دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ |۱۴ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 16, 2024

مدیر گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، ترویج اقتصاد تعاونی اسلامی را حلال بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور عنوان کرد.

حجت الاسلام و المسلمین احمد علی یوسفی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه ابراز داشت: اقتصاد تعاونی، یکی از سه بخش اصلی اقتصاد در قانون اساسی کشورمان است، به طوری که قانون اساسی در کنار دو بخش اقتصاد دولتی و  اقتصاد خصوصی ، ظرفیت بسیار خوبی برای اقتصاد تعاونی قائل شده است.

وی در ادامه افزود: اقتصاد تعاونی، یک نوع خاصی از ترکیب کار و سرمایه است، لذا با اقتصاد بخش خصوصی مبتنی بر سرمایه داری تفاوت دارد.

رییس انجمن اقتصاد اسلامی حوزه‌های علمیه اضافه کرد: در واقع در بخش اقتصاد خصوصی و سرمایه‌داری، آنچه مطرح است این که سرمایه و صاحب سرمایه هم مالک منابع تولیدی، هم مالک محصول تولیدی و هم مدیر فرآیند اقتصادی می باشد و همه سود سرمایه به صاحب سرمایه اختصاص می یابد.

وی سپس گفت: در اقتصاد سرمایه داری، سرمایه و سرمایه دار فرمانروا استع ولی در اقتصاد تعاونی اساس آن برای آن است که نیروهای فعال اقتصادی حقیقی یعنی کسانی که به معنای واقعی فعال اقتصادی هستند، جایگاه خود را داشته باشند که این ها شامل سه گروه نیروهای کار ماهر ، نیمه ماهر و ساده می شوند.

حجت الاسلام  والمسلمین یوسفی ادامه داد: به عبارت دیگر در اقتصاد تعاونی، مالکیت منابع تولیدی، محصول و سود خالص اقتصادی به سه گروه یاد شده تخصیص پیدا می‌کند که  البته به بخش سرمایه نیز سود مناسب و محدود می‌رسد، چرا که نفع جمعی در این باره،‌ ملاک است.

وی یادآور شد: بر اساس میزان نقشی که در سود خالص و تولید داشته اند، همه نیروهای کار بخش تعاون در مدیریت فرآیند اقتصادی ، نقش جدی و اساسی دارند و این مساله باعث می شود که شان و منزلت جایگاه انسان و نیروی کار در اقتصاد تعاونی ترفیع یافته و شخصیت اجتماعی معنوی شکل گیرد، در ضمن ارزش های اخلاقی در درون سیستم نیز نهادینه می شود.

این اقتصاددان حوزوی اضافه کرد: این شرایط بر خلاف بخش خصوصی است که اساساً فعالیت اقتصادی و اهداف آن با مساله نهادینه کردن ارزش‌ها تناقض پیدا می‌کند چرا که افزایش سود شخصی ملاک اصلی است.

وی با اشاره به اینکه هدف فعالان اقتصادی در تعاون، ناظر به منفعت و سود جمعی است، گفت: در بخش اقتصاد خصوصی ما سه گروه فعال اقتصادی داریم که شامل صاحب سرمایه ، نیروی کار و مصرف کننده می شود، در اینجا طبعاً صاحب سرمایه به دنبال سود بیشتر است و نیروی کار نیز خواستار دستمزد حداکثری می‌باشد، اما مصرف کننده، با وجود درآمد ثابت خود می خواهد حداکثر نیازهای مادی اش رفع شود؛ لذا بین سه این گروه یک نزاع همیشگی به دلیل کسب منافع بیشتر وجود دارد که به لحاظ آموزه های اسلامی ، این نزاع آسیب زاست.

مدیر گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، همچنین با بیان اینکه ما اگر بر اساس مبانی اسلامی ، اقتصاد تعاونی را نهادینه کنیم، بسیاری از مشکلات اقتصادی مرتفع می شود، ابراز داشت:در شرایط بحران اقتصادی دنیا که بر اساس فرهنگ غیراسلامی دچار این مشکلات شده، اقتصاد تعاونی کمترین آسیب را دیده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha