به گزارش خبرگزاری حوزه، دکترمحمد اسفندیاری سهشنبه شب در مراسم نقد و بررسی کارنامه بیست جلدی دائرة المعارف بزرگ اسلامی که در محل انجمنهای علمی حوزه علمیه قم برگزار شد؛ این اثر را مهمترین اثر مکتوب در جهان اسلام پس از بحارالانوار علامه مجلسی برشمرد.
وی با بیان این که اگر بخواهیم پس از بحارالانوار فقط بر یک کتاب انگشت بگذاریم که سرآمد دیگر آثار باشد، دائرة المعارف بزرگ اسلامی خواهد بود؛ تصریح نمود: علامه مجلسی در سال 1110 هجری قمری دار فانی را وداع گفته است که از آن زمان تاکنون بیش از 300 سال میگذرد که طی این مدت کتابی تا بدین پایه پرمحتوا از مقالات و مطالب علمی در جهان اسلام نگاشته نشده است.
پژوهشگر حوزه دین ادامه داد: در 300 سال اخیر هزاران کتاب در جهان اسلام نوشته شده و از میان آنها صدها کتاب به یقین بسیار مهم هستند؛ دایرةالمعارف بزرگ اسلامی بر اساس میزان رجوع به یک کتاب، نشان دهنده جایگاه آن در میان پژوهشگران و مجامع علمی است که این دایرةالمعارف در این عرصه موفقیت های زیادی به دست آورده است.
اسفندیاری با بیان اینکه بسیاری از کتابها مطالب علمی را اندک اندک ارائه میکنند و برخی دیگر میزان بیشتری از اطلاعات را در اختیار مخاطب قرار میدهند گفت: دایرةالمعارف بزرگ اسلامی از کتابهایی است که دامنه ای از اطلاعات ت را در اختیار انسان ها قرار می دهد.
این پژوهشگر حوزه دین با بیان این که در سه قرن گذشته اخیر آثار ارزندهای چون جواهرالکلام، وسائل، البرهان، المیزان، اعیانالشیعه، معجم الرجال الحدیث، قوانین، رسائل، کفایه و الغدیر در حوزه علوم و فنون مختلفی همچون فقه، اصول، رجال و حدیث نوشته شدهاند؛ گفت: درست است که این علوم در عرصه های مختلف نگاشته شده اند، نمی توان میان آنها قیاس نمود؛ دایرةالمعارف بزرگ اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نیست، ولی اگر بخواهیم در مجموع یک کتاب را سرآمد سایر آثار بدانیم، می توانیم این دایرةالمعارف را معرفی نماییم.
اسفندیاری چنین ویژگیهایی درباره این اثر را سنگین تر کننده مسئولیت نویسندگان آن دانست و گفت: به همین دلیل پرهیز از هرگونه اشتباه در نگارش این کتاب ارزنده باید مورد اهتمام نویسندگان و و مسئولان مربوطه قرار گیرد.
انتهای پیام// 15/ 313