به گزارش سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری حوزه/ در یازدهمین شماره فصلنامه تخصصی امامت پژوهی بخش های زیر به چشم می خورد:
*بخش مقالات که شامل سه مقاله «مصداق شناسی آیه"ومن عنده علم الکتاب"»نوشته علی نصیری و محمد حسین نصیری،مقاله «خدا یا ناخدا؛نگاهی به احادیث"نزلونا عن الربوبیه"» اثر مرتضی علیزاده نجار و«غربت سند و استناد در مباحث روشنفکران دینی با نگاه به نمونه هایی از موضوع امامت» نوشته جواد علاء اامحدثین است.
*بخش پرونده علمی نیز:شامل:«پیش درآمدی بر روش تاریخ نگری در مطالعه باورهای امامیه»،«مدل تاثیر عناصرتاریخی بر تبیین اصل امامت»نوشته محمد تقی سبحانی و سید مصطفی مطهری،«پدیدار شناسی جایگاه امامت و مقامات امامان در عقاید عبدالله بن ابی یعفور»اثر محمد حسین افراخته،«دیدگاه های غضائری و ابن غضائری درباره مقامات امامان(ع)» نوشته رضا قربانی زرین و «آخرین تحقیقات در تاریخ تشیع متقدم»اثر رابرت گلیو و ترجمه مجید منتظر مهدی می باشد.
سیمای امامت در پایان نامه های حوزوی و دانشگاهی»از بهروز همایی و راضیه سلیمانی در بخش کتاب شناخت مورد بررسی قرار گرفته است.
در پایان فصلنامه نیز چکیده های عربی و انگلیسی مقالات و آثار آمده است.
*اهل بیت(ع)شایسته هر مقام و کمالی غیر از ربوبیت
در قسمتی از این فصلنامه،مرتضی علیزاده نجار در مقاله خود تحت عنوان«خدا یا ناخدا،نگاهی به احادیث"نزلونا عن
الربوبیه"» پس از بررسی متنی و سندی این احادیث،به تبیین دلالت آن پرداخته و به اشکالاتی که برآن وارد شده پاسخ می گوید و چنین می نویسد:مجموعه ای از احادیث در متون روایی شیعه وجود دارد که نسبت دادن هرگونه فضائل و مقامات را به امامان(ع)جایز می شمرد.این احادیث که معمولا با عبارت مشهور«نزلونا عن الربوبیه و قولو فینا ماشئتم»شناخته می شوند،با الفاظ گوناگونی در متون روایی وارد شده اند.مجموعه این اخبار در مقام نهی از غلو و اثبات رفعت و مقام و عظمت جایگاه برای ائمه اطهار(ع)است و هر کمالی به جز الوهیت را برای امامان اهل بیت(ع)سزاوار می شمارد که پذیرش آن ها،دارای هیچ محذور عقلی و نقلی نیست.
وی ادامه می دهد:برخی از این احادیث سندی معتبر و مجموعه ی آن معنایی صحیح دارد؛بنابراین،نه ساخته غلات است و نه معنایی غالیانه دارد،؛بلکه در مقام بیان این حقیقت است که ائمه اطهار(ع)شایسته هرکمال و هر مقامی هستند غیر از ربوبیت.
مرتضی علیزاده نجار در مقاله خود با انتقاد از کسانی که بدون هیچ دلیلی احادیث اهل بیت(ع)را رد می کنند، می نویسد:جای این پرسش است که منکران این دسته از روایاتی که هرگونه کمال و مقامی را برای اهل بیت(ع)غیر از ربوبیت ثابت می کند،با چه معیاری آن ها را باطل و ساختگی اعلام کرده اند؟آیا مضامین آن ها غلو آمیز بوده یا سندشان غیرقابل اعتماد است؟
*به جای انکار،تفسیر احادیث مشکل را به اهلش واگذاریم
سپس وی چنین نتیجه می گیرد که:شایسته است در مواجهه با احادیثی که قبولش برای فهم قاصر ما مشکل است،قبل از هرگونه انکاری، علمش را به اهلش واگذاشته یا حداقل سکوت کنیم،بنابراین اگر کسی نتوانست مقامی از مقامات ائمه(ع) را درک کند، برای آنکه مبتلا به تکذیب یا تقصیر نشود، نباید به انکار آن بپردازد.
*بررسی پایان نامه هایی پیرامون امامت
در قسمت "کتاب شناخت" که به بررسی پایان نامه های حوزوی و دانشگاهی پیرامون امامت پرداخته ازگردآوری و انتشار 148پایان نامه حوزوی و 153پایان نامه دانشگاهی در حوزه مباحث امامت عامه خبر داده شده و به معرفی برخی از این پژوهش ها پرداخته است ،و چنین آمده است:مبحث امامت تنها یک رویکرد نقلی و تاریخی صرف نیست؛بلکه بحثی عقلی است که اندیشمندانی چون متکلمان،فلاسفه و عرفا نیز از این زاویه به آن نگریسته و درباره
آن بحث و تاملات زیادی انجام داده اند و از این رو معرفی پایان نامه ها و پژوهش های پیرامون امامت دارای اهمیتی دوچندان می باشد.
لازم به ذکر است فصلنامه تخصصی امامت پژوهی از سوی بنیاد فرهنگی امامت و به مدیر مسئولی آیت الله سید علی حسینی میلانی منتشر می شود.
علاقه مندان به نشانی:قم،خیابان محمد امین(ص) پلاک 473مراجعه و یا با شماره تلفن:32908582-025تماس بگیرند،همچنین نشانی اینترنتی:faslnameh@al-imamah.comنیز در اختیار علاقه مندان می باشد.