به گزارش خبرگزاری حوزه، رهبر معظم انقلاب در سخنرانی تلویزیونی بهمناسبت آغاز سال ۱۴۰۴، سال جدید را سال «سرمایهگذاری برای تولید» نامیده و در بیاناتی شرایط و مقدماتی را در راستای تحقق این شعار بیان داشتند؛ «یکی از مسائل مهمّ اقتصاد در کشور سرمایهگذاریهای تولیدی است. تولید آن وقتی جهش پیدا میکند که سرمایهگذاری انجام بگیرد. البتّه سرمایهگذاری عمدتاً از سوی مردم باید انجام بگیرد ــ و دولت شیوههای مختلفش را برنامهریزی کند ــ لکن در آن جایی که مردم یا انگیزهای ندارند یا توانایی سرمایهگذاری ندارند، دولت هم میتواند در این میدان وارد بشود؛ نه به عنوان رقابت با مردم، بلکه به عنوان جایگزین مردم؛ آنجایی که مردم نمیآیند، دولت وارد میدان بشود و سرمایهگذاری کند. به هر حال سرمایهگذاری تولید یکی از مسائل لازم برای اقتصاد کشور و برطرف کردن مشکل معیشت مردم است. اصلاح معیشت مردم برنامهریزی میخواهد لکن این برنامهریزی بدون مقدّماتی از این قبیل امکانپذیر نیست. بایستی حتماً هم دولت و هم مردم با عزم و انگیزهی فراوان، سرمایهگذاری برای تولید را جدّی بگیرند و دنبال کنند. کار دولت، فراهم کردن زمینهها است، برداشتن موانع تولید است؛ کار مردم هم این است که سرمایههای خُرد و سرمایههای بزرگ خود را بتوانند در راه تولید به کار ببرند.»
نام گذاری هایی با رنگو بوی اقتصادی
با مروری بر نامگذاری های صورت گرفته آنچه قابل توجه است این که در سالهای ابتدایی نامگذاریها بیشتر جنبه مذهبی و اعتقادی داشته، همچون سال امام خمینی (ره)، سال امام علی (ع)، سال عزت و افتخار حسینی و سال پیامبر اعظم (ص) اما حدود دو دهه یعنی از سال ۱۳۸۷ به این سو، نام گذاری ها، رنگ و بوی اقتصادی و اجرایی به خود گرفته است و این ها نشان می دهد که چرا از نگاه سکاندار حکیم انقلاب اسلامی، مباحث اقتصادی دارای اولویت و فوریت بوده، چرا که در این سال ها نام ها و شعارها به شکل مستقیم یا غیرمستقیم به اقتصاد و رشد و توسعه تولید داخلی، ارتباط داشته است.
شعاری در تداوم اهداف اقتصاد مقاومتی
از نگاه دکتر طاها رمضانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه شعار «سرمایه گذاری برای تولید» باید در تداوم شعار سال گذشته مبنی بر «جهش تولید با مشارکت مردم» و در کلان قضیه، بخشی از رویکرد تحقق اهداف مدنظر در بحث اقتصاد مقاومتی، تحلیل و تفسیر شود.
وی در یادداشتی که به همین منظور در روزهای نخست سال جدید نگاشته بر نکات مهمی تأکید کرده است؛ «از جمله مهمترین اقدامات در جهت سرمایه گذاری برای تولید رفع موانع تولید و به نوعی آزاد سازی تولید در کشور است.
ساز و کارهای اقتصادی در کشور ما از زمان سلطه آمریکایی ها در عصر پهلوی برای خام فروشی طراحی شده و انقلاب اسلامی دست دشمن را از منابع و ظرفیت های ایران کوتاه و استقلال و آزادی را برای ملت فراهم آورد. اما از آنجا که تفکرات اقتصادی حاکم بر جامعه کماکان آنطوری که باید، متناسب با تولید شکل نگرفته و در بسیاری از موارد سرمایه ها در فعالیت غیر مولد صرف میشود، رهبر معظم انقلاب در استمرار راهبری اقتصاد ایران تولید و سرمایه گذاری برای تولید را در صدر اولویت های اقتصادی سال ۱۴۰۴ اعلام فرمودند.»
اهمیت تجمیع سرمایه های خُرد مردمی برای تحقق شعار سال
وی همچنین با اشاره به این که سرمایه گذاری برای تولید از طُرق مختلف قابل تحصیل است، بر این نکته تأکید می کند که؛ «آزاد سازی تولید برای عموم از جمله مواردی است که میتواند به این امر مهم کمک نماید. در کشور ما کماکان مسیر سرمایه گذاری در فعالیت های غیر مولد بازتر از مسیر تولید است و این تناسب باید بالعکس گردد. از جمله موارد سرمایه گذاری برای تولید تجمیع سرمایه های خرد مردمی برای تامین مالی تولید با استفاده از فناوری تعاون است که علی رغم تاکید در قانون اساسی و اسناد بالادستی متاسفانه در نظام علمی کشور آنطور که باید مورد توجه قرار نگرفته است.»
لزوم اهتمام دولت برای رفت موانع سرمایه گذاری
وحید عزیزی، کارشناس مسایل اقتصادی نیز بر خواستار اهتمام جدی دولت در راستای رفع موانع سرمایهگذاری مردم در عرصه های مختلف اقتصادی شد و افزود: مقام معظم رهبری شهریورماه سال ۹۹ بر این مساله تأکید نمودند که باید سرمایهگذار تشویق بشود به سرمایهگذاری و در این راستا لازم است که مشکلات مالیّاتی و برخی مشکلات مربوط به کسب مجوّزها و نیز ارایه تسهیلات بانکی برطرف شود. اگر در طول این سال ها به همین بخش از رهنمودهای حضرت آقا توجه می شد، قطعاً امروز شاهد تحولات چشمگیری در حوزه تولید در کشور بودیم.
وی اضافه کرد: اهمیت بحث تشویق سرمایهگذاران و برداشته شدن موانع از پیشپای آنان به حدی در بیانات رهبر معظم انقلاب مورد تأکید قرار گرفته که دیگر جزو امور بدیهی به شمار می رود و با این حال به نظر می رسد یکی از مهمترین کارهای انجام شده در این باره، تصویب قانون «تأمین مالی تولید و زیرساختها» است که با هدف تسهیل سرمایهگذاری برای مردم و بخش خصوصی حدود یکسال پیش به تصویب رسید و البته خودش نیازمند تکمیل آییننامههای اجرایی و مصوبات مرتبط در شورای ملی تأمین مالی است.
فرصت های سرمایهگذاری سودآور و مفید را تبیین کنیم
این کارشناس مسائل اقتصادی همچنین بر اهمیت تشویق مردم برای سرمایه گذاری سودآور و مفید برای اقتصاد کشور تأکید کرد و گفت: مقام معظم رهبری مردادماه سال ۹۰ به نکته مهمی در این خصوص اشاره کرده و گفتند: «معرفی فرصتهای سرمایهگذاری کشور به بخش خصوصی را بایستی جدی بگیریم. یعنی بایستی فعالان بخش خصوصی بدانند فرصتهای سرمایهگذاری کجاهاست، کدامهاست؛ همه مطلع باشند، استفادههای ویژهخوارانه نشود. محصور بودن اطلاعات، محدود بودن اطلاعات به بعضی از افراد، دون بعضی، موجب ویژهخواریهای عجیبی میشود...اطلاعات باید عمومی بشود. باید شفافسازی اطلاعات صورت بگیرد.»
وی در خاتمه با بیان این که شعار امسال نشاندهنده اهمیت سرمایهگذاری در رشد اقتصادی، اشتغالزایی و بهبود معیشت مردم است، افزود: یک اصل پذیرفته شده این است که بدانیم و آگاه باشیم که سرمایهگذاری، زیربنای تولید است، چرا که بدون ورود سرمایههای خُرد و کلان به بخش تولید، جهش اقتصادی میسر نخواهد شد و از این رو هم رسانه ها و هم فعالان اقتصادی و کارشناسان مربوطه باید تحقق بحث سرمایه گذاری برای تولید و رفع موانع آن در کشور را مطالبه گری کنند.
انتهای پیام
نظر شما