به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، امروز در پانزدهمین جشنواره شیخ طوسی که در مجتمع آموزش عالی امام خمینی قم برگزار شد با ذکر این مطلب که انقلاب اسلامی دارای یک نگاه غنی تمدنی است، اظهارداشت: در واقع انقلاب اسلامی بازگشت به تمدن اصیل اسلامی با رویکرد جدید بود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: تمدن ما دارای دو ویژگی عمده است که نخستین آن، اسلامی بودن و دومین خصیصه، پاسخگویی به نیازهای امروز بشری است.
وی با بیان این که امروز حوزههای علمیه بر همین محور حرکت کرده و با نگاه اسلامی، این راهبرد را دنبال میکنند، ادامه داد: باید در این راستا، یک نظام زیست جهانی ناظر بر انسان و حیات بشری ایجاد شود.
رییس جامعه المصطفی اضافه کرد: در طول قرنها این تمدن با فرازها و فرودهایی همراه بوده است که انقلاب اسلامی به این حرکت زندگی جدیدی بخشید
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی تصریح کرد: از پنج دهه قبل شاهد ایجاد جوانههای نخستین بیداری تمدنی در جهان اسلام هستیم، ولی در بازسای یک تمدن باید سالهای سال به تلاش مستمر پرداخت؛ البته نباید از این حقیقت نیز غافل شد که این بیداری تمدنی، دشمنان سرسختی را نیز در مقابل خود میبیند.
وی خاطرنشان کرد: از جمله الزامات توفیق در عرصه بیداری تمدنی، عقلانیت و منطق است؛ باید نگاه جامعه به منابع معرفت را به منابع معرفتی افزایش دهیم؛ ارایه اندیشه جامع و فراگیر که بتواند خطوط حرکت را تعیین کند، از دیگر لوازمی است که در این عرصه باید مورد توجه قرار گیرد.
رییس جامعه المصطفی(ص) عنوان کرد: ظرفیت اعتماد به نفس و عزم و اراده فراگیر و اجتماعی و کلام، همچنین ثبات حضور در عرصههای مختلف توسط حوزه، از دیگر لوازم است؛ امام راحل این شهامت را به حوزه داد که در این عرصهها حضور پیدا کند وامروز نیز مقام معظم رهبری همین روند را با تدبیر خاص خود پیگیری میکنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: شناخت رقیبان این عرصه، ظرفیت درونی یک جامعه و امت، همچنین توان جذب و دفع درست؛ قدرت نفوذ و بازسازی در حوزههای بشری، همچنین نگاه فراملیتی و فرامذهبی و نگاه کلان امتی از دیگر لوازم است؛ خوشبختانه در این عرصه مقام معظم رهبری نیز با نگاه تمدنی که در اندیشههای ایشان موج میزند همواره مشوق این حرکت بوده اند.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی در بیان نقش مراکز علمی و حوزوی درعرصه بیداری تمدنی و ساخت تمدن نوین اسلامی اظهارکرد: تمدن نیز همچون فرهنگ دارای تعاریف و اصطلاحات بسیاری است؛ حوزه، پایگاه تولید اندیشه دینی است و در این عرصه نقش بسیار مهمی دارد.
رییس جامعه المصطفی با اشاره به این که از جمله لوازمی که حوزه باید در این عرصه با خود همراه سازد، فلسفه است، گفت: مقام معظم رهبری نیز همواره بر این بحث تکیه کرده اند که اگر بزرگان حوزه فلسفه را کنار بگذارند عده دیگری به دلیل اهمیتی که این علم دارد، این حوزه را به دست میگیرند؛ همچنین در عرصه باید نگاه عمیقی به کاربرد فلسفههای مضاف داشت که متاسفانه با کارهای پراکنده ای که در این زمینه انجام شده است، هنوز با کاری که باید انجام شود، اختلاف زیادی داریم.
وی خاطرنشان کرد: کار فلسفه، استخراج نظام توصیفی دینی و عرضه آن به جهان امروز است که در این زمینه باید از ظرفیتهای فلسفههای مضاف به بهترین شکل بهره برد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی، فقه را عامل و پیش نیاز اصلی حوزه در عرصه شکوفایی تمدنی نوین اسلامی دانسته و افزود: فقه ساختمانی رفیع در اندیشه دینی است و به طور قطع فقه ما دارای ظرفیت تمدنی است؛ ولی در این رابطه نباید از خلاهایی که وجود دارد غافل بود؛ از جمله این خلاها میتوان به ابداع عرصههای نو در فقه، برش زدن به فقه در عرصههای مورد نیاز که در این عرصه شهید صدر یک نمونه و الگوست؛ همچنین نظام سازی بر پایه فقه و گسترش رویکرد تمدنی به فقه از جمله این خلاهاست.
وی در پایان اخلاق و علوم انسانی و اجتماعی را دو حوزه دیگری ذکر کرد که حوزههای علمیه باید نسبت به گسترش علمی این حوزهها در نگاه تمدنی تلاش کنند.