حجتالاسلام والمسلمین سید تقی واردی، در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره برخی از فعالیت های مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، اصطلاحنامه علوم حدیث را از جدیدترین دستاوردهای این مرکز عنوان کرده و اظهار داشت: این اصطلاحنامه مجموعه ای از واژگان و اصطلاحات استانداردشده در حوزه علومی که به گونهای از متن، سند یا حجیت حدیث بحث میکند را شامل شده و فهرستی منظم از واژههای کلیدی و کاربردی علم درایه و رجال همراه با روابط معنایی بین آنها را ارائه میکند.
مدیر ساماندهی اطلاعات مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، اهداف تألیف اصطلاحنامه علوم حدیث را مدنظر قرار داد و افزود: تهیه طرحی از حوزه علم رجال و درایه برای نشاندادن روابط منطقی میان مفاهیم اصطلاحات و ترسیم کلی و مجموعی از ساختار آنها هدف اصلی و کاربردی این اصطلاح نامه است.
وی با تقسیم علوم حدیث به دو بخش روایتالحدیث و فقهالحدیث تصریح کرد: علم روایتالحدیث نیز از دو علم مجزا به نام علم درایه و رجال تشکیل شده که در اصطلاحنامه علوم حدیث نیز فقط از این علم استفاده شده است.
*جمعآوری با 8576 اصطلاح
حجتالاسلام والمسلمین واردی، اصطلاحنامه علوم حدیث را شامل 8576 اصطلاح دانست و اذعان داشت: در این اصطلاحنامه برای هریک از این اصطلاحات، سه نوع رابطه معنایی (شامل مترادفات)، سلسلهمراتبی(شامل اعم و اخص، کل و جزء، مفهوم و مصداق و ....) و وابسته تعریف شده است.
مدیر ساماندهی اطلاعات مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی با اشاره به اینکه اصطلاحنامه علوم حدیث به زودی به بازار عرضه میشود، گفت: اصطلاحنامه علوم حدیث در 600 صفحه توسط انتشارات بوستان کتاب به چاپ رسیده و به زودی منتشر میشود تا محققان علوم حدیث بتوانند نمای کلی از علم رجال و درایه را توسط آن دریافت نموده و به هنگام تحقیق و یا تدریس، موقعیت و اهمیت هر مبحثی را در این علم دریابند.
وی یادآور شد: تاکنون در این مرکز اصطلاح نامه های علوم قرآنی، فلسفه اسلامی، اصول فقه، منطق کلام اسلامی، اخلاق اسلامی، الگوی مصرف و علوم حدیث به چاپ رسیده است.
*عرضه اصطلاحنامهها در سایت مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی
حجتالاسلام والمسلمین واردی در ادامه اذعان داشت: در راستای بهره برداری هر چه بیشتر علاوه بر اینکه این اصطلاحنامهها به صورت مکتوب به چاپ می رسند، آنها را در فضاهای مجازی نیز ارائه نموده ایم؛ به طوری که مرکز تاکنون دو نرمافزار مطهر شامل نمایهسازی و مجموعه آثار شهید مطهری و پایگاه تخصصی اصول فقه شامل فرهنگنامه، اصلاحنامه، نمایهسازی و اعلام شخصیتهای اصولی علم اصول فقه را بر روی سایت مرکز قرار داده و مقرر شده تا ماه مبارک رمضان، پایگاه تخصصی علوم قرآن شامل اصلاحنامه، فرهنگنامه، نمایهسازی موضوعی، مقالات، پایاننامه، مراکز و پایگاههای علوم قرآنی را نیز بر روی سایت مرکز قرار دهد.
این استاد حوزه خاطرنشان ساخت: پایگاه تخصصی کلام اسلامی نیز در حال تحقیق و تدوین بوده و در آیندهای نزدیک بر روی سایت مرکز قرار خواهد گرفت.
*مراحل تدوین اصطلاحنامه علوم حدیث
وی به مراحل تدوین اصطلاحنامه علوم حدیث اشاره و خاطرنشان کرد: شورای علمی گروه اصطلاحنامه علوم حدیث از سال 1377 شروع به کار کرده و پس از طی مراحلی در سال 1380 استخراج واژگان این اصطلاحنامه به پایان رسید و بعد از بررسیهای مجدد و ارزیابیهای مستمر و گوناگون، در سال 1387 برای چاپ آماده شد.
حجتالاسلام والمسلمین واردی ادامه داد: کتابشناسی و تهیه مدارک مورد نیاز، ارزشگذاری و درجهبندی مدارک، تحقیق و استخراج اصطلاح، ایجاد روابط بین اصطلاحات، بازنگری اصطلاحات و روابط آنها و بررسی و تصویب نهایی توسط شورای علمی گروه، از جمله مراحل تدوین اصطلاحنامه علوم حدیث بوده است.
مدیر ساماندهی اطلاعات مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی به تهیه فرهنگنامه برای اصطلاحنامههای مرکز اشاره کرد و گفت: تا به امروز برای اصطلاحنامه اصول فقه فرهنگنامه منتشر کرد و آن را در نمایشگاه کتاب تهران در معرض دید علاقهمندان قرار دادیم که مورد توجه ویژه رهبر معظم انقلاب در آن نمایشگاه قرار گرفت.
*برای تمام اصطلاحنامهها فرهنگ لغت تدوین میکنیم
وی با اشاره به این که فرهنگنامه علوم قرآن نیز در حال تدوین می باشد گفت: برای تمام اصطلاحنامههای این مرکز فرهنگنامه تدوین می شود.
حجتالاسلام والمسلمین واردی با اشاره به اینکه محققین و اساتید زیادی از تدوین این اصطلاحنامهها اطلاع ندارند، ابراز داشت: این اصطلاحنامهها در تدریس، تحقیق و بازیابی اطلاعات به محققین و اساتید کمک شایانی میتواند بکند، اما متأسفانه اطلاعرسانی خوبی از آن نشده است.
مدیر ساماندهی اطلاعات مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی تصریح کرد: همچنین طی توافقات صورت گرفته با معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزه های علمیه در آیندهای نزدیک همکاریهایی در ارتباط با سازماندهی پایاننامههای حوزه علمیه قم انجام خواهد شد.
*اصطلاحنامه فقه با 60هزار اصطلاح
وی در پایان با بیان اینکه اصطلاحنامههای دیگری نیز در دست اقدام است، یادآور شد: هماکنون اصطلاحنامه فقه با 60هزار اصطلاح آماده شده و در آیندهای نزدیک به چاپ میرسد،اصطلاحنامه حقوق و کلام جدید نیز در دست تدوین بوده و اصطلاحنامههای عرفان، تاریخ اسلام، ادبیات عرب و فلسفههای مضاف نیز در آینده انجام میشود.