به گزارش خبرگزاری حوزه، از اصفهان، معظمله در پیامی به چهارمین جشنواره علامه حلی در اصفهان به بیان نکاتی چند در خصوص اهمیت و ضرورت تحقیق و پژوهش و جایگاه آن در حوزههای علمیه پرداختند.
متن پیام این مرجع تقلدی به شرح ذیل است.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيم
«الحمدلله الذي علّم بالقلم، علّم الانسان مالم يعلم و صلّيالله علي سيّدنا محمّد النّبي الخاتم و علي آله خُزّانِ العلم و اصولِ الکَرَم»
خداوند سبحانِ عليم را سپاسگزاريم که جشنواره علّامه حلّي«قدسسرّهالشّريف» براي چهارمين دوره متوالي در حوزه علميّه اصفهان و به منظور تجليل از طلّابِ جوانِ قلم به دست، برگزار ميگردد. اين حادثه خجسته و اميدبخش، نشان از وجود استعدادهاي برتر و آيندهساز در اين حوزه کهنِ هزار ساله است که با نشاط علمي و پژوهشي خود، چراغ اميدواري به آيندهاي درخشان براي حوزه علميّه اصفهان را روشن نگاه داشتهاند.
تقدير و تکريم اين اميدهاي جوان، حرکتي سازنده و نشأت گرفته از فعلِ الهي است: «يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ الَّذينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجاتٍ».
با تشکّر صميمانه از همه متصدّيان و مسئولان برگزاري اين جشنواره خصوصاً مرکز مديريّت حوزه علميّه اصفهان و اداء احترام به پديدآورندگان آثار برگزيده، نکاتي را يادآور ميشوم:
*شناسایی نخبگان و پژوهشگران
اهميّت و ضرورت تحقيقات و پژوهش و جايگاه بيبديل آن در حوزههاي علميّه، به قدري روشن و واضح است که نيازي به تفصيل و توضيح ندارد. «پژوهش» مغزِ کار حوزوي و آبروي حوزه علميّه است و بدين سبب بايد در مجموعه نظام و سازمان حوزههاي علميّه، برخوردارِ از جايگاه برتر و مشمول عطفِ توجّه ويژه مسئولان امر باشد.
هم شناسايي نخبگان و پژوهشگران و هم گشودن چترِ حمايتيِ خاص از آنان در همه زمينهها و هم زمينهسازي براي تربيتِ محقّقانِ جديد از وظايف سنگين و بسيار ضروري مراکز و دستگاههاي آموزشي و پژوهشي حوزه علميّه است و تنها بدين وسيله ميتوان، سطح مشارکت طلّاب عزيز جوان را در عرصههاي علمي و تحقيقي و نگارش آثار علمي، افزايش داد.
*آموزش پایه پژوهش است
البتّه روشن است که رشد و ارتقاء سطح پژوهش و تحقيقات، وابستگيِ تمام عيار به تقويت بنيه علمي و دانايي طلّاب گرامي دارد و زير بنا و بنيانِ پژوهش، آموزش است و لازم است تا در يک جهتگيريِ دقيق، برنامههاي آموزشي حوزه به طور متناسب، به صورتِ «پژوهش محور» تدوين و ترسيم گردد و به جاي تکيه بر کميّت و غفلت از عمق و دقّت، آموزش طلّاب از سطوح مقدّمات تا زمان حضور در عرصه دروس خارج -که ميدانِ وسيع تحقيقات و پژوهشهاي دامنهدار است- به گونهاي تنظيم شود که يک طلبه جوان پس از مدّت کوتاهي تعلّم و تحصيل، به طور طبيعي در صفِ محقّقان و پژوهشگران وارد شود و بتواند در زمينههاي مورد علاقه و تعلّقِ خود به خلق اثر قابل قبول علمي بپردازد.
اگرچه عالمان علوم ديني و معارف الهي در طول تاريخ حوزههاي علميّه، تأليفات و تحقيقات عديدهايِ را در ابعاد و زمينههاي گوناگون، از خود به جاي گذاردهاند و ما امروز بر سر يک سفره گسترده پر نعمت و متنوّعِ علمي و پژوهشي نشستهايم و از فيضِ تحقيق و قلمِ غواصّان درياي بيپايان علوم الهي، بهره منديم، امّا بيترديد، رشد فزاينده مسائل و موضوعات علمي و نياز عرصههاي مختلف به تلاش و بررسيهاي عالمانه و محقّقانه، در مجموع شرايطي را پيش روي ما قرار داده است که بايد فعاليّتهاي پژوهشيِ حوزهها را بيش از پيش، گسترش دهيم و براي دفاع علمي و عقلاني از معارف والاي اسلامي و تببين متين و عالمانه اين معارف، اهتمام نماييم.
*قلماندازی در آثار گذشتگان مایه زحمت خوانندگان است
از اينرو قلماندازي کردن و پديدآوردن آثار کممايه و بيمايه و يا رونويسي آثار گذشتگان و بازنويسيهاي مکرّر و غير ضروري از تأليفات پيشينيان، نه تنها خدمت به معارف اسلامي نيست بلکه مايه زحمت براي خوانندگان است.
قلم مؤلّفان - به بيانِ بلند اميرمؤمنان- گوياترين نماد آنان و روشنترين انعکاس شخصيّتي و نشاندهنده وزن و طراز علمي آنان: «قلمُک ابلغُ ما ينطقُ عنکَ» است و از اين جهت بر همه خالقان آثار مکتوب در حوزههاي علميّه خصوصاً طلّاب جوان عزيز که آينده حوزههاي علميّه در دست انديشه و تفکّرآنان قرار دارد، فرضِ عيني است که همواره در حال تلاش و مجاهدتِ بيوقفه علمي و درکِ حضور اساتيدِ فنّ باشند، تا انشاءالله، اثرات آنان، آبرو و چشمروشني حوزههاي علميّه و طبعاً مايه رضايت و خشنودي حضرت بقيةاللهالأعظم«ارواحنافداه» باشد.
*نیازمند جهاد علمی هستیم
فرزندان عزيز جوان بدانيد که رسيدن به رتبه شخصيتهاي بزرگي همانند علّامه عليالاطلاق، حضرت علّامه حلّي«اعلياللهمقامهالشّريف» -که جشنواره امروز شما مزيّن به نام درخشان و پر تلألو اوست- جُز از مسير جهاد علمي پايان ناپذير و فدا کردن بسياري از خواستها و اميال و آرزوهاي معقول و مشروع در پيش پاي تحصيل و تعلّم علم، امکانپذير نيست.
البتّه بيشک اين فضل و توفيق الهي است که بايد تلاشهاي گسترده شما را به ثمر برساند: «فَلَوْ لا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَتُهُ لَكُنْتُمْ مِنَ الْخاسِرينَ» و آنچه مايه جلب فضائل و توفيق خداوند تعالي است، اخلاصِ در عمل و انضمامِ ايمان و عمل صالح است: «وَ يَسْتَجيبُ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ يَزيدُهُمْ مِنْ فَضْلِهِ».
عزيزان من! خلوص، رنگ خداست: «صِبْغَةَ اللَّهِ وَ مَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ صِبْغَةً». اين رنگِ روحافزا و چشمنواز را در جهادِ علمي خود، هيچگاه فراموش نکنيد و بدانيد که تفکّر و تحقيق، بايد پس از قيام براي خدا باشد: «قُلْ إِنَّما أَعِظُكُمْ بِواحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنى وَ فُرادى ثُمَّ تَتَفَكَّرُوا» چنانکه تعليم الهي، پس از تقواي الهي و متفرّع بر آنست: «وَ اتَّقُوا اللَّهَ وَ يُعَلِّمُكُمُ اللَّهُ وَ اللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَليمٌ».
از خداوند تعالي با ابتهال و نياز، مسألت ميکنم تا شما طلّاب جوان گرامي را در رسيدن به قلّههاي علم و عمل و ساختن آيندهاي درخشان براي حوزههاي علميّه، توفيقِ روزافزون، کرامت فرمايد و قلب مقدّس حضرت ولياللهالأعظم«ارواحنافداه و عجلالله فرجهالشّريف» را از شما سربازانِ سرنوشتساز و تلاشگر، مسرور و مبتهَج سازد و همه شما و ما را مشمول ادعيّه زاکيه آن بزرگوار فرمايد.«إِنَّ رَبِّي لَسَميعُ الدُّعاءِ».
والسّلام عليکم و رحمةالله و برکاته
حسين المظاهري
3 / جماديالاول / 1435
14 / اسفند / 1392