به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه مستقر در بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، حجت الاسلام و المسلمین یدالله مقدسی، مدیر گروه پژوهشکده فقه و حقوق بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء(وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی) در نشستی علمی با عنوان "پیامدهای تربیتی اعتکاف" که به همت بخش حوزوی بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، در سالن نشست های علمی این نمایشگاه در مصلی امام خمینی(ره) تهران، برگزار شد، اظهار داشت: موضوع اعتکاف یک موضوع قرآنی است و طرح این موضوع در نمایشگاه قرآن موضوعیت دارد.
وی با بیان این که خدای متعال اعتکاف را در کنار نماز و طواف قرار داده که نشان از اهمیت این موضوع دارد، گفت: اعتکاف یک عبادت مقدمه ای برای عبادات دیگر نیست، بلکه یک عبادت مستقل بوده که ویژگی های متعدد عبادی در آن دیده می شود.
مدیر گروه پژوهشکده فقه و حقوق بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء با بیان این که اعتکاف یک امر الهی است و خوشبختانه در سال های اخیر به برکت نظام جمهوری اسلامی ایران با کیفیتی مطلوب برگزار می شود، گفت: اعتکاف یک عبادت تازه تأسیس در اسلام نیست، بلکه پیش از اسلام نیز بوده است، چنان که پیامبر اسلام قبل از مبعوث شدن در غار حرا اعتکاف می کرد.
وی گفت: هدف اعتکاف خودشناسی و خودسازی است که ویژگی های طواف، نماز، روزه، وقوف در منا و ... را با خود به همراه دارد.
حجت الاسلام و المسلمین مقدسی افزود: معتکف در حالت اعتکاف، همان تحریم هایی که در وقوف در منا و وقوف در روزه دارد را رعایت کرده و همه این ها برای این است که انسان به درون خود بازگشته و خود را باز شناسد.
وی با بیان این که معتکف در حال اعتکاف در حال سیر برای دیدار با خداست، گفت: معتکف در حالت اعتکاف بهترین فرصت را دارد که فکر کند از کجا آمده و به کجا می رود و برای رسیدن به هدف اصلی زندگی چه موانع و دشمنانی دارد.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: معتکف در حالت اعتکاف نمی تواند کارهایی که وقوف در منا و معشر و روزه داری و نماز را خراب می کند را انجام دهد و همه این کارها مبارزه با نفس است.
وی گفت: اعتکاف یک عمل عبادی است که آثار فراوانی از جمله خود شناسی و سپس خوسازی را به همراه داشته و نتیجه اش رهایی از خواسته های درون و هوای نفس است.
حجت الاسلام و المسلمین مقدسی گفت: اعتکاف، تعبد فردی و اجتماعی است که در پی آن فرد در قضایای فردی و اجتماعی به فردی متعهد تبدیل می شود.
وی بهترین زمان اعتکاف را ماه رمضان و ده روز پایانی آن عنوان کرد و گفت: در اعتکاف انسان با خداوند نجوا و گفت وگوی نزدیک دارد و او را به نقطه ای می رساند که معرفت الهی است؛ البته معرفت الهی در شرایطی به دست می آید که افراد با عبادت و خودسازی به آن رسیده باشند که این عبادت و خودسازی در اعتکاف برجسته است.
حجت الاسلام و المسلمین مقدسی افزود: فرد در اعتکاف از تمام خواسته های درونی خود دوری جسته، و با دشمن درون مبارزه میکند.
مدیر گروه پژوهشکده فقه و حقوق بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء، در ادامه سخنان خود مسجد الحرام، مسجد کوفه، مساجد جامع هر شهر و همچنین مساجد هر شهری که عمده مسلمانان در آن حضور داشته باشند را بهترین مکان ها برای اعتکاف از منظر روایات دانست و گفت: همین الان هم اکثریت مراجع تأکید دارند که اعتکاف در مساجد جامع که امام جماعت عادلی در آن نماز می گذارد برپا شود.
وی گفت: ثواب اعتکاف دو حج و دو عمره است و این در حالی است که انسان بعد از حج تمام گناهانش بخشیده شده است؛ از این رو می توان گفت نعمت اعتکاف، یکی از الطاف خداست.
مدیر گروه پژوهشکده فقه و حقوق بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء خاطرنشان کرد: اگر چه نماز برترین عبادت هاست، اما به لحاظ مکانی اعتکاف از نماز هم برتر است، چون در نماز تنها لازم است که جای سجده پاک باشد، اما در اعتکاف فرد نمی تواند در مکانی نجس معتکف باشد چون مکانش مسجد است.
وی در پایان گفت: در آثار آیت الله العظمی جوادی آملی، مباحث مختلفی در خصوص اعتکاف آمده و در سخنرانی های خودشان مطالب مختلفی در این خصوص گفته اند که پیشنهاد شده کتابی در این خصوص آماده و همانند مفاتیح الحیاة به زودی در اختیار مردم قرار گیرد.
انتهای پیام 29/313