به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین معصومی معاون مرکز اسلامی هامبورگ به مناسبت ایام عزاداری سیدالشهداء(ع) طی سخنانی در جمع شیعیان و مسلمانان آلمان، به تشریح نقش امام حسین(ع) در برپایی نهضت امام زمان(عج) پرداخت که تقدیم مخاطبان ارجمند می شود:
همواره حوادث و وقایع را می توان با دو نگاه بررسی کرد، اول بررسی آن با نگاه به آینده و دوم بررسی آن با نگرش به زمان وقوع و عوامل پیرامونی آن . بررسی وقایع با نگرش به آینده را علم فتوریسم و آینده پژوهی به عهده دارد.
* قیام حسینی؛ بهترین زمینه ساز ظهور
در این سخنرانی در نظر داریم مساله قیام امام حسین را با نگرش به آینده مورد بررسی قرار دهیم بر این اساس، به طور کلی می توان گفت، امام حسین در قیام خود بهترین زمینه ساز ظهور امام عصر ( عج) بود این امر را با چند دلیل بیان می نماییم:
* امام حسین(ع)، چراغ هدایت
اولا، در روایت مشهور است که " ان الحسین مصباح الهدی و سفینة النجاة " یعنی امام حسین (ع) چراغ هدایت و کشتی نجات است. علت اینکه در این روایت امام حسین به چراغ هدایت تعبیر شده است این است که هر چراغی روشنگر هست ولی هر روشنگری هادی نیست به طور مثال علوم برای انسان چراغ است اما اینگونه نیست که هر علمی عامل هدایت باشد حسین چراغی است که راه هدایت را برای انسانها روشن می سازد.
* چرا امام حسین به کشتی تعبیر شد؟
ثانیا، او کشتی است. چرا امام حسین به کشتی تعبیر شد؟ زیرا خصوصیت کشتی این است که تنها راه نجات در دریا سوار کشتی شدن است و انسانها برای نجات راهی جز سوار شدن بر کشتی ندارند زیرا دریای متلاطم حوادث انسانها را در خود غرق می کند یعنی اگر کسی نتواند به این کشتی تمسک کند حتما گرفتار امواج خروشان حوادث شده و غرق می شود در عین حال کشتی حسین کشتی نجات است زیرا هر کشتی اگر چه انسان را از افتادن در امواج دریا مصون نگه می دارد اما اینگونه نیست که هر کشتی حتما کشتی نجات هم باشد زیرا کشتی که نداند از کجا حرکت کرده، نداند کجاست و نداند باید به کدامین سو برود در نهایت افرادی که بر این کشتی سوار شده اند را هلاک می کند و این کشتی نجات نیست . بنابراین امام حسین کشتی نجات است زیرا او حرکتی را آغاز کرد که هم ابتدای آن و هم انتهای آن به خوبی روشن شده است. امام حسین (ع) حرکتی را آغاز می کند که پایانش نجات است یعنی هدف این حرکت چیزی جز نجات بشریت نیست. این حرکت هم افراد را به ساحل نجات می رساند و هم جوامع را از ورطه سقوط نجات میدهد. و این همان نجات وعده داده شده توسط امام زمان (عج) است. یعنی حرکت امام حسین(ع) در واقع حرکت به سوی ظهور حضرت حجت (عج) است.
* اشتراک هدف در قیام حسینی و نهضت مهدوی
ثالثا: اگر قیام امام زمان (عج) برای حاکمیت حق و بر پایی عدالت جهانی است، قیام امام حسین (ع) نیز حرکتی برای مقابله با ظلم و برپایی عدالت بود یعنی امام حسین با قیام خود زمینه را برای قیام عدالت جهانی فراهم کرد و در واقع عاملی برای تعجیل در ظهور امام زمان (عج) بود. به همین دلیل است که می توان گفت امام حسین(ع) بهترین زمینه ساز ظهور حضرت مهدی(عج) است.
* تربیت یاران آن حضرت در طول تاریخ غیبت
رابعا: در قرآن در رابطه با پایان تاریخ آمده است "وعد الله الذین آمنوا منکم و عملوا الصالحات لیستخلفنهم فی الارض کما استخلف الذین من قبلهم و لیمکنن لهم دینهم الذی ارتضی لهم ولیبدلنهم من بعد خوفهم امنا...."(نور54)
خداوند دراین آیه شریف به کسانی که دو خصوصیت دارند وعده می دهد که آنان را در پایان تاریخ حاکم بر روی زمین می کند، کسانی که اولا ایمان دارند و ثانیا بر اساس آن عمل صالح می کنند.
اساسا قیام امام زمان با تحقق دو عامل مقدور می باشد اول ظهور امام، دوم ظهور یارانی برای ایشان، همانگونه که در برخی روایات علت غیبت امام را نبود یارانی برای ایشان بیان شده است، امام حسین در واقع وظیفه تربیت یاران آن حضرت در طول تاریخ غیبت را بدوش دارد. او باید حرکتی را ساماندهی می کرد که در هرشرایطی تا پایان تاریخ بتواند درانسانها انقلاب ایجاد کند، قلوب انسانها را فتح کند و آنان را در بی راهه های حوادث هدایت کند.
در آیه دیگری خداوند به مستضعفین وعده می دهد که آنها را در پایان تاریخ بر جهان حاکم می کند و و آنان را برای جوامع امام قرار میدهد و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم الائمه نجعلهم الوارثین خداوند منان در این آیه شریفه به صراحت امامت جوامع پایانی تاریخ را بر دوش انسانهایی قرار می دهد که دارای خصوصیاتی هستند ، یعنی پایان شکوهمند تاریخ از آن انسانهای مؤمنی است که عمل صالح می کنند و ظلم نمی کنند یعنی ظهور حضرت حجت (عج) در واقع با آماده شدن مصلحان مؤمن صورت می گیرد یارانی که بدون آنان ظهور امکان پذیر نیست.
و امام حسین (ع) نقش بی بدیلی در ساختن چنین یارانی در طول تاریخ ایفا کرده است. او با حرکت خود همه انسانها را در طول زمان غیبت به سوی ایمان و عمل صالح فرا خواند. او برای ایفای چنین نقشی باید حرکتی آغاز می کرد که اولا هیچگاه فراموش نشود و درعین حال همواره هدایت گر باشد و انسانها را در هر دوره و در هر شرایطی به سوی ایمان و عمل صالح هدایت کند به همین جهت است که در روایت است که حضرت فرمود ان للحسین حرارته فی قلوب المؤمنین لا تبرد ابدا عشق به امام حسین در قلوب انسانها و مومنان به گونه ای است که هیچگاه سرد نمی شود زیرا راه امام حسین بر فطرت و عقلانیت بناگذارده شده است. آن حضرت در عین حال با استفاده از همه امکانات واقعه ای را رقم زد که علی رغم وجود قدرتهای بزرگی که در طول تاریخ سعی در خاموش کردن این قیام کرده اند نتوانند خللی در آن ایجاد کنند تا همواره بتواند هدایت گر باشد و انسانها را برای ظهور آماده کند امام حسین با حرکت خود در واقع استراتژی زمینه سازی ظهور را رغم زد .
* ارتباط تنگاتنگ قیام حسینی و نهضت جهانی
به همین دلیل است که دو قیام امام حسین و قیام امام زمان در بسیاری موارد به یکدیگر گره می خورد که به برخی از آنها اشاره می شود:
- لقب قائم به حضرت از سوی خداوند متعال در روز عاشورا برای انتقام خون امام حسین (ع) به امام زمان داده شد.
- هم امام زمان و هم امام حسین علیهما السلام برای اصلاح حکومتهای زمان خود قیام می کنند. و این به معنی این است که راه برقراری صلح و عدالت جهانی از طریق اصلاح حاکمان ممکن است.
- در زیارت عاشورا می خوانیم فاسال الله الذی اکرمنی بمعرفتکم و معرفه اولیائکم ...و ان یرزقنی طلب ثاری مع امام هدی ظاهر ناطق بالحق منکم یعنی از خداوند طلب می کنیم که مارا در برپایی حق و عدالت در کنار امام زمان قرار بده
- همانگونه که امام علی و امام حسن علیهما السلام در زمان حیات خود توانستند یاران امام حسین را تربیت کنند ، امام حسین نیز مسؤلیت تربیت یاران امام زمان را بر دوش دارد.
- قیام مهدوی به معنای داشتن یارانی است که حضرت می تواند به کمک آنها قیام کند، همانگونه که قیام امام حسین نیز حاکی از داشتن یارانی بود که حضرت توانست بواسطه آنها قیام نماید.
- اینکه امام زمان در زیارت ناحیه خطاب به امام حسین می فرماید کاش در زمان تو بودم و خدمت می کردم حاکی از اتصال حقیقی این دوقیام است والا چرا امام زمان این کلام را برای دیگر امامان نمی زند.
- شب ولادت امام زمان یعنی نیمه شعبان زیارت عاشورا وارد شده است و در روایت است که شب نیمه شعبان همه پیامبران برای زیارت امام حسین (ع) می روند.
- ظهور تکمیل کننده قیام عاشورا است چرا که امام حسین برای برپایی حق و عدالت جنگید و امام زمان آن را بر پا می کند.
- امام باقر علیه السلام فرمود روز ظهور حضرت مهدی (عج) روز عاشورا است. (بحار ج 52، ص، 285 ). و موارد بسیاری دیگر که برای امتصار ازبیان آن پرهیز می نماییم.