به گزارش خبرگزاری حوزه، حضرت آیتالله سبحانی ظهر امروز در ادامه درس تفسیر قرآن خود در مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) گفتند: سوره زمر از جمله سورههای مکی قرآن است که تمام آیات آن به یکدیگر مرتبط است.
ایشان ادامه دادند: خداوند در آیات اولیه این سوره با اشاره به مسئله دروغ گویی مشرکان، بیان کرده اند که مشرکان به دروغ خود را در مسیر عبادت خدا مینامند، در حالی که آنان هیچگاه خداوند را نپرستیدند.
این مرجع تقلید اضافه کردند: خداوند مشرکان را کاذب خوانده است؛ زیرا آنها هم به خدا دروغ میبستند و هم تهمتهای ناروا میزدند که یکی از این تهمتها، فرزند دار بودن خدای متعال بود!
معظم له یادآور شدند: مشرکان بر این باور بودند که بت ها فرزندان خداهستند و به همین دلیل است که آنها این بتها را میپرستند که خداوند در آیه "لَوْ أَرَادَ اللَّهُ أَنْ يَتَّخِذَ وَلَدًا لَّاصْطَفَى مِمَّا يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ سُبْحَانَهُ هُوَ اللَّهُ الْوَاحِدُ الْقَهَّارُ ﴿زمر / 4﴾ پاسخ آنها را داد که اگر قرار باشد که خداوند به فرض محال، فرزندی نیز داشته باشد آن را از بین بتهای شما انتخاب نخواهد کرد.
حضرت آیت الله سبحانی خاطرنشان کردند: خداوند سبحان خود را در این آیه واحد و قهار معرفی میکند؛ البته منظور خدا از واحد، واحد عددی نیست؛ زیرا اگر قرار باشد که خداوند واحد عددی باشد باید حتما دومی نیز وجود داشته باشد، حال آن که هیچ کسی غیر از خدا در مقام خدایی وجود ندارد.
ایشان تصریح کردند: قهار نیز در این آیه بیانگر همین طلب است و پاسخگوینده به همین تهمت است؛ زیرا خداوند بیان میدارد که انسانها به خاطر ضعف خود به دنبال فرزند هستند، حال آن که خداوند قهار است و نیازی به فرزند ندارد. مسیحیان نیز چنین اعتقادی دارند و خدوند را دارای فرزند میدانند، اما تفاوت آنها با مشرکان عرب این است که مسیحیان قائل به فرزند حقیقی برای خدا هستند، ولی مشرکان عرب فرزند گزینشی را مطرح کردهاند.
معظم له بیان کردند: خداوند در آیات سوره زمر، پاسخ اعراب جاهلی را میدهد و نه مسیحیان، به همین دلیل سعی دارد در این آیات تفاوتهای ذهنی و اشتباهات اعتقادی و کفران الهی را در وجود اعراب جاهلی تشریح کند.