به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، یکی از پایگاه های خبری عربی طی تحلیلی به روابط ایران و عربستان پرداخت و ضمن اشاره به حمایت گسترده عربستان از گروه های تروریستی در عراق، به نقش و نحوه ی ورود جمهوری اسلامی ایران به تحولات عراق پرداخت. ترجمه تحلیل صیدا تی وی از نظر خوانندگان ارجمند می گذرد:
* روابط ایران و عربستان
هنگامی که در نیمه ماه گذشته سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان، ایران را به گفتگو دعوت کرد، برخی تصور کردند که این گفتگو بسیار نزدیک است به ویژه اینکه پرونده های مورد اختلاف دو کشور بسیار زیاد و برخی از آنها قطور می باشد. در آن زمان ایران به این دعوت عربستانی ها اعتنایی نکرد؛ نه به این خاطر که ایران تمایلی به گفتگو نداشت، بلکه به این دلیل که عربستان از نظر ایران در گفتگو جدی نیست به ویژه در مورد مبارزه با تروریسم.
برخی مجامع نزدیک به وزارت امور خارجه ایران بر این باورند که عربستان تا کنون آماده ورود به یک گفتگوی ثمربخش نبوده است؛ چرا که از سویی بر سر سقوط نظام سوریه شرط بندی کرده و از سوی دیگر به دنبال منافع خود در عراق است و اطلاعاتی در دست است که نشان می دهد عربستان از حرت های تروریستی در سوریه و عراق و یمن حمایت میکند.
این اطلاعات تهران به وسیله اطلاعات پایتخت های متعدد غربی نیز تایید می شود؛ چرا که بسیاری از دستگاه های اطلاعاتی غربی نیز فعالیت اطلاعاتی سعودی ها را در حمایت از سازمان های تروریستی رصد کرده و آن را تایید می کنند.
از نظر بسیاری از دستگاه های اطلاعاتی و مراکز تحقیقات استراتژیک، تصمیم های عربستان در مورد مبارزه با تروریسم نیز ارتباطی به جلوگیری از حمایت از این سازمان ها ندارد بلکه این تصمیمات فقط برای حفظ عربستان از کودتا و فعالیت این تروریست ها علیه حاکمان عربستان می باشد، درست همانند اتفاقی که میان سال های 2000 تا 2003 در این کشور رخ داد.
این تصمیم عربستان امر جدیدی نیست؛ چرا که عربستان از سال 2003 برال متوقف ساختن و کنترل القاعده تلاش می کند و در این راستا آن را به بخش های کوچک تری تجزیه کرد تا بدون مرکزیت و رهبری واحد فعالیت کنند و این امر باعث سهولت کنترل و متوقف ساختن این تشکیلات شد. و بدین ترتیب عربستان موفق شد تا حد زیادی این سازمان را به وسیله تشکیل سازمان های همسو در عراق و سوریه و یمن تضعیف کند و نشانه های این موفقیت پس از قتل ابی مصعب الزرقاوی از رهبران القاعده و جانشینی البغدادی به جای وی روشن شد.
* حمایت گسترده عربستان از تروریستهای عراق
این پراکندگی در سازمان تروریستی القاعده که با تلاش عربستان ایجاد شده بود عامل اصلی عقب نشینی عربستانی ها از حمایت داعش سوریه و ادامه دادن آنها به حمایت از داعش عراق بود، زیرا عربستان می دانست که گسترش نفوذ داعش خارج از عراق با سیاست های عربستان مبنی بر عدم گسترش هر سازمانی خارج از دایره تعیین شده برای آن سازگاری ندارد. البته عربستان در کنار حمایت از داعش عراق از گروه های دیگر عراقی همچون انصار السنة و الجیش الاسلامی و کتائب ثورة العشرین وابسته به شیخ حارث الضاری در کنار کمک به بقایای حزب بعث و در راس آنها نقشبندیه به رهبری عزة الدوری نیز حمایت کرد.
در سوریه نیز عربستان از سویی جبهه النصره را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام کرد، اما از سوی دیگر دو تشکیلات الجبهة الاسلامیة و الجیش الاسلامی وابسته به عربستان کاملا با جبهه النصره هماهنگ بودند و از سویی عربستان نام ابومحمد الجولانی رهبر جبهه النصره را در لیست تروریست ها قرار نداد.
عربستان همین سیاست را در یمن نیز پیاده کرد و در وقتی که اخوان المسلمین را یک گروه تروریستی قلمداد کرد، از حزب الاصلاح وابسته به آل احمر که یک حزب اخوانی بود حمایت کرد و از سوی دیگر از ارتش یمن در صنعا و عمران حمایت کرد و در مقابل در جنوب نیز از القاعده حمایت نمود.
* دوگانگی عربستان و پیامی که این کشور به تهران داد
در برخورد با این دوگانگی و عدم جدیت در برخورد با تروریسم و بلکه حمایت از تروریسم از سوی سعودی ها، تهران به این نتیجه رسید که عناصر گفتگو با ریاض هنوز مهیا نشده و چنین گفتگویی ثمربخش نخواهد بود مگر در صورتی که عربستان به طور جدی از حمایت از این گروه ها دست بردارد و متقاعد شود که حمایت از تروریسم و استفاده از آن برای کسب منافع خود هیچ نتیجه ای ندارد بلکه دیر یا زود خود عربستان هم از آن زیان میبیند.
اکنون ایرانی ها از زوایای متعددی به اتفاقات عراق می نگرند؛ و قرائت های مختلفی از این اتفاقات دارند، که نقش عربستان عامل مشترک تمام این قرائت ها می باشد. یکی از اهداف عربستان برای حمایت از تروریست ها در عراق، این است که پس از احتمال تشکیل دولت جدید به ریاست مالکی بتواند نتایج انتخابات عراق را مصادره کند و علیه این نتایج دست به کودتا بزند. از سوی دیگر تهران نیز بر این باور است که اتفاقات عراق در درجه اول یک کودتا است برای فشار بر تهران جهت نشستن مجدد بر سر میز مذاکره و پیامی است از سوی عربستان برای غربی ها که این روزها با ایران وارد مذاکره شده اند مبنی بر اینکه عربستان این توانایی را دارد که اوضاع همه را برهم بزند.
* نحوه ورود ایران به تحولات عراق
تهران با وجود تمام این شرایط لازم نمی بیند که در اوضاع عراق دخالت سریع داشه باشد به چند دلیل:
1. ملت و ارتش عراق می توانند از خود دفاع کنند و امور را به حالت عادی بازگردانند به ویژه در مناطق مرکزی مانند صلاح الدین و برخی مناطق نینوا.
2. بغداد آن گونه که برخی رسانه های وابسته تبلیغ می کنند در معرض خطر نیست.
3. شهرهای مقدس عراق که حرم ائمه شیعه علیهم السلام در آنها قرار دارد به ویژه کربلا و نجف اشرف کاملا در امنیت هستند و بغداد نیز به همین شکل. اما سامرا نیز به سرعت توسط نیروهای مردمی آموزش دیده در حال محافظت و حمایت می باشد.
4. تهران در صورتی دخالت فوری می کند که حرم های امامان شیعه یا مرزهای ایران مورد تعرض قرار گیرد.
5. ارتش عراق ممکن است مجبور شود بخشی از یگان های نظامی خود را از مناطق جنوب غربی عراق هم مرز با اردن و عربستان فرا بخواند که این به معنای رسیدن تروریست ها به مرزهای عربستان خواهد بود.
6. افراد و گروه های زیادی در عراق از تروریست ها زیان می بینند که همه آنها با این تروریست ها مقابله می کنند و اقدام آنها در حال حاضر به مراتب از اقدام ایران بهتر خواهد بود. و در صورتی که جامعه بین المللی به این نتیجه برسد که عراق می تواند از خود دفاع کند، دخالت ایران نیز نوعی دخالت بین المللی تلقی خواهد شد.
تهران حتی ذره ای درباره هویت طرف مقابل خود در این پیکار تردید ندارد، اما در عین حال اطمینان قاطع دارد که این تحولات و اتفاقات به زودی به کنترل در می آید.
و در پایان تهران آماده گفتگو با ریاض است به شرط جدیت گفتگو در مورد مبارزه با تروریسم.
ترجمه: سیداحمد احمدزاده