دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۹
مباحث نظری امام خمینی(ره) در باب حقیقت و مجاز در نشست مدرسه فجرانه بررسی شد

حوزه/ استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان به بررسی دقیق و عمیق دیدگاه‌های امام خمینی(ره) در خصوص تفاوت‌های میان حقیقت و مجاز پرداخت و بر اهمیت «تبادر» به‌عنوان تنها علامت معتبر در تشخیص حقیقت از مجاز تأکید کرد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، نشست علمی مدرسه فجرانه با عنوان «تحلیل نظریه حقیقت و مجاز در اصول امام خمینی(ره)» در محل مدرسه علمیه نرجس(سلام‌الله‌علیها) برگزار شد.

این نشست علمی به بررسی نظریات امام خمینی(ره) در باب حقیقت و مجاز پرداخت و حجت‌الاسلام نوروزی نکات مهمی را در خصوص تفاوت‌های این دو مقوله از دیدگاه امام خمینی(ره) بیان کرد.

حجت‌الاسلام نوروزی به بررسی دو محور اصلی در نظریه حقیقت پرداخت و اظهار کرد: در موضوع له اسماء اجناس، مرحوم طباطبایی و برخی دیگر از فلاسفه، نظریه «روح المعانی» را پذیرفته‌اند که به این معناست که خصوصیات مصادیق حذف شده و تنها معنای عام اسم جنس مورد نظر است. از ظاهر کلام امام خمینی(ره) نیز چنین برمی‌آید که ایشان این نظریه را می‌پذیرند.

وی افزود: اگر در موضوع له حقیقی اسماء اجناس شک داشته باشیم، سه راهکار تبادر، صحت و عدم صحت حمل و اطراد برای حل این مسأله مطرح شده است، امام خمینی(ره) تنها تبادر را به عنوان علامت معتبر می‌پذیرند و تأکید دارند که این علامت از دیگر علائم مهم‌تر است.

استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان همچنین به بررسی نظریه «اطراد» پرداخت و گفت: امام خمینی(ره) در نقد نظریه اطراد می‌فرمایند: «شیوع استعمال یک لفظ در افراد متعدد، اگر به علت حیثیت مشترک باشد، از آن معنای حقیقی استخراج می‌شود». اما امام بر این عقیده هستند که این تقریر، حتی اگر بهترین تبیین باشد، مخدوش است.

حجت‌الاسلام نوروزی به موضوع مجاز و ماهیت استعمال مجازی پرداخت و با اشاره به نظرات مختلف در این زمینه اظهار کرد: در خصوص صحت استعمال لفظ در معنای مجازی، امام خمینی(ره) نظریه‌ای را می‌پذیرند که نیازی به ترخیص واضع ندارد و تنها استحسان طبع انسان برای این موضوع کافی است.

وی افزود: در تحلیل ماهیت استعمال مجازی، امام خمینی(ره) نظریه سید محمدرضا اصفهانی را می‌پذیرند که طبق آن، لفظ در تمام مجازات، در حقیقت موضوع له خود به کار رفته است، اما مراد جدی از آن معنای دیگری است.

حجت‌الاسلام نوروزی تصریح کرد: امام خمینی(ره) به وضوح تأکید دارند که تنها علامت معتبر برای شناخت حقیقت و مجاز، تبادر است و دیگر معیارهایی مانند صحت حمل یا شیوع استعمال، نمی‌توانند جایگاه و اهمیت تبادر را در این زمینه داشته باشند.

این نشست علمی که با حضور جمعی از طلاب و اساتید حوزه علمیه خراسان برگزار شد، فرصتی برای تبادل نظر و بررسی عمیق‌تر نظریات امام خمینی(ره) در زمینه اصول فقه و فلسفه زبان بود

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha