شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

عضو خبرگان رهبری با بیان این که نخستین گام برای عمل به حق، شناخت حق است، تصریح کرد:درباره عدل به اندازه‌ای اشتباه می‌شود که گاه خواص و افرادی که ادعای فقاهت دارند، به گونه‌ای عمل می‌کنند که عوام و مردم عادی نیز متوجه این اشتباه می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی شب گذشته در درس اخلاق خود که در دفتر مقام معظم رهبری در قم برگزار شد، درباره حق و عدالت گفت: نخستین گام برای عمل به حق، شناخت حق است.

ایشان شناخت مصادیق حق را از جمله راه‌های شناخت حق دانسته  و افزود: برای شناخت حق، ابزارهایی وجود دارد که از جمله آنها قیاس می‌باشد؛ البته با گسترده شدن مقیاس‌های حق، باید مراقب بود که گرفتار مغلطه نشویم.

ایشان بیان داشت: در عرصه‌هایی که انسان دنبال مجهولاتی است، راه ساده استفاده از معلومات است، ولی باید مراقب انحرافات موجود در این عرصه از جمله مغالطه است بود؛ هرچند هدف انسان رسیدن به حق باشد.

رییس موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی(ره)، عدل را  نمونه‌ای از حق دانسته  و گفت: همگان می‌دانند که عدل و عدالت خوب است، ولی در همین مسئله که بر خوب بودن آن همگان اتفاق نظر دارند،مشاهده می‌شود که در مرحله عمل به گونه دیگری رقم می‌خورد.

عضو خبرگان رهبری افزود: درباره عدل به اندازه‌ای اشتباه می‌شود که گاه خواص و افرادی که ادعای فقاهت دارند، به گونه‌ای عمل می‌کنند که عوام و مردم عادی نیز متوجه این اشتباه می‌شوند.

ایشان  در تعریفی از عدل بیان داشت: درباره عدل تعاریف زیادی  ارائه شده که برخی ادعا می‌کنند عدل به معنی مساوات است، در حالی که در دیدگاه اسلام، عدل به معنی این است که حق هر کس به خودش برسد.

آیت الله مصباح یزدی با بیان این که در بسیاری از اوقات تساوی دور از عدل است، افزود: مشاهده می‌شود که در اسلام درباره تقسیم ارث، نفقه زن و...، تساوی وجود ندارد، از این رو عدل به معنی این است که هر کس به حقی که دارد، برسد.

ایشان در ادامه به تعبیر «اعتدال» اشاره کرد ه و گفت: از مفاهیم که امروز در زندگی ما بسیار مطرح است، مفهوم اعتدال می‌باشد که هم خانواده عدل می‌باشد؛ در این باره نیز تعاریفی ارائه می‌شود که نشان دهنده اشتباه افراد از درک مفهوم است، چراکه در این عرصه مغالطه صورت گرفته و آنها در مصداق دچار اشتباه شده‌اند.

رییس موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی(ره)، با اشاره به تعریفی درباره اعتدال، مبنی بر این که اعتدال به معنی حرکت میان شریعت و افکار عمومی است، ادامه داد: اگر بخواهیم درباره اعتدال تعریفی داشته باشیم، باید در ابتدا افراط و تفریط را بشناسیم، در غیر این صورت تعریف ارائه شده، تعریفی نادرست است.

ایشان  با بیان این که انسان دارای نیازها و قوای جسمانی، عقلانی و روحانی است، افزود: در مسائل اخلاقی گفته می‌شود که انسان نباید با افراط در عرصه‌ای، نسبت به دیگر ساحت‌ها و نیازهای مشروع خود غافل شود، تا انسان بتواند به کمال برسد.

آیت الله مصباح یزدی  با بیان این که در همه جا حد وسط درست نیست، گفت: در جایی مانند این که کسی به ثروت و مال انسان چشم دارد یا به سرزمین افراد دست درازی کرده است،‌نمی‌توان گفت که حد وسط را بگیریم و به اسم محبت و صلح نیمی از مال و خاک خود را بدهیم.

ایشان  با تأکید بر این که حد وسط در بسیاری از عرصه‌ها نشان دهنده حقانیت نیست و در بسیاری از جاها با منطق، عقل، سیره عقلا و شریعت همخوانی ندارد، افزود:  برای شناخت حق باید ضوابط منطقی را در نظر بگیریم.

انتهای پیام// 15/ 313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha