خبرگزاری حوزه - مشهد/ نهج البلاغه، گنجینهای از سخنان حکیمانهی حضرت علی (ع)، منبعی ارزشمند برای حل مشکلات اخلاقی و اجتماعی عصر حاضر است. ایشان با دانش الهی و بینش عمیق خود، راهکارهایی کاربردی برای زندگی فردی و اجتماعی ارائه دادهاند که امروزه نیز میتواند راهگشای بسیاری از چالشها باشد.
خبرنگار حوزه در گفتوگو با حجت الاسلام احمد رضازاده استاد حوزه و کارشناس مذهبی به نقش نهج البلاغه و شخصیت امیرالمؤمنین (ع) به عنوان الگویی برای عدالتطلبی، مبارزه با ظلم و ترویج علم و اخلاق پرداخته شده است.
وی در این گفتگو به بیان دیدگاه های خود درباره استفاده از نهج البلاغه به عنوان منبع علمی و اخلاقی، تأثیر حضرت علی (ع) بر علوم اسلامی و الگو بودن ایشان برای دانشمندان و پژوهشگران امروزی اشاره کرد.
حجت الاسلام رضازاده در ابتدا با اشاره به ارزش های نهج البلاغه گفت: گفتار امیرالمؤمنین (ع) از دو جهت ارزشمند است؛ اولاً ریشه در علم وحیانی دارد و ثانیاً مطابق با فهم و واقعیت های بشر در دوران های مختلف بیان شده است.
وی ادامه داد: ایشان در دوران تغییر بینش اجتماعی همگام با ظهور اسلام، در کنار پیامبر (ص) به تبلیغ این اندیشه ناب پرداختند؛ در دوران تثبیت اخلاق و سبک زندگی اسلامی نیز، نهج البلاغه عصاره ای از گفتار ایشان را در بر دارد که می تواند راهگشای مشکلات اجتماعی امروز باشد.
وی افزود: کنش های انسان ها وقتی برگرفته از غرائز و فطریات باشد، به زمان و مکان بستگی ندارد. منفعت طلبی، حسادت، کینه، دوری از خدا و دنیا پرستی، خصوصیاتی هستند که در هر زمان و مکانی همراه بشر بوده اند؛ کلام امیرالمؤمنین (ع) در نهج البلاغه به دلیل ریشه داشتن در وحی و منطبق بودن با شناخت مردم در دوران های مختلف، می تواند راه حل های علمی و اخلاقی برای رفع مشکلات اجتماعی ارائه دهد.
تأثیر حضرت علی (ع) بر توسعه علوم اسلامی
حجت الاسلام رضازاده در پاسخ به این سوال که حضرت علی (ع) چه تأثیری بر توسعه علوم اسلامی در دوران پس از پیامبر (ص) داشتند، به حدیثی از پیامبر اکرم (ص) اشاره کرد و گفت: پیامبر فرمودند: "أنا مدینة العلم وعلی بابها فمن أراد العلم فلیأت الباب" (من شهر علم هستم و علی دروازه آن است). حضرت علی (ع) نیز خود فرمودند: "من به نکته مجهولی برنخوردم، جز آن که درباره آن از رسول خدا (ص) سؤال کردم و پاسخ آن را حفظ کردم؛ حضرت علی (ع) در عرصه تفسیر، فقه، فلسفه و کلام بی همتا بودند و راه و سلوک علمی پیامبر (ص) را گسترش دادند.
حضرت علی (ع) به عنوان الگویی برای دانشمندان و پژوهشگران
وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا حضرت علی (ع) می تواند به عنوان الگویی برای دانشمندان و پژوهشگران امروز مطرح شود، اظهار داشت: حضرت علی (ع) نه تنها الگویی برای دانشمندان، بلکه برای تمام جهانیان در هر سطحی هستند.
وی تصریح کرد: بسیاری از دانشمندان اعتراف کرده اند که ایشان یگانه فردی است که آرزو می کردند در عصرشان می زیستند تا از وجودش بهره می بردند؛جرج جرداق، نویسنده مسیحی، در کتاب "امام علی صدای عدالت انسانی" به توصیف قهرمانی ها و فضایل ایشان پرداخته و اظهار کرده است که دنیا نیازمند افرادی مانند علی (ع) است.
نقش حوزویان در ترویج علم و اخلاق
وی در ادامه به نقش حوزویان در ترویج علم و اخلاق از طریق الگوگیری از شخصیت حضرت علی (ع) اشاره کرد و گفت: حوزویان باید با تحلیل و تفسیر درست سیره اهل بیت (ع)، ابعاد حکمت آمیز رفتار و گفتار ایشان را استخراج کنند؛اخلاق فلسفی و نظام وجودی سیره معصومین باید با دقت و ظرافت تحلیل شود تا بتوان آن را به زبان امروزی و قابل قبول برای دیگران تبیین کرد.
وی یادآورشد: این کار تنها از عهده حوزویان برمی آید، زیرا آنان می توانند سیره خالص معصومین را تشخیص داده و تحلیل کنند.
حضرت علی (ع) و مبارزه با ظلم
حجت الاسلام رضازاده در پاسخ به این سوال که چگونه حضرت علی (ع) می توانند به عنوان الگویی برای تقویت روحیه عدالت طلبی و مبارزه با ظلم در جامعه امروز مطرح شوند، خاطرنشان کرد: ظلم قبح عقلی دارد و همه انسان ها از آن متنفرند. حضرت علی (ع) سکان دار مبارزه با ظلم بودند و در رفتار و گفتار خود روش های مختلفی برای مبارزه با آن به کار بردند.
وی اضافه کرد: امروزه باید روش های ایشان را تحلیل کرده و به زبان امروزی و نسبت به رخدادهای مشابه تطبیق دهیم تا بتوانیم گفتمان عدالت خواهی را در جهان گسترش دهیم.
نقش حضرت علی (ع) در ترویج فرهنگ ایثار و فداکاری
وی به نقش حضرت علی (ع) در ترویج فرهنگ ایثار و فداکاری پرداخت و ادامه داد : یکی از درس های ایثار و فداکاری در سیره امام علی (ع) این است که ارزش های والا و ماندگار، مانند حفظ پیامبر (ص) و رشد اسلام، حق دارند که از مال و جان برای آن ها گذشت؛ امروزه نیز باید ارزش هایی که برای جامعه ضروری هستند را شناسایی کرده و برای حفظ آن ها جانفشانی کنیم.
جذب نسل جوان به شخصیت حضرت علی (ع)
استاد حوزه علمیه مشهد در پاسخ به این سوال که چگونه می توان حضرت علی (ع) را به عنوان الگویی جذاب و تأثیرگذار برای نسل جوان معرفی کرد، گفت: جوانان در پی قهرمان ها هستند. توصیف درست و تحلیلی ابعاد شخصیتی قهرمانی، مانند امیرالمؤمنین (ع) می تواند راهبردی برای جذب جوانان به شخصیت تأثیرگذار ایشان باشد.
نقش حوزویان در عرصه بین المللی
وی به نقش حوزویان در عرصه بین المللی اشاره کرد وافزود: حوزویان می توانند با تمسک به سیره امام علی (ع) در ابعاد جهانی عمل کنند ؛ انصاف، عدالت، علم نافع و اخلاق حسنه از جمله عواملی هستند که می توانند حوزویان را به عنوان نمایندگان اسلام و عدالت در عرصه بین المللی مطرح کنند.
وی در این باره توضیح داد: امروزه جهان نیازمند علم و اخلاقی است که نفع عمومی داشته و بتواند مسائل پیچیده را حل کند.
نظر شما