دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ |۱۴ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 16, 2024

حضرت آیت الله مظاهری نسبت به خطرات و خسارات ناشي از ترويج بي‌حيايي، بي‌عفّتي و بي‌غيرتي در جامعه هشدار دادند.

به گزارش سرویس استان های مرکز خبر حوزه ، معظم له طی سخنانی در ادامه سلسله دروس اخلاق با عنوان «فضيلت‌هاي فراموش شده» از حيا به عنوان فضيلت فراموش شده ديگري ياد و تصریح کردند:تجربه هشت سال دفاع مقدّس، به دشمنان جمهوري اسلامي ايران فهمانده است که با جنگ نظامي امکان تسلّط بر اين کشور را نخواهند يافت؛ از اين‌رو درصدد گرفتن غيرت و حميّت از مردان و حيا و عفّت از زنان برآمده‌اند و با کمال تأسّف بايد اعتراف کنيم که در اين زمينه تا حدودي موفق بوده‌اند و ادامه اين وضعيّت، پيروزي‌هاي بزرگ‌تري براي آنان رقم خواهد زد.

ایشان افزودند: فضيلت حيا که گويا هاله‌اي از نور، پيرامون آن را فراگرفته است، از منظر قرآن و عترت، قداست ويژه‌اي دارد تا جايي که در تعاليم ديني، حيا، سرچشمه همه فضائل انساني و بي‌حيايي، سرآغاز و منشأ همه رذائل و پليدي‌ها است.

*انسان بی‌حیا، پایبندی به دین ندارد

رییس عالی حوزه علمیه اصفهان اضافه کردند: طبق فرمايش پيامبر اکرم«صلي‌الله‌عليه وآله وسلّم» که در کلام ائمّه طاهرين«سلام‌الله‌عليهم» نيز تکرار شده است، انسان بي‌حيا، پايبندي به دين ندارد و از عقلانيّت نيز بهره‌اي نخواهد برد و چنين کسي طبق روايات ديگري، شرورترين افراد جامعه است.

حضرت آيت‌الله مظاهري همچنین ضمن تأکيد بر ضرورت مطالعه تاريخ و عبرت گرفتن از رخدادهاي تاريخي، به ارائه يک تحليل قرآني، تاريخي از نحوه تسلّط فرعون بر قوم بني‌اسرائيل پرداخته و اظهار داشتند: قرآن کريم درباره علّت تسلّط فرعون بر قوم بني‌اسرائيل و ادعاي خدايي برای آنان، مي‌فرمايد: «يُذَبِّحُ أَبْناءَهُمْ وَ يَسْتَحْيي‏ نِساءَهُمْ»، که معناي ظاهري آيه حکايت از کشتن مردان و پسران و به کنيزي گرفتن زنان قوم بني‌اسرائيل دارد. امّا معناي عميق و اخلاقي آيه شريفه، اين است که فرعون با حيله‌گري و مکّاري، توانست غيرت مردان و حياي زنان قوم بني‌اسرائيل را از بين ببرد و در اثر رواج بي‌غيرتي و بي‌عفّتي در آن قوم، بر آنان مسلّط شود و ادعاي خدايي کند و جالب اينکه آنان نيز در اثر بي‌ديني و بي‌عقلي ناشي از بي‌حيايي، تسليم ادعاي او شدند.

*اندلس را بی‌حیایی از پا درآورد

ایشان همچنين به بيان تحليليِ نحوه تحوّل فرهنگي کشور آندلس مسلمان و تبديل آن کشور به اسپانياي نامسلمان پرداخته و گفتند: دشمنان کشور اسلامي آندلس وقتي از فتح نظامي آن کشور مأيوس شدند، به جنگ نرم متوسّل شده و با ترويج گناه و اختلاط زن و مرد در آن کشور، حيا، عفّت و غيرت عمومي را خدشه‌دار کردند و پس از سرگرم کردن مردم به شهوت و شهوت‌راني، به آندلس حمله کردند و به طرز فجيعي به کشتار مسلمانان پرداختند و حاصل اين هجوم وحشيانه، تبديل آندلس مسلمان به اسپانياي کنوني بود که به جز آثار باستاني مسلمانان، نشان ديگري از اسلام در آن کشور يافت نمي‌شود.

معظم له در ادامه با تشريح وجوه تشابه جنگ نرم فعلي دشمنان نسبت به جمهوري اسلامي با تهاجم فرهنگي به قوم بني‌اسرائيل و کشور آندلس که منجر به بي‌ديني و نابودي آنان شد، گفتند: آنچه امروزه موجب رنجش خاطر دلسوزان اسلام و نظام مقدّس جمهوري اسلامي شده و جمهوري اسلامي را با مخاطره جدّي مواجه کرده است، رواج بي‌عفّتي و بي‌غيرتي در بين مردم و از آن بد‌تر، بي‌تفاوتي مسئولين در برابر این خطر بزرگ است که گاهي با دامن زدن آنان به آتش بي‌حيايي نيز همراه مي‌شود.

*حاکمیت حیا در خانه عامل مؤثر در گسترش فرهنگ حیا در جامعه

حضرت آيت‌الله مظاهري، حاکميّت حيا در خانه و در بين اعضاي خانواده را عامل مهم و مؤثري در گسترش فرهنگ حيا در اجتماع دانسته و ابراز داشتند: قرآن کريم در آياتي، بر اهميّت وجود حيا در معاشرت اعضاي خانواده يا يکديگر و نيز ضرورت پوشش متعارف آنان تأکيد مي‌ورزد و حتّي در اين خصوص به ذکر جزئيّات آداب معاشرت در خانواده مي‌پردازد و در سه موقع، که ممکن است پدر و مادر پوشش مناسب نداشته باشند، فرزندان مميّز غير بالغ را از ورود به خلوت آنان منع مي‌کند.

ایشان اضافه کردند: ورود قرآن کريم به جزئيّات بحث حیا و پوشش، حاکي از اهميّت فوق‌العاده آن مطلب در دين اسلام است. از اين‌رو اعضاي خانواده بايد در مقابل همديگر، از پوشش متعارف استفاده کنند و محرميّت آنان منجر به بي‌حيايي و بهره‌گيري از پوشش نامناسب نشود که خطرات و خسارات فراواني براي اعضاي خانواده و اجتماع خواهد داشت.

این مرجع تقلید همچنین تربيت ديني فرزندان و تفهيم فرهنگ حجاب و عفاف به کودکان را ضروري برشمرده و افزودند: اگر فرزندان از کودکي و در خانواده با فرهنگ حجاب و عفاف آشنا شوند، در جواني و در بزرگسالي افرادي غيرت‌مند، عفيف و با حيا خواهند بود و در صورت تربيت صحيح همه خانواده‌ها، جامعه به صورت يکپارچه با حيا خواهد شد.

معظّم له با مهم بر شمردن حیا در گفتار و کردار، تأکید کردند: گفتار، کردار و نحوه معاشرت اعضاي خانواده با همديگر، بايد برخاسته از حيا و مبتني بر عفّت و غيرت باشد تا خانواده و اعضاي آن سالم بمانند و سلامت اخلاقي آنان، به جامعه نیز تسرّي يابد.

*علت حرمت مشاهده فیلم و عکس مبتذل

حضرت آيت‌الله مظاهري از تماشاي صحنه‌ها و فيلم‌هاي مبتذل و شهوت‌انگيز توسّط اعضاي خانواده به عنوان يکي ديگر از عوامل بي‌حيايي خانواده و اجتماع نام برده و خاطرنشان کردند: علّت حرمت مشاهده فيلم و عکس مبتذل و شهوت‌انگيز، در ماهواره، تلويزيون و اينترنت، اين است که اين‌گونه فيلم‌ها و تصاوير، عفّت و غيرت عمومي را زائل کرده و حيا را در بين اعضاي خانواده و به تبع آن اجتماع، از بين مي‌برد که مفاسد فراواني به همراه خواهد داشت.

*تفکیک جنسیتی در دانشگاه گامی مفید

ایشان همچنین با اشاره به برخي از مصاديق بي‌حيايي در جامعه، ارتباط دختران و پسران را مضرّ و مخرّب توصيف کرده و با انتقاد شديد از وضعيّت اخلاقي دانشگاه‌ها و مراکز آموزشي، اظهار داشتند: تفکيک جنسيّتي در دانشگاه‌ها و مراکز آموزشي يکي از گام‌هاي مفيد و مؤثر در جهت بهبود وضعيّت اخلاقي و مانع بزرگي براي گسترش بي‌غيرتي و بي‌عفّتي در مراکز آموزشي است که متأسّفانه هنوز صورت عملي به خود نگرفته و بعضي مسئولان مربوطه نيز با اجراي اين طرح مخالفت کرده و با تعبيری اهانت‌آميز، آن را غير عالمانه مي‌خوانند.

معظّم‌له اضافه کردند: تا وقتي که مدارس و دانشگاه‌ها به معناي واقعي اسلامي نشود، يعني تا وقتي که غيرت و عفّت حقيقي به مراکز آموزشي برنگردد و حيا در محيط‌هاي درسي زنده نشود، جامعه، اسلامي نخواهد شد.

حضرت آيت‌الله مظاهري در ادامه تشريح حياي اجتماعي، به ذکر مصاديق دیگري از «بي‌حيايي» در جامعه پرداخته و تصريح کردند: مردم بايد در مکالمات روزمرّه و در رفتار با يکديگر با حيا باشند و ادب اجتماعي را مراعات کنند و از هرگونه گفتار ناپسند و آلوده به فحّاشي و نيز هر رفتاري که از بي‌حيايي سرچشمه مي‌گيرد، بپرهيزند.

ايشان ضمن تأکيد بر رعايت پوشش اسلامي از سوي مردان و زنان جامعه، یادآور شدند: دين مبين اسلام، براي زنان، در جامعه، پوشش چادر و براي مردان، لباس متعارفي که بدن آنان را به خوبي بپوشاند و جلف نباشد، در نظر گرفته و بدان سفارش فرموده است و حياي اجتماعي، با التزام به پوشش مورد پسند اسلام، محقّق خواهد شد.

*شیطان از کم‌ شروع می‌کند، اما به کم قانع نیست

معظّم له با اشاره به اينکه، شيطان از کم شروع مي‌کند، اما به کم قانع نيست، افزودند: چادر، يک ميراث ملّي و مذهبي و بنابر تصريح قرآن کريم، علامت شخصيّت زنان است، اما متأسّفانه جامعه اسلامي اين نعمت بزرگ را از دست داده است و همگان بايد توجّه داشته باشند که شيطان به گرفتن چادر از زنان جامعه بسنده نمي‌کند و از اين‌رو باید منتظر خسارات و خطرات بزرگ‌تري در این زمینه باشیم.

ایشان ضمن ابراز نگراني مجدّد از ترويج بي‌حيايي در جامعه، افزودند: جامعه کنوني از حيث حجاب و عفاف، چه در مردان و چه در زنان، در وضعيّت بسيار نامطلوبي به سر مي‌برد و بسياری از مردم از نظر گفتار، کردار و به خصوص از نظر نوع پوشش، مبتلا به بي‌حيايي شده‌اند. لباس مردان و زنان جامعه، بايد نمايانگر حياي آنان و برخاسته از تعالیم دینی باشد، ولی پوشش رایج در جامعه، با دستورات اسلام و تشيّع و با تنزّه جمهوري اسلامي سازگاري ندارد.

حضرت آيت‌الله مظاهري مراعات «حيا» در نگاه را ضروري برشمرده و تاکید کردند: قرآن کريم از مسلمانان انتظار دارد که نگاه خود را کنترل کنند و به تعبير قرآن «غضّ بصر» داشته باشند و اين به معناي بستن چشم و نديدن نيست، بلکه به معناي چشم‌پوشي از نگاه آلوده و حرام و در مرتبه بعدي، خودداری از نگاه بيهوده است.

معظّم‌له افزودند: سرانجام نگاه آلوده و نگاه شهوت‌انگيز، مبتلا شدن به بي‌عفّتي و بي‌غيرتي و بروز مفاسد اخلاقي در جامعه است.

*اقسام حیا از نگاه آیت‌الله العظمی مظاهری

حضرت آيت‌الله مظاهري در خاتمه در تشريح اقسام حيا، اين فضيلت پسنديده را به چهار قسم: «حيا از خداوند تعالي» ، «حيا از اهل‌بيت«سلام‌الله‌عليهم»» ، «حيا از ملائکه» و «حيا از نفس» منقسم کرده و در خصوص حياي از خداوند متعال، خاطر نشان کردند: طبق تصريح قرآن کريم، خداوند متعال اعمال آدميان را مي‌بيند و به گفتار و کردار آنان آگاهي کامل دارد و حياي از خداوند متعال به معناي رعايت ادب حضور در محضر حق‌تعالي است. چنانکه امام خميني«قدس‌سرّه» مي‌فرمودند: «عالم محضر خدا است، در محضر خدا معصيت نکنيد». بر اين اساس، ارتکاب گناه در جهان هستي که محضر خداوند است، بي‌حيايي به شمار مي‌رود و بايد از آن اجتناب شود.

معظّم‌له با تفسير آيه شريفه «وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ سَتُرَدُّونَ إِلى‏ عالِمِ الْغَيْبِ وَ الشَّهادَةِ»، پيامبر اکرم«صلي‌الله‌عليه وآله وسلّم» و اهل بيت گرامي ايشان را ناظر بر اعمال بندگان دانسته و افزودند:گناه و معصيت بندگان به خصوص کوتاهي در رفع حوائج ديگران، اهل‌بيت«سلام‌الله‌عليهم» را مي‌آزارد و باید دانست که بسياري از گرفتاري‌ها و غم و غصّه‌هاي مسلمانان و به خصوص شيعيان، از آنجا سرچشمه مي‌گيرد که با گناه و بي‌حيايي خود و با آزار و اذيّت ديگر مسلمانان، اهل‌بيت«سلام‌الله‌عليهم» را مي‌رنجانند.

حضرت آيت‌الله مظاهري، حيا در مقابل دين اسلام و نيز کساني که دين مبين اسلام را از نسلي به نسل ديگر حفظ کرده و به دست نسل حاضر رسانيده را ضروري توصيف کرده و خاطر نشان کردند: مسلمانان صدر اسلام و پس از آنان فقهاي عظام و مراجع تقليد و حوزه‌هاي علميّه، در طول تاريخ، با رشادت و جانفشاني، به حفظ و پاسداري از دين اسلام پرداخته‌اند و ادب و جوانمردي اقتضا مي‌کند که نسل کنوني در برابر آنان با حيا باشند و علاوه بر پرهيز از گناه و عمل به تعالیم دینی، به حفظ و حراست از دين اسلام پرداخته و اين دين مبين را به نسل‌هاي آينده منتقل کنند.

معظّم‌له با اشاره به فداکاري‌هاي رزمندگان اسلام در طول هشت سال دفاع مقدّس، حيا از شهدا، خانواده‌ شهدا و جانبازان دفاع مقدّس را نيز ضروري برشمرده و افزودند: کليّه ايثارگران دفاع مقدّس و خانواده‌هاي ايشان، از بي‌حيايي کنوني که بر جامعه حاکم شده است مي‌رنجند و رنجش آنان، موجب گرفتاري مردم در دنيا و آخرت خواهد شد.

ايشان با ابراز تأسّف و نگراني شديد از رواج فساد اخلاقي و بي‌حيايي در جامعه، تاکید کردند: متأسّفانه در شهري که در يک روز، سيصد شهيد دفاع مقدّس تشييع شد، امروز بايد شاهد بي‌حيايي برخي از زنان و بي‌غيرتي برخي از مردان و بي‌تفاوتي افراد متديّن و مسئولان مربوطه باشيم. ولي آن کساني که به ترويج بي‌عفّتي و بي‌غيرتي مي‌پردازند، بايد بدانند که نفرين شهدا، خانواده‌هاي شهدا و جانبازان دفاع مقدّس، آنان را خواهد گرفت و عاقبت به خير نخواهند شد.

*هشدار به مسئولین

معظم له ضمن تأکید بر ضرورت اصلاح فساد اخلاقی حاکم بر جامعه توسط دولت و مسئولان مربوطه، اظهار داشتند: مسئولان مربوطه در مواردي قادر به اصلاح وضعيّت اخلاقي جامعه نيستند، در مواردي بي‌تفاوتند و در مواردي نيز متأسفانه مانع اصلاح مفاسد اخلاقی جامعه مي‌شوند.

ایشان همچنین با انتقاد شديد از برنامه‌هاي صدا و سيما، تصريح کردند: در بسياري از سريال‌ها و برنامه‌هاي صدا و سيما، به ترويج بي‌حيايي و تحريک جوانان پرداخته می شود که این امر منجر به گسترش بی حیایی در جامعه شده است و متأسّفانه هر چقدر هم در اين‌باره تذکّر و توصيه مي‌شود، نه تنها توجّهي نشده و اقدامي براي اصلاح انجام نمي‌دهند، بلکه معمولاً بدتر مي‌شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha