پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۷
مستندهایی برای تصویرگری از یک عمر مجاهدت

مستندهای تولیدشده در رابطه با زندگی و مجاهدت شهید حاج قاسم سلیمانی، تلاشی است ارزنده از دریچه هنر مستندسازی با این رویکرد که مردم و نسل جوان بیشتر و بهتر با خدمات و شخصیت سردار دل ها آشنا شوند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، اساتید علوم ارتباطات و هنر، دو کارویژه اصلی سینمای مستند را آگاهی بخشی و اثرگذاری می‌دانند و به‌خصوص این مهم ناظر به شخصیت‌های قهرمان یک جامعه اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.به تعبیر برخی اندیشمندان، فیلم مستند می‌تواند آن هنر متعالی باشد که حقیقت را به تصویر می‌کشاند.

پنجمین سالگرد شهادت سردار دل‌ها، بهترین و مغتنم‌ترین فرصتی است که نگاهی گذرا بیندازیم به برخی از مهمترین مستندهای تولید شده با محوریت شخصیت و خدمات شهید حاج قاسم سلیمانی.پس از دی ماه سال ۹۸ البته علیرغم آن که سینمای داستانی در رابطه با ساخت فیلم‌هایی با محوریت این سردار شهید کم‌کاری هایی داشته، اما عرصه مستند به طور نسبی در این زمینه موفق تر عمل کرده است.

آن روز

مستند "آن روز" قاب متفاوتی از شخصیت شهید سلیمانی را به تصویر می‌کشد. این شهید در اولین روز فیلم‌برداری فیلم "۲۳ نفر" به کارگردانی مهدی جعفری به پشت‌صحنه این فیلم رفته است. احوال پرسی و گپ و گفت با بازیگران نوجوان فیلم، خاطراتی که این شهید تعریف می‌کند، روایت بازیگران نوجوان از این دیدار و احساس آن‌ها نسبت به شخصیت سردار سلیمانی، از بخش‌های این مستند است. بسیاری از نوجوانانی که به «۲۳ نفر» مشهور هستند، جزو لشکر ۴۱ ثار ا... کرمان بودند که به جنگ اعزام شده‌بودند، فرمانده این لشکر نیز شهید سلیمانی بوده است.

آورتین

مستند "آورتین" که عنوان از آن منطقه صعب‌العبور و کوهستانی در کرمان گرفته شده‌است. این مستند به کارگردانی حسن وزیرزاده، به نقش شهید سلیمانی در مبارزه با اشرار در این منطقه می‌پردازد و اهمیت اقدامات ایشان در تأمین امنیت کرمان و سیستان و بلوچستان را نشان‌می‌دهد. مستند آورتین نیز به سهم خود، روایت متفاوتی از خدمات شهید سلیمانی و شخصیت او دارد.

پرواز یک و بیست

اولین اثر مستند درباره شهید قاسم سلیمانی که سراغ گفت‌وگو با فرزندان این شهید رفت، "پرواز یک و بیست" به کارگردانی مهدی نقویان بود. تفاوت مهم این اثر با مستندهای مشابه، معرفی شخصیت شهید سلیمانی و روایت ویژگی‌های شخصیتی او از زاویه نگاه فرزندان و خانواده است. این مستند ناگفته‌ها را مطرح می‌کند که برای تماشاگر تازه است و جذابیت های خاصی برای او به همراه دارد.

پاییز ۵۰ سالگی

یکی از مستندهای مهم با محوریت شهید سلیمانی، مستند"پاییز پنجاه‌سالگی" به کارگردانی محسن اسلام‌زاده است. این مستند از زبان شهید محمد جمالی، همراه و همرزم سالیان دراز شهید سلیمانی روایت می‌شود و همچنین به دوران فرماندهی این شهید در منطقه جنوب‌شرق کشور می‌پردازد. مستند"پاییز پنجاه‌سالگی" ضمن معرفی شهید جمالی، بر رشادت‌ها و اقدامات مهم شهید سلیمانی نیز تمرکز دارد.

خادم الرضا(ع)

این مستند نیز سراغ بازنمایی وجه متفاوتی از ابعاد شخصیت شهید سلیمانی رفته‌است. این سردار یکی از خادمان حرم امام‌رضا (ع) بوده و به زائران امام خدمت می‌کرده. «خادم‌الرضا» تصاویر این شهید هنگام غبارروبی ضریح مطهر امام هشتم و دیگر فعالیت‌های او، در مستند به نمایش درآمده است و مستند فضای تأثیرگذاری دارد. در بخشی از مستند «خادم‌الرضا» هم حجت الاسلام مروی تولیت آستان قدس رضوی و خادمان حرم خاطرات خود را از شهید سلیمانی روایت می‌کنند.

تو به کوچ عادت داشتی

فیلم مستند "تو به کوچ عادت داشتی" با اشاره و تأکید بر زندگی شخصی حاج قاسم سلیمانی در حد فاصل سال‌های ۱۳۳۵ تا ۱۳۶۷، یعنی سال پایان جنگ تحمیلی، پس از تکمیل مراحل تولید در هجدهمین دوره جشنواره سینما حقیقت به نمایش درآمد. امیرحسین عسگری در این اثر از کودکی تا روزهای دلبستگی‌اش به امام و انقلاب را همراه با نقاط عطف مهم آن روایت کرد. حاج قاسم مدتی پیش از شهادت گفته‌بود که علاقه‌ای به ساخته شدن فیلم زندگی‌اش ندارد ولی مگر می‌شود تا این میزان در تاریخ ایران جای پای محکمی داشت و سینماگران را به سکوت و ندیدن خون سرخ و جاودانه حقیقت دعوت کرد؟

سازنده مستند به‌واسطه برخورداری از آرشیو مناسبی از تصاویر و مصاحبه‌ها، مستند خوب و آبرومندی از شیوه زیست و رشادت‌های حاج قاسم در میدان آماده کرده اما استفاده از چهره و نام سردار مدافع حرم و امنیت در دوره هجدهم جشنواره سینما حقیقت به این اثر ختم نشد و آثار دیگری هم تولید شد.

ردی از یک مرد

یکی از مستندهایی که از زاویه متفاوت و تازه‌ای به زندگی و شخصیت حاج قاسم پرداخته، مستند"ردی از یک مرد" به کارگردانی محسن اردستانی رستمی است. سازندگان اثر به روستای قنات ملک، زادگاه شهید سلیمانی رفته‌اند و با ساکنان روستا درباره شهید سلیمانی گفت‌وگوهایی داشته‌اند. بعضی اهالی روستا از کودکی شهید سلیمانی، این سردار را می‌شناسند و خاطرات جالبی در مستند روایت می‌شود. در بخشی از روایت هم به اقدامات رفاهی که حاج قاسم برای روستا انجام داده، پرداخته می‌شود و ویدئوهایی از افتتاح ورزشگاه، مسجد و... در روستا یشان داده‌می‌شود. به تصویر کشیدن زندگی عادی این سردار فارغ از جایگاه نظامی از ویژگی‌های متفاوت مستند "ردی از یک مرد" است.

۷۲ ساعت

همان طور که از نام مستند پیداست، "۷۲ ساعت" به کارگردانی مصطفی شوقی و محصول سازمان اوج، روایت نزدیکان شهید سلیمانی و فرماندهان از سه روز پایانی عمر این سردار است. افراد حاضر در مستند از اهداف مهم نظامی و سیاسی شهید سلیمانی صحبت می‌کنند. روایت افراد از حال و هوای این شخصیت در روزهای آخر و احساسات‌شان نسبت به شهید سلیمانی نیز شنیدنی است. برخی افراد حاضر در این مستند البته طی سالیان اخیر به فیض عظیم شهادت نائل آمده اند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha