به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، آیت الله سید احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد، در بیستمین جلسه تفسیر آیات قرآن کریم در حسینیه دفتر نماینده ولیفقیه در استان خراسان رضوی به تفسیر آیه ۷۴ سوره مبارکه فرقان پرداخت و اظهارداشت: از آیه ۶۳ این سوره بحث در مورد «عباد الرحمن» آغاز میشود و خداوند متعال در آیات پایانی این سوره، سبک زندگی عباد الرحمن را از نظر اخلاقی، روحی و روش زندگی مشخص میکند.
خانواده در نگاه قرآن
وی افزود: یکی از ویژگیهای سبک زندگی عباد الرحمن، نوع ارتباط خانوادگی و روابطی است که میان اعضای خانواده برقرار میشود.
وی ادامه داد: در آیه ۷۴ سوره فرقان، منطق، آرزو و ایده عباد الرحمن نسبت به خانواده تبیین شده و آمده است؛ «عباد الرحمن کسانی هستند که در دعای خود میگویند: همسران و ذریه ما را نور دیده قرار بده و ما را الگو و اسوه جامعه با تقوا قرار بده».
نماینده ولیفقیه در خراسان رضوی ادامه داد: یکی از ویژگیهایی که در فرهنگ قرآن و اهلبیت (ع) دیده میشود، بیان آموزهها در قالب دعاست. وجود مقدس امام سجاد (ع) که در دوران خفقان زندگی میکردند و امکان ترویج معارف دینی برای ایشان وجود نداشت، تعالیم خود را در قالب دعا ارائه دادند.
وی تصریح کرد: ما دو دسته دعا در درگاه خداوند داریم؛ نخست، دعاهایی که برای رفع مشکلات شخصی خوانده میشوند. در زندگی، مشکلات و پیچیدگیهایی رخ میدهد که وقتی از اسباب مادی ناامید میشویم، به خداوند پناه میبریم و از او طلب کمک میکنیم.
آرزوهای بندگان صالح در ادعیه قرآنی
آیتالله علمالهدی بخش دیگر دعاهای ما را مربوط به خواستهها و آرزوها دانست و گفت: این خواستهها و آرزوها با اسباب مادی محقق نمیشوند، بلکه انسان برای استجابت آنها به درگاه خداوند متعال روی میآورد؛ یکی از ویژگیهای دعاهای ائمه (ع)، آرزوسازی و خواستهسازی است.
وی خاطرنشان کرد: سرمایه و امکاناتی که در اختیار دارید را دریابید و از آنها برای ساختن آینده خود بهره ببرید.
وی با بیان اینکه آنچه در زندگی مهم است، آرزو و امید به آینده است، عنوان کرد: خداوند متعال در این آیه شریفه خواسته عباد الرحمن در زندگی خانوادگی را بیان کرده است ؛ما در خانواده و جامعهای که زندگی میکنیم، خواستههایی داریم. لذا خداوند در این آیه شریفه آرزوها و خواستههای مطرحشده در کانون خانواده را چنین بیان میکند: «قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا».
آرامش خانواده در پرتو تقوا
آیت الله علمالهدی اظهار کرد: برخی از مفسران «قُرَّةَ أَعْیُنٍ» را به «خنک شدن چشم» تعبیر کردهاند. ما دو نوع اشک داریم؛ اشکی که از شوق و خوشحالی جاری میشود و اشکی که از غم و اندوه سرازیر میگردد. اشک شوق، چشم را خنک و سرد میکند، اما اشک مصیبت و اندوه، چشم را گرم و داغ میکند؛ بنابراین، عباد الرحمن از خداوند درخواست میکنند که همسران و فرزندانشان مایه سردی و خنکی چشمشان باشند تا همیشه اشک شوق بریزند.
وی تأکید کرد: در تفسیر «قُرَّةَ أَعْیُنٍ»، راغب اصفهانی در تفسیر مفردات بیان کرده که این واژه به معنای «قرار و آرامش پیدا کردن چشم» است. بنابراین، عباد الرحمن از خداوند میخواهند که همسران و فرزندانشان را مایه آرامش و قرار دلشان قرار دهد. راغب اصفهانی درباره «قرار چشم» میگوید؛ یعنی خدا کاری کند که چشم مرد به همسر خود معطوف باشد و به غیر او توجه نکند. این امر بسیار مهم است که در زندگی مشترک، نگاه زن و شوهر فقط به یکدیگر باشد و شخص دیگری در چشم آنان جلوه نکند.
استحکام خانواده در سایه محبت
امامجمعه مشهد مقدس تصریح کرد: اگر این نگاه و بینش در خانواده میان همسران و فرزندان حاکم باشد، زندگی مشترک، بهترین و آرامشبخشترین محیط برای اعضای خانواده خواهد شد. خداوند متعال در قرآن میفرماید: «وَالَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْیُنٍ». بنابراین، اگر انسان چنین آرزویی در زندگی داشته باشد و برای تحقق آن تلاش کند، خداوند نیز یاری خواهد رساند.
وی افزود: اگر خود ما برای رسیدن به این آرامش و نشاط خانوادگی اقدامی نکنیم، چیزی محقق نخواهد شد. «رَبَّنَا هَبْ لَنَا» به این معناست که خدایا کمکمان کن؛ اما باید در این مسیر گام برداشت و تلاش کرد تا خداوند نیز در این مسیر یاریمان دهد.
محبت، زیربنای استحکام خانواده
آیتالله علمالهدی با تأکید بر اینکه زندگی مشترک با دستور و تحکم پایدار نمیماند، خاطرنشان کرد: کانون خانواده محل صدور فرمان و امرونهی نیست. زندگی، عرصه محبت و عشق است، نه جایی برای تربیت تحکمی. در خانواده، مقام، پول، علم، سیاست، قدرت و زیبایی هیچ نقشی ندارند، بلکه آنچه اصل است، مهر و محبت میان اعضای خانواده است.
وی گفت: اگر اهرم و ابزار شما در زندگی «محبت» باشد، فرزندان شما نیز این شیوه را خواهند آموخت و فرهنگ خانواده، محبت و مهرورزی خواهد شد. پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: «مردی که لقمهای غذا در دهان همسرش میگذارد، خداوند متعال در مقابل این کار، اجر و پاداش عبادت به او میدهد».
عضو عالی حوزه علمیه خراسان اظهار کرد: مرد، هرچقدر هم که مشغله داشته باشد، باید زمانی را برای خانواده اختصاص دهد، در کنار آنان بنشیند، با آنان صحبت کند و محبت خود را ابراز نماید؛ در غیر این صورت، زندگی مشترک به سردی خواهد گرایید.
وی افزود: پیامبر اکرم (ص) در روایتی دیگر درباره زنان میفرمایند: «اگر زنی ظرف آبی برای همسرش بیاورد، این کار در نزد خداوند متعال، از یک سال روزه و نماز ثواب بیشتری دارد». اگر چنین رابطهای میان زن و شوهر برقرار باشد و فرزندان نیز با این فرهنگ پرورش یابند، بهترین و سالمترین خانوادهها شکل خواهد گرفت. نمونه کامل چنین الگویی، خانواده امیرالمؤمنین (ع) و حضرت زهرا (س) است.
خانواده سالم، بنیان جامعه سالم
آیتالله علمالهدی تصریح کرد: امیرالمؤمنین (ع) میفرمایند: «در ۹ سالی که با فاطمه (س) زندگی کردم، نه من یکبار او را ناراحت کردم و نه او یکبار موجب ناراحتی من شد».
وی با بیان اینکه خانواده، کارگاه اصلی تربیت است، اظهار کرد: اگر مشکلات خانوادگی حل شود، مشکلات اجتماعی نیز کاهش خواهد یافت. در خانوادهای سالم، افراد نابهنجار تربیت نمیشوند که در آینده برای جامعه مشکلساز شوند. در ادامه آیه ۷۴ سوره فرقان، خداوند متعال میفرماید: «وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا»
نظر شما