به گزارش خبرگزاری حوزه، دفتر نشر معارف وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، چند کتاب جدید در عرصه های دینی و اجتماعی عرضه کرده است:
اصول عرفان ناب اسلامی در معارف سجادی(ع)
کتاب «اصول عرفان ناب اسلامی در معارف سجادی(ع)» نوشته آیتالله محسن اراکی، دبیر مجمع تقریب مذاهب اسلامی است.
معرفت حق و راه سیر و سلوک به سوی او و نیز محبت او و محبت هادیان به سوی او ـ که نتیجه هدایت به صراط مستقیم الهی و سلوک در طریق محبت و قرب اوست ـ خلاصه معارف انبیاء و واولیای خدا و عصاره تعالیم رسول خدا و جانشینان بر حق اوست.
عرفان اسلامی راستین نیز جز این نیست. عرفان اسلامی ناب، همان معرفت و محبت و سلوک صراط مستقیمی است که در معارف و تعالیم قرآن و سنت نبی اکرم و ائمه هدی تبیین و تشریحش ده است.
یکی از مهمترین وظایف میراثداران علوم و معارف محمد و آلمحمد(ص) و آشنایان با قرآن و گنجینههای معرفتی آن است که غبار تحریف از معارف حقه محمد و آلمحمد(ص) در زمینه عرفان اسلامی ناب، بزدایند و پرده جهل جاهلان و تزویر مزورّان را از چهره تابناک عرفان راستین بدرند و بردارند و بدین وسیله، راه طالبان و سالکان حقیقی را به سوی کوی محبوب بگشایند.
نویسنده تلاش کرده است با بهرهگیری از گنجینه پرگهر به جای مانده از معارف سجادی(ع) ـ که بخش عظیمی از آن در مضامین دعاهای آن حضرت و به ویژه دعاهای صحیفه سجادیه نهفته است ـ گامی در مسیر شرح و تبیین اصول عرفان ناب اسلامی در معارف سجادی(ع) بردارد.
چاپ اول این کتاب در 108 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 2600 تومان به جامعه فرهنگی و مذهبی کشور شده است.
*عفاف گرایی در غرب
کتاب «عفاف گرایی در غرب» نوشته دکتر زینب برخورداری، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران است. جامعة ایرانی مانند بسیاری از جوامع تحت تأثیر فرهنگ، ارزشها و سبک زندگی لیبرال غربی، دچار دگرگونیهایی شدهاست. در این میان برخی از افراد، متأثر از تبلیغات و آموزشهایی که توسط رسانههای جمعی در اختیارشان قرار میگیرد، به تقلید از آداب و فرهنگ امروزی آنها پرداختهاند. افراد یادشده بر این باورند که لیبرالیسم، با انواع آزادیها و تنوعات جنسی، جز موانع شرعی و اسلامی معضل دیگری ندارد. نوشتار حاضر بحران بزرگ و غیرقابل انکاری را که در جوامع بشری بر اثر پیروی از لیبرالیسم جنسی به وجود آمده، به تصویر می کشد. زمینههای شکلگیری، علل و عواملِ ظهور جنبش نوین خویشتنداری جنسی در آمریکا، از مطالبی است که در ادامه مطرح میشود. با توجه به مبانی اسلامی انتقاداتی بر موافقین و مخالفین این جنبش وارد است، که مورد بررسی قرار میگیرد. بر مبنای فضیلتانگاری عفاف و پوشش، راهکاری برای برونرفت از بحران لیبرالیسم جنسی و نجات جوامع از عواقب آن ترسیم شده است.
کتاب با بررسی شکستها و پیروزی های جنبش خویشتنداری جنسی آمریکا، که سعی در ترویج عفاف و پوشش در جوامع غربی را دارد و با توجه به شباهتهای نسبی معضلات و مشکلات تفکر لیبرال در سراسر جهان، میتواند برای فعالین عفاف و پوشش در جامعه ما آموزنده باشد.
چاپ اول این کتاب در 144 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 3400 تومان روانه بازار کتاب و اندیشه شده است.
*جنسیت و دوستی
کتاب «جنسیت و دوستی: مواجههای اسلامی با مسأله رابطه دختر و پسر» نوشته حجت الاسلام والمسلمین حسین سوزنچی (عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع)) است.
دوستي و رابطه دختر و پسر پيش از ازدواج، از معضلاتي است که بهویژه در دو دهه اخير در جامعه ما رو به فزونی گذاشته است. در فرهنگ غرب اين دوستيها نه تنها منعي ندارد، بلکه در چارچوب فرهنگ ليبراليستي حاکم بر آن جوامع، نه تنها پيش از ازدواج، بلکه پس از ازدواج نيز با هيچ منع قانوني و اخلاقي و عرفي مواجه نيست، و حتی تشویق هم میشود. اما در اسلام، روابط بين افراد نامحرم، اگر در قالب ازدواج نباشد، تنها در چارچوب اقتضائات تعامل اجتماعي مجاز است و در اين روابط بايد حدود شرعي رعايت شود؛ پس آنچه امروزه تحت عنوان دوستي دختر و پسر، در حال گسترش است، با آموزههاي اسلام ناسازگار است.
توصيه به پرهیز از روابط، و نیز پیشنهاد اشباع اين نياز از طريق تشکيل خانواده، اگرچه ضروری است، اما به دلیل فاصله افتادن بين بلوغ جنسي و بلوغ اجتماعي، و نيز شدت يافتن تحريكات جنسي در جامعه، لااقل در عرصههايي جوابگو نیست. آیا بر اساس آموزههای دینی، راهحل واقعبینانه و کارآمدی براي اين مساله وجود دارد؟ آیا بر اساس آموزههای اسلام، میتوان الگویی برای مدیریت جنسی جوانان، که واقعیات امروز را هم جدی بگیرد، ارائه داد؟
نگارنده پس از اينکه در اثری دیگر، تبييني از معنا و امکان نظري «علم ديني» ارائه داد، اکنون درصدد برآمده که مصداقي نيز براي آن مدعا نشان دهد. اين کتاب به عنوان نمونهاي از حلّ مسأله در عرصه «علم ديني» نوشته شده، لذا مخاطبان اولیه آن، متخصّصان مربوطه در رشتههاي علوم اجتماعي و علوم اسلامي هستند. از طرف ديگر، چون قرار است مسألهاي حلّ شود، کساني که با اين مسأله به طور مستقيم مواجهند (که در يک تقسيم کلان دو گروهند: جوانان و خانوادههاي آنها، و مسئولان و سياستگذاران کشور) نیز مخاطب این اثر میباشند.
چاپ اول این کتاب در 222 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 5500 تومان روانه بازار کتاب و اندیشه شده است.
*فضائل امام علی(ع) در منابع اهل سنت
کتاب «فضائل امام علی(ع) در منابع اهل سنت» نوشته دکتر سید مهدی نوری کیذقانی (عضو هیئت علمی دانشگاه حکیم سبزواری) و دکتر سید مرتضی حسینی (عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند) از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد.
در مورد آیات نازل شده درباره امام علی(ع) کتابهای متعددی از دانشمندان شیعه و سنی نگاشته شده است. خطیب بغدادی در تاریخ خود به نقل از ابنعباس آورده که 300 آیه درباره امام علی(ع) نازل شده است. شبلنجی شافعی از دیگر علمای اهل سنت، از ابنعباس نقل کرده که آن مقدار از قرآن که درباره علی(ع) نازل شده، درباره هیچ کس نازل نشده است. برخی دیگر تعداد آیهها را به 500 و برخی به 1000 نیز رساندهاند.
این کتاب، فضائل امام علی(ع) را در منابع اهل سنت را در سه فصل پیش روی مخاطبان قرار خواهد داد: امام علی(ع) در قرآن، امام علی(ع) از زبان پیامبر اکرم(ص) و امام علی(ع) از منظر بزرگان و اندیشمندان اهل سنت.
چاپ اول این کتاب در 168صفحه رنگی، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 4000 تومان روانه بازار کتاب و اندیشه شده است.
*نگاهی بنیادین به نسبت اخلاق و فناوری اطلاعات
کتاب «نگاهی بنیادین به نسبت اخلاق و فناوری اطلاعات» نوشته حجتالاسلام والمسلمین سید محمدمهدی میرباقری، رئیس دفتر فرهنگستان علوم اسلامی است. بحث درباره رابطه «اخلاق» و «فنآوري اطلاعات» در ايران سابقه چنداني ندارد، ولي اهميت اين موضوع و مباحثي از اين قبيل در دنياي پيچيده امروز، بسياري از كارشناسان و دستاندركاران مرتبط را به انديشه و اقدام در اين زمينه، تشويق كرده است.
این کتاب متن سه گفتار علمی استاد ميرباقری در جمع كارشناسان ارشد فنآوري اطلاعات است که در گفتار يكم، از پيوند «اخلاق توسعه» و «فنآوري اطلاعات» سخن گفته است. در اين بخش، عمق «اخلاق» در ساحت «توسعه» جستوجو و بيان ميشود كه مكتبهاي مادي با تعريفي كه از اين مفهوم القا ميكنند، شبكه جهاني اطلاعات را نيز در همان مسير به گردش درميآورند.
در گفتار دوم، ابعاد بيشتري از منزلت اخلاق در فنآوري اطلاعات شكافته ميشود تا بتوان آثار تكامل الهي در ساحت فنآوري اطلاعات را بازگو كرد. در اين بحث، اشاره ميشود كه تمايلات مادي بشر، پايگاه اصلي شكلگيري «اخلاق توسعه» بوده كه به پيدايش «حق بر توسعه» و «دستور توسعه» انجاميده است؛ يعني بشر ابتدا به رفاه همهجانبه در زندگي خود گرايش يافته است، سپس براي تأمين اين رفاه، به يك نظام حقوقي روي آورده و سرانجام، سازمانهاي بينالمللي را به استيفاي اين حقوق مكلّف ساخته است.
در گفتار سوم، در فرآيندي عميقتر، نسبت بين اخلاق و فنآوري اطلاعات در جامعهپردازي و مديريت آن بررسي مي شود تا در اين راستا بتوان به صورت هر چه دقيقتر، توسعه جوامع را مطالعه كرد.
چاپ اول این کتاب در 126 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 3000 تومان روانه بازار کتاب و اندیشه شده است.
*امامت در قرآن
کتاب «امامت در قرآن: تبیین نظریه گزینش الهی امام» نوشته آیتالله محسن اراکی (دبیر مجمع تقریب مذاهب اسلامی)با ترجمه سید امید موذنی، است. موضوع امامت در اسلام، تنها یک مسأله اعتقادی نیست، بلکه به واقع تعیینکننده مفهوم و همچنین واقعیت و مصداق تطبیقی اسلام است و این دو غیر از نتایج کلامی، فلسفی، فقهی و دیگر نتایجی است که در سطح مباحث آکادمیک از موضوع امامت به دست میآید.
نظریه نصّ (گزینش الهی امام)، زندگی فردی و اجتماعی انسان را به گونهای با پروردگار متعال ارتباط میدهد که تمام رفتارهای ارادی و اختیاری او را در برمیگیرد و عبودیت را اینگونه تفسیر میکند که انسان در تمام خواستهها و انتخابهایش، در مقابل اراده و خواست الهی تسلیم شود. بر پایه این دیدگاه، خداوند، پروردگاری نیست که فقط با آداب و مراسم معمول پرستش شود و در گذشتههای دور جا مانده باشد و نتواند در جهان و انسان امروز اثر بگذارد. خدای این نظریه، خدایی نیست که تنها به موعظههای آرام و سخنهای نرم، بسنده کند تا مبادا عواطف مستکبران و ستمگرانی که به دلخواه هواپرستانه خود با مقدّرات انسانها بازی میکنند، جریحهدار شود.
در مقابل نظریه نصّ، نظریهای است که میپندارد خداوند پس از عصر وحی، از اراده زمین کنارهگیری کرده و امور عالم را فروگذاشته است و نقشآفرینی خداوند در رهبری و هدایت انسان، فقط به عصر رسالت محدود میشود.
این کتاب از سه گفتار آیتالله اراکی تشکیل شده است: مفهوم امامت از منظر قرآن کریم، امامت و گزینش الهی امام در قران کریم، نص بر امامان و گزینش الهی آنان در قرآن کریم.
چاپ اول این کتاب در 163 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 3800 تومان به جامعه فرهنگی و مذهبی کشور شده است.
*هویت و الگو
کتاب «هویت و الگو: درنگی در هویت ایران امروز و الگوی اسلامی ـ بومی تمدنسازی» نوشته دکتر محمدصادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران است.
چرا وضع جامعه ما مطلوب نیست؟ آیا جامعه ایرانی همیشه به شیوه کنونی روزگار گذرانیده یا اینکه در دوران معاصر کیفیت خود را از دست داده است؟
این کتاب تلاشی است در مسیر یافتن پاسخ به این سئوالات. از آنجا که یافتن پاسخ پرسشهایی از این دست، جز با طرح مباحث اساسی چون تمدنسازی، هویت و الگوهای تمدنسازی ممکن نیست، لذا در این اثر سعی شده است تا ضمن طرح مفاهیم و مباحثی چون توسعه، هویت، الگوی پیشرفت، الگوی تمدنسازی و نسبت این مفاهیم و پدیده انقلاب اسلامی نیز روشن شود.
دکتر کوشکی در 5 بخش به این مسائل می پردازد: بازنگری در مفهوم الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، مولفه های هویت ایرانی در الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، انقلاب اسلامی و تأثیر آن بر تحول هویت فرهنگی، انقلاب اسلامی و مفهوم توسعه فرهنگی، انقلاب اسلامی نماد توانمندی تمدن سازی اسلامی.
چاپ اول این کتاب در 112 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 2600 تومان به جامعه فرهنگی و علمی کشور شده است.
نظر شما