پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۹
 پژوهش های حوزه علمیه باید تبلیغ مدار باشد

حوزه/ آیت الله اعرافی بیان کرد: کنشگر فعال، اصلی و درست بودن  از رسالت های ما است، بخشی از پژوهش های حوزه علمیه باید تبلیغ مدار و تببین مدار باشد و این یک مهم در جنگ پیچیده شناختی دشمن علیه ما است.

به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، آیت الله علیرضا اعرافی پیش از ظهر امروز در چهاردهمین اختتامیه جشنواره علامه حلی (ره) اصفهان با تبریک ایام ولادت حضرت زهرا(س) و رو زن به ۲۴ هزار شهید استان و رتبه نخست حوزه علمیه اصفهان از نظر شهدای روحانی و طلبه در کشور اظهار کرد: رویکرد و نگاه تاریخی یک اصل در فعالیت های فرهنگی و دینی است.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور افزود: رویکرد تاریخی، منافع و آثار خیری دارد که یکی از این امور هویت‌سازی برای جریان حق است، در قرآن کریم بارها سخن از «وذکر..» آمده است ،ضمن اینکه پیامبر اکرم اسلام قله بلند همه ائمه و اولیا هست، اما مأمور است که رسالت و کتاب خود را امتداد رسالت انبیا و صحف پیشین معرفی کند تا جریان حق به‌مثابه یک خط تاریخی معرفی شود و برای نسل‌های اینده هویت‌ساز باشد.

استعمار فکر در حوزه تمدن، براصل نادیده انگاری تاریخ و تمدن استوار است

وی ادامه داد: بارها در قرآن انگشت به سمت تاریخ و گذشتگان اشارت رفته است و هم سخن از «وذکر»شده است، چرا که این امر به ما هویت می دهد، دشمنان بسیار تلاش کرده اند هویت تاریخی جهان اسلام را از جهان بزدایند.

آیت الله اعرافی در ادامه به تاریخ علم در جهان و سابقه یونان در عرصه تاریخ علم، گفت: ما برای علم در هرکجا عالم احترام قائل هستیم ولی معتقدیم نباید سهم و قدر هر تمدن در علم نادیده و کم رنگ گرفته شود، استعمار فکر در حوزه تمدن، براصل نادیده انگاری تاریخ و تمدن استوار است که خطرناک است، تاریخ و تمدن اسلام، نباید در سهم تاریخ علم جهان نادیده گرفته شود.

وی متذکر شد: اتصال به گذشته تاریخی، یک اصل مهم و امید آفرین ، افتخار زا، حرکت بخش و هویت‌ساز است ، درقرون اخیر تلاش شده است که ارتباط نسل‌های جوان ما از این اصل و تاریخ فاخر گذشته جدا شوند، وقتی جوان ما از گذشته و تاریخ ما بی اطلاع باشد حتما پذیرای حرف های نادرست فعلی خواهد شد.

آیت الله اعرافی گفت: تاریخ سرافراز حوزه علمیه اصفهان باید به نسل جوان و طلبه فعلی یادآوری شود چرا که باعث افتخار خواهد شد، در تاریخ کهن حوزه علمیه اصفهان یک گنجینه ای نهفته است که عالم تشیع و جهان اسلام و اصفهان و حوزه علمیه فعلی اصفهان را درخشان میکند.

وی بیان کرد: اصفهان سرزمین مستعدی بود که تمدن ایرانی در آن به اوج افتخار و عظمت رسید و کاروان بزرگی از عالمان و مفاخر بزرگ در همه قلمروهای اسلامی پرورش یافتند، حوزویان امروز اصفهان و دیگر حوزویان براین تاریخ غنی و قدیم تکیه دارند و باید این تاریخ نوسازی و بازگویی شود.

مدیر حوزه های علمیه کشور عنوان کرد: در اصفهان و حوزه علمیه اصفهان برخلاف دیگر سرزمین ها، انتخاب اساتید و عالم و بزرگ برای مشق درس گرفتن، به جهت تعدد فروزان های متعدد و مفاخر، مشکل است.

وی تاکید کرد: حوزه علمیه کهن اصفهان به ویژه در قرن های یازدهم و دوزادهم، بی نظیر بوده است،حوزه علمیه اصفهان حوزه یک دهه و دو دهه و یک قرن نیست، بلکه هزار ساله است ، حوزه‌های علمیه در کشور هزاران سال سابقه دارند که باید قدر دانست.

بخش مهمی از حکمت متعالی در اصفهان شکل گرفت

عضو خبرگان رهبری اذعان کرد: حوزه‌های علمیه کشور ضمن پراکندگی جغرافیایی و فراز و فرودهای مختلف، اما هویت مشترک و یگانه دارند ، حوزه علمیه اصفهان در قرن یازده و دوازده یا کانون اول یا در رتبه های اول تا سوم کانون حوزه‌های علمیه جهان بوده است و این افتخار آفرین است و رسالت امروز ما را سنگین تر می کند.

وی ابراز کرد: بزرگان و مفاخری چون مجلسی ها، محقق کرکی ها، میردادماد، میرفندرسکی، مدرس، بیدآبادی، ملا علی نوری، آیت الله ابوالحسن اصفهانی و گلپایگانی ها، خاتون آبادی ها، کلباسی ها، فاضل هندی و..همگی در حوزه علمیه غنی اصفهان حضور داشتند و این بسیار افتخار آمیز است.

وی خاطرنشان کرد: مکتب اصفهان مکتب غنی و قوی بود، بخش مهمی از حکمت متعالی در اصفهان شکل گرفت، محقق کرکی با حضور در حوزه علمیه اصفهان باعث قوام حوزه علمیه شد.

آیت الله اعرافی متذکر شد: در مکتب حدیثی حوزه علمیه اصفهان، علامه مجلسی چون خورشید می درخشد و جهان تشیع را با نور تابناک خود روشن میکند، این تنوع دانشی فقط در حوزه علمیه غنی و قوی اصفهان یافت می شود، مکاتب اخلاقی، فلسفی، اصول و فقهی، حدیثی، مکاتب مختلف چون ریاضی و معماری توسط شیخ بهائی در اصفهان رقم خورده است.

مدیر حوزه های علمیه کشور یاداور شد: تاریخی بودن، محوری و کانونی بودن، وجود تکثر حوزه‌های دانشی، مکتب سازی و سیاسی بودن از شاخص های بارز حوزه علمیه اصفهان است، حوزه علمیه اصفهان حوزه ای در داد و ستد با دیگر حوزه‌های علمیه چون نجف ازدیگر شاخصه های این سرزمین است.

پژوهش دینی باید مبتنی بر روش اصیل، اجتهادی، حکمی و منتهی به حجت باشد

وی عنوان کرد: بین المللی بودن حوزه علمیه اصفهان در مقاطعی از تاریخ، دیگر ویژگی حوزه علمیه اصفهان بوده است و تحصیل بانوان حوزوی و اهتمام حوزه علمیه اصفهان به تحصیل بانوان از شاخصه های بزرگ حوزه علمیه اصفهان است که بانوی مجتهده امین در قله این افراد است.

آیت الله اعرافی اذعان کرد: این سابقه حوزه علمیه اصفهان هم مایه تکیه امروز بوده است و هم رسالت امروز ما را در ادامه مسیر سنگین می کند، از سراسر جهان اسلام به اصفهان آمدند و پایه های علمی حوزه علمیه اصفهان را استوار کردند، این تاریخ هم هویت افتخارآمیز دارد و هم رسالت ساز است.

وی در بخش دوم سخنان خود به امر پژوهش پرداخت و گفت: تحقیق و پژوهش وقتی به عرصه اسلام آمد، به گونه ای دیگر می شود، پژوهش حوزه دین یک رسالتی دیگر است.

عضو خبرگان رهبری اظهار داشت: پژوهش دینی حتی پژوهش کاربردی باید مبتنی بر روش اصیل، اجتهادی، حکمی و منتهی به حجت شود، برای این امر علم اصول بسیار مهم است، علم اصول را نباید دست کم گرفت.

وی ابراز کرد: علم اصول یک امر تشریفاتی در حوزه علمیه نیست، بلکه سرمایه عظیم علمی است،تفسیر، تحقیق، حدیث، علم اصول، مقداری فلسفه و علوم عقلی از پایه های اصلی حوزه علمیه است، البته پژوهش امروز باید معطوف به جهان معاصر باشد و اینکه نسبت به جهان و تحولات و پیشرفت های امروز چشم را ببندیم یک خطا است.

پژوهش های حوزه علمیه باید تبلیغ مدار و تببین مدار باشد

آیت الله اعرافی بیان کرد: کنشگر فعال، اصلی و درست بودن از رسالت های ما است، بخشی از پژوهش های حوزه علمیه باید تبلیغ مدار و تببین مدار باشد و این یک مهم در جنگ پیچیده شناختی دشمن علیه ما است.

وی عنوان کرد: حمایت مردم از حوزه‌های علمیه وانقلاب و نظام رمز ماندگاری است و باید پژوهش های ما معطوف به افق های روشن آینده، کشف گره ها و مکشوف کردن آنها باشد.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha