چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۸
پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا(س) در مسیر بالندگی و پیشرفت

رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) ضمن تبیین اهم فعالیت های این مرکز حوزوی گفت: هدف ما تلاش در جهت رشد، بالندگی و پیشرفت این پژوهشگاه در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری و بزرگان حوزه است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر زهره شریعت ناصری طی سخنانی در نشستی به مناسبت هفته پژوهش که در سالن جلسات پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) برگزار شد، به تبیین اهم فعالیت ها و رویکرد پژوهشی این مرکز پرداخت و گفت: بی شک پیشرفت هر کشوری در هر زمینه ای مرهون سرمایه های انسانی است که گام به گام کشور را به شکوفایی می رساند؛ این شکوفایی با مسیری که یک مجموعه آموزشی مثل دانشگاه یا حوزه برای ارتقاء در سطح ملی یا بین المللی تا رسیدن به سطح کمی و کیفی مطلوب قدم بر می دارد رابطه عمیقی دارد.

عزم و اراده قوی برای تحقق اهداف متعالی

وی افزود: امروزه شاخص های کمی برای رساندن مجموعه آموزشی-پژوهشی به سطح مطلوب و قرار گرفتن در رتبه‌بندی های ملی و بین المللی نیازمند تلاش وافر و همتی بلند است.

عضو هیئت علمی جامعه الزهرا(س) همچنین با بیان این که یکی از محورها و شاخص های اساسی پیشرفت هر کشور ناظر به میزان و سطح دانایی آحاد آن جامعه است، گفت: سنجش دانایی کشورها به میزان تولید یا مصرف اطلاعاتی است که از منابع علمی موثق به دست می آید. این دانسته ها یا با مطالعه منابع اطلاعاتی موجود حاصل می شود یا با پژوهش هایی که افراد تحصیل کرده به انجام می رسانند و اگر بر نتایج پیشین بنا نهاده شود، یعنی اینکه آن کشور تنها مصرف کننده اطلاعات دیگران است و اگر مبتنی بر تجربیات، مشاهدات و تحلیل های جاری و به روز باشد، یعنی اینکه در مسیر تولید دانش گام نهاده است و تولید دانش، حاصل فعالیت پژوهشی است.

وی بیان داشت: جامعه الزهرا (سلام الله علیها) می تواند با سرمایه گذاری بر منابع انسانی در حوزه پژوهش و با برون‌دادهای پژوهشی در ایجاد شاخص های ملی و بین المللی برای رساندن کشور به پیشرفت مورد انتظار، گام موثری بردارد.

آغاز فعالیت پژوهشگاه از سال ۹۹

رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) درباره معرفی پژوهشگاه گفت: این نهاد پژوهشی حوزوی با هدف تربیت نیروی انسانی ممحض و کارآمد در حوزه مطالعات اسلامی به ویژه مطالعات اسلامی میان رشته ای و هم افزایی رشته ها و متخصصان آن از سال ۱۳۹۹ فعالیت خود را آغازکرد.

وی با اشاره به این که تقویت و تثبیت مرجعیت علمی حوزه های علمیه خواهران در تولید و عرضه دانش اسلامی از اهداف آن بوده است، افزود: این مرکز علمی در سال ۱۴۰۱ با سه پژوهشکده و ده گروه علمی مجوز فعالیت خود را به شکل رسمی از شورای اعطای مجوزهای علمی حوزه علمیه اخذ نموده که عبارتند از؛

پژوهشکده علوم و معارف اسلامی (شامل: گروه قرآن و حدیث، گروه اخلاق و تربیت اسلامی، گروه تاریخ اسلام و گروه مطالعات اسلامی زنان)

پژوهشکده فقه و مبانی حقوق (شامل: گروه فقه و حقوق، گروه موضوع شناسی فقهی با محوریت زنان و گروه فقه و خانواده)

پژوهشکده فلسفه و کلام(شامل: گروه فلسفه، کلام و امامت).

نگاه آینده نگرانه برپایه موضوعات میان رشته ای

شریعت ناصری بیان داشت: مدیران علمی تمام گروه ها از افراد متخصص در رشته خود هستند که کار راهبری گروه علمی و پژوهشگران را بر عهده دارند.

رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) همچنین با بیان این که تاکید ما در پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلام الله علیها در مسیر بالندگی و پیشرفت و نگاه آینده نگرانه مبتنی بر موضوعات میان رشته ای است، افزود: میان رشتگی در موضوعات راهی است برای عبور از مرزهای سنتی دانش. میان رشتگی می تواند بین دانش، روش و تجارب یک رشته و دانش، روش و تجارب رشته های دیگر برای شناخت و حل مسائل چندوجهی و پیچیده تلفیق ایجاد کند و نتیجه آن نمودی نوآورانه به خود بگیرد.

وی اضافه کرد: در فعالیت میان رشته ای، متخصصان دو یا چند رشته و دارای تخصصِ علمی، تشریک مساعی می کنند و اساساً بر همفکری، هم افزایی و کار عملیاتی گروهی متمرکز می شود. تاکید دوم پژوهشگاه مطالعات اسلامی ورود به عرصه پژوهش های حوزه زن و خانواده است. مسائل مربوط به عرصه زن و خانواده که اخیرا در اندیشه غربی، دستاویزی برای به چالش کشیدن حکمرانی اسلامی قلمداد می شود از مهم ترین موضوعات پژوهشگران پژوهشگاه مطالعات اسلامی است.

دشمن به دنبال تخطئه فرهنگ دینی خانواده های ماست

رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) همچنین خاطرنشان کرد: ابزار مدرن مواجهه غربی-شرقی که در ساحت رویارویی های نظامی با شکست رو به رو شد. زیر سوال بردن فرهنگ دینی زنان و خانواده ها را نشانه رفته است چنانکه به تعبیر نظریه پردازان و سیاست گذاران غرب «آنچه بر آن پیروزمندانه می توان سرمایه گذاری نمود، زدودن حیا و عفت از زنان و مردان شرقی است» به ویژه در ایران و اساسا کشور های اسلامی. میل به تغییر پوشش در برخی زنان ایرانی نه حاصل فرهنگ و دین، بلکه حاصل سیاست های سلطه جویانه غرب در لباس دهکده جهانی و شبکه های اجتماعی فعال است. از این رو سرمایه گذاری بر این موضوع از تاکیدات پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلام الله علیهاست.

وی گفت: هر گروه علمی در پژوهشگاه مطالعات اسلامی، کلان پروژه هایی را طراحی و به تصویب رسانده است و پژوهشگران علاقمند در قالب طرح های پژوهشی، موضوعات کلان پروژه ها را انتخاب و کار پژوهشی را سامان می دهند.

رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) یادآور شد: سرانه مقالات اعضای علمی پژوهشگاه دو مقاله یا یک کتاب در سال است و از تیر ماه ۱۴۰۳ با فعالیت گسترده پژوهشگاه طرح های پژوهشی بسیاری در حال اجراست و به زودی دستاوردهای آن نمود مضاعفی به خود می گیرد. کارگاه ها، نشست ها و کرسی های علمی بسیاری در پژوهشگاه به ثمر رسیده است.

معرفی اجمالی مجلات پژوهشگاه جامعه الزهرا(س)

شریعت ناصری همچنین ابراز داشت: پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلام الله علیها در حال حاضر چهار مجله فعال دارد. مجله علمی پژوهشی «مطالعات اسلامی زنان و خانواده» که رتبه علمی خود را از شورای اعطای مجوزهای علمی حوزه علمیه اخذ نمود و اکنون شماره بیستم مجله به چاپ رسیده است. مجله علمی تخصصی «معارف حکمی جامعه» در حوزه فلسفه زیر نظر پژوهشکده فلسفه و کلام منتشر می شود و تاکنون شش شماره از آن به چاپ رسیده است. دو شماره اخیر این مجله به شکل علمی منتشر می شود و در صدد اخذ رتبه علمی از شورای اعطای مجوزهای علمی حوزه علمیه قم هستیم. مجله علمی تخصصی «مطالعات تطبیقی-فقهی زن و خانواده» به همت پژوهشکده فقه و مبانی حقوق منتشر می شود و تاکنون سه شماره از آن به زیور طبع آراسته شد.

وی افزود: مجله علمی تخصصی «اندیشه های قرآنی متفکران معاصر» که پیش از این با نام مطالعات قرآنی نامه جامعه منتشر می شد با تغییر نام و ترتیب انتشار در صدد انتشار دو شماره علمی و دریافت رتبه است.

رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) یادآور شد: یکی از دستاوردهای پژوهشگاه مطالعات اسلامی که به همت تمام گروه های علمی به انجام رسیده تدارک و تدوین کتاب نظام مسائل میان رشته ای مطالعات اسلامی است که ان‌شاءالله به زودی منتشر خواهد شد.

شریعت ناصری در خاتمه با اشاره به این که در هفته پژوهش کارگاه ها و نشست های علمی توسط اساتید و چهره های علمی مطرح کشوری در پژوهشگاه تدارک دیده شده است، گفت: شعار هفته پژوهش امسال" بانوان، هوش مصنوعی؛ پژوهش های تحول ساز" انتخاب شده که از تاکیدات مقام معظم رهبری در دیدار مسئولین گرامیداشت چهل سالگی جامعه الزهرا سلام الله علیها می باشد که در آخرین روز آبان ماه ۱۴۰۳ بیان فرمودند و همچنین تاکید مکرر مدیریت جامعه الزهرا سلام الله علیها خانم دکتر برقعی انتخاب شده است.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha