شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

نهمین هم اندیشی حوزه و دانشگاه، با رویکرد نقش اساتید حوزه و دانشگاه در تحول علوم انسانی بر پایه مطالبات مقام معظم رهبری، یکشنبه شب در تالار قدس مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، رییس سازمان بسیج اساتید استان قم در ابتدای این همایش با تاکید بر این که می‌بایست توصیه های رهبر انقلاب در زمینه بازنگری در حوزه علوم انسانی، با جدیت بیشتری پیگیری شود، اظهارداشت: باید مشخص شود که آیا پیش فرض های علوم انسانی در دانشگاه های کشور، بر مبانی اسلامی استوار است و یا مبانی غیر اسلامی؟

حجت‌الاسلام‌والمسلمین گرجیان افزود: نظام فکری مبتنی بر تفکر اومانیستی در جهان با ظاهری جذاب، در سال های اولیه موجب ایجاد بربریت و جهالت ثانویه شد و درگیری های امروز در جهان به دلیل استواری تفکر اومانیستی است.

وی با ذکر این مطلب که جهان شناسی اسلامی، جامعه ای پویا و دور از فرهنگ اومانیستی و ماتریالیستی را مد نظر قرار داده است، عنوان کرد: تمدن غربی، علم را برای علم می خواهد و اسلام، علم را برای تعالی انسان و رسیدن به هویت اصیل و تفکر اسلامی می‌داند و هدفی متعالی تر را دنبال می کند که در مقابل آن، تمدن غربی به دنبال اضمحلال اندیشه انسان متعالی است.

در ادامه این همایش حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسا نیا در سخنانی به ذکر مبانی اندیشه ای اسلام پرداخت و گفت: ساخت نظریه های علمی بر اساس شکلی که امروز بر مفهوم دانش بیان شده است، اشکال مختلفی دارد که هر کدام نیازمند زمان و ریکرد های خاص معرفت شناسانه است.

وی افزود: زمانی که مبنای معرفت شناختی علم، از نیمه دوم قرن 19 حس گرایانه شد و تجربه به مبنای اصلی پردازش و قبول نظریات تبدیل شد، دوره تفوق علوم تجربی بر علوم انسانی آغاز گردید؛ در این عصر کار علمی صرفا با روش تجربی تبیین می شد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص رویکرد دوم نظریه پردازی، عنوان کرد: رویکرد تفسیری، رویکرد دوم معرفت شناختی غربی بود که بعد از نظام تبیینی شکل گرفت و رویکرد سوم که از ره آورد نظام تفسیری بسط پیدا کرد، رویکرد انتقادی بود که در عرصه دانش، ایجاد تحول نمود؛ با ایجاد این رویکرد، شکلی دیگری از رویکرد تجربه گرایانه آغاز شد.

وی ادامه داد: حکمت اسلامی که متأثر از قرآن و روایات و سنت است در تبیین پدیده های علمی و پیرامونی، خود را به این حوزه های ذکر شده، محصور نمی کند؛ یعنی نه عقل تجریدی و نه نیمه تجریدی را محور قرار نمی دهد، بلکه حکمت اسلامی «دانش» را جدای از ارزش ها تفسیر نمی کند؛ تقسیم علم به علم نظری، علم عملی، علم تفهمی و عقل مصنوع از سوی حکمای اسلامی مطرح گردید؛ روش اسلام منطبق با مبادی معرفت شناسی خود هیچ گونه ارتباطی با تبیین تجربی و پوزیتیویستی ندارد.

در ادامه این همایش دکتر نادری منش، معاون آموزش وزیر علوم تحقیقات و فناوری و حجت الاسلام والمسلمین اعرافی مدیر جامعة المصطفی العالمیه(ص) به بیان مطالبی پیرامون اهمیت حضور جدی حوزه در مباحث علمی و دانشگاهی پرداختند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha