم بهنوعی غفلت شده است. این فقدان، سیاستگذاری در این حوزه را نیز با مسائلی مواجه میکند. با عنایت به این وضعیت این مقاله رسالت خویش را پاسخگویی به این فقدان تعریف کرده است.
«تحلیل تاریخی ایجاد مدارس غیرانتفاعی بعد از انقلاب اسلامی ایران و مواجهه اندیشه تعلیم و تربیت با آن» عنوان مقاله ریحانه نادرینژاد است که هدف اصلی این پژوهش تبیین مواجهه اندیشه تعلیم و تربیت در برابر فرایند ایجاد و تثبیت مدارس غیرانتفاعی در دهه اول انقلاب اسلامی ایران است.
مقاله «واکاوی علل چالش هویتیابی نوجوان دو فضایی واقعی مجازی» را مسعود هادی کرکوندی، سیدحسام حسینی، حسین رضایی و سیدتقی موسویفر بررسی کردهاند. شناخت پیامدهای فضای مجازی بر هویت نوجوانان، متوقف بر شناخت ماهیت و علل آن است. در این تحقیق به واکاوی علل این پیامدها به روش کیفی تحلیل مضمون و با استفاده از دادههای کدگذاری شده حاصل از بازخوانی مقالات مرتبط با این حوزه در پایگاههای نمایهای کشور و مصاحبههای نیمه ساختار یافته با صاحب نظران پرداخته شده است
«واکاوی تجارب زیسته نوجوانان پسر از اوقات فراغت و فضای مجازی در دوران همهگیری کرونا» عنوان مقالهای است که محمدحسن آسایش، مجید مجیدی و رحمان جلالی جواران به بررسی آن پرداختهاند. نتایج این پژوهش نشان داد که نوجوانان واکنشهای متفاوتی به شرایط کرونا نشان دادند و آسیبها و چالشهای متفاوتی دارند. لازم است استراتژیهای مناسبی ازسوی نهادهای اجتماعی، خانواده و مدرسه ارائه شود. این مقاله رهیافتی برای ادامه بررسی واکنشهای روان شناختی و تدوین پروتکلهای مداخلاتی روان شناختی و سیستمی است.
«مرور نظاممند تأثیر آموزش موسیقی بر افزایش بازدهی تحصیلی دانشآموزان؛ مرور نظاممند مقالات علمی فارسیزبان یک دهه اخیر» را پدرام جوادزاده بررسی کرده است. با توجه به نتایج بهدستآمده از این پژوهش، آموزش موسیقی تأثیر مثبتی بر بهبود عملکرد تحصیلی افراد داشته و در تقویت فرایند یادگیری در دروسی خاص مانند ریاضی و ادبیات هم تأثیر مستقیمی دارد.
یادآور میشود، «پژوهشنامه فرهنگی و اجتماعی کودک و نوجوان» به صاحب امتیازی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، مدیرمسئولی محسن جوادی و سردبیری محمدتقی کرمی منتشر میشود و متن کامل مقالات این نشریه در سایت اختصاصی آن به نشانی https://cssca.ricac.ac.ir در دسترس است.
نظر شما