دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ |۱۴ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 16, 2024
کد خبر: 247954
۲۱ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۸:۰۴

دانش تفسیر یک فرایند ساده و فی‌البداهه نیست که همگان از عهده آن برآیند، بلکه یک کار بسیار ظریف و با دقت نظر بالا است که ریشه در اندیشه اسلامی دارد.

به گزارش مرکز خبر، حجت الا سلام علی راد پژوهشگر قرآن کریم شب گذشته در صد و بیست و دومین جلسه از سلسله جلسات نظریه پردازی با موضوع «بررسی مبانی کلامی امامیه در تفسیر قرآن» در موسسه فرهنگی فهیم قم اظهار داشت : خاستگاه مبانی کلامی امامیه در تفسیر از دو منبع عقل و نقل سرچشمه می‌گیرد که شامل مجموعه بنیادهای شناختی اعتقادی مفسر نسبت به قرآن کریم و خدای متعال است.

وی تصریح کرد:نظریه تفسیری امامیه دارای 5 مؤلفه بسیار مهم شامل مبانی، منابع، روش، قلمرو و داوری می‌باشد که مبانی نسبت به دیگرمولفه ها از جایگاه برتری برخوردار است.

حجت‌الاسلام راد افزود: عقل می‌تواند به عنوان یک منبع صالح کلامی برای دست یافتن به مقصود در تفسیر قرآن کریم و با مد نظر قراردادن تناسب قاعده عقل با شرع که بتواند دانش تفسیر را به همراه بیاورد عمل نماید.

این پژوهشگر قرآنی به علل اختلاف شیعه و سنی در مبانی تفسیری اشاره کرد و گفت: علل مهم اختلاف و تنوع از نظر تفسیری به اندیشه و تفکر فریقین برمی گردد و پرده از اسرار شیعه و سنی بر می‌دارد که اگر این مبانی درست بحث و تبیین شود کاربردهای فراوانی در جامعه اسلامی پی خواهد داشت.

حجت الا سلام راد با اشاره به کاربرد شناخت «مبانی» تصریح کرد: اگر مبانی خوب تحقیق و بررسی شود در مطالعات تطبیقی قرآن و مطالعات اعتقادی، تفسیر قرآن از جایگاه ویژه‌ای برخوردار خواهد شد.

وی افزود: ابعاد اصلی مباحث تفسیری در محورهای اساسی و بنیادی مورد گفتگو قرار می‌گیرد که هرکدام به نوبه خود به عنوان یک پروژه می‌تواند مورد بحث قرار بگیرد.

حجت الا سلام علی راد تصریح کرد: مفهوم شناسی، نظام‌مند سازی منابع اکتشافی، اعتبار سنجی، تأثیرگذاری و نقدپژوهی مبانی کلامی تفسیرامامیه محتوای رساله وی را شکل می‌دهند.

وی با اشاره به مباحث تاریخی تفسیر گفت: در یک نگاه کلان به گستره تاریخ متوجه می‌شویم که تفسیر امامیه در عرصه‌های مختلف نگاشته شده است.

این قرآن پژوه تصریح کرد: تفاسیر ماثور و اجتهادی از وجوه اتحاد و اشتراک حداکثری برخوردار هستند و دلیل این امر را دارا بودن برخی مبانی خاص در تفسیر ماثور می‌توان ذکر کرد.

وی با اشاره به این که دانش تفسیر، ریشه در اندیشه اسلامی دارد افزود: دانش تفسیر، ریشه در اندیشه اسلامی زمان حضرت رسول اکرم(ص) دارد و مجموعه شاخصه‌ها و مؤلفه های تفسیری، رسول خدا(ص) است.

این قرآن پژوه در خصوص چگونگی ارائه نظریه تفسیری بیان داشت: نظریه تفسیری زمانی تحقق پیدا می‌کند که با طراحی سوالات متعدد و یافتن پاسخ‌های متقن از دل قرآن و سنت و عمل قدمای شیعه بتوانیم معیار امامیه و شناساندن پیروان آن مذهب قدم برداریم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha