دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ |۱۴ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 16, 2024

استاد و پژوهشگر حوزه گفت: ‌این که غربی‌ها در علوم انسانی به این نتایج می‌رسند که با مبانی دینی و اسلامی در تضاد است، به دلیل وجود این حلقه‌های مفقوده و در نتیجه رسیدن به جواب‌های ناقص است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت‌الله سید عبد‌الهادی حسینی شاهرودی، عصر امروز در نشست علمی فقه و علوم انسانی که از سوی انجمن فقه و حقوق اسلامی حوزه علمیه قم در سالن همایش‌های انجمن‌های علمی حوزه برگزار شد، به تبیین راهکارهای اسلامی نمودن علوم انسانی در جامعه پرداخت.

وی در این عرصه توجه به دست‌آوردهای علمی غربی‌ها در علوم انسانی را ضروری دانست و گفت: ما باید ادعای کسانی که در علوم انسانی ما نفوذ یافته‌اند را بررسی کنیم، تا بر اساس اندوخته‌های خود و نقد آنها به نتیجه مطلوب برسیم.

استاد حوزه و دانشگاه  با اشاره به رشد قابل توجه مسلمانان در فلسفه اظهار داشت: مسلمانان آنچه را که یونانی‌ها و غیر مسلمانان در گذشته به آن پرداخته بودند، مطالعه و بررسی کرده و با غنی‌سازی آنها بر اساس تعالیم اسلامی، آنها را به چالش کشیده و رشد چشم‌گیری در این عرصه داشتند.

وی درباره ناهمگونی موجود در علوم انسانی در دانشگاه‌ها و حوزه گفت: این ناهمگونی از آنجایی آغاز شده است که اساتید و اندیشمندان غربی با مطالعات و کارهای علمی خود در این علوم، به نتایجی دست یافتند که به عقیده خود آن را نتیجه نهایی می‌دانندو این مطالب را در کتاب‌ها و نوشته‌های خود نیز بیان داشته‌اند.

آیت‌الله حسینی شاهرودی اضافه کرد: زمانی که این کتاب‌ها ترجمه شده، وارد دانشگاه‌های ما می‌شود، دانشجویان نیز به آن اعتقاد می‌یابندو در نیتجه به مسائلی معتقد می‌شوند که اگر هم خلاف آن گفته شود، نخواهند پذیرفت.

وی در تبیین این دلیل که چرا در علوم تجربی و طبیعی چالشی وجود ندارد و تنها در علوم انسانی میان چنین مباحثی وجود دارد، ادامه داد: در علوم انسانی نتایجی است که میان اعمال انسان و آنچه شرع می‌گوید، قرار می‌گیرد ولی علوم تجربی و طبیعی، همگی از نشانه‌ها و آیات الهی می‌باشد.

استاد و پژوهشگر حوزه با بیان این که در چنین شرایطی وظیفه حوزه نسبت به کارهایی که تا کنون در این عرصه انجام داده است، سنگین‌تر می‌شود، افزود: حوزویان باید در علوم اقتصاد، روانشناسی، جامعه شناسی و... که بازخورد آن بر عمل انسان تأثیر دارد، این علوم را به همان شکل که در غرب است،‌ مطالعه کند و با نقد آنها، علوم انسانی اسلامی را مطرح سازد.

وی با بیان این که در برابر علوم انسانی غرب ارائه مکتب خود، جوابگو نیست، افزود: ما باید همان دلایل عقلی، علمی، تجربی، میدانی، آماری و... را مطالعه و نواقص و حلقه‌های مفقوده را شناسایی و معرفی کنیم؛ در چنین شرایطی علوم انسانی نیز غنی‌تر می‌شود.

آیت الله حسینی شاهرودی خاطرنشان کرد:‌این که غربی‌ها در علوم انسانی به این نتایجی می‌رسند که با مبانی دینی و اسلامی در تضاد است، به دلیل وجود این حلقه‌های مفقوده و در نتیجه رسیدن به جواب‌های ناقص است.

انتهای پیام// 15/ 313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha