حجت الاسلام سروری نویسنده کتاب «نقش ماهواره در زندگی»، در گفتگو با خبرگزاری «حوزه»، گفت: در سال هاى آغازین قرن بیست و یکم، جهان شاهد انقلابى شگرف در عرصه ارتباطات است.
وی افزود: انقلابى که با رشد بى سابقه شبکه هاى مخابراتى آغاز شد و با اختراع فیبرهاى نورى و امواج ماکروویو و نیز احاطه کره زمین با ماهواره ها سرعت گرفت؛ در این روند پر شتاب جهانی، تکنولوژی ارتباطی، با سرعتی غیر قابل تصور پیشرفت نموده و چهرۀ جهان را دگرگون کرده است.
این کارشناس حوزوی خاطرنشان کرد: گستره ژرفای این دگرگونی به حدی است که جامعۀ نوینی در حال پیدایش و شکل گیری و دورۀ جدیدی در حیات بشر آغاز شده است؛ عنصر شاخص و تأثیر گذار بر این روند تحول و دگرگونی، تکنولوژی است که در عرصۀ رسانه ها، هر روز جلوه تازهتری پیدا می کند.
این پژوهشگر حوزه گفت: رسانه ها، وسیلۀ انتقال پیام واطلاعاتند و به کمک تکنولوژی، تمام سطوح اجتماعی را در همۀ سرزمین ها، تحت سیطره قرار می دهند؛ بر خلاف گذشته، تکنولوژی ارتباطات صرفاً در اختیار متخصصین نیست، و در زندگی روزمرۀ مردم معمولی در زمره نیازهای اساسی در آمده است.
وی اظهارکرد: تکنولوژی ارتباطی این امکان را فراهم کرده است که انسان ها بدون واسطۀ دیگران با یکدیگر سخن بگویند، ارتباط برقرار کنند، از افکار و دیدگاه های هم مطلع شوند و بر یکدیگر تأثیر بگذارند، همین قدرت جادویی رسانه های نوین است که آن را به یک سلاح مؤثر فرهنگی بدل کرده است.
این پژوهشگر حوزوی افزود: هماکنون این سلاح توسط کشورهای قدرتمند با هدف تثبیت وگسترش سلطۀ خویش به کار گرفته می شود تا در ساختار فرهنگ های ملی و بومی اختلال ایجاد کنند و پندار و کردار ملت ها را بر گونه الگوها و معیارهای تبلیغ و ترویج شده، شکل دهند.
حجت الاسلام والمسلمین سروری خاطرنشان کرد: تکنولوژی نوین ارتباطی وقتی با خواسته ها و تمایلات صاحبان و سازندگان آن، یعنی قدرت های بزرگ و فرهنگ مهاجم آنها که یکسانی فرهنگی و رفتاری را در سراسر جهان هدف گرفته اند، جمع می شود، معضل ومسئلۀ مهمی را فرا روی کشورها وملت های دیگر قرار می دهند؛ کشورها و ملت هایی که به فرهنگ ملی و بومی خود اصالت می دهند و می کوشند تا در برابر تهاجم فرهنگ غرب مقاومت کنند.
وی گفت: باید قبول کرد که در دنیای امروز ما فن آوری های مختلف ارتباطات و اطلاعات و تکنولوژی مثل انگشتان دستی که در کنار هم چیده شده اند ما را در بر گرفته اند؛ این تکنولوژی فراگیر، ما را به هر سمتی می برد؛ ماهواره، اینترنت، موبایل، تلویزیون و... الان جزئی از آن شده است. و بشر امروزی به سمت و سویی رفته است که با بودن «دنیای شیشه ای»، تمام جهان را دهکده ای کوچک می بیند.
حجت الاسلام والمسلمین سروری یادآورشد: در این دنیای شیشه ای مدت هاست که اکثر نقاط دنیا از طریق رسانه ها وماهوارهای غربی تحت تهاجم و فشار واقع شد ه اند، طوری که امپریالیسم فرهنگی، توانسته است با استفاده از قدرت سیاسی و اقتصادی، برای قبولاندن وتحمیل کردن فرهنگ وسبک زندگی غربی متعلق به خود، بطور مستقیم وارد عمل شده و به هرکشوری که دلش بخواهد به روش جنگ نرم یورش برده وتمام ارزشها ومقدساتش را به تاراج می برد.
نویسنده کتاب نقش ماهواره ها در زندگی، اظهارکرد: حال سوال اینجاست، استفاده از ماهواره وگشودن باب ماهواره در خانواده تا چه اندازه ای می تواند خانوداه ها وفرزندانشان را دچار خطر کند، آیا به راستی خیلی ها که این وسیله رابه قصد سرگرمی یا تمایلات دیگر ، می گیرند و اعضای خانواده را پای دستگاه می نشانند، می تواند در کانون گرم خانوداه فرّح، دلگرمی، الفت، عطوفت، معنویت وعشق به همدیگر وکنار هم بودن را به ارمغان بیاورد ؟یا نه برعکس با بذرهایی سقوط ،انحراف، انحطاط، اضمحلال وپریشانی به صورت پیچیده وخزنده ای حریم خانواده را در هم می شکند ، درو خواهند کرد.
نیاز امروز جامعه به مهندسی فرهنگی
وی افزود: نکته دیگر، مفید یا مفید نبودن استفاده از ماهواره است؛ همیشه دنیا پر است از پدیده هایی که کاربرد دوگانه ( خوب و بد ) دارند؛ چیزی که امروز ما در جامعه به آن نیاز داریم «مهندسی فرهنگی» است؛ کار مهندسی فرهنگی شناخت این نیازها و هدایت آنها به سمت اهداف متعالی مورد نظر است.
این کارشناس حوزوی خاطرنشان کرد: در بحث ماهواره در قدم اول باید ارزش گذاری و ارزش یابی شود؛ سپس، بحث های دیگر در مورد آن مطرح شود؛ یعنی باید ببینیم در جامعه، این یک هنجار و ارزش است و باید گسترش یابد یا ناهنجار و ضدارزش است و باید با آن مقابله کرد؟
وی افزود: آیا این ظرفیت برای جامعه ما وجود دارد که بشود این را گسترش داد و یک خانواده وحتی یک جوان بتواند از ماهواره فقط استفاده مفید بکند یا نه؟ به طورکلی می توان گفت که به ماهواره باید با یک نگاه واقع گرایانه پرداخت باید بررسی شود کارکرد فعلی ماهواره در خانواده ایرانی تا چه حد ضرورت دارد واگر ضرورت دارد، چگونه باید توسط خانوادها مدیریت شود؟
نظر شما