گفتوگوی تنی چند از ائمه جماعات مساجد کرمانشاه با خبرنگار خبرگزاری حوزه در ذیل میآید.
*نهمین شهر پرجمعیت کشور
کرمانشاه نهمین شهرپرجمعیت کشور و مهمترین شهر در منطقه مرکزی غرب ایران است که متاسفانه کمترین تعداد مسجد را نسبت به جمعیت و تعداد روستاها داراست و بنا بر اخبار منتشره، کرمانشاه، اسلام آباد غرب، هرسین، دالاهو و سرپل ذهاب از جمله شهرهایی هستند که امر ساخت و ساز مسجد در آنها مغفول مانده است.
ساخت شهرکهای اقماری در کرمانشاه بدون در نظر گرفتن تمهیدات لازم در جهت امر مهم مسجد سازی و توجه ویژه به ساخت پارک و فضاهای تفریحی و مجموعههای ورزشی، موضوعی است که باعث نگرانی متدینین شهر شده است.
*مساجد متولی ندارند
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی کرمانشاه ضمن اظهار تاسف از عدم وجود متولی خاص در مساجد استان گفت: انقلاب ما از مساجد شروع شد که الان متولی ندارد.
حجتالاسلام مهدوی ادامه داد:در حال حاضر دهها ارگان و نهاد دولتی، مدعی متولی مساجد شهرمان هستند که در هنگام عمل هیچ یک حاضر به همکاری و مشارکت در امور مساجد نمیباشند.
وی گسترش بیش از پیش شهرکسازی و از طرفی اجتماع مساجد در مناطق و بافتهای قدیمی شهر را ازدیگردلایل مغفول ماندن امر مهم مسجد سازی در استان عنوان کرد.
حجتالاسلام مهدوی با اشاره به اجرای طرح نهضت مسجد سازی در استان، آن را یکی از راههای مفید رفع این نقیصه عنوان کرد و گفت: در قالب اجرای این طرح، ساخت 70 مسجد مصوب شده که با همکاری سازمان بسیج سازندگی 50 درصد پیشرفت اجرایی داشتهاند.
وی گفت: در سطح استان کرمانشاه 250 مسجد روستایی و شهری وجود دارد که از این تعداد 140 مورد در روستاها و 110 مسجد نیز در شهرها میباشد.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی کرمانشاه با بیان اینکه از 2700 روستای استان تنها 1200 روستا مسجد دارند افزود: متاسفانه اکثر این مساجد نیز روحانی مستقر ندارند.
حجتالاسلام مهدوی افزود: مساجد روستایی فقط در ایام خاصی چون محرم، رمضان، اواخرصفر و تابستان، اقامه جماعت دارند.
وی با اعلام اینکه مساجد باید توسط مردم اداره شوند نه دولت گفت: مردم باید احساس نیاز کنند و دولت نیز در ساخت و ساز مساجد کمک کند.
معاون سازمان تبلیغات استان کرمانشاه گفت: در بیش از 60 درصد مساجد شهری، حداقل یک وعده نماز جماعت برپا میشود و متأسفانه تعداد مساجدی که نماز جماعت سه وعدهای دارند 10 تا 15 درصد بیشتر نیست.
وی در پایان با بیان اینکه بیشترین مساجد فرسوده در داخل شهرهای استان دیده میشود گفت: در مرکز استان و نیز شهرستانهای هرسین، کنگاور و سنقر نیز بنای مساجد فرسوده است.
* همت مسئولین در ساخت و ساز مساجد کم شده
حجتالاسلام میرمعینی، امام جماعت مسجد معتمد، یکی از مساجد قدیمی شهر کرمانشاه با اظهار نگرانی از عدم توجه مسئولین درباره رسیدگی به امور مساجد شهر کرمانشاه گفت: متاسفانه توجه و تلاش مسئولین در این زمینه نسبت به گذشته کمتر شده است.
امام جماعت این مسجد قدیمی با بیان اینکه در حال حاضر ساخت حسینهها از ساخت مساجد پیشی گرفتهاند، گفت: فعالیت اکثر حسینهها مقطعی بوده و منحصر به ایام خاص سال یعنی محرم و رمضان میشود.
حجتالاسلام میرمعینی همکاری خوب هیئت امنا با امام جماعت، برخورد خوب خادمین مساجد با مردم و پرس و جو و نظرسنجی از مردم را از معیارهای مناسب برای معرفی مسجدی بهعنوان الگو و نمونه برشمرد و گفت: متاسفانه این مباحث از دیدگاه مسئولین مغفول مانده و هیچگاه به آن توجه نمیشود.
امام جماعت مسجد معتمد ادامه داد: با وجود اینکه مسجد ما در منطقه فقیرنشین شهر قرار دارد اما تا کنون حمایت مالی از سوی مسئولین به این مسجد نشده و به دلیل عدم حمایتهای مالی متأسفانه برخی از مساجد شهر مقطعی و فصلی شده اند.
وی با بیان اینکه نمیتوان از مردم منطقه محرومی که با مشکلات فراوان مالی، مسجدی را احداث کردهاند، انتظار کمک داشت، گفت: میبایست بخشی از بودجههای فرهنگی استان برای مساجد مناطق محروم در نظر گرفته شود تا سر و سامان بگیرند.
حجتالاسلام میرمعینی همچنین گفت: در حال حاضر 17 مسجد محروم در سطح شهر کرمانشاه وجود دارد که قرار بود به صورت ماهانه مبلغ صد هزار تومان برای خرجهای جاری هریک از مساجد پرداخت شود اما متاسفانه، این مبلغ ناچیز هم پس از مدتی قطع شده است.
*چرا انگیزه خیرین کم شده است؟!
امام جماعت مسجد معتمد در بخش دیگری از این گفتگو، ضمن انتقاد از مسئولان منطقه گفت: پس از هشت سال خدمت تاکنون برای بازدید، نظارت و رسیدگی به مشکلات مسجد، هیچ یک از مسئولین در سازمانها و ارگانهایی مانند ارشاد، اوقاف و تبلیغات اسلامی از این مسجد سرکشی نکردهاند.
وی ادامه داد: حتی انگیزه افراد خیر برای کمک به مساجد نیز کم شده، چون همت دولت و مسئولین نیز کم شده است.
*دلایل دوری جوانان از مسجد
امام جماعت مسجد نواب نیز در این زمینه گفت: تبلیغات سوء دشمن، عدم فعالیتهای مناسب دینی-فرهنگی در مساجد، از جمله دلایل دوری جوانان از مساجد است.
حجتالاسلام خدرویسی ضمن اظهار تأسف از عملکرد برخی از مسئولین گفت: مدیران سازمانها و ارگانهای مسئول باید هماهنگ و همسو در جهت از میان برداشتن مشکلات مساجد گام برداشته و خانههای خدا را آباد کنند.
امام جماعت مسجد نواب، طرح مباحث علمی و تربیتی، رفع نقصها و کمبودها، استقرار مساجد در مکانهای جغرافیایی مناسب را از جمله راه کارهای مناسب در جذب مردم به سمت مساجد عنوان کرد.
حجتالاسلام خدرویسی با اعلام اینکه معیار درست در معرفی مسجد برتر، اقامه سه وعده نماز در مسجد نیست، گفت: برخورد خوب خادمین مسجد با مردم، تشکیل هیئت امنا از همه قشرها، علی الخصوص بانوان، هماهنگی روحانیون در طرح مسائل دینی، استقرار مساجد در مکانهای تفریحی، ایجاد زمینه مناسب در تربیت دینی فرزندانمان در مساجد نیز باید در نظر گرفته شود.
وی تصریح کرد: میتوان با استفاده از طلاب و روحانیون باسواد و کارآمد و نیز حضور همیشگی آنان در مساجد، نظام بیشتری به مساجد داد و از طرفی، برخی مساجد را از این وضعیت مقطعی و فصلی نجات داد.
حجتالاسلام خدرویسی در پایان یادآور شد: با تبلیغات درست و منطقی در مساجد، میتوان تبلیغات سوء و ضد ارزشی دشمنان را خنثی کرد.