جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ |۲۰ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 22, 2024
کد خبر: 248122
۲۴ فروردین ۱۳۹۰ - ۰۲:۳۸

حیوانات آبزی بخشی از زنجیره غذایی جوامع بشری را تشکیل می‌دهد. با توجه به این که خوردن و استفاده از این حیوانات در دیدگاه شرع مقدس دارای شرایط و احکام ویژه خود می‌باشد، سرویس علمی و فرهنگی مرکز خبر حوزه، بخشی از نظرات مراجع تقلید در این خصوص منعکس می‌کند.

نظر آیت الله العظمی سیستانی

سؤال: اگر فلس با چشم مسلح فقط ديده شود حكم صيدشان چيست ؟

اگر فلس بر آن صدق كند عرفا كافى است .

سؤال: آيا به تور انداختن ماهى در آب براى حليت كافى است يا خروج از آب لازم است ؟

اگر ماهى در تور بميرد حلال است .

نظر آیت الله العظمی وحید

سؤال:‌ آیا خوردن بعضی انواع ماهی‌هایی که شک داریم که فلس دارند یا نه جایز است؟

اگر در اینکه این نوع ماهی فلس دارد شک داشته باشید باید بنا را براین بگذارید که خوردن آن حرام است.

خوردن ماهی که شخص غیر مسلمان آن را از آب گرفته

سئوال: آیا خوردن ماهی‌هایی که شخص کافر آن را از آب گرفته و نام خدا را بر زبان نبرده و در رستوران یا مغازه‌های افراد غیر مسلمان به فروش می‌رسد جایز است؟

کسی که ماهی را صید می‌کند لازم نیست مسلمان باشد و در موقع گرفتن آن نام خدا را ببرد ولی مسلمان باید گرفتن آن را دیده باشد یا از راه دیگر یقین پیدا کند یا حجت شرعیه داشته باشد که زنده از آب گرفته شده یا در تور، در آب مرده باشد؛ و اگر این ماهی در دست کافری باشد که از دست مسلمان نگرفته باشد اگرچه بگوید آن‌را زنده گرفته‌ام حرام می‌باشد، مگر اینکه بیّنه یا شخص ثقه‌ای که ظنّ بر خلاف گفتة او نباشد، خبر دهد که او را زنده گرفته است.

نظر آیت الله العظمی مکارم

سؤال: متخصّصین علم جانورشناسى مى گویند: در دریاهاى جنوبى کشور نوعى خرچنگ دراز به نام شاه میگو و در آبهاى شیرین مرداب انزلى و رودخانه هاى وابسته به آن و بعضى دیگر از آبهاى شیرین داخلى نوعى خرچنگ دراز به نام خرچنگ آب شیرین زندگى مى کند که شباهت ساختمانى بسیار زیادى با میگو دارد، از لحاظ ساختمان ظاهرى «شاه میگو» و «خرچنگ آب شیرین» تفاوت فاحشى با خرچنگ معروف که داراى بدنى گرد و پهن است و در کنار دریا و یا رودخانه ها زندگى مى کند دارد، آیا اینها حلال هستند یا حرام؟

پاسخ: حکم در این جا تابع صدق موضوع در نظر عرف است، اگر به آن، خرچنگ (سرطان) گفته شود حرام است و اگر صدق روبیان (میگو) بر آن کند حلال است، براى تشخیص این موضوع مى توانید به صیّادان مراجعه کنید.

خوردن لابستر

سئوال: از آنجا که تشخیص فلس دار بودن یا میگو بودن برای مردم عادی ساده نمی باشد لطفا حکم خوردن لابستر (LABSTER) را بفرمایید ؟

 خوردن لابستر اشکال دارد.

 گوشت ماهی خاویار

سئوال: گوشت خاویار چه حکمی دارد؟

 اگر فلس دارد، استفاده از آن اشکالی ندارد.

حلال بودن خاویار ماهی های فلس دار

 سئوال:‌ آیا خاویار مطلقاً حلال است یا فقط خاویار برخی از ماهی ها حلال است؟

خاویار ماهی هایی که فلس دارند حلال است.

نظر آیت الله‌العظمی مظاهری

از حيوانات دريايى فقط ميگو و ماهى فلس‏دار حلال است و ساير حيوانات آبى از قبيل نهنگ و خرچنگ و قورباغه و امثال اينها حرام مى‏باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha